Diet Atkins Malaysia Berbahaya !

Ramai yang masih risau dan tidak yakin dengan Diet Atkins Malaysia. Mereka kata diet atkins adalah tidak berkesan dan diet yang boleh bawa kepada penyakit berbahaya.

Diet yang hanya makan telur !
Diet tidak makan nasi ! Diet yang gila !
Diet yang boleh menyebabkan kelaparan melampau !

Dan ada yang email dan PM saya di Facebook.

Hariz betul ke kenyataan mereka mengenai Diet Atkins itu?

Saya cuma mampu tersenyum dan terkadang rasa macam. Err depa ni dah ada ilmu ke belum? Sudah study ke belum mengenai Diet Atkint itu apa? Dah cuba ke belum? Yang buat kenyataan yang melampau itu. Bila saya tanya depa,

Tahu tak kenapa Diet Atkins tak makan nasi dan rendah karbohidrat?

Tak tau pula nak jawab, sebab kebanyakkan yang buat kenyataan macam tu cuma “Dengar orang kata“. Tidak buat kajian sebelum lemparkan kenyataan.

Sumber gambar : Kevin Zahri

Fakta Diet Atkins Malaysia

Terus terang saya cakap, saya memang pengamal diet atkins dalam masa yang sama saya pun ada pengalaman dalam Diet Seimbang dan hasilnya berjaya menurunkan berat badan 17kg selama 2 bulan. Kedua-dua diet ini ada kelebihan dan kekurangannya. Tetapi perlu ingat, sebelum anda buat apa-apa diet anda wajib study dulu dan faham betul-betul baru buat. Jika minta pendapat saya, Diet Atkins berbahaya ke?

Diet atkins akan berbahaya bila anda tidak ada ilmu dan tidak ikut Peringkat Diet Atkins dengan betul !

Jika berminat boleh baca Diet Atkins Peringkat 1 Induction atau follow blog saya selalu kerana saya selalu mencari ilmu mengenai Diet Atkins. Bagi yang ada duit dan tak sabar nak ada ilmu Diet Atkins boleh dapatkan ebook Kurus Dengan Diet Atkins.

Berikut adalah fakta diet atkins malaysia berbahaya yang telah berhasil oleh rakan-rakan saya.

  • Berat turun cepat
  • Kurang Lapar
  • Kulit bertambah cantik

Nak gambar? Sila follow instagram.

Sumber gambar : hellawella

Diet Atkins Tidak Sesuai

Berikut adalah Diet Atkins Berbahaya dan Tidak sesuai jika anda

  • Pesakit buah pinggang
  • Ibu Menyusu
  • Ibu Mengandung

Diet Atkins Untuk Darah Tinggi

Ada yang tanya “Saya ini sakit darah tinggi boleh ke amal Diet Atkins tak bahaya ke

Bahaya jika darah tinggi anda melampau atau kronik. Sebaiknya buat pemeriksaan doktor dulu. Bagi yang ada darah tinggi dan nak cuba juga diet atkins tiada masalah dengan syarat anda perlu patuhi tips di bawah.

  • Kurangkan penggunaan garam
  • Kurangkan makanan berminyak
  • Elakkan makanan berdarah iaitu daging
  • Tingkatkan aktiviti senaman cardio
  • Makan dalam kuantiti sederhana tetapi kerap
  • Elakkan stress

InshaAllah saya akan sertakan ujian tekanan darah sebelum dan selepas dalam masa sebulan diet atkins kepada anda sebab saya punya ada darah tinggi.

Diet Atkins Untuk Kencing Manis

Ramai rakyat malaysia yang menghidap penyakit kencing manis dan mereka tanya saya boleh ke amalkan diet atkins ni? Saya tak berani cakap boleh atau tidak sebab saya bukan pakar cuma sedang belajar. Tetapi inshaAllah berikut adalahn teori dan fakta diet atkins.

Program Diet Atkins ini adalah diet program dengan tidak mengambil karbohidrat dan kurangkan gula.

So, tidak salah untuk mencuba kan? Tetapi sebaiknya anda boleh minta nasihat doktor dahulu dan ada juga rakan saya yang buat Diet Atkins, alhamdulillah memang turun kencing manis dia tu :)

Sumber gambar : lolimage

Rasanya sudah jelas serba sedikit mengenai Diet Atkins kan? Berbahaya atau tidak? Nasihat saya buat anda adalah

Perlu ingat ! Kita nak diet ni biar serasi dengan objektif, keperluan dan cita-rasa diri. Baru enjoy dan happy Diet anda dan berjaya

Jangan lupa follow saya di Instagram dan Facebook untuk mengikuti perjalanan diet menurunkan berat badan 20kg.

Diet Atkins : Peringkat 1 Induction

Sudah baca Diet Atkins Itu Apa? Kalau dah baca sudah jatuh hukum wajib untuk anda membaca artikel Peringkat 1: Induction Diet Atkins .

Model Diet Atkins

Peringkat 1 paling penting  !!

Induction dilakukan selama mencapai berat badan anda ! Paling lama 2 tahun sahaja. (Bergantung keadaan kesihatan dan berat badan anda). Kalau dah lebih 2 tahun tak kurus-kurus itu bukan namanya DIET.

Q : Hariz saya ada baca Peringkat 1 ini hanya boleh makan 20gram Karbohidrat. Boleh cerita tak apa yang boleh makan dengan 20gram tu?

Boleh Makan Induction Diet Atkins

Apa yang saya listkan disini adalah HALAL DIET ATKINS. Anda bebas untuk panggang, steam, bakar, sup, digoreng tanpa tepung dan ditambah gula atau madu.

Diet Atkins Air Kosong

Air kosong, air mineral

Diet Atkins Ayam

Ayam

Diet Atkins Daging

Daging

Diet Atkins Ikan

Ikan

Diet Atkins Sayur

Sayur hijau sahaja.

Diet Atkins Udang

Udang

Keju jenis cheddar, mozarella, parmesan

Rumpai laut

Supplement dan vitamin

Q : Jadi nasi, mee, bihun, laksa, spagetti, roti, buah-buahan, snek, air sirap, milo, sos, kicap, kek, kuih tak boleh?

Apa yang saya listkan Boleh Makan Semasa Induction Diet Atkins hanya itu SAHAJA BOLEH MAKAN. Yang lain haram dalam diet atkins !

Q : Hariz contoh menu diet atkins bagi peringkat 1 macam mana??

Berikut adalah contoh Menu Induction Diet Atkins dan alhamdullilah membantu saya mengurangkan berat badan.

Menu Induction Diet Atkins

Sarapan awal pagi (6.30am – 8.00am)

http://instagram.com/p/gZQpi1guu5/

Sarapan pagi (10.30am – 12.00am)

http://instagram.com/p/i2RxpWAuq6/

Makan Tengahari(2.00-3pm)

http://instagram.com/p/kD_z2kAuoT/

Makan Petang(5pm-6pm)

http://instagram.com/p/fCN_bNgugJ/

Makan Malam(8pm-9pm)

http://instagram.com/p/fchLU3guk1/

Q: Hariz berapa kali kena makan dalam masa sehari ?

Saya share tadi berapa kali? 5 Kali. Jadi itulah yang anda kena makan. Tetapi anda juga boleh melaraskan jadual pemakanan anda sehari 4 kali. Tetapi saya amat syorkan anda makan sehari 5 kali untuk elak gastrik !

Q: Saya sibuk dan biasanya makan sehari 2kali je tak boleh ke hariz ?

Awak dah baca ke Diet Adalah Mengenai Cara Berfikir ? Kalau nak kurus awak kenalah faham apa itu konsep Diet.

Q: Konsep Induction Diet Atkins ni macam mana sebenarnya?

Konsep Diet Atkins adalah jangan berlapar atau biarkan perut kosong. Anda kena selalu makan dan makan. Asalkan jangan lebih 20gram Karbohidrat dan tidak sentuh gula dan madu dan tepung. Ingat itu je.

Consume 20 grams of Net Carbs a day. Of these, 12–15 grams should be in the form of foundation vegetables. It’s fine to average 20 grams a day over several days, but don’t go below 18 grams or above 22 on a single day. Dropping below 18 probably won’t make you lose weight any faster and is unlikely to satisfy your vegetable requirement. Going above 22 could interfere with triggering weight loss. Select carb foods from the list of Phase 1 acceptable foods.

Q : Hariz berapa lama untuk peringkat 1 induction ini ?

Berapa target berat badan anda? Contoh saya berat 100kg dan target 80kg. Maka saya akan buat induction ini sampai berat saya 80kg baru saya berhenti Peringkat 1 dan pergi ke peringkat 2 Diet Atkins dan peringkat yang seterusnya.

ProfHariz : InshaAllah jika ada apa-apa soalan sila tinggalkan soalan anda di ruangan komen di bawah. InshaAllah saya akan membalasnya. Dan jangan lupa follow saya di Instagram dan Facebook untuk mengikuti perjalanan diet saya yang akan bermula bulan April ini.