Review
Dec 26, 2022, 10:22pm

Apakah Makanan Yang Baik Untuk Sembelit Dewasa Dan Kanak-Kanak


Sembelit ialah satu masalah kelawasan untuk membuang air besar. Anda menjadi sakit ketika membuang air besar. Hal ini terjadi apabila najis menjadi keras dan bentuknya lebih besar. Jika najis berada dalam saluran kolon (usus besar), ia akan membuatkan ia menjadi lebih keras dan semakin sukar untuk disingkirkan.

faktor masalah sembelit

Jadi, apabila sembelit berlaku, sudah pasti ia akan mendatangkan rasa tidak selesa kepada anda untuk menjalankan kehidupan seharian anda. Sembelit berlaku atas beberapa sebab iaitu kurang minum air, pengambilan makanan segera yang berlebihan, produk tenusu, makanan kurang serat dan makanan yang berkolesterol tinggi serta lain-lain. Faktor-faktor yang disebut adalah penyebab yang menyebabkan masalah sembelit menjadi lebih teruk.

MAKANAN YANG TERBAIK UNTUK MASALAH SEMBELIT

Masalah sembelit ini akan berlaku tidak kira kepada individu yang dewasa atau kanak-kanak. Sembelit akan datang kepada sesiapa yang tidak jaga pemakannya, tidak bersenam dan tidak mengambil kuantiti air yang secukupnya. Jadi untuk merawat masalah sembelit ini, jom kita lihat makanan yang terbaik untuk menyembuhkan penyakit sembelit ini.

makanan berkhasiat untuk sembuh sembelit

Masalah sembelit yang berlaku kepada anda pasti ada jalan penyelesaiannya. Jadi, untuk mengelakkan sembelit anda perlu mengambil makanan yang tinggi khasiatnya. Antara ialah buah-buahan, sayur-sayuran, makanan yang tinggi fiber dan anda jangan tinggalkan amalan minum air secukupnya. Sudah pasti sembelit tidak datang kepada anda lagi.

MAKANAN SEGAR BERKESAN ATASI PENYAKIT SEMBELIT 

Buah-buahan yang sesuai untuk masalah sembelit adalah buah nanas, buah betik, buah pisang, buah epal, buah pir dan lain-lain lagi. Hal ini demikian kerana buah-buahan ini mempunyai serat yang tinggi,sorbitol dan fruktosa yang dapat membantu proses pembuangan lebih mudah dan cepat. Selain itu, buah-buahan yang mempunyai kandungan air tinggi dan membantu masalah sembelit ini. Hal ini kerana, dapat merubah tekstur najis menjadi lebih lembut.

sayuran segar

Antara sayuran yang dapat membantu anda dalam masalah sembelit adalah sayuran hijau seperti bayam, sawi, kangkung, gobis, brokoli dan lain-lain lagi. Hal ini kerana, sayuran hijau tidak hanya kaya dengan serat tetapi juga kaya dengan vitamin C, Vitamin K dan folat yang cukup tinggi. Sayuran hijau dapat membantu najis berkumpul , menjadikannya berat dan lebih mudah untuk melalui usus. Jadi sayur-sayuran hijau sangat penting untuk membantu anda dalam masalah sembelit. Anda hanya perlu mengamalkan sayur-sayuran hijau 4 hingga 6 kali seminggu.

bijian bantu lawas buang air besar

Anda tau chia seed? Chia seed ini mengandungi kalsium, magnesium, phosphorus dan protein yang tinggi. Bijian yang direndam di dalam air akan membentuk gel dan dapat membantu dalam melembutkan tekstur najis. Jadi ia akan memudahkan najis bergerak di dalam usus dan membantu proses pembuangan lebih mudah. Bijian chia seed sangat mudah diamalkan dengan hanya menaburkannya di atas makanan seperti di atas buah-buahan, sayur-sayuran dan yogurt.

JUS CEDA MERAWAT BUASIR – BUATAN MALAYSIA 100%

ramuan khasiat herba jus ceda

Anda ada masalah buasir? Tetapi anda tidak suka makan buah-buahan dan sayuran hijau? Jus Ceda adalah penyelamat anda dalam masalah sembelit ini. Produk buatan Malaysia ini merupakan jus terbaik yang membantu anda dalam masalah sembelit. Dirumus dengan menggunakan ramuan-ramuan asli, Jus Ceda tidak menggunakan bahan pewarna tiruan dan bahan yang dapat memberikan kesan negatif kepada tubuh kita. Antara ramuan utama yang digunakan oleh Jus Ceda ialah Bunga Ratu Pari, Kacip Fatimah, Manjakani, Kayu Sepang dan Nenas Batu.

RAMUAN ASLI NENEK MOYANG JUS CEDA

Kacip fatimah adalah ubat yang paling mujarab dalam masalah sembelit ini. Hal ini kerana kacip fatimah dapat membantu menegangkan otot abdomen. Kacip fatimah bukan sahaja dapat membantu dalam masalah sembelit tetapi kacip fatimah mempunyai kebaikkan lain-lain lagi.

Selain itu, nenas batu juga amat baik diamalkan jika ada masalah sembelit. Kebaikkan mengamalkan nenas batu juga menjadikan pengaliran darah seimbang, memulihkan tenaga dan mengatasi masalah sembelit. Jadi untuk mencari satu-satu bahan mungkin akan menyukarkan kepada anda. Lebih baik mengamalkan jus ceda lebih mudah dan senang. Jus Ceda sudah menyiapkan bahan-bahan yang asli dan hanya anda perlu mengamalkan sahaja. Murah, Cepat dan Mudah.

TERBAIK UNTUK SAKIT BUASIR DAN SEMBELIT KRONIK

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Cara-cara untuk mengamalkan jus ceda adalah amat mudah sahaja. Anda hanya perlu mengambil satu sachet sahaja sehari selepas makan malam. Mudah bukan? Anda tidak perlu bersusah-payah untuk mencari satu-satu bahan untuk menyembuhkan masalah sembelit anda. Anda hanya perlu minum jus ceda ini dan masalah sembelit tidak akan datang lagi kepada anda.

TESTIMONI YANG BERJAYA DENGAN MENGGUNAKAN JUS CEDA

testimoni pelanggan jus ceda

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

jus ceda berkesan untuk buasir ketika hamil

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

testimoni pelanggan jus ceda

Dah ramai bukan yang dah berjaya merawat buasir mereka dengan Jus Ceda ini. Jadi anda tunggu apa lagi? Jom dapatkan Jus Ceda sekarang! Jus Ceda yang tinggi permintaannya setiap hari. Jadi jom dapatkan sekarang. Jangan dah habis stock nanti baru anda tercari-cari!

 

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda