Review
Dec 28, 2022, 10:06am

Tips Elak Sembelit Ketika Berpantang


Apa tips elak sembelit berlaku ketika berpantang? Masalah sembelit ketika berpantang adalah normal bagi wanita-wanita yang baru bersalin. Sembelit akan terjadi beberapa hari pertama selepas bersalin. Jadi, apakah cara-cara untuk mengelakkan berlakunya sembelit ketika berpantang. Adakah tips-tips ini akan berjaya jika diikuti dengan teliti? Jom lihat hasil keberkesanannya.

amalan minum air baik ketika berpantang

ANTARA TIPS ELAK SEMBELIT KETIKA BERPANTANG

Wanita yang dalam keadaan berpantang adalah wajib untuk mengambil kuantiti air yang secukupnya. Hal ini kerana waktu melahirkan anak, badan akan berlakunya pembuangan air yang banyak sehingga dehidrasi. Seperti yang kita tahu, dalam tubuh badan manusia adalah 60% air. Jadi, untuk mengelakkan berlakunya sembelit, maka wajib ke atas ibu yang melahirkan mengambil kuantiti air suam secukupnya untuk mengelakkan berlaku masalah sembelit.

senaman ketika berpantang

Semasa menjalani fasa berpantang, wanita-wanita yang berpantang ini tidak digalakkan tidur dan duduk sahaja sepanjang hari. Jika tidak banyak bergerak, maka usus kita juga tak dapat bergerak. Hal ini akan melambatkan proses pencernaan berlaku. Jadi, ibu yang berpantang juga perlu melakukan senaman. Tetapi diingatkan senaman ringan sahaja. Janganlah ibu-ibu yang masih dalam pantang, melakukan senaman yang berat. Ini amat berbahaya tambahan pada jahitan luka yang belum kering. Ibu-ibu digalakkan jalan perlahan-lahan sahaja untuk menggerakkan usus untuk proses pencernaan.

makanan berkhasiat untuk ibu berpantang

MAKANAN BERKHASIAT – TIPS BERKESAN ELAK MASALAH SEMBELIT KETIKA BERPANTANG

Tips lain yang dapat digunakan untuk ibu-ibu berpantang ialah makan makanan yang khasiat tinggi. Seperti yang kita tahu, ibu-ibu yang lepas bersalin memang perlu berpantang makan. Jadi ini adalah salah satu sebab untuk ibu-ibu yang berpantang mengambil makanan yang tinggi khasiat adalah untuk mengelakkan terjadinya masalah sembelit, masalah susu badan kering dan sebagainya. Makanan yang tinggi khasiat akan memudahkan proses pencernaan dan membuatkan tekstur najis menjadi lebih lembut dan senang untuk pembuangan air besar.

elak minuman berkafein

Bagi wanita yang dalam fasa berpantang, anda dinasihatkan kurangkan pengambilan minuman berkafein ini. Minuman berkafein ini akan melambatkan proses pencernaan berlaku. Pengambilan kafein secara berlebihan akan membuatkan perut anda menjadi kembung ada tekstur najis anda menjadi lebih keras berbanding biasa. Jadi, untuk mengelakkan berlakunya sembelit ini, elakkan pengambilan kafein secara berlebihan dan lebihkan pengambilan air suam. Pasti masalah sembelit anda akan cepat kecut dan sembuh.

wanita berpantang

Tips yang paling penting sekali untuk mengelakkan berlakunya masalah sembelit ini ialah jangan tangguh ketika ingin buang air besar. Jika anda rasa ingin membuang, segerakanlah membuang air besar. Jangan takut untuk rasa membuang, jangan takut benang yang dijahit ketika selepas bersalin akan tertetas. Jika anda kerap menahan pembuangan air besar, tekstur najis anda akan menjadi lebih keras dan anda akan merasa amat sakit jika sesekali anda membuang air besar. Jadi jangan ada rasa takut membuang air besar jika anda ingin masalah sembelit berlaku kepada anda.

JUS CEDA – PENAWAR TERBAIK BUASIR

ramuan khasiat herba jus ceda

Anda pernah dengar jenama Jus Ceda? Jus Ceda ini sebenarnya jus terbaik untuk penawar buasir. Anda tidak perlu mengeluarkan duit ribuan ringgit untuk menyembuhkan buasir anda. Jus Ceda ini sesuai untuk semua peringkat umur, jantina, dan pelbagai jenis kaum. Hal ini demikian kerana, jus ceda ini menggunakan ramuan yang asli seperti kacip fatimah, manjakani, kayu sepang, nenas batu dan bunga ratu pari. Jadi ramuan-ramuan yang asli dan tradisional ini tidak bahaya diamalkan pelbagai peringkat umur. Selain itu, Jus Ceda ini tidak menggunakan bahan perisa tambahan, pewarna tiruan dan bahan pengawet. Jadi, ramuan-ramuannya tidak memberikan impak yang negatif kepada tumbuh badan anda.

permintaan tinggi jus ceda

Seterusnya, dengan penerangan di atas, bahan-bahan penggunaan dalam Jus Ceda ini ialah asli dan tradisional, jadi permintaan jus ini sangat tinggi setiap hari. Ramai yang mencarinya sebagai ubat untuk masalah buasir ini. Jadi, jika anda mempunyai masalah buasir, cepat-cepatlah dapat Jus Ceda ini.

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Kenapa anda perlu percaya dengan Jus Ceda ini? Jus Ceda ini dapat memberikan kebaikkan kepada anda dengan mengecutkan buasir, melembutkan najis, membersihkan usus, merawat berak berdarah dan yang paling penting melawaskan pembuangan air besar. Jadi, jangan tunggu lagi, jangan biarkan masalah buasir menghantui anda setiap hari.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Anda tahu, Jus Ceda ini sangat mudah diamalkan. Jika anda terkena buasir, anda tidak perlu bersusah-payah mencari ubat-ubatan dan makanan-makanan lain untuk menyembuhkan buasir anda. Jus Ceda sangat membantu dan memudahkan anda. Hanya dengan sehari satu sachet sahaja selepas makan malam, buasir anda akan cepat kecut dan hilang.

TESTIMONI YANG BERJAYA DENGAN JUS CEDA

rawatan buasir luaran berkesan

cara organik untuk masalah buasir luaran

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

Dah ramai yang berjaya kecutkan dan hilangkan buasir mereka dengan Jus Ceda. Jadi untuk anda yang masih dihantui oleh penyakit buasir, segeralah dapatkan Jus Ceda ini. Masalah buasir anda akan cepat kecut dan tidak akan datang lagi kepada anda. Jom segera dapatkan Jus Ceda sekarang!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda