Review
Apr 5, 2021, 6:19pm

Cara Cegah Payudara Jatuh Dan Jadi Tegang


Jika anda tidak tahu, istilah perubatan untuk payudara kendur adalah ptosis. Perubahan payudara seperti ptosis berlaku secara semula jadi seiring bertambahnya usia. Tetapi, banyak faktor lain yang boleh menyebabkan payudara merosot. Inilah yang perlu anda ketahui mengenai penyebab, pencegahan, dan rawatan payudara yang kendur.

Bilakah Payudara Akan Mula Kendur?

Sebenarnya, tidak ada usia tertentu yang boleh menyebabkan payudara anda mulai kendur. Seorang wanita dalam usia dua puluhan boleh memiliki payudara yang terkulai, sementara seorang wanita dalam usia empat puluhan masih boleh memiliki payudara yang tegang.

Hal ini kerana terdapat banyak perkara yang menyumbang kepada payudara kendur, pada biasanya sesetengah wanita mengalaminya pada masa yang berlainan. Sudah tentu, elemen usia akhirnya menjadi faktor bagi semua wanita. Sekiranya aset anda masih tegang pada usia tiga puluhan dan empat puluhan, kemungkinan besar anda akan mula melihat kehilangan keanjalan dan kepenuhan pada payudara anda ketika anda mula mengalami perubahan hormon menopaus.

Kenali Punca Payudara Jatuh Dan Kendur

Ligamen di payudara anda, yang disebut ligamen Cooper, mengangkat dan menyokong payudara anda. Lama-kelamaan, ligamen ini dapat meregangkan dan menyebabkan payudara kendur. Kulit yang longgar atau kehilangan keanjalan kulit juga boleh menyebabkan payudara terkulai, kempis. Terdapat banyak perkara yang boleh mempengaruhi apabila perubahan ini akan berlaku atau tahap terkulai yang akan anda alami. Berikut adalah beberapa penyebab payudara kendur.

 • Graviti: Graviti berfungsi menentang anda setiap hari. Sementara graviti berfungsi dengan menarik payudara anda ke bawah, ia sekaligus akan meregangkan ligamen payudara anda.
 • Ukuran dan Bentuk: Payudara yang lebih kecil dengan bahagian bawah bulat cenderung memegang bentuknya lebih baik daripada payudara yang lebih besar atau sempit. Payudara yang lebih besar juga cenderung dengan unsur graviti berbanding dengan payudara yang lebih kecil.
 • Indeks jisim badan: Wanita dengan indeks jisim badan (BMI) yang lebih tinggi cenderung mempunyai payudara yang lebih besar daripada wanita dengan BMI yang lebih rendah.
 • Menurunkan atau menambah berat badan: Menambah atau menurunkan berat badan, terutamanya dengan cepat, boleh mengubah bentuk payudara anda dan meregangkan atau mengecutkan kulit di sekitarnya.

Apakah Cara Pencegahan Yang Boleh Anda Dilakukan?

Oleh kerana terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada sifat kendur pada payudara, jadi, adalah sukar untuk anda tidak dapat menghalangnya sepenuhnya. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memastikan payudara anda tidak kendur untuk selama yang mungkin.

 • Amalkan postur badan yang baik. Apabila anda bersandar dan mempunyai postur badan yang lemah, anda memberikan graviti lebih banyak peluang untuk menarik payudara anda. Tetapi, berdiri atau duduk dalam kedudukan yang baik dengan punggung lurus dan bahu ke belakang, dapat membantu menyokong payudara dan bahkan dapat mengangkat tubuh secara semula jadi.
 • Mengekalkan berat badan yang sihat. Makan makanan yang seimbang, lakukan sedikit senaman, dan cuba untuk tidak menambah atau menurunkan berat badan terlalu cepat.
 • Minum banyak air. Pastikan kulit anda sihat dan terhidrat untuk cuba mengekalkan keanjalannya.

Aidara® Produk Vitamin Dapat Bantu Perbaiki Kecantikan Dalaman Wanita

Jika anda ingin tahu, Aidara HQ merupakan sebuah perniagaan yang berlokasi di 636-A Jalan Batu Uban, Century Garden, 11700, Gelugor, Pulau Pinang. Perniagaan mereka khusus kepada penjualan produk vitamin khas untuk kaum wanita yang ingin mencantikkan lagi aset mereka. Produk vitamin Aidara merupakan produk keluaran tempatan dan mereka juga memastikan yang produk Aidara mempunyai logo Halal dan lulus KKM. 

Apa sebenarnya produk vitamin Aidara ini? Sudah pasti anda tertanya-tanya. Aidara® merupakan sebuah produk dalam bentuk pil kunyah di mana anda boleh dapatkannya dalam perisa coklat dan strawberi. Satu botol Aidara mengandungi 30 kapsul (1000mg). Golongan wanita seawal umur 15 tahun hingga 65 tahun sesuai untuk pengamalan produk vitamin Aidara ini. Selain itu, ianya juga sangat sesuai untuk kaum wanita bujang, wanita yang hendak kahwin, wanita yang sudah kahwin, wanita yang sudah mempunyai anak dan wanita yang sudah berumur.

Sekiranya anda mempunyai atau berdepan dengan masalah-masalah payudara seperti berikut:

 • Kecil
 • Payudara jatuh
 • Lempir
 • Payudara lanjut
 • Saiz payudara tidak sama besar

Tambahan pula, dengan masalah punggung termasuk punggung kecil, nipis, jatuh, lempir dan punggung berkedut, sudah semestinya anda tercari-cari penyelesaian kepada masalah anda. Di sini, produk vitamin Aidara mempunyai fungsi-fungsi yang tersendiri di mana hasilnya akan pasti membuahkan senyuman di wajah anda. 

Bagaimana Produk Aidara Dapat Membantu Anda?

Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa fungsi kegunaan produk Aidara. Kenali lebih lanjut bagaimana produk vitamin Aidara dapat membantu membesarkan aset anda. 

1. Payudara

 • Besarkan payudara
 • Bulatkan payudara
 • Puting jadi warna pink
 • Menyesuaikan size payudara dengan size badan. Payudara jatuh ia akan bulatkan. Kalau yang dah besar ia akan jadi pejal. Kalau tak sama besar, produk Aidara akan sama besarkan
 • Menganjalkan payudara/tegangkan payudara
 • Membentuk semula payudara yang jatuh
 • Kulit payudara jadi lembut
 • Payudara tetap kekal pejal tidak lagi lembik. Yang lanjut ia akan jadi tegang walaupun menyusu anak

2. Punggung

 • Besarkan punggung
 • Kulit punggung jadi lembut
 • Bulatkan punggung
 • Menyesuaikan saiz punggung dengan saiz badan dan peha. Jika yang berbadan besar atau gempal pun boleh cuba. Produk Aidara akan bentuk balik bagi bulat dan tonggek punggung.
 • Punggung yang berkedut akan jadi tegang
 • Menaikkan tegang punggung tanpa perlu squat atau senaman
 • Padu dan bulatkan punggung
 • Menaikkan lemak peha ke punggung untuk punggung yang anjal dan dibentuk cantik

Promosi Termurah Aidara Di Pasaran Malaysia

Banyak fungsi yang boleh anda rasai dengan penggunaan produk vitamin Aidara. Untuk kesan yang menampakkan hasil, cara pengambilan produk vitamin Aidara adalah dengan mengambil satu atau dua pil kunyah selepas sarapan atau sebelum tidur. 

Kini, dengan harga promosi, anda boleh mendapatkan produk Aidara dengan harga RM60 sahaja (harga asal RM89). Kos penghantaran untuk Semenanjung adalah RM7 dan RM10 untuk Sabah dan Sarawak. Bukan itu sahaja, sekiranya anda membeli dua unit produk Aidara, anda akan berpeluang mendapatkan dalam harga promosi iaitu RM120 sahaja + penghantaran percuma!

Dengan pengamalan yang konsisten, anda boleh lihat sendiri perubahannya. 

Perubahan Yang Sangat Ketara, Ramai Yang Puas: Lihat Testimoni

Kalau hendak cuba sesuatu produk untuk pertama kali, sudah pasti anda ingin lihat testimoni pelanggan yang telah mencuba sebelum ini. Jadi, sebab itulah di sini anda boleh lihat beberapa testimoni-testimoni secara langsung daripada para pelanggan Aidara. Lihat seperti berikut, sudah pasti ingin mencuba!Jom Rawat Masalah Payudara Jatuh Anda Dengan Produk Pil Kunyah Aidara

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja. Whatsapp mereka sekarang di nombor 019-5574363 dan dapatkan produk mereka sementara adanya harga promosi khas! Ketahui juga dengan lebih lanjut mengenai Aidara di laman rasmi Aidara, Facebook serta di laman Instagram mereka. Terdapat banyak lagi testimoni daripada pelanggan Aidara yang boleh anda lihat sendiri. Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Aidara®

Vitamin Untuk Body Montok Dan Solid Berkesan

Beli Sekarang
Social Media

636-A, BATU UBAN, 11700 GELUGOR, PENANG.

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Call Whatsapp Layari Website

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada!