Review
Jan 11, 2023, 9:21am

Gejala Sembelit Pada Suami dan Isteri


Sistem pencernaan dalam tubuh badan kita bertindak sistem proses pembuangan air besar. Jika sistem pencernaan dalam keadaan tidak baik, bagaimana toksin-toksin dan najis-najis kita dapat dikeluarkan. Jadi, dalam keadaan ini pasti akan terjadi gejala sembelit dan buasir.

gejala sembelit suami

Sembelit adalah kesukaran membuang air besar. Hal ini demikian kerana najis menjadi lebih keras dan proses penghadaman menjadi lambat daripada biasa. Masalah sembelit ini mungkin perkara yang normal dan akan terjadi kepada sesiapa sahaja. Tetapi sembelit akan lebih kerap terjadi kepada beberapa golongan iaitu:

 • Warga emas
 • Wanita yang hamil
 • Masalah kesihatan
 • Obesiti

RISIKO GEJALA SEMBELIT

Golongan-golongan yang disebut di atas adalah antara golongan yang sering terjadi dengan masalah sembelit. Jadi, jika kita bukan antara golongan-golongan yang disebut akan terhindar dari masalah sembelit ini? Tidak, kita juga tidak akan terlepas dari masalah sembelit ini. Kita juga akan mengalami masalah sembelit sekiranya kita tidak menjaga kesihatan kita dengan teratur dan baik.

elak masalah sembelit kronik

Masalah sembelit ini terjadi secara semulajadi atau faktor keturunan? Tiada kajian yang mengatakan bahawa sembelit terjadi disebabkan faktor keturunan. Jadi, masalah sembelit ini terjadi kerana sebab kita sendiri. Jadi apakah faktor-faktor yang berlaku masalah sembelit? Masalah sembelit ini berlaku disebabkan oleh:

 • Mengambil makanan yang tinggi gula
 • Mengambil makanan segera dalam kuantiti berlebihan
 • Tidak melakukan senaman dan aktiviti fizikal
 • Mengambil produk tenusu secara berlebihan
 • Kerap menahan ketika rasa hendak membuang air besar
 • Dehidrasi
 • Ketika hendak datang haid
 • Minum air bersoda (air bergas)

Antara penyebab-penyebab sembelit telah dinyatakan di atas. Adakah anda salah satu orang yang terlibat dalam faktor-faktor yang disebut di atas?

masalah sembelit dalam kalangan wanita

Gejala sembelit teruk ialah kekerapan membuang air besar adalah bagi sesetengah individu. Sesetengah individu mungkin akan membuang 2 kali sehari air besar sementara yang lain 3 kali seminggu. Jadi, jika anda tidak membuang air besar sehingga berminggu-minggu, anda mungkin akan terkena masalah sembelit ini.

Antara gejala-gejala sembelit ialah:

 • Kurang 3 kali seminggu buang air besar
 • Najis keras
 • Kembung perut
 • Kesakitan ketika membuang air besar
 • Mengalami masalah rektum tersumbat
 • Tetap rasa kenyang selepas buang air besar

CARA TERBAIK UNTUK RAWAT GEJALA SEMBELIT

Jadi adakah anda tersenarai antara gejala-gejala sembelit ini. Jika anda ada masalah sembelit ini, anda boleh cepat merawatnya sendiri. Tetapi diingatkan kepada anda jika masalah sembelit anda semakin teruk dan tidak sembuh anda disyorkan berjumpa dengan pakar atau doktor.

buahan terbaik untuk sembelit

Cara merawat sembelit ini juga mudah sebenarnya. Hal ini demikian kerana, anda hanya cuma perlu menjaga diet permakanan anda dengan lebih seimbang. Dalam faktor pemakanan anda di galakkan mengambil lebih sayur-sayuran hijau dan buah-buahan. Hal ini demikian kerana, sayur-sayuran dan buah-buahan sangat tinggi serat dan tinggi vitamin yang mampu membantu proses pencernaan anda menjadi lebih cepat. Jadi, jika proses pencernaan anda baik, maka tekstur najis anda tidak menjadi keras dan tidak akan menjadi masalah sembelit.

aktiviti fizikal bantu kurang risiko buasir

Jika anda ada masalah sembelit yang teruk, anda perlu mencuba senaman yang ringkas mahupun aktiviti fizikal. Hal ini demikian kerana, jika kita hanya duduk dan baring sahaja, usus kita juga tidak akan ada pergerakan. Jadi ini akan melambatkan proses pencernaan berlaku.

amalan pemakanan yang baik

Tidak dapat dinafikan bahawa kekurangan pengambilan air ini akan menjadi masalah kepada sembelit. Hal ini demikian kerana, proses pencernaan memerlukan air yang secukupnya untuk mengelakkan berlakunya najis yang keras. Jadi, jika anda ada masalah sembelit, cukupkan pengambilan air dalam seharian anda.

JUS CEDA – JUS TERBAIK MERAWAT MASALAH SEMBELIT DAN BUASIR

ramuan khasiat herba jus ceda

Jika anda pernah dengar tentang Jus Ceda ini , bagus anda sudah terdedah dengan jus pilihan terbaik ketika sembelit dan buasir. Jus Ceda ini sesuai untuk diamalkan oleh semua peringkat umur. Hal ini kerana, ramuan-ramuan yang digunakan dalam Jus Ceda ini ialah ramuan-ramuan yang asli seperti kacip fatimah, manjakani, kayu sepang, nenas batu dan bunga ratu pari. Jadi di sini, jelas bahawa bahan-bahan yang digunakan dalam Jus Ceda ini asli dan tiada bahan yang berbahaya untuk kesehatan anda.

cara penggunaan jus ceda rawat buasir

 

Anda tahu, cara amalkan Jus Ceda ini sangat mudah, anda hanya perlu mengambil satu sachet sahaja sehari selepas makan. Sangat mudah dan sangat berkesan. Jadi sangatlah tidak rugi jika anda mengamalkan Jus Ceda ini. Sudahlah murah, cepat berkesan dan sangat berbaloi.

PELANGGAN-PELANGGAN YANG DAH BERJAYA BERSAMA JUS CEDA

testimoni pelanggan masalah buasir luaran

testimoni pelanggan buasir luaran

jus ceda berkesan untuk buasir ketika hamil

Sudah ramai yang  berjaya dengan merawat masalah sembelit dan buasir ini dengan menggunakan Jus Ceda. Jadi anda tunggu apa lagi, jom rawat masalah buasir anda dengan Jus Ceda. Jangan biarkan masalah sembelit dan buasir menganggu aktiviti harian anda dan membuatkan anda hilang mood. Stok sedia ada, penawar kepada masalah anda boleh didapatkan di sini. Selamat mencuba, insyallah berhasil!

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda