Review
Apr 4, 2021, 1:50am

Tips Mudah Besarkan Punggung


Untuk mendapatkan punggung yang lebih besar, bulat, dan tegang, anda perlu menyesuaikan otot glute dan lemak pinggul anda. Bersenam, makan makanan yang betul, dan memperbaiki gaya hidup anda pasti dapat membantu.

Bahagian punggung anda mempunyai kumpulan otot terbesar di dalam badan anda – glute anda. Dikenal dengan kekuatan dan ketegangannya, glute anda sebenarnya terdiri daripada tiga otot yang berasingan – gluteus maximus, gluteus medius, dan gluteus minimus. Otot-otot ini bukan sahaja membantu anda berjalan, duduk, berlari, dan melompat, tetapi juga terkenal dengan penampilan mereka yang melengkung. Seperti kebanyakan bahagian badan yang lain, glute boleh berbeza dalam bentuk dan tona mereka. Dan jika glute anda tidak sebesar yang anda mahukan, ada juga cara untuk membantu meningkatkan ukuran otot ini.

Mari masuk ke strategi yang boleh anda gunakan untuk mendorong bahagian punggung anda untuk membentuk dengan lebih besar dan lebih tegas seperti yang anda mahukan.

Senaman Untuk Punggung Yang Lebih Besar

Bersedia untuk menambah jisim di bahagian punggung anda? Anda boleh melakukan latihan peningkatan punggung berikut dalam satu senaman, atau anda boleh menambahkannya ke rutin bawah badan atau badan penuh sekurang-kurangnya 2 hari seminggu.

Mulakan dengan perlahan hanya dengan satu set setiap latihan. Oleh kerana senaman menjadi lebih mudah dilakukan selepas beberapa hari, anda boleh melakukan dua hingga tiga set setiap satu.

1. Glute Bridge

Senaman ini mudah untuk yang baru sahaja bermula (beginner), glute bridge mengasingkan dan menguatkan otot-otot glute, hamstrings, dan core anda sambil meningkatkan kestabilan di pinggul anda.

Cara melakukan latihan ini:

 • Berbaring telentang dengan lutut dibengkokkan dan kaki diposisikan di lantai. Letakkan tangan anda di sisi anda dengan tapak tangan rata di atas tanah.
 • Kontrak otot perut dan glute anda, tekan kaki anda ke lantai, dan angkat pinggul anda dari lantai. Tubuh anda harus membentuk garis lurus dari bahu hingga lutut.
 • Berhenti sebentar di bahagian atas selama 5 saat, kemudian turunkan perlahan ke kedudukan permulaan.
 • Lengkapkan 3 hingga 15 set pengulangan.

2. Jumping squats

Senaman plyometric yang kuat ini akan meningkatkan degupan jantung anda dan membantu menguatkan glute, pinggul, paha depan, hamstrings, dan betis anda. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan lutut, pergelangan kaki, dan pinggul, atau anda mengalami masalah keseimbangan, berjumpa dengan ahli terapi fizikal sebelum mencuba senaman ini.

Cara melakukan latihan ini:

 • Berdiri dalam keadaan jongkok dengan kaki anda sedikit lebih lebar daripada selebar bahu, lengan di sisi anda.
 • Turunkan badan anda sehingga paha anda selari dengan lutut anda. Semasa anda berjongkok, gerakkan tangan ke depan, telapak tangan bersama.
 • Dorong diri anda naik dan turun dari tanah. Cuba tolakkan kaki anda sekurang-kurangnya 3 inci dari tanah. Panjangkan tangan anda untuk membantu momentum.
 • Jongkok ke belakang dengan lutut lembut, bengkok, dan ulangi.
 • Lengkapkan 3 set 10 hingga 15 pengulangan.

Selain bersenam, anda juga mesti makan makanan yang betul. Mungkin dengan pengamalan produk vitamin Aidara anda dapat mengecapi hasil yang anda inginkan!

Aidara® Produk Vitamin Untuk Kecantikan Dalaman Wanita

Jika anda ingin tahu, Aidara HQ merupakan sebuah perniagaan yang berlokasi di 636-A Jalan Batu Uban, Century Garden, 11700, Gelugor, Pulau Pinang. Perniagaan mereka khusus kepada penjualan produk vitamin khas untuk kaum wanita yang ingin mencantikkan lagi aset mereka. Produk vitamin Aidara merupakan produk keluaran tempatan dan mereka juga memastikan yang produk Aidara mempunyai logo Halal dan lulus KKM. 

Apa sebenarnya produk vitamin Aidara ini? Sudah pasti anda tertanya-tanya. Aidara® merupakan sebuah produk dalam bentuk pil kunyah di mana anda boleh dapatkannya dalam perisa coklat dan strawberi. Satu botol Aidara mengandungi 30 kapsul (1000mg). Golongan wanita seawal umur 15 tahun hingga 65 tahun sesuai untuk pengamalan produk vitamin Aidara ini. Selain itu, ianya juga sangat sesuai untuk kaum wanita bujang, wanita yang hendak kahwin, wanita yang sudah kahwin, wanita yang sudah mempunyai anak dan wanita yang sudah berumur.

Sekiranya anda mempunyai atau berdepan dengan masalah-masalah payudara seperti berikut:

 • Kecil
 • Payudara jatuh
 • Lempir
 • Payudara lanjut
 • Saiz payudara tidak sama besar

Tambahan pula, dengan masalah punggung termasuk punggung kecil, nipis, jatuh, lempir dan punggung berkedut, sudah semestinya anda tercari-cari penyelesaian kepada masalah anda. Di sini, produk vitamin Aidara mempunyai fungsi-fungsi yang tersendiri di mana hasilnya akan pasti membuahkan senyuman di wajah anda. 

Bagaimana Produk Aidara Dapat Membantu Anda?

Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa fungsi kegunaan produk Aidara. Kenali lebih lanjut bagaimana produk vitamin Aidara dapat membantu membesarkan aset anda. 

1. Payudara

 • Besarkan payudara
 • Bulatkan payudara
 • Puting jadi warna pink
 • Menyesuaikan size payudara dengan size badan. Payudara jatuh ia akan bulatkan. Kalau yang dah besar ia akan jadi pejal. Kalau tak sama besar, produk Aidara akan sama besarkan
 • Menganjalkan payudara/tegangkan payudara
 • Membentuk semula payudara yang jatuh
 • Kulit payudara jadi lembut
 • Payudara tetap kekal pejal tidak lagi lembik. Yang lanjut ia akan jadi tegang walaupun menyusu anak

2. Punggung

 • Besarkan punggung
 • Kulit punggung jadi lembut
 • Bulatkan punggung
 • Menyesuaikan saiz punggung dengan saiz badan dan peha. Jika yang berbadan besar atau gempal pun boleh cuba. Produk Aidara akan bentuk balik bagi bulat dan tonggek punggung.
 • Punggung yang berkedut akan jadi tegang
 • Menaikkan tegang punggung tanpa perlu squat atau senaman
 • Padu dan bulatkan punggung
 • Menaikkan lemak peha ke punggung untuk punggung yang anjal dan dibentuk cantik

Promosi Termurah Aidara Di Pasaran Malaysia

Banyak fungsi yang boleh anda rasai dengan penggunaan produk vitamin Aidara. Untuk kesan yang menampakkan hasil, cara pengambilan produk vitamin Aidara adalah dengan mengambil satu atau dua pil kunyah selepas sarapan atau sebelum tidur. 

Kini, dengan harga promosi, anda boleh mendapatkan produk Aidara dengan harga RM60 sahaja (harga asal RM89). Kos penghantaran untuk Semenanjung adalah RM7 dan RM10 untuk Sabah dan Sarawak. Bukan itu sahaja, sekiranya anda membeli dua unit produk Aidara, anda akan berpeluang mendapatkan dalam harga promosi iaitu RM120 sahaja + penghantaran percuma!

Dengan pengamalan yang konsisten, anda boleh lihat sendiri perubahannya. 

Perubahan Yang Sangat Ketara, Ramai Yang Puas: Lihat Testimoni

Kalau hendak cuba sesuatu produk untuk pertama kali, sudah pasti anda ingin lihat testimoni pelanggan yang telah mencuba sebelum ini. Jadi, sebab itulah di sini anda boleh lihat beberapa testimoni-testimoni secara langsung daripada para pelanggan Aidara. Lihat seperti berikut, sudah pasti ingin mencuba!Cepat Dapatkan Produk Aidara Untuk Bentuk Badan Yang Cantik Dan Montok

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja. Whatsapp mereka sekarang di nombor 019-5574363 dan dapatkan produk mereka sementara adanya harga promosi khas! Ketahui juga dengan lebih lanjut mengenai Aidara di laman rasmi Aidara, Facebook serta di laman Instagram mereka. Terdapat banyak lagi testimoni daripada pelanggan Aidara yang boleh anda lihat sendiri. Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Aidara®

Vitamin Untuk Body Montok Dan Solid Berkesan

Beli Sekarang
Social Media

636-A, BATU UBAN, 11700 GELUGOR, PENANG.

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Call Whatsapp Layari Website

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada!