Review
Jan 11, 2021, 11:45am

Ketahui Kaedah Menjahit Fesyen Baju Pelbagai Di Kelas Jahitan Liana


Tidak kira sama ada anda newbie dalam bidang jahitan atau anda seorang profesional yang sudah lama berkecimpung dalam bidang ini, sudah tentu pasti ada beberapa perkara di mana kita semua mahu mengasah kemahiran kita lagi dengan lebih mendalam. Dalam jahitan, teknik memainkan peranan penting dalam meningkatkan kemahiran menjahit kita dari semasa ke semasa. Di sini, terdapat beberapa teknik menjahit asas terbaik yang perlu diketahui oleh semua, termasuk beginner hinggalah profesional. 

Teknik-teknik ini tidak hanya akan membantu anda dalam menyelesaikan kerja dengan lebih cepat tetapi akan turut membantu anda menikmati pekerjaan anda juga. Kita harus selalu fokus belajar sepanjang masa dan bukannya berfikir bahawa kita tahu segalanya dan fikir yang pengetahuan yang sedia ada sudah mencukupi. Pembelajaran berterusan akan menjadikan segalanya menjadi lebih baik dan juga akan menjadikan anda menguasai kemahiran.

Mari kita teliti beberapa teknik menjahit asas untuk para newbie penjahit seperti berikut.

 1. Jahitan Zig Zag

Jahitan Zig Zag akan kelihatan cantik ketika anda ingin menambahkan beberapa penampilan yang sesuai pada pakaian. Sentiasa pastikan anda menggunakan jarum dan benang yang sesuai dengan kain. Jahitan Zig Zag sangat luar biasa dalam menyembunyikan jahitan yang patah. Sekiranya anda tidak dapat menjahit garis lurus atau terdapat beberapa masalah pada jahitan maka ubah jahitan dari garis lurus ke garis zigzag.

 1. Jahitan Kelim

Biasanya, di bahagian dalam kain, anda mungkin melihat jahitan yang kelihatan ketara. Apa yang sebenarnya harus kita lakukan untuk mengemaskan jahitan supaya pakaian itu kelihatan bersih dari sisi lain juga? Dengan bantuan gunting yang tajam pastikan anda memotong jalur panjang dari kain. Gunakan kain itu pada jahitan yang kelihatan. Jahit dengan kemas. 

Anda boleh mengubah penampilan setiap pakaian dari dalam dengan melekatkan jalur kain berwarna-warni atau jalur kain yang sama warna dengan fabrik jahitan utama. Sekiranya seseorang meneliti jahitan anda, sudah pasti mereka tidak dapat menahan diri daripada memuji kemahiran anda yang luar biasa dan kreatif.

 1. Jahitan Zip

Kebiasaannya, bagi yang pertama kali menjahit agak takut untuk menjahit zip pada masa awal kerana ia agak sukar. Apabila anda menggunakan alat yang betul maka tidak ada yang perlu dibimbangkan. Semasa anda menjahit zip pada kain apa pun, selalu periksa cara kerjanya setelah setiap jahitan untuk memastikan sama ada zip berfungsi dengan betul atau tidak. Sentiasa lipat bahagian tepi pakaian untuk mengelakkan kerosakan. Anda boleh menggunakan sama ada zip yang biasa atau zip yang high class, tetapi pada peringkat latihan, adalah baik untuk memulakannya dengan yang zip yang biasa menguasai tekniknya dahulu.

Teknik terbaik untuk menjahit zip untuk penjahit newbie adalah memasangnya dari bahagian belakang. Kaedah Itu akan berfungsi lebih baik jika anda menandakan sisi zip dan menjahitnya dari titik ke titik.

Belajar Jahit Fesyen Pelbagai Baju Di Kelas Jahitan Liana

Jika anda minat fesyen dan suka berseni dengan menggunakan benang dan jarum maka bolehlah anda sertai kelas jahitan di Kelas Jahitan Liana yang berlokasi di Johor Bahru. Di Kelas Jahitan Liana, anda yang berminat jahitan akan berpeluang untuk mempelajari pelbagai jenis kaedah jahitan bermula dari menguasai teknik-teknik asas jahitan sehingga menjahit pakaian mengikut gaya fesyen citarasa anda tersendiri. 

Antara fesyen pakaian yang boleh anda pelajari di sini adalah:

 • Kurung Biasa
 • Kurung Kun
 • Kurung Moden
 • Kebaya Pahang
 • Kebaya Moden
 • Kebaya Pesak Moden
 • Dress
 • Skirt
 • Blouse
 • Kemeja
 • Seluar Panjang Wanita
 • Seluar Panjang Lelaki
 • Baju Melayu Teluk Belanga
 • Baju Melayu Cekak Musang

Proses pembelajarannya mudah dan senang diikuti, belajar ikut pakej bahan-bahan jahitan, kain dan buku panduan belajar menjahit akan diberi percuma untuk anda.

Apa Kata Mereka Yang Sertai Kelas Jahitan Liana? Lihat Testimoni

Tengoklah sendiri, ramai orang seronok belajar menjahit di Kedai Jahitan Liana. Anda pun boleh belajar menjahit dengan mudah di sini. Tambah Ilmu Menjahit Anda Di Kelas Jahitan Liana

Sekiranya anda jenis yang suka menjahit dan ingin mempelajari lebih banyak lagi teknik jahitan dan baju fesyen yang berlainan, jom pergi ke Kelas Jahitan Liana untuk berbuat demikian. Bagi yang berada di Johor, boleh kunjungi training centre mereka di Kedai Jahitan Liana di 3, Jalan Perjiranan 4, Bandar Dato Onn, 81100 Johor Bahru, Johor ataupun yang tinggal berjauhan boleh hubungi mereka di maklumat seperti berikut:

Email:  kursusjahitltc123@gmail.com

Tel: 016-7831120 / 0183989748

Whatsapp:  0167831120

 

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana

Liana Training Center

Mesti Pandai Belajar

Daftar Kelas Jahitan
Social Media

3, Jalan Perjiranan 4, Bandar Dato Onn, 81100 Johor Bahru, Johor

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana

Call Whatsapp

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana