Review
Dec 30, 2022, 11:47am

Apa Itu Sembelit Dan Cara Merawatnya


Tahukah anda apa itu sembelit dan kenapa ianya boleh berlaku? Sembelit adalah kesukaran membuang air besar, dan merasa sakit ketika membuang air besar serta merasa tidak lawas selepas membuang air besar. Masalah ini boleh terjadi kepada sesiapa sahaja tidak kira kanak-kanak, dewasa, atau warga emas atau lelaki dan perempuan.

cara reda sakit buasir

APA ITU SEMBELIT? CARA MENCEGAH DAN MERAWAT

Sembelit berlaku dengan beberapa tanda kepada anda, antaranya ialah buang air besar kurang dari tiga kali per minggu, najis menjadi keras, kering atau menggumpal,perut sentiasa kembung, perasaan tidak lawas dan merasa kesulitan/nyeri ketika membuang air besar serta lain-lain lagi.

jaga kebersihan diri

Bagi merawat sembelit ini sebenarnya mudah jika anda mengambil kuantiti air yang secukupnya dalam waktu seharian. Kuantiti yang diperlukan ialah 8 gelas sehari atau lebih baik daripada itu. Seperti yang kita tahu, 60% dalam tubuh badan manusia ialah air. Jadi tubuh kita perlu air yang secukupnya begitu juga dengan usus kita. Usus kita memerlukan air yang banyak untuk menjalankan proses pencernaan dengan normal. Jadi, jika usus kita mempunyai air yang secukupnya maka proses pencernaan menjadi lebih baik dan dapat mengubah tekstur najis menjadi lebih lembut dan senang untuk pembuangan air besar.

AKTIVITI FIZIKAL BANTU ATASI MASALAH SEMBELIT

aktiviti bersenam bersama keluarga

Bersenam memang penting di dalam hidup kita jika ingin kekal sihat. Tidak kira hanya berjalan, melakukan senaman ringan, jogging, atau berzumba. Dengan adanya pergerakan fizikal, tubuh kita akan lebih ringan dan terhindar dari masalah sembelit. Pelbagai kajian yang dibuat antara seseorang yang kurang aktif dan seseorang yang melakukan aktiviti fizikal, sembelit lebih hinggap kepada orang yang kurang aktif. Hal ini terjadi kerana, usus kita juga perlu digerakkan dengan aktiviti fizikal bagi membantunya dalam proses pencernaan.

rawat buasir dengan bawang putih

Bawang putih adalah rawatan tradisional yang digunakan dalam perawatan buasir. Bagi penggunaan bawang putih adalah senang sahaja, iaitu dengan hanya menumbuk bawang putih dan dicampurkan sedikit dengan air. Selepas mendapat acuannya, anda boleh menampalkan di bahagian buasir anda. Anda boleh lakukan rawatan ini seminggu 2 hingga 3 kali. Jika anda sentiasa membuat rawatan bawang putih ini, buasir anda akan kecut dengan sendiri.

makanan probiotik lawas pembuangan air besar

Bagi merawat masalah buasir semulajadi adalah dengan hanya mengambil makanan yang tinggi probiotik. Antara makanan yang tinggi probiotik ialah tempe, yogurt, pickles dan lain-lain lagi. Probiotik adalah bakteri hidup yang menguntungkan secara alami ada di dalam usus. Bakteria tersebut termasuklah Bifidobacteria dan Lactobacillus.

madu dan lemon tips berkesan untuk sembelit

Jus lemon juga antara perawatan terbaik bagi masalah sembelit ini. Jus lemon dapat membantu membuang toksin dalam badan. Sebagai bantuan pencernaan semula jadi, jus lemon dapat merangsangkan usus untuk proses pencernaan lebih cepat. Minuman lemon boleh dicampur dengan air kosong atau boleh masukkan kedalam minuman teh jika ingin kurangkan rasa masamnya.

JUS CEDA – 100% BUATAN MALAYSIA

ramuan khasiat herba jus ceda

Anda rasa susah untuk merawat buasir anda? Anda rasa susah untuk mencari satu-satu bahan bagi melegakan buasir anda? Jangan risau, Jus Ceda pasti dapat membantu anda dalam masalah buasir ini. Penggunaan ramuan-ramuan aslinya dan bahan-bahan tradisionalnya antaranya ialah manjakani, kayu sepang, nenas batu, bunga ratu pari dan kacip fatimah. Tidak dapat dinafikan lagi, bahawa ramuan yang digunakan dalam Jus Ceda ini adalah ramuan yang sangat penting untuk penyembuhan buasir secara cepat. Anda tidak perlu menanggung sakit lagi jika adanya Jus Ceda bersama anda.

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Anda sangat perlukan Jus Ceda di dalam kehidupan seharian anda, jika anda mengalami masalah buasir yang teruk sehingga memerlukan pembedahan. Jus Ceda ini bertindak mengecutkan buasir, merawat berak berdarah, merawat buasir, melawaskan pembuangan air besar dan membersihkan usus serta melembutkan najis. Jadi, untuk mengelakkan anda rasa sakit dan tidak selesa lebih baik anda amalkan Jus Ceda ini sekarang bagi mengelakkan masalah buasir anda menjadi lebih teruk dan merebak.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

Seterusnya, Jus Ceda ini boleh diamalkan tidak kira pangkat, umur dan jantina. Cara pengambilan Jus Ceda ini juga amat mudah. Pengambilan Jus Ceda ini disyorkan sehari satu sachet sahaja selepas makan malam. Mudah bukan? Tidak perlu mengambil masa yang lama untuk merawat buasir anda. Anda hanya perlu mengamalkan Jus Ceda, masalah buasir anda kecut dan tidak berani datang semula kepada anda.

ANTARA TESTIMONI YANG BERJAYA BERSAMA JUS CEDA

rawatan buasir luaran berkesan

cara organik untuk masalah buasir luaran

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

jus ceda berkesan rawat

Pengguna-pengguna yang menggunakan jus ceda dalam merawat buasir mereka memberikan impak yang positif. Mereka amat suka menggunakan jus ceda yang dapat memudahkan mereka membuang air besar dan tidak berak berdarah lagi. Jadi, jika anda ada masalah buasir jom dapatkan segera. Jangan biar masalah buasir anda menghantui diri anda. Ingat jangan biarkan masalah buasir anda merebak sehingga memerlukan pembedahan yang mahal. Jom dapatkan jus ceda, buasir anda akan kecut dan hilang sendiri.

Jom dapatkan Jus Ceda sekarang!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda