Review
Dec 24, 2022, 9:42pm

Masalah Penyakit Sembelit Teruk, Punca dan Rawatannya


Kerap hadap dengan masalah penyakit sembelit? Pasti rasanya tidak selesa dan amat-amat merungsingkan kehidupan seharian anda. Hal ini kerana masalah penyakit sembelit ini amat menyakitkan dan menimbulkan rasa yang sangat tidak selesa kepada kita. Jadi apa yang kita lakukan jika masalah sembelit ini datang kenapa kita? Perlu berpantang makan ke? Atau perlu bersenam ke? Atau perlu mengambil ubat-ubatan ke? Jom kita kenal pasti dahulu punca-punca sembelit.

PUNCA-PUNCA MASALAH PENYAKIT SEMBELIT

Sembelit berlaku sebab faktor permakanan ke? Banyak kajian juga membuktikan faktor permakanan adalah salah satu punca berlakunya sembelit. Antara makanan-makanan yang menyebabkan sembelit ialah susu/produk tenusu, makanan segera, makanan tinggi gula dan daging merah serta lain-lain lagi.

Kedua, antara punca-punca sembelit adalah orang yang tengah hamil. Awal kehamilan adalah gejala yang bakal dihadapi oleh ibu-ibu adalah masalah sembelit. Sembelit yang berlaku kepada ibu-ibu yang hamil ini adalah normal, kerana perubahan hormon semasa hamil menjejaskan sistem penghadaman, pengurangan aktiviti fizikal dan perubahan dalam tabiat pemakanan.

elak masalah sembelit kronik

Seterusnya, punca-punca sembelit yang lain ialah tidak bersenam atau melakukan aktiviti fizikal. Anda pasti tertanya-tanya bukan? Apa kaitannya sembelit dengan bersenam? Banyak kajian membuktikan bahawa seseorang yang menjalankan aktiviti bersenam akan lebih bebas sembelit dari seseorang yang duduk membuat kerja tanpa melakukan aktiviti fizikal. Hal ini demikian kerana, bersenam dan aktiviti fizikal dapat membantu aktiviti usus untuk melembutkan tekstur najis dan memudahkan sesi pembuangan air besar.

RAWATAN YANG BOLEH DILAKUKAN UNTUK MERAWAT SEMBELIT

Perkara pertama sekali yang perlu kita kenal pasti ialah jumlah kuantiti air yang kita ambil. Jumlah kuantiti air sangat penting untuk kita bukan sahaja untuk masalah sembelit. Untuk kelihatan lebih sihat dan cergas juga kita perlu mengambil jumlah kuantitas air yang secukupnya. Berbalik kepada kuantiti air diperlukan untuk mengelakkan masalah sembelit, ini kerana bila kita mengambil air yang cukup ia akan memudahkan usus kita melawaskan bahan buangan dengan lebih mudah lagi.

jenis buahan untuk penyakit sembelit

Sembelit menjadi lebih parah bila kita tidak menjaga diet pemakanan kita dengan betul. Jika kita mengambil lebih banyak makanan bergoreng dan tinggi kolesterol akan membuatkan usus kita perlu bekerja lebih keras untuk memproseskan najis dalam badan kita. Jadi jika kita kurang mengambil makanan kurang serat seperti buahan-buahan dan sayur-sayuran akan menjadi punca kita akan lebih kerap dilanda sembelit. Hal ini demikian kerana, jika makanan kurang serat akan membuatkan najis kita lebih keras dan susah untuk dilawaskan.

Selain itu, pengambilan ubat-ubatan juga boleh digunakan dalam merawat sembelit ini. Fungsi-fungsi ubat-ubatan yang diambil adalah untuk melembutkan najis dan mempercepatkan sistem pembuangan air besar. Tetapi diingatkan kepada pengguna, untuk mengambil ubat-ubatan anda perlulah bertanyakan dan mendapat nasihat doktor terlebih dahulu. Hal ini kerana, jika anda mengambil ubat-ubatan yang salah atau terlebih dos akan memberikan impak yang negatif kepada anda. Jadi sebelum mengambil ubat-ubatan anda dinasihatkan bertanya terlebih dahulu kepada yang lebih arif dan pakar.

ATASI MASALAH PENYAKIT SEMBELIT TERUK DENGAN MUDAH – JUS CEDA

jus ceda atasi buasir luar dengan mudah

Anda tahu, jika masalah buasir yang teruk dan merebak secara aktif akan membolehkan seseorang itu menjalani pembedahan. Jadi sebelum buasir/sembelit anda merebak dan menjadi lebih teruk anda perlulah bertindak melakukan sesuatu untuk menghentikannya. Anda tahu, ada satu produk yang dapat menghentikan terus masalah buasir anda ini. Jus Ceda adalah buatan Malaysia 100 peratus dan membantu anda dalam masalah buasir ini.

ramuan khasiat herba jus ceda

Kenapa kita perlu memilih Jus Ceda ini? Jus Ceda ini menggunakan ramuan-ramuan yang asli dan tidak menggunakan bahan-bahan kimia yang dapat membahayakan kesihatan tubuh kita. Ramuan-ramuan Jus Ceda ini lebih asli. Antara bahan yang digunakan dalam Jus Ceda ini ialah nenas batu, bunga ratu pari, kacip fatimah, manjakani dan kayu sepang. Seperti kita tahu, ramuan-ramuan tradisional ini dapat membantu dalam masalah sembelit. Jom dapatkan segera Jus Ceda.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Anda tidak tahu cara pengambilan Jus Ceda? Jus Ceda sangat mudah di ambil iaitu sehari 1 sachet sahaja selepas makan. Sangat mudah cara mengambilnya seperti anda mengambil suplemen-suplemen yang lain. Jadi, anda tidak perlu bersusah-payah dalam mencari penawar buasir. Dengan Jus Ceda segalanya jadi mudah dan teratur. Anda tidak perlu lagi menahan rasa sakit yang membuatkan anda merasa rimas. Hanya Jus Ceda yang dapat membantu anda melegakan buasir tanpa perlu melakukan pembedahan yang memerlukan kos ribuan ringgit.

TESTIMONI PELANGGAN YANG DAH BERJAYA DENGAN JUS CEDA

jus ceda berkesan rawat

Seperti yang anda lihat di atas, kebanyakan pengguna-pengguna Jus Ceda semuanya berhasil dalam atasi masalah buasir mereka. Jadi, jom dapatkan Jus Ceda sekarang! Jangan biarkan masalah buasir terus menghantui nasib anda. Jom bebas dari buasir! Stock Jus Ceda sentiasa ada. Jom order sekarang!

 

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda