Review
Apr 2, 2021, 10:56pm

Produk Aidara Vitamin Besarkan Payudara Dan Punggung Terbaik Di Pasaran Malaysia


Payudara wujud dalam pelbagai bentuk dan saiz. Ada yang bulat, ada yang runcing, ada yang tidak simetri. Ada yang besar dan ada yang kecil. Sama sekali tidak ada yang salah dengan payudara atau puting anda berdasarkan ukuran atau bentuknya.

Sebilangan daripada kita dapat merasakan bahawa payudara kita kurang berkembang dengan melihat adanya perbezaan antara imej badan kita sendiri dan gambar dan bentuk payudara yang dianggap “sesuai” atau “normal”. Perlu diingat bahawa imej-imej yang anda lihat ini berasal dari sumber yang kurang dipercayai di mana ia menanamkan standard kecantikan yang tidak realistik di dalam fikiran kita.

Apa Yang Menentukan Ukuran Payudara Anda?

Oleh itu, apa yang menyebabkan perbezaan saiz payudara yang agak ketara? Apa yang menyebabkan payudara kecil? Jawapannya betul-betul terdapat dalam genetik anda. Payudara kecil atau bahkan perkembangan payudara kadang-kadang boleh juga disebabkan oleh keadaan genetik.

Faktor utama lain yang boleh mempengaruhi ukuran payudara anda adalah berat badan. Payudara adalah bahagian badan yang kompleks tetapi terdiri daripada lemak adiposa. Ini mungkin bermaksud bahawa individu yang mempunyai lemak badan lebih tinggi selalunya akan mempunyai payudara yang lebih besar.

Adakah Payudara Kecil Boleh Bermaksud Masalah Perubatan?

Mikomastia (juga disebut hipomastia, aplasia payudara, hipoplasia payudara, atau hipoplasia payudara) adalah istilah perubatan yang menggambarkan payudara yang kurang berkembang. Walau bagaimanapun, tidak ada definisi formal mengenai mikomastia dari segi ukuran.

Beberapa penyebab kongenital (penyakit atau keadaan yg dialami sejak lahir) termasuk sindrom ulnar-mammary (disebabkan oleh mutasi pada gen TBX3), sindrom Poland, sindrom Turner, dan congenital adrenal hyperplasia.

1. Ketidakseimbangan Hormon

Sekiranya ketidakseimbangan hormon bertanggungjawab dalam pertumbuhan payudara, pada umumnya, hal ini akan muncul dengan tanda-tanda gejala lain seperti hirsutism (pertumbuhan rambut berlebihan pada badan dan wajah wanita). Sekiranya ini berlaku, doktor anda boleh merujuk anda kepada ahli endokrinologi (yang pakar dalam masalah hormon), atau mungkin pakar endokrinologi ginekologi (yang pakar dalam gangguan hormon wanita).

2. Sindrom Poland

Sindrom Poland adalah gangguan di mana individu yang terjejas dilahirkan dengan ketiadaan otot atau kurang berkembang pada satu sisi badan. Orang dengan sindrom Poland biasanya akan mengalami tanda-tanda seperti kehilangan sebahagian dari otot dada utama, yang disebut pectoralis major. Sekiranya ini mempengaruhi payudara, ianya boleh dilihat pada satu sisi di mana ia mengakibatkan ketidaksimetri. Kadang-kadang, kes-kes sindrom Poland pada peringkat awal menjadi lebih jelas semasa akil baligh.

Apa Yang Boleh Menyebabkan Saiz Payudara Berubah?

Walaupun ukuran payudara kebanyakan ditentukan oleh gen anda, itu tidak bermakna ia merupakan suatu keadaan yang tetap sepanjang hidup anda. Memang, kebanyakan wanita mengalami banyak perubahan. Berikut adalah beberapa penyebab utama perubahan pada ukuran (dan bentuk) payudara anda.

1. Umur: Akil Baligh Hingga Putus Haid (Menopause)

Dari akil baligh hingga matang dan hingga putus haid, tubuh kita mengalami banyak perubahan. Tahap perkembangan ini sering diawasi oleh perubahan hormon dan perubahan hormon pasti mempengaruhi payudara anda.

2. Kitaran Haid

Hormon juga memainkan peranan utama dalam kitaran haid anda dan ini boleh menyebabkan perubahan bulanan pada ukuran payudara anda. Sebilangan besar wanita terutamanya melihat pembengkakan dan kelembutan payudara sebelum haid sebagai kesan akibat gejala pramenstruasi (PMS) dan / atau semasa ovulasi, di sekitar pertengahan kitaran haid mereka.

3. Kawalan Kelahiran Hormonal (Birth Control)

Pengawalan kelahiran hormon digunakan untuk mencegah kehamilan yang tidak diingini tetapi penggunaan pil birth control juga boleh menyebabkan pengekalan cecair dan pembengkakan payudara pada beberapa wanita. Kesan ini sering kali lebih jelas dilihat dan dirasai dalam beberapa bulan pertama pengambilan pil birth control.

4. Kehamilan

Semasa mengandung, payudara anda mungkin mengalami pembesaran saiz berganda atau tiga kali ganda. Salah satu tanda awal kehamilan adalah peningkatan ukuran payudara. Seawal dua minggu selepas pada peringkat awal kehamilan, payudara anda mula tumbuh dan berubah sebagai persediaan untuk menghasilkan susu. Dirangsang oleh hormon estrogen dan progesteron, kelenjar penghasil susu di dalam payudara anda bertambah besar dan tisu lemak meningkat sedikit.

Menjelang akhir trimester pertama anda, payudara dan puting anda akan terasa lebih besar, dan mungkin terus tumbuh sepanjang kehamilan anda. Pembesaran payudara menyumbang sekurang-kurangnya satu paun berat badan yang anda tambah semasa hamil. Payudara anda mungkin akan kekal dalam saiz tersebut selepas kelahiran.

5. Peningkatan Atau Penurunan Berat Badan

Turun naik berat badan adalah salah satu daripada banyak sebab mengapa anda haruslah selalu memeriksa saiz bra anda (setiap tahun atau lebih). Ini kerana komponen lemak pada payudara wanita boleh menjadikannya kawasan tubuh yang mudah hilang atau bertambah berat badan. Namun, perlu diingat bahawa sukar untuk untuk menyasarkan kenaikan atau kehilangan lemak ke kawasan badan tertentu. Oleh itu, jika anda menurunkan atau menambah berat badan, ia akan diedarkan ke seluruh badan anda yang mempengaruhi bahagian lain dan juga payudara.

6. Pembesaran Payudara

Sudah tentu, salah satu cara yang lebih jelas untuk mengubah ukuran payudara adalah dengan kaedah pembedahan. Sama ada pembesaran atau pengurangan payudara, ini akan menyebabkan perubahan saiz payudara anda yang lebih ekstrem dan kekal. Sekiranya anda mempertimbangkan pembesaran payudara, sila dapatkan nasihat perubatan daripada doktor anda.

Aidara® Produk Vitamin Untuk Kecantikan Dalaman Wanita

Jika anda ingin tahu, Aidara HQ merupakan sebuah perniagaan yang berlokasi di 636-A Jalan Batu Uban, Century Garden, 11700, Gelugor, Pulau Pinang. Perniagaan mereka khusus kepada penjualan produk vitamin khas untuk kaum wanita yang ingin mencantikkan lagi aset mereka. Produk vitamin Aidara merupakan produk keluaran tempatan dan mereka juga memastikan yang produk Aidara mempunyai logo Halal dan lulus KKM. 

Apa sebenarnya produk vitamin Aidara ini? Sudah pasti anda tertanya-tanya. Aidara® merupakan sebuah produk dalam bentuk pil kunyah di mana anda boleh dapatkannya dalam perisa coklat dan strawberi. Satu botol Aidara mengandungi 30 kapsul (1000mg). Golongan wanita seawal umur 15 tahun hingga 65 tahun sesuai untuk pengamalan produk vitamin Aidara ini. Selain itu, ianya juga sangat sesuai untuk kaum wanita bujang, wanita yang hendak kahwin, wanita yang sudah kahwin, wanita yang sudah mempunyai anak dan wanita yang sudah berumur.

Sekiranya anda mempunyai atau berdepan dengan masalah-masalah payudara seperti berikut:

 • Kecil
 • Payudara jatuh
 • Lempir
 • Payudara lanjut
 • Saiz payudara tidak sama besar

Tambahan pula, dengan masalah punggung termasuk punggung kecil, nipis, jatuh, lempir dan punggung berkedut, sudah semestinya anda tercari-cari penyelesaian kepada masalah anda. Di sini, produk vitamin Aidara mempunyai fungsi-fungsi yang tersendiri di mana hasilnya akan pasti membuahkan senyuman di wajah anda. 

Bagaimana Produk Aidara Dapat Membantu Anda?

Untuk pengetahuan anda, terdapat beberapa fungsi kegunaan produk Aidara. Kenali lebih lanjut bagaimana produk vitamin Aidara dapat membantu membesarkan aset anda. 

1. Payudara

 • Besarkan payudara
 • Bulatkan payudara
 • Puting jadi warna pink
 • Menyesuaikan size payudara dengan size badan. Payudara jatuh ia akan bulatkan. Kalau yang dah besar ia akan jadi pejal. Kalau tak sama besar, produk Aidara akan sama besarkan
 • Menganjalkan payudara/tegangkan payudara
 • Membentuk semula payudara yang jatuh
 • Kulit payudara jadi lembut
 • Payudara tetap kekal pejal tidak lagi lembik. Yang lanjut ia akan jadi tegang walaupun menyusu anak

2. Punggung

 • Besarkan punggung
 • Kulit punggung jadi lembut
 • Bulatkan punggung
 • Menyesuaikan saiz punggung dengan saiz badan dan peha. Jika yang berbadan besar atau gempal pun boleh cuba. Produk Aidara akan bentuk balik bagi bulat dan tonggek punggung.
 • Punggung yang berkedut akan jadi tegang
 • Menaikkan tegang punggung tanpa perlu squat atau senaman
 • Padu dan bulatkan punggung
 • Menaikkan lemak peha ke punggung untuk punggung yang anjal dan dibentuk cantik

Promosi Termurah Aidara Di Pasaran Malaysia

Banyak fungsi yang boleh anda rasai dengan penggunaan produk vitamin Aidara. Untuk kesan yang menampakkan hasil, cara pengambilan produk vitamin Aidara adalah dengan mengambil satu atau dua pil kunyah selepas sarapan atau sebelum tidur. 

Kini, dengan harga promosi, anda boleh mendapatkan produk Aidara dengan harga RM60 sahaja (harga asal RM89). Kos penghantaran untuk Semenanjung adalah RM7 dan RM10 untuk Sabah dan Sarawak. Bukan itu sahaja, sekiranya anda membeli dua unit produk Aidara, anda akan berpeluang mendapatkan dalam harga promosi iaitu RM120 sahaja + penghantaran percuma!

Dengan pengamalan yang konsisten, anda boleh lihat sendiri perubahannya. 

Perubahan Yang Sangat Ketara, Ramai Yang Puas: Lihat Testimoni

Kalau hendak cuba sesuatu produk untuk pertama kali, sudah pasti anda ingin lihat testimoni pelanggan yang telah mencuba sebelum ini. Jadi, sebab itulah di sini anda boleh lihat beberapa testimoni-testimoni secara langsung daripada para pelanggan Aidara. Lihat seperti berikut, sudah pasti ingin mencuba!


Cepat Dapatkan Produk Aidara Untuk Bentuk Badan Yang Cantik

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja. Whatsapp mereka sekarang di nombor 019-5574363 dan dapatkan produk mereka sementara adanya harga promosi khas! Ketahui juga dengan lebih lanjut mengenai Aidara di laman rasmi Aidara, Facebook serta di laman Instagram mereka. Terdapat banyak lagi testimoni daripada pelanggan Aidara yang boleh anda lihat sendiri. Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Aidara®

Vitamin Untuk Body Montok Dan Solid Berkesan

Beli Sekarang
Social Media

636-A, BATU UBAN, 11700 GELUGOR, PENANG.

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada! 

Call Whatsapp Layari Website

Inginkan bentuk badan yang cantik, tetapi malas bersenam. Kini, mudah sahaja dengan Aidara hanya perlu kunyah-kunyah sahaja

Tempah sekarang sementara promosi dan stok masih ada!