Review
Apr 30, 2023, 11:14am

Kursus Belajar Bekam Mengikut Sunnah Secara Online 


Secara mudahnya, rawatan bekam adalah proses membuang darah kotor yang bertoksin berbahaya dari tubuh badan kita. Rawatan bekam ini membuang darah kotor melalui permukaan kulit. Darah kotor yang mengandungi toksin ini dikenali sebagai darah beku yang menyumbat peredaran darah sehingga mengakibatkan gangguan pada sistem peredaran darah daripada berjalan lancar.

rawatan bekam untuk sembuh penyakit
Jadi, jika di lihat di atas, banyak keburukan akan berlaku kepada kita jika darah kotor berkumpul dalam tubuh badan kita tanpa merawatnya. Oleh yang demikian, jika anda tidak mahu ditimpa masalah seperti badan lesu, lemah, kerap sakit kepala dan sebagainya, anda boleh mencuba membuat rawatan bekam.

rawatan bekam khadijah terbaik

Jika perubatan cina terkenal dengan rawatan akupunturnya, maka kita sebagai umat Islam khususnya pasti tahu akan rawatan bekam in. Rawatan bekam ini sudah wujub sejak zaman purba Greek ribuan tahun dahulu. Rasulullah SAW dan para sahabat juga gemar melakukan rawatan bekam. Hal ini demikian kerana, rawatan bekam ini dipercayai sebagai kaedah yang mampu mengubati segala penyakit. Kenyataan ini juga diperkuatkan dengan beberapa hadis yang menjelaskan akan kebaikan rawatan bekam ini.

Rasulullah SAW bersabda “hendaklah kalian semua melakukan perubatan dengan bekam di tengah tengkuk, kerana sesungguhnya hal itu, merupakan ubat tujuh puluh dua penyakit”  (Hadis riwayat At Thabrani).

Hebat kan? Rawatan bekam dapat memulihkan 72 penyakit dari tubuh badan anda. Jadi, tak akan anda tidak mahu mencuba rawatan bekam? Rawatan bekam ini juga salah satu ikhtiar untuk pulih dari pada penyakit. Allah SWT amat suka kepada hamba-hambanya yang berusaha dan ikhtiar akan sesuatu masalah.

Kebaikan Rawatan Bekam

Bekam merupakan suatu kaedah perawatan yang semakin diminati oleh masyarakat kini. Hal ini demikian kerana, banyak kebaikan yang akan dapat dalam rawatan bekam ini membuatkan ramai yang jatuh cinta akan rawatan bekam ini. Antara kebaikan rawatan bekam ialah:

 • Membersihkan darah dan meningkatkan aktiviti saraf tulang belakang
 • Memperbaiki aliran pembuluh darah bagi menghilangkan kejang dan luka dalaman otat
 • Baik untuk penyakit asma, pneumonia
 • Masalah kesuburan

Masih banyak penyakit yang dapat dirawat melalui rawatan bekam ini. Antara penyakit yang dapat merawat melalui rawatan bekam ini ialah:

 • Masalah gout
 • Masalah resdung
 • Masalah jerawat
 • Sakit kepala (sakit kepala)
 • Membuang toksin di dalam tubuh badan
 • Melegakan pernafasan
 • Membantu memecahkan lemak
 • Masalah sembelit
 • Masalah kolestrol
 • Darah tinggi

Jika melihat senarai di atas, masih banyak penyakit yang dapat dirawatan melalui rawatan bekam ini. Seperti yang disabdakan oleh Rasulullah SAW 72 penyakit dapat disembuhkan oleh rawatan bekam. Jadi, jom lah mencubanya sekarang.

Rawatan Bekam Di Bekam Khadijah 

Bagi individu yang ingin melakukan rawatan bekam, anda boleh mencuba di Bekam Khadijah. Sangat-sangat mengesyorkan anda untuk buat rawatan di situ. Hal ini demikian kerana, juru bekamnya yang sangat berpengalaman dan prosefional. Hampir 6,000 Pelanggan sudah menjalani rawatan di Bekam Khadijah sejak 2014. Juru bekamnya juga sangat ramah, jadi anda tidak akan rasa kekok di sana semasa rawatan berjalan. Selain itu, yang paling penting, ruangan berbekam di sana juga sangat selesa dan privacy.

Rawata Bekam di JB

Di Bekam Khadijah juga menyediakan pakej rawatan bekam seperti berbekam seluruh badan dan separuh badan.  Jadi, anda boleh pilih pakej mengikut keselesaan anda sendiri. Selain itu, di Bekam Khadijah juga menawarkan perkhidmatan seperti:

 • Urutan (urutan separuh badan, seluruh badan dan refleksologi)
 • Kursus (untuk anda yang ingin mempelajari cara berbekam dengan betul)
 • Bekam Tanpa Cukur Rambut

Berita Baik Untuk Anda Yang Ingin Belajar Cara Berbekam Dengan Betul Tetapi Tidak Tahu Di Mana

Anda sangat minat untuk mempelajari cara berbekam dengan betul? Tak kan nak belajar melalui Youtube atau carian di Google sahaja?  Belum tentu teknik berbekam itu betul atau tidak. Selain itu, cara berbekam dengan betul juga perlu dilihat dengan kedudukan juru bekam tersebut.

Terbaik Rawatan Bekam di Johor Bahru Gembira

Terbaik Rawatan Bekam di Johor Bahru Puas Hati

Kursus Belajar Bekam malaysia e1488950852293

Jadi, jika anda ingin belajar bekam dengan betul. Anda boleh mengambil kursus di Bekam Khadijah. Di tempat Bekam Khadijah akan mengajar anda sehingga anda boleh membuat rawatan bekam dengan betul dan tepat. Bekam Khadijah juga menggunakan tenaga guru yang profesional. Jadi,anda tidak perlu ragu-ragu lagi tentang kehandalan tenaga guru yang mengajar anda.

Bonus kepada anda, jika anda sudah handal membuat rawatan bekam ini. Anda boleh membuat rawatan bekam ini kepada keluarga anda, saudara anda dan anda dapat mempelajari satu lagi skill yang terbaru dalam hidup anda.

Jom Berbekam Dan Jom Ikuti Kursus Bekam Di Bekam Khadijah

Waktu operasi: Waktu Biasa (Jumaat dan Sabtu 8.30 AM-10.30 PM)

Waktu Tempahan (Ahad hingga Khamis 5.30 PM-10.30 PM)

Alamat:No 4, Lorong Perdana 1, Parit Karjo, 86400 Parit Raja, Johor

No Telefon: 019-9895789 (Jurubekam lelaki)

0199895790 (Jurubekam wanita)

Emel:bekamkhadijah@gmail.com

Bekam Khadijah

Rawata Bekam di JB

 • Jurubekam Lelaki dan Perempuan
 • Jurubekam mempunyai Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) Bekam dari Jabatan    Pembangunan Kemahiran Tahap 3
 • Hampir 6,000 Pelanggan Sejak 2014
 • Jurubekam memiliki Diploma Eksklusif Jurubekam Klinikal
 • Telah membantu ratusan alumni pelajar mempelajari Bekam Klinikal Tanpa Cukur

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Social Media
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: