Review
Dec 27, 2022, 10:43pm

Punca Sembelit Paling Mudah Berlaku Bermula Daripada Makanan


Mengalami sembelit sepanjang masa amat menyakitkan dan merimaskan. Hal ini akan membuatkan perut kita terasa kembung dan amat tidak selesa untuk bergerak ke mana-mana dan untuk membuat kerja sepanjang hari. Rasa sakit sembelit ini, membuatkan kita rasa ingin tidur dan tidak mahu membuat apa-apa. Ini akan merugikan masa kita. Jadi, apakah punca sembelit ini? Adakah sebab makanan, minuman atau senaman? Atau adakah sebab keturunan?

makanan ringan punca sembelit teruk

AMALAN PEMAKANAN PUNCA MASALAH SEMBELIT 

Anda tahu, masalah sembelit ini adalah salah satu punca dari pemilihan makanan anda. Sembelit boleh berlaku jika anda kerap mengambil makanan yang tinggi gula, makanan yang berkolesterol, makanan kurang serat, air berkarbonat dan lain-lain lagi. Jadi jom kita kenal pasti terlebih dahulu satu persatu makanan yang membuatkan masalah sembelit menjadi lebih teruk.

Pertama sekali, makanan yang menyebabkan masalah sembelit adalah produk tenusu. Sesetengah orang, produk tenusu tidak sesuai untuk dimakan atau amalkan. Produk tenusu menjadi salah satu sebab membawa kepada masalah sembelit. Kajian telah dijalankan kepada kanak-kanak dan dewasa, selepas produk tenusu dikeluarkan dalam diet permakanan mereka. Mereka telah bebas dari penyakit sembelit ini.

elak amalan pemakanan makanan ringan

Jika ada masalah sembelit teruk, anda perlulah kurangkan pengambilan makanan-makanan jenis segera ini. Makanan segera yang tinggi garam dan kurang khasiat dan serat ini akan menyulitkan proses percernaan. Proses pencernaan anda menjadi lebih lambat dan tekstur najis menjadi lebih keras. Jadi, mulai sekarang anda perlulah mengawal kuantiti pengambilan makanan segera anda, jika anda tidak mahu masalah sembelit anda menjadi lebih teruk.

makanan bergula risiko masalah sembelit

Anda yang peminat jajan (makanan ringan) adalah sangat bahaya. Hal ini menyumbang kepada salah satu faktor utama kepada masalah sembelit. Memang sedap bila tengah buat sesuatu kerja depan laptop, tengah tengok tv, tengah bersembang adalah satu habit yang buruk apabila anda asyik mengunyah jajan . Ini kerana jajan (makanan ringan) tinggi garam, banyak menggunakan bahan pewarna dan banyak menggunakan bahan pengawet. Bahan-bahan ini menyebabkan proses pencernaan menjadi lebih susah berbanding normal.

ELAK MINUMAN BERALKOHOL – PUNCA MASALAH SEMBELIT

elak minuman beralkohol

Arak antara yang boleh menyebabkan sembelit. Arak boleh menyebabkan dehidrasi.Jadi kehilangan banyak air dalam badan akan membuatkan berlakunya sembelit. Kekurangan air dalam akan menyebabkan susahnya berlaku proses pencernaan dan tekstur najis menjadi lebih keras. Ini akan membuatkan anda menjadi sakit dan rasa tidak lawas ketika membuang air besar. Jadi, jauhi arak, masalah sembelit anda juga akan tiada.

makanan tinggi gula

Seterusnya, jika anda peminat makanan manis. Ini adalah tidak bagus untuk anda yang mempunyai masalah sembelit. Jadi untuk mengelakkan masalah sembelit anda menjadi lebih teruk, kurangkan mengambil makanan tinggi gula. Jika anda rasa susah untuk meninggalkan makanan manis, anda boleh menggantikannya dengan buah-buahan, kurma dan yogurt. Lama-kelamaan anda pasti terbiasa dengan kehidupan bebas daripada makanan tinggi gula.

minum air kosong elak masalah sembelit

Tidak cukup pengambilan air seharian pasti akan lebih membawa padah. Masalah sembelit anda akan menjadi lebih teruk bila air kurang dalam badan. Hal ini demikian kerana, proses pencernaan memerlukan air yang cukup untuk memberikan usus lebih mudah untuk proses pembuangan air besar. Jadi, anda perlulah cukupkan pengambilan kuantiti air sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Jika anda mengambil kuantiti air yang secukupnya, maka masalah sembelit anda akan berkurangan.

JUS CEDA PENAWAR BUASIR -TIDAK PERLU BEDAH

ramuan khasiat herba jus ceda

Anda pernah dengar orang lain mengeluarkan duit puluhan ribu hanya untuk penyembuhan masalah buasir? Benar banyak kes sudah terjadi, ramai yang mengeluarkan duit ribuan ringgit untuk membuat pembedahan buangan buasir. Jadi sebelum anda perlu mengeluarkan ribuan ringgit untuk pembedahan, lebih baik anda mencuba Jus Ceda lebih murah dan berkesan untuk penyembuhan buasir.

Jus Ceda yang menggunakan ramuan ramuan yang asli seperti Kacip Fatimah, Bunga Ratu Pari, Manjakani, Nenas Batu, dan Kayu Sepang akan membantu masalah buasir anda surut dan kecut malahan hilang dan tidak akan datang-datang lagi. Anda perlu mencuba Jus Ceda ini, Jus Ceda bebas pewarna tiruan, bahan pengawet dan bahan-bahan yang memberikan impak negatif kepada tubuh badan anda.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Cara mengambil Jus Ceda ini juga amat mudah. Tidak perlu mengambil masa yang lama. Anda hanya perlu mengambil satu sachet sahaja selepas makan malam. Mudah sahaja bukan? Anda tidak perlu bersusah-payah mencari makan-makan lain untuk menyembuhkan buasir anda. Hanya mengambil Jus Ceda, masalah buasir anda sudah tiada lagi!

PENGGUNA YANG DAH BERJAYA DENGAN JUS CEDA

atasi masalah buasir luaran dengan mudah

jus ceda berkesan rawat

 

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

Dah ramai yang berjaya dengan jus ceda ini. Jadi jom dapatkan segera jus ceda ini. Jus ceda permintaan yang sangat tinggi setiap hari. Jangan menyesal bila stock dah habis. Jadi, ambil peluang sekarang untuk rawat buasir anda dengan mudah, cepat dan paling penting murah. Jadi jom dapatkan sekarang!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda