Review
Dec 25, 2022, 10:03pm

Masalah Sembelit Teruk Apa Perlu Buat Supaya Senang Buang


Pernah tertanya bagaimana masalah sembelit boleh menjadi teruk? Sembelit adalah kesukaran membuang air besar, jarang membuang air besar, najis menjadi keras dan perasaan tidak lawas setelah membuang air besar. Jadi apa yang perlu kita lakukan jika masalah sembelit ini berlaku secara berterusan dan apa cara yang boleh anda lakukan untuk elak masalah sembelit teruk? Jom kenal pasti dahulu kenapa masalah sembelit ini berlaku.

punca masalah sembelit teruk

Masalah sembelit yang berlaku kepada kita pasti mempunyai pelbagai punca-puncanya. Apa punca-puncanya? Pasti kita juga tertanya-tanya kenapa masalah sembelit ini berterusan terjadi kepada kita. Antara punca-punca sembelit ialah:

 • Masalah kesihatan
 • Kurang bersenam/tidak melakukan aktiviti berkaitan fizikal
 • Dehidrasi
 • Diet rendah serat
 • Pengambilan makanan segera dengan kuantiti yang banyak
 • Air berkarbonat (air gas)
 • Wanita yang hamil

amalan pemakanan kanak-kanak

Pada pendapat anda, siapakan yang paling kerap dijangkiti dengan masalah buasir ini? Adakah masalah buasir ini berlaku kepada kelainan jantina? Umur? Pangkat atau lain-lain? Buasir kerap terjadi kepada golongan yang:

 • Wanita dan kanak-kanak. Seseorang wanita lebih kerap terjadi buasir berbanding dengan jantina lelaki. Kanak-kanak juga lebih terdedah dengan masalah buasir ini.
 • Warga emas yang berusia lebih 65 tahun dan keatas. Warga emas yang kurang aktiviti fizikal akan membuang masalah buasir kerana kurang berlakunya aktiviti usus yang menyebabkan najis lebih keras dan sukar dilawaskan.
 • Wanita hamil. Hal ini kerana perubahan hormon yang berlaku semasa hamil dan memberikan tekanan kepada usus.
 • Individu yang kurang pergerakan. Hal ini membuatkan proses pembuangan menjadi lambat apabila tidak/ kurang aktiviti fizikal yang dapat menggerakkan usus untuk pembuangan air besar.

RAWATAN YANG MUDAH – MEMBUANG NAJIS DENGAN MUDAH

Anda tercari-cari rawatan yang mudah untuk sembuh dari sembelit? Untuk sembuh dari penyakit buasir ini mudah jika anda mengamalkan diet yang seimbang, banyak bergerak/melakukan senaman/membuat aktiviti fizikal, minum air secukupnya dan mengelakkan pengambilan kolesterol yang tinggi.

elak sembelit dengan makanan tinggi serat

Untuk masalah sembelit, anda tidaklah perlu berpantang makanan sehingga tidak dapat makan apa yang anda mahu. Anda hanya perlu mengamalkan pemakanan yang seimbang sahaja. Lebihkan makanan yang tinggi serat dan kurangkan makanan yang berkolesterol tinggi. Anda juga perlu mengurangkan pengambilan produk tenusu yang menyebabkan proses pembuangan anda menjadi lebih lambat daripada biasa.

amalan minum air

Rawatan yang paling mudah sekali ialah dengan mengambil kuantiti air yang secukupnya. Sehari 8 gelas air dapat membantu anda dalam masalah sembelit. Apabila anda mengambil yang kuantiti air yang secukupnya, usus anda lebih mudah untuk melakukan proses pembuangan dan najis anda menjadi lebih lembut. Hal ini akan memudahkan anda dalam pembuangan air besar. Anda tidak berasa sakit dan tidak lawas lagi.

aktiviti fizikal elak sembelit dan buasir

JUS CEDA – RAWAT MASALAH BUASIR LEBIH CEPAT, MUDAH DAN MURAH

permintaan tinggi jus ceda

Anda pernah dengar tentang produk Jus Ceda? Jus Ceda adalah produk buatan Malaysia dan yang paling menarik ialah produk Jus Ceda ini mendapat sambutan yang tinggi setiap hari. Apa kelebihan Jus Ceda ini? Yang membuatkan ramai dan setiap hari orang membelinya? Kelebihan Jus Ceda ini ialah dapat merawat buasir tanpa perlu keluaran kos ribuan ringgit untuk pembedahan. Hanya dengan Jus Ceda buasir kecut dan tidak tumbuh lagi malahan takut untuk datang semula!

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Jus Ceda sangat membantu adalah dalam masalah buasir ini. Jus Ceda membantu melembutkan najis, mengecutkan buasir, merawat berak berdarah, membersihkan usus dan melembutkan najis. Hal ini kerana Jus Ceda menggunakan ramuan-ramuan yang asli di dalam produknya. Antara bahan yang digunakan dalam Jus Ceda ialah nenas batu, bunga ratu pari, manjakani, kacip fatimah dan kayu sepang. Seperti yang kita tahu, ramuan-ramuan di atas ialah ramuan yang paling mujarab sekali dalam penyembuhan penyakit buasir ini.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Pengambilan Jus Ceda juga sangat mudah. Anda hanya perlu mengambil satu sachet sahaja sehari selepas makan malam. Mudah bukan? Anda tidak perlu bersusah payah untuk memikirkan cara menyembuhkan buasir anda. Dengan Jus Ceda buasir anda pasti tidak akan kembali lagi.

TESTIMONI YANG POSITIF – JUS CEDA

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

rawatan buasir luaran berkesan

jus ceda berkesan untuk buasir ketika hamil

testimoni pelanggan masalah buasir luaran

Seperti yang anda lihat, ramai dah berjaya mengusir buasir mereka dengan Jus Ceda. Jadi anda tunggu apa lagi, jom dapatkan segera Jus Ceda. Anda pasti akan lebih ceria apabila masalah buasir anda telah tiada! Jom order sekarang!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda