Review
Feb 5, 2021, 11:17am

Program Membaca Mesti Boleh Dengan Pembangunan Minda Setta


Kesukaran membaca adalah masalah biasa iaitu kira-kira satu daripada lima orang termasuk kanak-kanak akan menghadapi kesukaran untuk membaca dalam beberapa cara. Oleh kerana kemahiran membaca adalah kemahiran asas yang sangat penting, maka, kesukaran membaca dapat menimbulkan pelbagai masalah dalam bidang pembelajaran lain, termasuk menulis, ejaan, kefasihan dan pemahaman. Halangan ini menjadikan pelajar untuk sukar menunjukkan prestasi yang baik di sekolah dan sering rasa rendah diri akan kebolehan mereka.

Sekiranya anak anda sukar membaca, itu tidak bermakna dia tidak pintar. Tetapi, terdapat banyak sebab mengapa mungkin anak anda menghadapi kesukaran dan kebanyakannya tidak ada kaitan dengan kecerdasan. Mengetahui mengapa anak anda menghadapi kesukaran dapat membantunya mengembangkan kemahiran yang diperlukan untuk menjadi pembaca yang lebih mahir dan yakin.

Apa Yang Menyebabkan Masalah Membaca Dalam Kalangan Pelajar?

  • Kekurangan Sokongan

Kanak-kanak yang berbeza mempunyai keperluan sokongan yang berbeza. Sokongan merangkumi ketersediaan bahan bacaan, sokongan rapat dari pendidik dan tempat penginapan tambahan. Tanpa akses ke sumber-sumber ini, anak-anak yang memerlukan pertolongan tambahan mulai ketinggalan dan menjadikannya kekurangan sumber pembelajaran utama.

  • Masalah Gangguan Perhatian

Kanak-kanak yang mempunyai kesukaran untuk mendapat perhatian sering menghadapi masalah membaca. Pelajar dengan gangguan perhatian (seperti Attention Deficit-Hyperactivity Disorder) menghadapi masalah untuk memfokuskan diri pada bahan dan sering terganggu, menyebabkan pemahaman yang kurang baik.

  • Perbezaan Gaya Pembelajaran

Tidak ada cara penyelesaian umpama ‘satu ukuran untuk semua’ untuk belajar — setiap pelajar mempunyai gaya pembelajaran yang berbeza mengikut kesesuaian mereka. Ramai kanak-kanak lebih suka salah satu daripada empat gaya pembelajaran utama: Pembelajaran Visual, Pembelajaran Auditori, Pembelajaran Kinaestetik dan Pembelajaran Baca / Tulis. Apabila pelajar tidak dapat belajar mengikut gaya pembelajarannya, maka ia akan menyukarkan pembinaaan kemahiran teras — termasuk membaca.

  • Ketidakupayaan Pembelajaran

Sekiranya anak anda sukar membaca, ini mungkin merupakan petunjuk ketidakupayaan pembelajaran. Ketidakupayaan membaca lebih biasa daripada yang difikirkan oleh kebanyakan orang – antara 15-20% orang (termasuk kanak-kanak) menghadapi masalah dislexia atau dikenali sebagai masalah perkembangan pembacaan. Sekiranya anak anda tidak berprestasi seperti yang diharapkan, mengelakkan membaca, dan merasa tertekan untuk belajar, dia mungkin menghadapi masalah membaca.

Anak Mesti Lancar Membaca Dengan Program Masalah I Membaca (PMM)

Program Masalah i Membaca atau PMM merupakan program yang dikendalikan oleh Pusat Pembangunan Minda Setta untuk kanak-kanak yang berumur 4 hingga 12 tahun yang masih tidak tahu membaca. Pusat Pembangunan Minda Setta ini berpusat di Bandar Baru Uda, Johor Bahru, Johor. Program Membaca PMM adalah program yang dikendalikan sepenuhnya oleh Syarikat Pusat Pembangunan Minda Setta (PMMS) dan kini telah mempunyai lapan cawangan seperti di Tawau, Kota Kinabalu, Limbang, Bandar Putra Kulai, Batu Pahat dan Pasir Gudang. Segala Program Membaca PMM telah didaftarkan di bawah Akta Hakcipta Harta Intelek Myipho.

Terdapat dua pakej yang ditawarkan mengikut kesesuaian perbelanjaan anda:

  • PAKEJ A merangkumi:

> Pendaftaran sebanyak RM150

> Modul Program RM50

> Yuran Bulanan RM100

> Jumlah Pendaftaran bernilai  RM300

*Dalam Pakej A, kelas akan diadakan seminggu sekali atau sebulan 4 kali di mana yuran bulanan yang akan dicaj adalah RM100 sebulan.

  • PAKEJ B pula merangkumi:

> Pendaftaran sebanyak RM150

> Modul Program RM50

> Yuran Bulanan RM150

> Jumlah Pendaftaran bernilai RM350

*Dalam Pakej B, kelas akan diadakan pada kadar seminggu 2 kali atau sebulan 8 kali di mana yuran bulanan yang akan dicaj adalah RM150 sebulan.

Lihat Sendiri Hasilnya Dengan Testimoni Para Pelajar Minda Setta

Ini semua hasil usaha para guru, ibu bapa dan para pelajar yang gembira dengan keputusan baik yang diperoleh daripada menyertai program membaca oleh Pembangunan Minda Setta. Anda boleh lihat seperti berikut, yang merupakan testimoni benar para pelajar yang telah mencuba dengan Minda Setta. Mesti lancar membaca!

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang! Jikalau berminat untuk ketahui lebih lanjut mengenai PMM, boleh layari laman rasmi mereka di http://www.masalahimembaca.com dan juga kunjungi laman FB (Program Masalah i Membaca / PMM Sabah Sarawak / Anak Mesti Lancar Baca) dan IG (Program Masalah i Membaca) mereka. Hubungi mereka untuk daftar sekarang di talian telefon atau Whatsapp seperti berikut:

Center Bandar Baru Uda / Pasir Gudang

No.Tel / WhatsApp

016-7947132 Cikgu yatie

016-7202689 Cikgu Shafie

Center Bandar Putra Kulai / Batu Pahat

No.Tel / WhatsApp

018-4747765 Cikgu Man

Center Tawau / Kota Kinabalu / Limbang

No.Tel / WhatsApp

019-8540811 Cikgu Imran

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!

PUSAT PEMBANGUNAN MINDA SETTA

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Daftar Sekarang
Social Media

No 21 - 01 Jalan Padi Emas 4/5 Bandar Bharu Uda 81200 Johor Bharu JOHOR DARUL TAKZIM

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!

Call Whatsapp Layari Website

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!