Review
Jan 13, 2023, 3:45pm

Buasir Pada Bulan Puasa, Adakah Boleh Teruskan Berpuasa Atau Tidak Sah


Adakah batal puasa pesakit buasir yang memasukkan air dalam dubur bagi memudahkan dia membuang air besar? Jika buasir pada bulan puasa, adakah puasa dikira batal atau boleh saja teruskan puasa?

hukum puasa untuk masalah buasir

Bagi yang tertanya-tanya, nasib baik anda pula dapatkan jawapan kepada semua persoalan anda dalam artikel. Jadi pastikan baca artikel ini sehingga akhir!

BUASIR PADA BULAN PUASA – APA HUKUM YANG BETUL DAN SAH?

Menurut mazhab Syafi’ie; puasa dikira terbatal jika dilakukan dengan sengaja (termasuk kerana berlebihan ketika beristinjak iaitu membasuh berak atau kencing (khususnya bagi perempuan). Begitu juga, akan membatalkan puasa jika memasukkan jari. Jika tidak sengaja atau terpaksa tidaklah membatalkan puasa. Contoh terpaksa di mana orang yang mengidap buasir terkeluar terpaksa menjoloknya dengan jari untuk memasukkan semula, tidaklah membatalkan puasa kerana keadaan yang terpaksa untuk melakukannya.

jus ceda atasi buasir luar dengan mudah

Manakala, menurut Imam Daud, Ibnu Hazm dan as-Syaukani; ia tidaklah membatalkan puasa sama ada dilakukan dengan sengaja atau tidak sengaja kerana tiada nas yang menegaskannya dan tidak pula dapat dikiaskan dengan makan, minum atau jimak. Pandangan kedua inilah yang ditarjih oleh Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam kitab Fiqh Shiyamnya.

KEBERKESANAN TINGGI JUS CEDA UNTUK BUASIR PADA BULAN PUASA

Dengan Jus Ceda, anda tak perlu risau jika puasa anda terganggu atau takut terbatal gara-gara buasir terkeluar. Daripada buasir terkeluar sehingga masalah buasir lebih kronik seperti berak berdarah, formulasi Jus Ceda ini dapat bantu anda menyembuhkan penyakit buasir tanpa perlu kos rawatan yang tinggi atau merana kesan sampingan ubat-ubatan. 

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Untuk anda yang betul-betul mahu memulihkan masalah buasir, beri peluang kepada diri anda untuk ikhtiar dengan minuman botani ini. Jus Ceda ini menjadi pilihan ramai disebabkan kelebihan dan keunikannya berbanding produk lain di pasaran;

 • Diformulasikan Dari Herba-Herba Terpilih
 • Menghilangkan Akar Buasir Dan Buasir Tidak Kembali Lagi
 • Mengurangkan Rasa Sakit Mencucuk
 • Kesan Seawal Tujuh Hari

ANTARA KHASIAT RAMUAN ASLI JUS CEDA UNTUK PERAWATAN BUASIR SECARA SEMULAJADI

Keunikan dan keberkesanan Jus Ceda ini terletak dalam ramuan bahan kandungannya yang sememangnya berkhasiat dan asli. Antara salah satu bahan yang terkandung dalam minuman ini adalah kayu sepang. Pernah dengar tak kayu sepang sebelum ini? Jika belum, anda harus ketahui mengenainya.

ramuan khasiat herba jus ceda

Kayu sepang, untuk pengetahuan anda, memang khas untuk perubatan buasir. Kalau tanya orang berubat kampung, kayu sepang lah paling mujarab untuk masalah buasir. Tumbuhan berkayu ini dikatakan mujarab kerana ianya mempunyai kesan penawar dan khasiat yang betul-betul sesuai untuk melegakan masalah buasir kronik mujarab untuk jangka masa yang panjang. Terbaiknya, dengan Jus Ceda ini, anda dapat manfaat hasil campuran kayu sepang dan beberapa herba lain yang boleh membuatkan buasir surut, kecut, hilang dan tak kembali atau mungkin makan bertahun-tahun untuk kembali lagi.

RAMUAN ASLI DAN TRADISIONAL – KAYU SEPANG DAN BANYAK LAGI!

Tahukah anda herba dan tumbuhan yang tersenarai di bawah itu antara bahan-bahan utama dalam penghasilan Jus Ceda? Sudah tentunya, Jus Ceda boleh menjadi pilihan terbaik bagi yang mencari penyelesaian efektif untuk masalah buasir pada bulan puasa. 

Setiap herba yang digabungkan dalam ramuan khas Jus Ceda mempunyai fungsi dan manfaatnya yang tersendiri bagi membantu memulihkan masalah buasir dari akar. 

jus ceda terbaik untuk masalah buasir

 • Kayu Sepang – bertindak sebagai antioksidan, Bioflavonoid, dapat elak buasir terjadi berulang kali dengan menegangkan otot-otot dalaman agar kembali pulih dan cegah kerosakan sel luka dan gatal buasir 
 • Akar Tengkuk Biawak – bertindak sebagai anti-radang dengan menyurutkan bengkak buasir untuk kecutkan benjolan buasir luar dan dalam 
 • Nenas Batu – tinggi fiber dan magnesium, bantu melembutkan najis, melancarkan pembuangan angin dan menghentikan najis berdarah serta menggalakkan pertumbuhan sel vena baharu 
 • Bunga Ratu Pari – mengembalikan semula tenaga, mempunyai agen antioksidan yang tinggi, membantu membuang toksik dalam badan dan menghilangkan bisa-bisa dalam tubuh 
 • Manjakani – merupakan bahan diet sihat, membantu merawat masalah buasir dengan mempercepatkan proses penyembuhan luka dan elak sakit buasir bertambah teruk

INI CARA PENGAMALAN JUS CEDA YANG HARUS ANDA TAHU

Hanya cara mudah untuk selesaikan masalah buasir kompleks yang merumitkan kehidupan harian anda. Amal sehari 1 sachet dan disyorkan minum selepas makan. Minum sehingga simptom buasir sudah berkurangan. Rawatlah segera dengan cara yang lebih mudah, selamat & menjimatkan di mana;

 • Tanpa Perlu Telan Pil Atau Kapsul
 • Tanpa Perlu Pembedahan Dan Kos Yang Tinggi
 • Tak Perlu Menahan Kesakitan Lagi

Bayangkan kehidupan yang anda dapat selepas amalkan Jus Ceda:

 • Selesa Melakukan Aktiviti Seharian
 • Selesa Untuk Beribadah
 • Tidak Menyusahkan Ahli Keluarga
 • Tidak Lagi Fobia Untuk Buang Air Besar

Kan bagus? Jika masih tak yakin lihat sendiri testimoni-testimoni pelanggan yang dapat jalani ibadah puasa tanpa gangguan masalah buasir.

TAK YAKIN? LIHAT SENDIRI TESTIMONI PELANGGAN

testimoni pelanggan jus ceda

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

jus ceda berkesan untuk buasir ketika hamil

cara organik untuk masalah buasir luaran

 

 

 

JOM DAPATKAN JUS CEDA DAN MUDAHKAN IBADAH PUASA DI BULAN MULIA!

Derita buasir sudah bertahun lama? Nak buat kerja mesti tak selesa, nak buat ibadah terganggu, nak duduk/baring susah…

sembuh masalah buasir dengan jus ceda

Jom cepat sembuhkan masalah buasir dengan rawatan tanpa ubat – Jus Ceda. Dapatkan sekarang dalam tawaran harga promosi di sini.

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda