Kebanyakan daripada kanak-kanak selalunya tidak sabar untuk belajar membaca di mana ia adalah proses di mana mereka belajar mengubah apa yang pada dasarnya tulisan pada halaman buku menjadi huruf yang bermakna, kemudian bunyi, kemudian perkataan, dan kemudian keseluruhan ayat dan perenggan. Membaca mewakili kod: khususnya, kod abjad. Sebilangan besar kanak-kanak dapat mencari dan memahami makna kod-kod tersebut setelah setahun mengajar. Namun, bagi sekurang-kurangnya satu daripada lima kanak-kanak, pengalaman membaca sangat berbeza bagi mereka.
Bagi golongan kanak-kanak ini, membaca yang nampaknya mudah dilakukan oleh orang lain, nampaknya tidak dapat difahami dan mereka menghadapi kesukaran untuk membuatnya. Kumpulan kanak-kanak ini yang dapat memahami perkataan yang diucapkan dan suka mendengar cerita, mendapati diri mereka untuk sukar menguraikan perkataan yang sama ketika mereka ianya ditulis pada kertas. Jadi, mereka mula membaca dengan perlahan dan berhenti, dan kata-kata yang mereka baca dengan betul dalam satu ayat mungkin tersalah baca dalam ayat berikutnya. Membaca dengan kuat mungkin sangat menyakitkan dan rumit bagi mereka. Akhirnya, perkara-perkara ini membuatkan mereka bertambah kecewa dan patah hati untuk meneruskan membaca.
Di dalam kelas pula, membaca adalah suatu kemahiran yang amat penting; sangat mustahak untuk kejayaan akademik. Guru, yang menyaksikan jurang antara pembaca yang baik dan kurang baik semakin melebar, mungkin tertanya-tanya apa yang mereka atau anak-anak ini lakukan salah. Ibu bapa, mengetahui bahawa masalah membaca mempunyai akibat di seluruh perkembangan termasuk dalam kehidupan dewasa, mempersoalkan diri mereka, merasa bersalah dan menyalahkan diri mereka masing-masing.
Simptom atau tanda-tanda di bawah menunjukkan bahawa anak-anak anda mempunyai masalah membaca dan oleh itu memerlukan pertolongan:
Pusat Pembangunan Minda Setta merupakan pusat pembelajaran ditubuhkan bertujuan untuk membantu para pelajar membaca dengan lancar dan memahami apa yang dibaca. Khususnya, kanak-kanak yang berusia antara 4 hingga 12 tahun yang menghadapi kesukaran membaca.
Pusat Pembangunan Minda Setta amat menekankan Program Masalah Membaca kerana ia adalah masalah asas pelajar yang perlu diselesaikan secepat mungkin. Dengan program seminar Program Masalah Membaca (PMM), anda dapat membantu anak anda menguasai kemahiran membaca dengan mudah.
Berikut adalah maklumat Program Seminar PMM:
> Yuran Seminar sebanyak RM120 / seorang
> Program Seminar ini akan dijalankan selama 2 jam 30 minit
> PERCUMA Ebook Tips & Teknik Anak Mesti Lancar Membaca
Testimoni-testimoni seperti berikut sudah tentu dapat menyakinkan anda. Ramai pelajar yang telah mendapat manfaat dengan mengikuti program membaca yang dijalankan oleh Pusat Pembangunan Minda Setta.
Masih belum terlambat buat anak anda, sempat lagi untuk daftar sekarang! Sekiranya berminat untuk ketahui lebih lanjut mengenai PMM, boleh layari laman rasmi mereka di http://www.masalahimembaca.com dan juga kunjungi laman FB (Program Masalah i Membaca / PMM Sabah Sarawak / Anak Mesti Lancar Baca) dan IG (Program Masalah i Membaca) mereka. Hubungi mereka untuk daftar sekarang di talian telefon atau Whatsapp seperti berikut:
Center Bandar Baru Uda / Pasir Gudang
No.Tel / WhatsApp
016-7947132 Cikgu yatie
016-7202689 Cikgu Shafie
Center Bandar Putra Kulai / Batu Pahat
No.Tel / WhatsApp
018-4747765 Cikgu Man
Center Tawau / Kota Kinabalu / Limbang
No.Tel / WhatsApp
019-8540811 Cikgu Imran
Sekiranya berminat untuk ketahui lebih lanjut mengenai PMM
PUSAT PEMBANGUNAN MINDA SETTA
Membaca Sampai Boleh, Mesti Berkesan Dengan Minda Setta
Daftar Sekarang