Review
Jan 10, 2023, 12:03pm

Penyakit Buasir, Boleh Puasa Tak?


Anda ada penyakit buasir yang berlarutan? Ini pasti sukar untuk anda mengawalkan keadaan ini. Ia yang mendatangkan rasa sakit dan tidak selesa sudah tentu akan menjejaskan aktiviti harian anda. Jadi bagaimana hendak menghadapi masalah buasir ini?

elak buasir ketika puasa

Masalah buasir ini terjadi disebabkan pelbagai faktor seperti pengambilan makanan yang tidak berzat, faktor umur, obesiti, kurang melakukan aktiviti fizikal dan sebagainya. Simptom-simptom buasir yang dapat dilihat ialah:

  • Gatal dan pedih di bahagian saluran dubur
  • Bengkak di sekeliling dubur
  • Sakit dan tidak selesa
  • Pendarahan
  • Benjolan yang sensitif

Antara simptom-simptom yang disebut di atas adalah simptom awal buasir. Jadi, jika anda simptom yang lebih teruk dan mudah merebak, lebih baik anda berjumpa dengan doktor dengan kadar yang segera bagi mengelakkan masalah buasir ini menjadi lebih teruk dan melarat.

HADAPI PENYAKIT BUASIR, DAPAT PUASA ATAU TIDAK?

Sedar tak sedar bulan ramadhan akan tiba tak lama lagi, jadi apakah kita bersedia menjalani ibadah puasa kita ketika bulan ramadhan. Apakah hukum ketika berpuasa tetapi dalam keadaan buasir? Jika seseorang penyakit buasir memasukkan air ke dalam duburnya untuk memudahkan proses pembuangan air besar, apakah hukumnya.

ubat kapsul untuk sakit sembelit

Menurut Mazhab Syafie, antara perkara yang membatalkan puasa ialah apabila sampai al’-ain kepada jauf daripada rongga yang terbuka.Al’-ain adalah sesuatu yang zahir dapat dilihat walaupun kecil seperti gula-gula, tidak boleh dimakan secara adatnya seperti batu kecil dan benang. Berbeza dengan sesuatu yang meninggalkan kesan seperti kentut yang dikesan dengan bau, kepanasan dan kesejukan air yang dikesan dan rasaan, maka ia tidak dikira.

Al-Jauf di sisi mazhab Syafie adalah apa yang melepasi kerongkong hingga ke perut dan usus dalam, berbeza dengan apa yang sampai tanpa melalui jauf seperti ubat untuk luka pada daging betis atau peha, walaupun sampai ubat itu ke dalam otak atau daging, begitu juga dimasukkan besi ke dalamnya , tetapi tidak batal puasa. (Lihat al-Mu’tamad fi Fiqh al-Syafie,)

Jadi, kesimpulannya, untuk anda yang ada masalah buasir dan merasa gusar untuk menjalankan ibadah puasa anda ketika buasir, jawapannya adalah anda boleh berpuasa dengan sempurna. Tiada masalah yang akan mendatangkan pembatalan ibadah puasa anda jika disebabkan masalah buasir. Jadi, Selamat Menjalani Ibadah Puasa kepada semua umat muslim dan muslimah.

JUS CEDA – JUS TERBAIK DALAM MERAWAT MASALAH BUASIR

ramuan khasiat herba jus ceda

Adakah anda tahu tentang Jus Ceda, Jus Ceda ini sangat baik diamalkan oleh anda. Jus Ceda akan membantu anda dalam masalah sembelit dan buasir. Jadi, ketika anda menjalani ibadah puasa, anda tidak perlu risau dengan masalah sembelit dan buasir, jus ceda akan datang sebagai penyelamat anda. Jus Ceda yang menggunakan bahan-bahan yang semulajadi amat sesuai di amalkan kepada semua jenis peringkat umur dan jantina. Jus Ceda yang menggunakan ramuan-ramuan utama seperti manjakani, kacip fatimah, kayu sepang, nanas batu dan bunga ratu pari. Jadi, jika dilihat daripada penggunaan ramuan di dalam Jus Ceda ini tidak dapat dinafikan bahawa, ramuannya sangat terbaik dalam merawat masalah sembelit dan buasir.

jus ceda atasi buasir luar dengan mudah

Jadi, adakah anda masih meragui tentang kehebatan Jus Ceda ini. Jus Ceda ini dapat membantu anda dalam merawat masalah buasir dan sembelit anda dengan lebih cepat dan murah. Jika masalah buasir anda perlu menjalani pembedahan yang memakan kos ribuan ringgit, sebaiknya anda mencuba terlebih dahulu Jus Ceda ini.

jus ceda terbaik untuk masalah buasir luar

Jus Ceda ini bukan sahaja membantu anda dalam masalah sembelit, tetapi jus ceda ini juga membantu mengecutkan buasir, merawat berak berdarah, merawat buasir, melawaskan pembuangan air besar, melembutkan najis dan yang paling penting adalah Jus Ceda ini juga bertindak dalam membersihkan usus. Kepentingan membersihkan usus ini tidak dapat dinafikan ia amat penting bagi membantu tubuh badan kita lebih sihat dan bertenaga serta bebas toksin yang berkumpul dalam badan. Oleh itu, amalkan sekarang Jus Ceda ini, supaya anda lebih sihat dan kekal cergas serta bebas dari masalah buasir dan sembelit.

TESTIMONI-TESTIMONI YANG BERJAYA BERSAMA JUS CEDA (JUS PILIHAN TERBAIK MERAWAT BUASIR)

cara terbaik untuk legakan buasir berdarah

cara berkesan untuk sembuh buasir berdarah

jus ceda berkesan rawat

testimoni pelanggan jus ceda

Ramai bukan yang berjaya bersama Jus Terbaik Merawat Buasir ini? Jus Ceda adalah pilihan yang tepat untuk anda dan keluarga anda. Jadi jangan anda meragui lagi keberkesanannya. Tambahan lagi sudah hampir masuk ke bulan yang mulia iaitu bulan Ramadhan, jadi jom bebas dari masalah sembelit dan buasir anda ini. Jom tingkatkan amalan anda di bulan yang mulia ini tanpa rasa tidak selasa dan sakit bersama Jus Ceda. Sudah ramai yang berjaya atasi masalah buasir dan sembelit ini bersama Jus Ceda, anda tunggu apa lagi? Jom segera dapatkan sementara stok masih ada. Penawar kepada masalah anda boleh didapatkan di sini. Selamat mencuba, insyallah berhasil!

 

 

 

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Jus Ceda

Dapatkan Penawar Buasir Herba Premium

Beli Sekarang
Social Media

-

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda

Beli Sekarang

Atasi Masalah Buasir Tanpa Bedah/Pil

Dengan Jus Ceda