Review
Feb 5, 2021, 11:30am

Program Masalah Membaca Untuk Kanak-kanak Cara Online Efektif Minda Setta


Sekiranya anda mengesyaki anak anda mengalami kesukaran membaca, jangan tunggu atau berlengah sama ada keadaannya bertambah baik atau tidak. Hal ini kerana ia boleh menjadi cabaran yang lebih besar untuk jika anak anda terpaksa mengejar pembelajarannya yang ketinggalan. Petua seperti berikut adalah langkah pertama untuk membantu meningkatkan kemampuan membaca anak anda sehingga dia dapat mencapai kejayaan.

Anak Saya Menghadapi Kesukaran Untuk Membaca — Apa Yang Saya Boleh Buat Untuk Membantu?

  • Terokai Bahan Bacaan yang Berbeza

Bagi kanak-kanak yang sukar membaca, buku tradisional sering kali menakutkan. Memenuhi minat anak anda dengan menggunakan format yang berbeza seperti novel grafik, komik, buku resepi, majalah dan buku audio. Ini juga merupakan peluang terbaik untuk menyesuaikan membaca dengan gaya pembelajaran pilihan anak anda supaya dia dapat membina keyakinan terhadap kemampuannya.

  • Berikan Motivasi Dan Ganjaran

Kanak-kanak yang sukar membaca sering tidak mempunyai keyakinan. Raikan setiap kejayaan kecil anak anda. Bersabar dan dorong anak anda untuk meneruskan terutamanya di saat dia merasa kecewa atau tertekan. Sekiranya anak anda tahu bahawa dia mendapat sokongan penuh daripada anda, kemungkinan besar dia akan terus mencuba.

  • Latih Kemahiran Mendengar Secara Aktif

Kemahiran mendengar memainkan peranan besar dalam kemampuan membaca. Kemahiran mendengar yang baik menolong fonetik dan kefasihan — kedua-duanya merupakan kunci untuk mengembangkan kemahiran membaca. Bina kemahiran mendengar anak anda dengan buku audio, podcast yang sesuai dengan usia atau membaca dengan kuat bersama-sama. Ajukan pertanyaan kepada anak anda tentang apa yang didengarnya untuk mendorong pemikiran yang lebih mendalam mengenai topik dan mengembangkan pemahaman yang lebih baik.

  • Baca Dengan Kuat

Galakkan anak anda untuk membaca dengan kuat untuk meningkatkan fonetik dan kefasihan. Semasa berlatih, elakkan buku yang terlalu sukar untuk dibaca atau mencabar. Pilih bahan yang sesuai dengan tahap bacaan anak anda sekarang atau tahap sedikit di atasnya untuk membina kemahiran dan meningkatkan keyakinan.

  • Dapatkan Tutor Atau Bimbingan Luar

Tutor atau bimbingan luar untuk membaca adalah tambahan yang bagus untuk rancangan pembelajaran anak anda. Ini adalah kaedah terbaik untuk membina keyakinan, meningkatkan pemahaman, dan mempersiapkan anak anda untuk memenuhi tuntutan sekolah. Hubungi Pusat Pembangunan Minda Setta untuk mengetahui lebih lanjut mengenai program masalah membaca (PMM) mereka.

Terkini Pakej Kelas Online Terbaru Pusat Pembangunan Minda Setta (Pmss)

Pusat Pembangunan Minda Setta tertumpu kepada golongan kanak-kanak yang berusia antara 4 hingga 12 tahun yang mempunyai kesukaran untuk membaca. Bagi memudahkan sesi pembelajaran di kala musim pandemik ini, kelas Masalah I Membaca kini dilancarkan secara online supaya pelajar berupaya untuk belajar dari rumah. Yuran pendaftaran RM100 untuk tiga sesi online. Seperti berikut adalah maklumat pakej yang boleh anda pilih mengikut kesesuaian anda.

  • PAKEJ A

> Pendaftaran RM150 tetapi diberi PERCUMA, tawaran promosi!

> Modul Program RM20

> Yuran Bulanan RM100

> Jumlah Pendaftaran RM120

*Dalam Pakej A, kelas secara online akan diadakan seminggu 2 kali atau sebulan 8 kali di mana yuran bulanan sebanyak RM100 akan dicaj setiap bulan.

  • PAKEJ B

> Pendaftaran RM150 tetapi diberi PERCUMA, tawaran promosi!

> Modul Program RM20

> Yuran Bulanan RM100 X 3 Bulan Belajar = RM300

> Jumlah Pendaftaran RM320

*Dalam Pakej B pula, kelas online ini akan diadakan pada kadar seminggu 2 kali atau sebulan 8 kali dan pembelajaran secara online akan berlangsung untuk tempoh tiga bulan. Sekiranya anda berminat untuk menyambung semula pembelajaran online setelah tempoh tiga bulan, boleh berbuat demikian dengan memilih Pakej B bayaran RM300 sahaja untuk 3 bulan lagi ATAU boleh pilih pakej A bayar bulanan terus RM100.

Perubahan Besar Yang Efektif – Lihat Testimoni

Antara berikut adalah testimoni-testimoni para ibu bapa dan guru yang sudah tentu dapat menyakinkan anda!

Cara Belajar Membaca Secara Online Berkesan, Daftar Sekarang!

Jangan risau, masa pandemik ini masih lagi berkesempatan untuk anak anda belajar membaca. Kini terbaru dengan pakej kelas online, bertindak sekarang dengan mendaftar! Jikalau berminat untuk ketahui lebih lanjut mengenai PMM, boleh layari laman rasmi mereka di http://www.masalahimembaca.com dan juga kunjungi laman FB (Program Masalah i Membaca / PMM Sabah Sarawak / Anak Mesti Lancar Baca) dan IG (Program Masalah i Membaca) mereka. Hubungi mereka untuk daftar sekarang di talian telefon atau Whatsapp seperti berikut:

Center Bandar Baru Uda / Pasir Gudang

No.Tel / WhatsApp

016-7947132 Cikgu yatie

016-7202689 Cikgu Shafie

 

Center Bandar Putra Kulai / Batu Pahat

No.Tel / WhatsApp

018-4747765 Cikgu Man

 

Center Tawau / Kota Kinabalu / Limbang

No.Tel / WhatsApp

019-8540811 Cikgu Imran

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!

PUSAT PEMBANGUNAN MINDA SETTA

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Daftar Sekarang
Social Media

No 21 - 01 Jalan Padi Emas 4/5 Bandar Bharu Uda 81200 Johor Bharu JOHOR DARUL TAKZIM

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!

Call Whatsapp Layari Website

Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta

Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang!