Review
Jan 3, 2023, 11:18am

Sebab Punca Bayi Sembelit dan Cara Rawatan


Ada kemungkinan yang sebab punca bayi sembelit disebabkan bayi yang baru beralih dari mengambil hanya cecair atau susu ibu kepada makanan pejal. Hal ini demikian kerana, pencernaan belum terbiasa dengan kehadiran makanan pejal di dalam perut. Jadi ibu bapa perlulah lebih sensitif dan peka terhadap keadaan bayi. Hal ini disebabkan bayi belum boleh bercakap dan akan membuatkan mereka cerewet dan sensitif apabila menghadapi masalah sembelit.

punca bayi alami masalah sembelit

Terdapat pelbagai sebab punca bayi sembelit. Oleh itu, ibu bapa haruslah peka terhadap keadaan bayi dengan pantau bayi pada masa ke masa. Sebab punca sembelit boleh dikenalpasti dengan keadaan perut kembung bayi, kedudukan bayi yang tidak selesa, dan asyik meragam. Jadi jom kenal pasti terlebih dahulu punca-punca berlakunya sembelit kepada bayi.

khasiat susu untuk bayi

Pertama sekali, jika bayi anda berlaku masalah sembelit. Anda perlu simak semula susu formula yang diberikan kepada bayi anda. Hal ini menunjukkan bahawa anak anda mengalami alahan susu formula tersebut mungkin tidak sesuai dengan susu lembu itu. Jadi jika ada pertanda sebegini, anda dinasihatkan segera menukarkan jenama susu formula anak anda ke jenama yang lebih sesuai.

elak masalah sembelit untuk bayi

Perubahan pada rutin harian bayi juga akan menyebabkan sembelit. Jika rutin bayi ialah tidur, bangun dan makan sahaja bertukar kepada ibu-bapa membawa berjalan dan memakan beberapa jam perjalanan akan membuatkan tubuh badan bayi merasa letih dan penat. Jika tubuh badan bayi dalam kepenatan, kesukaran untuk membuang air besar adalah tinggi. Jadi ibu-bapa harus melatih bayi anda untuk membuang air besar secara alami.

sakit sembelit bayi

Jika bayi anda meragam dan tidak selesa, bayi anda mungkin ada masalah sembelit. Sembelit boleh berlaku jika kurang cecair dalam tubuh badan bayi. Hal ini akan membuatkan najis menjadi kering dan keras dan menyebabkan kesukaran membuang air besar. Jadi, anda perlu pastikan bayi anda menerima cecair yang secukupnya untuk proses penghadamannya menjadi lebih normal.

RAWATAN BERKESAN UNTUK ELAK SEBAB PUNCA SEMBELIT BAYI

Sebagai ibu-bapa pasti akan timbul rasa kebimbangan jika bayi anda selalu kembung perut dan selalu meragam. Tambahan pula anda mendapat tahu bayi anda terkena masalah sembelit. Jangan risau, di sini akan di kongsi cara rawatan sembelit pada bayi.

makanan sihat untuk masalah sembelit bayi

  1. PENGAMBILAN SERAT YANG TINGGI

Kanak-kanak yang mula mengambil makanan yang pejal, ibu-bapa harus lebih peka menyediakan makanan yang tinggi serat. Hal ini demikian kerana, untuk membuatkan perut mereka lebih bersedia dan proses penghadaman boleh berlaku dengan baik. Antara makanan yang berzat tinggi ialah bayam, brokoli, epal, sayuran hijau dan lain-lain lagi.

jenis makanan untuk sakit sembelit bayi

  1. MAKANAN DALAM BENTUK PURI

Jika  bayi anda baru hendak belajar makan, anda boleh memberikannya dalam bentuk puri. Makanan yang dilenyek akan cepat mengalami proses penghadaman. Jadi, perut bayi lebih bersedia menerima makanan berbentuk puri berbanding makanan yang pejal.

air untuk sembuh sembelit bayi

  1. KUANTITI AIR YANG MENCUKUPI

Jika anak anda sembelit secara terus-menerus, anda disyorkan memberikan anak anda lebih air. Hal ini demikan kerana, jika kuantiti air yang cukup, maka proses penghadaman anak anda akan lebih baik. Jadi, proses pencernaan boleh berlaku dengan lebih normal.

JUS CEDA – RAWATAN BUASIR PALING CEPAT DAN MUJARAB

ramuan khasiat herba jus ceda

Masalah buasir atau sembelit sukar sembuh. Anda boleh mencuba Jus Ceda perawatan terbaik buasir ini. Jus Ceda yang menggunakan ramuan-ramuan asli seperti kacip fatimah, manjakani, kayu sepang, nenas batu dan bunga ratu pari ini tidak dapat dinafikan lagi keberkesanannya. Ramuan-ramuan yang disebut ini adalah ramuan yang wajib ada ketika masalah buasir atau sembelit mendatang.

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Kebaikan Jus Ceda ini ialah mengecutkan buasir, merawat berak berdarah, merawat buasir, melawaskan pembuangan air besar, membersihkan usus dan melembutkan najis. Jadi, jika anda ada masalah buasir dan sembelit ini, anda adalah orang yang patut cuba jus ceda ini dan rasai sendiri perubahan buasir dan sembelit dalam diri anda.

CARA AMAL JUS CEDA – ELAK PENYEBAB MASALAH SEMBELIT

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Jus Ceda ini sangat mudah untuk diamalkan. Anda hanya disyorkan mengambil satu sachet sahaja sehari selepas makan malam. Mudah bukan? Anda tidak perlu mengambil masa yang lama dan anda tidak perlu mengeluarkan kos yang ribuan ringgit untuk perawatan buasir. Hanya dengan Jus Ceda, buasir anda sembuh dan hilang selamanya. Jadi, jangan ragu-ragu lagi, Jus Ceda masalah sembelit dan buasir sembuh dan hilang!

TESTIMONI YANG BERJAYA BERSAMA JUS CEDA

testimoni pelanggan masalah buasir luaran

testimoni pelanggan jus ceda

testimoni pelanggan jus ceda

testimoni pelanggan buasir luaran

Seperti yang anda lihat, ramai sudah yang berjaya dengan jus ceda ini. Ramai yang memberikan feedback positif antaranya buasir mereka cepat kecut dan kering, buasir mereka dah tidak tumbuh lagi, sembelit mereka hilang dan tidak lagi kembung-kembung perut. Ramai sudah berjaya dengan Jus Ceda. Jadi, anda tunggu apa lagi? Takkan nak biarkan masalah sembelit atau buasir terus menerus mengganggu seharian anda. Jadi jom bebas buasir dan sembelit – dapatkan Jus Ceda sekarang!

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda