Review
Dec 23, 2022, 9:28pm

5 Makanan Yang Menyebabkan Sembelit


Anda kerap mengalami sembelit? Apa itu sembelit? Sembelit adalah kekerapan membuang air besar tetapi berlaku kesukaran. Hal ini kerana tekstur najis lebih keras daripada biasa. Hal ini berlaku apabila najis berada dalam saluran usus besar, ia akan membuatkan ia menjadi lebih keras dan lebih sukar disingkirkan. Selain itu, salah satu faktor utama yang boleh menyebabkan masalah sembelit ialah makanan. 

FAKTOR-FAKTOR SEMBELIT

sembelit berpunca dari makanan

Faktor sembelit boleh berlaku terdiri daripada pelbagai hal seperti amalan kurang minum air, kurang mengkonsumsi serat, stress, kanser usus besar, hamil dan strok serta lain lain lagi. Anda mempunyai tanda-tanda di yang disebut seperti di atas? Sila periksa semula tanda-tanda yang disebut di atas bagi mengelakkan anda mengalami sembelit secara berpanjangan.

ANTARA MAKANAN YANG MENYEBABKAN SEMBELIT

punca masalah sembelit

  1. SUSU ATAU PRODUK TENUSU

Satu kajian yang dijalankan selama 26 tahun mendapati kanak-kanak yang mempunyai kronik menunjukkan tindak balas yang baik selepas susu lembu dikeluarkan dalam pemakanan mereka. Bayi atau kanak-kanak adalah golongan yang cepat terdedah kepada masalah sembelit. Hal ini terjadi kerana kemungkinan mereka sensitif terhadap protein yang terdapat di dalam susu lembu itu. Hal ini juga terjadi kenapa orang dewasa. Sesetengah orang dewasa juga gagal menerima protein susu lembu secara berlebihan.

faktor makanan punca masalah sembelit

  1. MAKANAN SEGERA DAN BERGORENG

Anda penggemar makanan segera? Kini rakyat Malaysia lebih memilih makanan segera dalam kehidupan seharian mereka. Makanan segera menjadi pilihan utama apabila menunya yang ringkas dan cepat siap tak perlu menunggu lebih masa. Tetapi seperti yang kita ketahui, makanan segera jika diambil dalam kuantiti yang banyak dan kerap pasti akan menimbulkan masalah antara ialah sembelit. Hal ini terjadi kerana makanan segera biasanya mengandungi tinggi lemak dan serat yang sedikit. Kombinasi keduanya akan menyebabkan berlaku proses penghadaman yang lambat.

daging merah penyebab sembelit kronik

  1. DAGING MERAH

Daging merah yang mengandungi lemak yang agak tinggi dan serat yang rendah sangatlah tidak sesuai dijadikan pilihan sebagai makanan yang utama dalam menu masakan anda. Hal ini demikian akan membuatkan anda lebih kerap berlaku sembelit. Lemak yang tinggi dan serat yang rendah adalah dua faktor yang akan menyebabkan berlaku proses penghadaman yang lebih lambat daripada biasa.

kandungan gula tinggi dalam makanan

  1. MAKANAN TINGGI GULA

Anda peminat makanan yang manis? Sangat bahaya kepada anda yang kerap mengalami masalah sembelit. Umumnya, makanan yang tinggi gula akan mendatangkan pelbagai penyakit kepada tidak kira umur, jantina atau kaum. Kandungan gula yang tinggi memang akan mendatangkan pelbagai masalah termasuk masalah sembelit. Jika anda ketagih makanan manis, anda boleh mengambil makanan gantian seperti buah-buahan, kurma atau kismis. Ia pasti dapat membantu anda dalam mengawal rasa ketagih anda untuk memiliki makanan yang manis.

kurangkan makanan jenis karbohidrat

  1. MAKANAN TINGGI KARBOHIDRAT

Makanan seperti nasi putih, roti putih, pasta dan lain lain lagi merupakan makanan yang sangat rendah serat dan rendah cairan tetapi tinggi dengan lemak. Makanan seperti ini akan menyebabkan proses penghadaman berlaku lebih lambat. Anda perlu mengawal kuantitas karbohidrat jika ingin mengawal masalah berlakunya sembelit. Anda boleh mengawal pengambilan karbohidrat dengan menggantikannya kepada makanan bergizi buah-buahan, sayur-sayuran dan minum air putih secukupnya sekurang-kurangnya 8 gelas sehari.

JUS CEDA – PENYELESAIAN TERBAIK SEMBELIT

ramuan khasiat herba jus ceda

Anda rasa susah untuk mencari jalan penyelesaian bagi masalah sembelit anda?

Anda perlu mencuba Jus Ceda. Jus Ceda yang lebih murah berbanding pembedahan, kos ubat-ubatan yang belum tentu temu jalan penyelesainnya. Jus Ceda yang menggunakan bahan-bahan semulajadi dapat membantu dalam dalam masalah sembelit. Ramuan utama yang digunakan ialah bunga ratu pari, nenas batu, kayu sepang dan manjakani serta kacip fatimah. Ramuan-ramuan yang digunakan adalah ramuan yang tinggi khasiat dan serat yang dapat membantu anda dalam masalah sembelit.

CARA-CARA MENGAMALKAN JUS CEDA

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Anda ingin mengamalkan Jus Ceda tetapi tidak tahu cara amalkannya? Cara mengamalkan Jus Ceda adalah sangat mudah dan senang. Selepas makan anda hanya perlu mengambil satu sachet sahaja selepas makan. Senang bukan? Anda tidak perlu bersusah payah untuk mencari makanan-makanan yang dapat membantu anda dalam masalah sembelit dan yang paling penting anda tak perlu berpantang secara berlebihan kerana takut akan sembelit yang akan datang kepada anda.

PILIHAN MAKANAN UNTUK SEMBUH SEMBELIT

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Jus Ceda pilihan terbaik anda jika anda mengalami masalah sembelit. Hal in kerana jus ceda dapat membantu anda dengan merawat buasir, merawat berak berdarah, mengecutkan buasir. Jus Ceda juga bertindak dalam melawaskan pembuangan air besar, membersihkan usus dan melembutkan najis. Bayangkan hanya 1 sachet sehari dapat membantu anda menjalankan kehidupan dengan lebih selesa.

TESTIMONI YANG BERJAYA DENGAN JUS CEDA

testimoni pelanggan masalah buasir luaran

testimoni pelanggan buasir luaran

Dah ramai yang berjaya bebas dari penyakit buasir ini. Hanya dengan mengamalkan Jus Ceda pasti anda akan lebih tenang dan bahagia. Anda tidak perlu lagi menahan sakit setiap hari. Jom dapatkan Jus Ceda sekarang!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda