Review
Jan 7, 2021, 7:10pm

Perbaiki Kemahiran Menjahit Anda Di Liana Training Centre


Sama ada anda jahit tahap beginner atau profesional, sudah tentu anda mahukan hasil jahitan anda kelihatan kemas dan terbaik seakan jahitan profesional. Walaubagaimanpun, hal ini boleh diperbaiki atau dinaik taraf dengan hanya beberapa langkah mudah. Mengenali langkah-langkah tersebut, anda dapat mengubah kebiasaan menjahit anda untuk memberi hasil kerja anda sesuatu yang istimewa yang akan menjadikan apa sahaja yang anda jahit kelihatan seperti yang berasal dari butik yang mahal.

Ikuti sahaja langkah-langkah ini dan praktikkan setiap langkah-langkah yang disenaraikan dalam proses menjahit anda untuk melihat hasil yang anda impikan!

Tingkatkan Kemahiran Menjahit Anda Dalam Tiga Langkah Mudah

Langkah 1: Potong Corak/Pola Anda Dengan Teliti

  • Semasa anda menjahit sesuatu yang mempunyai potongan corak untuk dipotong, pastikan anda menekan kertas corak/pola itu sendiri supaya sebarang kedutan pada pakaian/fabrik tidak akan merosakkan bentuk kain potong anda.
  • Perhatikan butiran kain: jika corak/pola menunjukkan anda untuk memotong sesuatu pada butir, ini bermakna anda harus meluruskan potongan corak itu ke arah benang lengkung yang digunakan untuk menenun kain itu. (Cara untuk memeriksa ini adalah dengan menarik kain dengan lembut; umumnya arah “pada butir” akan meregangkan lebih sedikit daripada arah yang lain.)
  • Sekiranya projek anda berdasarkan potongan kain dalam dimensi tertentu, pastikan anda mengukur dua kali sebelum anda memotong. Gunakan pembaris dan pemotong berputar dengan tikar pemotong untuk membantu anda menjelaskan segala garis walaupun garis yang juga selaras dengan butiran kain.

Langkah 2: Tekan (Iron) Kain Anda Dengan Betul

  • Terdapat perbezaan antara menekan dan menyeterika dan perbezaan itu boleh mengakibatkan perbezaan yang ketara untuk proses jahitan anda.
  • Gunakan tetapan panas yang betul untuk kain yang anda tekan dan pastikan untuk menguji dahulu pada kain lain dengan iron sebelum anda menggunakannya pada kain/fabrik yang anda ingin gunakan.
  • Gunakan alat penekan yang betul untuk kain/fabrik anda terutamanya untuk tepi melengkung atau ruang yang padat. Untuk bahagian-bahagian seperti itu, ia berguna untuk mempunyai pressing ham atau presser bar.

Langkah 3: Setiap Perincian Ada Perbezaan

  • Jangan takut menjahit sesuatu dengan tangan jika projek jahitan anda memerlukannya. Kadang kala anda perlu menjahit jahitan terakhir untuk mendapatkan hasil terbaik untuk projek anda. Jahitan tangan memerlukan lebih banyak masa daripada menggunakan mesin, tetapi kadang-kadang perlu menghabiskan masa yang lama untuk menjadikan projek anda benar-benar menonjol.

Asah Kemahiran Menjahit Anda Di Liana Training Centre

Sesiapa sahaja yang berminat boleh mempelajari dan memperbaiki kemahiran menjahit mereka di Liana Training Centre. Setiap peserta yang menyertai kelas menjahit Liana akan diberi tunjuk ajar teknik-teknik asas menjahit oleh tenaga pengajar yang mempunyai pengalaman lebih 10 tahun dalam bidang jahitan dan rekaan fesyen. Jika anda jenis slow learner pun tiada masalah keran di Liana Training Centre, anda akan didedahkan dengan cara menjahit step by step yang mudah untuk dipelajari.

Antara pakej yang ditawarkan di Liana Training Centre:

  • Pakej A  

Yuran untuk pakej ini boleh didapati dalam harga RM 3,499 dan anda akan berpeluang belajar menjahit cara mudah untuk 10 fesyen pakaian wanita serta pakaian lelaki. Sijil juga akan diberi. Dalam pakej A, anda boleh belajar menjahit tudung secara PERCUMA (jahit tudung satu fesyen).

  • Pakej B 

Yuran untuk pakej ini boleh didapati dalam harga RM 5,999 di mana anda boleh mempelajari cara jahitan untuk 20 fesyen pakaian wanita dan pakaian lelaki. Sijil akan diberi sebagai tanda pengiktirafan anda. Dalam pakej B, anda boleh belajar menjahit tudung dan baju kanak-kanak secara PERCUMA (jahit tudung satu fesyen + belajar jahit baju kanak-kanak perempuan satu fesyen).

Peserta Puas Hati Dengan Kelas Jahit Liana Training Centre: Lihat Testimoni

Macam-macam jenis jahitan boleh anda pelajari di sini. Lihatlah sendiri seperti berikut:Anda Juga Boleh Menjahit! Cuba Sekarang Di Liana Training Centre

Kepada anda yang ingin memperbaiki kemahiran menjahit anda inilah tempat yang sesuai anda boleh berbuat demikian. Bagi yang berada di Johor, boleh kunjungi training centre mereka di Kedai Jahitan Liana di 3, Jalan Perjiranan 4, Bandar Dato Onn, 81100 Johor Bahru, Johor ataupun yang tinggal berjauhan boleh hubungi mereka di maklumat seperti berikut:

Email:  kursusjahitltc123@gmail.com

Tel: 016-7831120 / 0183989748

Whatsapp:  0167831120

 

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana

Liana Training Center

Mesti Pandai Belajar

Nak Belajar Menjahit
Social Media

3, Jalan Perjiranan 4, Bandar Dato Onn, 81100 Johor Bahru, Johor

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana

Call Whatsapp

Kalau ada yang berminat nak asah kemahiran menjahit ataupun yang tahap beginner

bolehlah pelajari jahitan dengan cara mudah di Kedai Jahitan Liana