Review
Feb 18, 2018, 12:03am

Hadiahkan Kerusi Roda Murah Untuk Ibu dan Ayah Anda


Kerusi roda merupakan alat bantuan pergerakan bagi seseorang yang tidak mampu berjalan akibat penyakit, kecederaan dan lain-lain. Ianya penting bagi membolehkan penggunanya bergerak bebas dan dapat melakukan aktiviti harian, bekerja, beriadah mahupun bersekolah. Dengan adanya kerusi roda, seseorang individu itu lebih berkeyakinan kerana dapat menjalani kehidupan seharian seperti orang lain.

hadiahkan kerusi roda murah untuk ibu dan ayah anda

Sepertimana yang anda ketahui, kerusi roda ini boleh dikendalikan secara sendiri ataupun dengan bantuan orang lain. Dalam pemilihan kerusi roda, beberapa faktor perlu dipertimbangkan seperti jangka masa penggunaan, tujuan penggunaan, kelebihan kerusi roda dan juga pengendalian kerusi roda. Mari kita lihat satu persatu faktor yang perlu dititikberatkan ini.

1. Jangka Masa Penggunaan Kerusi Roda

Anda perlu tahu jangka masa penggunaannya sama ada untuk jangka masa yang panjang ataupun pendek. Bagi penggunaan jangka masa pendek, kerusi roda asas sudah memadai untuk digunakan.

kerusi roda murah untuk jangka panjang

Manakala bagi penggunaan jangka masa panjang pula, kerusi roda tersebut perlulah mengikut spesifikasi pengguna dan memenuhi tujuan penggunaannya.

2. Tujuan Penggunaan Kerusi Roda

Terdapat 2 jenis tujuan penggunaan kerusi roda iaitu sama ada untuk pengurusan diri sendiri di rumah sahaja ataupun untuk kegunaan di dalam atau di luar rumah contohnya di sekolah, tempat kerja, beriadah dan sebagainya. Bagi kegunaan di dalam rumah sahaja, kerusi roda yang diperbuat dari besi sudah memadai.

kerusi roda murah untuk kegunaan harian

Manakala untuk kegunaan luar rumah pula, adalah disyorkan untuk memilih kerusi roda yang diperbuat daripada aluminium. Ini kerana kerusi roda yang diperbuat dari aluminium lebih ringan, mudah dan menjimatkan tenaga untuk dikendalikan.

3. Mudah Dibawa Kemana Sahaja

Paling penting tentang kerusi roda ini adalah ianya mudah untuk di bawa masuk dan keluar dari kenderaan supaya mudah dibawa kemana sahaja.

kerusi roda murah yang mudah dipindahkan

Kerusi roda yang paling sesuai untuk tujuan ini adalah kerusi roda dari jenis yang detachable kerana ianya boleh dibuka sebahagian aksesori menjadikannya lebih kecil dan mudah untuk dimasukkan ke dalam kenderaan.

4. Pengendalian Kerusi Roda

Seperti yang saya katakan di atas tadi, kerusi roda boleh dikendalikan secara sendiri mahupun dengan bantuan orang lain. Kebiasaannya pengguna kanak-kanak, individu yang mengalami kecederaan serius pada tulang belakang dan warga emas memang memerlukan bantuan orang lain untuk mengendalikan kerusi roda.

kerusi roda murah yang mudah digunakan tanpa bantuan

Kerusi roda yang memerlukan bantuan orang lain untuk dikendalikan mempunyai tayar yang lebih kecil berbanding kerusi roda yang dikendalikan oleh diri sendiri..

Jenis –  Jenis Kerusi Roda

1. Kerusi Roda Asas

Kerusi roda ini kebiasaan boleh di dapati di hospital-hospital dimana ianya mempunyai tempat duduk, tempat bersandar badan, tempat letak tangan, tempat letak kaki, dua roda besar di belakang dan dua roda kastor yang kecil di bahagian hadapan. Kedua-dua roda di belakang biasanya mempunyai handrim.

jenis kerusi roda asas murah

Kebanyakan kerusi roda mempunyai dua pemegang di bahagian atas belakang kerusi roda untuk membolehkan orang lain menolak bagi memberi bantuan jika perlu.

2. Kerusi Roda Manual

Mempunyai dua reka bentuk iaitu boleh dilipat (foldable) dan tidak boleh dilipat (non foldable). Kebiasaannya kerusi roda yang boleh dilipat menjadi pilihan pengguna kerana ianya tidak menggunakan ruang yang banyak apabila menyimpannya di dalam kereta. Ia juga boleh dilaras dan boleh ditanggalkan bagi tujuan tertentu.

jenis kerusi roda manual murah

Kebanyakan kerusi roda yang direka pada masakini telah dipertingkatkan kualiti pembuatannya menjadikan ia lebih ringan, tahan karat dan tahan lasak. Selain itu, ia juga didatangkan dengan pelbagai aksesori seperti tali pinggang keselamatan dan ruang penyimpanan barang.

3. Kerusi Roda Elektrik

Kerusi roda jenis ini sesuai digunakan di dalam dan di luar rumah. Kosnya juga lebih tinggi berbanding kerusi roda di atas. Kerusi roda ini biasanya mempunyai pengecas elektrik dan tombol (joystick) untuk mengendalikan arah dan haluannya. Ianya dilengkapi roda khas untuk membantu pergerakan.

jenis kerusi roda elektrik murah

Kerusi roda jenis ini sangat disyorkan kepada pengguna yang ingin bergerak secara berdikari dan pantas seperti di tempat kerja, sekolah, pusat membeli belah dan sebagainya.

Untuk pengetahuan anda, ketiga-tiga kerusi roda ini didatangkan dalam ukuran standard iaitu 14 inci, 16 inci, 18 inci dan 20 inci. Sekiranya pengguna inginkan ukuran mereka sendiri, tempahan lain harus dibuat (custom made).

jenis kerusi roda custom made murah

Saiz kerusi roda juga perlu betul kerana sekiranya ianya terlalu kecil akan mengakibatkan pengguna mengalami ketidakselesaan dan tekanan pada kedua-dua belah peha mereka. Manakala jika terlalu besar pula akan mendorong pengguna untuk duduk dalam posisi yang tidak betul, menggalakkan pembentukan tulang belakang yang tidak normal dan menyukarkan pengguna untuk mengendalikan kerusi roda tersebut.

harga kerusi roda custom made mahal

Jika dilihat pada harganya pula, sememangnya kerusi roda custom made lebih mahal berbanding kerusi roda standard. Jadi, pengguna bolehlah memilihnya berdasarkan kemampuan kewangan masing-masing dan tujuan sebenar penggunaan kerusi roda itu sendiri.

Kerusi Roda eScooter Mobot Flexi  – Hadiah Terbaik Untuk Ibu dan Ayah Anda

Kembalikan semangat dan keceriaan ibu dan ayah anda dengan hadiah kerusi roda yang canggih lagi terkini iaitu Mobot Flexi. Mobot Flexi ini direka khas bagi memudahkan pergerakan dan dapat membantu mereka yang mengalami masalah pergerakan menikmati kembali kehidupan yang lebih selesa tanpa perlu bergantung sepenuh masa kepada bantuan keluarga, rakan atau jururawat dalam menjalani aktiviti seharian.

inovasi kerusi roda murah

Aidaq Services Corp Sdn Bhd (Mobot Malaysia) merupakan sebuah syarikat yang berpengalaman membekal pelbagai produk dan perkhidmatan ke jabatan kerajaan dan swasta termasuk membimbing usahawan baru untuk tembusi pasaran perolehan kerajaan di bawah RM20,000.00. Kini fokus mereka adalah untuk membekal produk yang berkaitan peralatan orang kurang upaya dan pemulihan iaitu eScooter Wheelchair (2 in 1) Mobot Flexi yang menggunakan kod bidang 050103 ke jabatan dan kementerian selain kepada individu yang mengalami masalah pergerakan fizikal.

mobot malaysia wheelchair elektrik murah

Untuk pengetahuan anda, kebanyakan agensi sekarang telah menyediakan prasarana mesra OKU seperti wheelchair namun wheelchair memerlukan pembantu (untuk menolak penggunanya atau kena wheel sendiri) ini menjadikan pengguna tersebut terpaksa bergantung dengan orang lain manakala jika menggunakan mobot flexi , mereka boleh berdikari tanpa pembantu ketika berurusan di mana-mana agensi atau jabatan.

Kenapa Perlu Memilih Mobot Flexi (2 in 1) eScooter Wheelchair?

Mobot Flexi adalah gabungan skuter dan kerusi roda yang dapat memudahkan pergerakan dan memenuhi keperluan ibu bapa atau mana-mana ahli keluarga yang mengalami masalah pergerakan fizikal kembali berdikari, ceria dan dapat menjalani aktiviti harian tanpa bergantung kepada orang lain dan kerusi roda lagi.

rekabentuk mobot malaysia wheelchair elektrik murah

Antara kelebihan Mobot Flexi adalah :-

 • Boleh dilipat dan mudahalih untuk dimasukkan ke dalam kenderaan. Panjang 0.85m dan tinggi 0.52m.
 • Memudahkan pergerakan di laluan sempit, pusingan ‘U’ dan mempunyai kemudahan mengundur (reverse).
 • Ia menggunakan 3 roda bersaiz : 200 mm (depan) & 250 mm (belakang).
 • Ia juga dilengkapi dengan bar dan hon keselamatan, brake dan lampu
 • Berat bersih : 20kg / Berat muatan maksimum : 150 kg
 • Boleh mencapai kelajuan sehingga 25 km/jam bergantung kepada keadaan permukaan bumi dengan jauh perjalanan sehingga 30 km – 35 km.
 • Ketahanan Mobot Flexi ini melebihi 3 tahun bergantung kepada cara penggunaannya.
 • Menggunakan bateri Samsung Li-ion 12Ah litium polymer, 48V 12 Ah, dan disertakan smart charger.
 • Kegunaan bateri sehingga 2 km dengan reka bentuk yang lebih ringan serta aero-dinamik. Bateri ini hanya perlu di caj 4 – 8 jam sahaja. Berat bateri : 4 kg
 • Tidak menggunakan petrol (menjimatkan kos) dan tiada lesen diperlukan.
 • Mobot Flexi selamat digunakan dan mudah dikendalikan.
 • Sesuai untuk digunakan di rumah, shopping complex, ke surau, untuk mengerjakan umrah dan haji, di lapangan terbang, dalam pejabat, beriadah dan aktiviti santai bersama keluarga semasa bercuti.
 • Mobot Flexi mempunyai 1 tahun warranty untuk kerosakan penggunaan biasa.

Mobot Flexi – 2 in 1 eScooter wheelchair ini adalah LTA-Compliant Scooters Electric dan anda tidak perlu bimbang tentang keselamatan atau peraturan semasa kerana ia selamat untuk digunakan.

rekabentuk mobot malaysia wheelchair elektrik murah boleh lipat

Mobot Flexi ini sangat sesuai untuk mereka yang mengalami :-

 • Kurang upaya fizikal
 • Lemah akibat Stroke
 • Polio
 • Masalah lutut/kaki/sendi/gout
 • Kecacatan akibat kemalangan / OKU / dalam proses pemulihan
 • Mudahkan ibu ayah ke masjid, mengerjakan umrah dan beriadah
 • Ahli keluarga atau pesakit yang perlu menjalani rawatan susulan di hospital seperti fisioterapi dan sebagainya

Perbezaan Mobot Flexi Berbanding Kerusi Roda Lain

Scooter

scooter vs wheelchair elektrik

Wheelchair

scooter vs wheelchair elektrik vs mobo escooter

Mobot Flexi

kelebihan mobot escooter wheelchair murah

Perbandingan Harga

perbandingan harga mobot escooter wheelchair murah

Spesifikasi Mobot Flexi

1. Half Handlebar Throttle and Indicator

 • Paling selamat berbanding ‘throttle’ lain. ‘Throttle’ lain mungkin mempunyai kecenderungan tinggi kepada kemalangan yang tidak disengajakan
 • Tidak menghalang keupayaan tuas brek
 • Mampu mengawal kelajuan lebih cepat dengan penggunaan ‘half handlebar throttle’.

2. Stabiliti dan Bagasi

 • Memberi kestabilan yang lebih baik
 • Mencegah daripada terguling
 • Memberi ruangan untuk bagasi

3. Masa Pengecasan Yang Lebih Pendek

 • Masa yang diperlukan hanya 3-4 jam untuk pengecasan
 • Berat bateri hanya 4 kg

4. Reka Bentuk Yang Lebih Baik dan Lebih Ringan

 • Reka bentuk di buat supaya ia kelihatan bergaya
 • Lebih ringan kerana bahan yang lebih baik digunakan iaitu carbon fiber
 • Aero-dinamik dan rintangan udara lebih rendah
 • Berat bersih : 20 kg/berat manakala muatan max : 150 kg
 • Jarak perjalanan : 30 km @ 25km/j

Dapatkan Mobot Flexi Dengan Harga Promosi

Sepertimana yang anda sedia maklum, Mobot Flexi ini adalah gabungan skuter dan kerusi roda yang boleh digunakan dalam dan luar rumah seperti beribadah, urusan hospital, surau, umrah, kolej, pejabat, pasaraya dan ketika bercuti.

harga promosi wheelchair murah

Jika anda ingin dapatkan Mobot Flexi ini, anda boleh dapatkan sekarang dengan harga :-

Harga Asal eScooter Mobot Flexi: RM8,599.00 (USD $2,097 – asal)
Harga Promosi eScooter Mobot Flexi: RM6,535.00 (USD $1,593) – Diskaun 24%

PERCUMA!!
Semua pembeli individu warganegara Malaysia dibawah usia 70 tahun akan dilindungi oleh INSURAN Takaful Kemalangan peribadi bernilai RM10,000.00.

pembeli mobot dilindungi insurans kemalangan

 

Cara Pembelian eScooter Mobot Flexi

Untuk membuat pembelian Mobot Flexi ni, anda boleh membelinya melalui 8 cara pembelian mudah iaitu :-

 1. Kad kredit / debit
 2. Tunai / transfer online
 3. Pengeluaran KWSP
 4. Pembiayaan AEON i-cash
 5. Pusat zakat Selangor
 6. Baitulmal Wilayah Persekutuan
 7. Koperasi
 8. Dinar Emas / Gold

cara pembelian eScooter Mobot Flexi wheelchair murah

Anda boleh memilih cara pembayaran yang mana lebih memudahkan anda dan pihak Mobot Malaysia akan menguruskan penghantarannya.. Bagi penghantaran di kawasan Kuala Lumpur adalah PERCUMA. Manakala Penghantaran lokasi SELAIN Kuala Lumpur, caj penghantaran adalah mengikut kadar semasa syarikat courier service.

Membawa Bersama-sama Mobot Flexi Ketika Melancong Ke Luar Negara

Sekiranya anda ingin melancong ke luar negara atau kemana-mana yang memerlukan anda menaiki pesawat, anda tak perlu risau kerana anda boleh membawa Mobot Flexi bersama-sama anda dengan mematuhi beberapa syarat yang ditetapkan.

melancong dengan eScooter Mobot Flexi wheelchair murah

Syarat Membawa Mobot Dalam Pesawat

 • Pengguna mesti declare mobot flexi ini sebagai wheelchair di kaunter tiket penerbangan.
 • Selepas declare sebagai wheelchair, boleh bawa terus ke tangga pesawat.
 • Maklumkan kepada pekerja kaunter, pengguna perlukan pembantu dan mereka akan meminta krew assist pengguna ke pesawat.
 • Sampai ditangga pesawat, anda perlu naik wheelchair yang disediakan. (Untuk tujuan keselamatan)
  – angin tayar akan dibuang 75%
  – bateri akan dicabut

peringatan untuk membawa wheelchair murah di dalam pesawat

Nasihat Kepada Pemilik Mobot Flexi

 • Bawa pump tayar
 • Ajar/bantu pramugari untuk tutup dan buka Mobot Flexi

Testimoni Pengguna Mobot Flexi

mobot flexi escooter testimonimenunaikan haji umrah dengan wheelchair murah seronok berjalan dengan scooter mobot wheelchair murah berangkat ke tanah suci dengan escooter mobot

Dapatkan Mobot Flexi (2 in 1) eScooter Wheelchair Untuk Ahli Keluarga Anda Hari Ini Juga!

Mobot Flexi ini adalah gabungan eScooter dan wheelchair (2 in 1) boleh digunakan di dalam dan di luar rumah untuk urusan di hospital, beriadah di taman, ke surau, umrah, kolej, pejabat, pasaraya dan sangat mudah digunakan ketika bercuti. Ia tidak perlukan pembantu (seperti wheelchair) dan ini membantu mereka kembali berdikari dan ceria semula.

Jom Dapatkan Mobot Flexi (2 in 1) eScooter Wheelchair Untuk Ahli Keluarga Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Tingkat 1, Medan Mara, Lot 2.22a, Jalan Raja Laut, Chow Kit, 50350 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan

Jom Dapatkan Mobot Flexi (2 in 1) eScooter Wheelchair Untuk Ahli Keluarga Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Mobot Flexi (2 in 1) eScooter Wheelchair Untuk Ahli Keluarga Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: