Review
Apr 9, 2021, 3:23pm

Koleksi Cermin Mata Berjenama Berkualiti Di Kubang Kerian & Kota Bharu


Bagi kebanyakan orang, memakai cermin mata mungkin dirasakan sebagai suatu perkara yang merimaskan ataupun membebankan bagi sesetengah. Tetapi, adakah anda tahu yang pemakaian cermin mata untuk yang mempunyai penglihatan yang kurang jelas dapat merasai perbezaan penglihatan yang pasti bernilai? Di samping itu, kini cermin mata boleh didapati dalam pelbagai gaya fesyen yang menarik dan pemakai boleh tampak bergaya dan moden dengannya serta sekaligus memperbaiki penglihatan mereka. 

Memakai cermin mata bukanlah suatu jenis kekurangan seperti yang disalah anggap oleh kebanyakan orang. Terdapat banyak mitos mengenai pemakaian cermin mata dan kerosakan penglihatan. Teruskan membaca untuk mengetahui mitos-mitos tersebut yang telah dibongkarkan di sini dengan fakta-fakta yang jelas! 

Mitos Dan Fakta Pemakaian Cermin Mata

Mitos-mitos ini dipercayai wujud sejak dahulu lagi. Penting untuk kita menyelidik kebenaran sesuatu perkara sebelum mempercayainya secara bulat-bulat. 

 • Membaca Bawah Lampu Malap Akan Menyakitkan Mata

Sebelum penemuan lampu elektrik, kebanyakan bacaan atau kerja lain yang dilakukan pada waktu malam dilakukan dengan menggunakan cahaya lilin yang redup atau lampu gas. Membaca di bawah cahaya malap hari ini tidak akan membahayakan mata kita berbanding dengan mata nenek moyang kita.

 • Memegang Buku Terlalu Dekat Atau Duduk Terlalu Dekat Dengan Televisyen Berbahaya Bagi Mata

Ramai kanak-kanak yang mempunyai penglihatan yang sangat baik lebih suka memegang buku dengan mata yang dekat atau duduk dekat dengan televisyen. Mata muda mereka fokus dengan dekat, jadi tingkah laku ini wajar bagi mereka, dan ia selamat. Kanak-kanak dan orang dewasa yang rabun jauh mungkin perlu dekat dengan buku atau televisyen untuk melihat dengan jelas. Melakukannya tidak akan menyebabkan atau memburukkan lagi rabun jauh atau masalah mata yang lain.

 • Menggunakan Mata Terlalu Banyak Akan Merosakkannya

Kita tidak akan kehilangan deria bau dengan menggunakan hidung kita terlalu banyak atau pendengaran kita dengan menggunakan telinga kita terlalu banyak. Mata wujud untuk penglihatan. Kita tidak akan kehilangan penglihatan dengan menggunakan mata kita untuk tujuan yang dimaksudkan.

 • Memakai Cermin Mata Yang Mempunyai Preskripsi Yang Salah Akan Merosakkan Mata

Cermin mata mengubah sinar cahaya yang diterima oleh mata kita. Mereka tidak mengubah bahagian mata itu sendiri. Memakai cermin mata yang salah untuk mata tidak boleh membahayakan orang dewasa – walaupun boleh mengakibatkan sakit kepala untuk sementara waktu. Paling tidak pun, cermin mata akan gagal membetulkan penglihatan dan menjadikan pemakainya tidak selesa kerana kabur disebabkannya. Namun, ia tidak akan mengakibatkan kerosakan pada bahagian mata mana pun.

 • Memakai Cermin Mata Akan Melemahkan Mata

Cermin mata yang dipakai untuk memperbaiki rabun jauh, rabun jauh, astigmatisme, atau presbiopia tidak akan melemahkan mata lagi kerana mereka akan menyelesaikan masalah penglihatan jenis ini secara kekal. Kaca mata hanyalah alat bantu optik luaran yang membetulkan penglihatan bagi orang yang mengalami masalah pembiasan. Kecuali cermin mata yang diberikan kepada kanak-kanak dengan masalah mata menjuling (strabismus) atau masalah “lazy eyes” (amblyopia). Cermin mata ini digunakan sementara untuk membantu meluruskan mata atau meningkatkan penglihatan. Tidak memakai cermin mata untuk keadaan seperti ini boleh menyebabkan cacat penglihatan secara kekal.

 • Menjulingkan Mata Anda Boleh Menjadikannya Juling Secara Kekal

Otot mata kita bertujuan untuk membolehkan kita menggerakkan mata ke pelbagai arah. Melihat ke kiri, kanan, atas, atau bawah, tidak akan memaksa mata untuk kekal terjuling. Mata yang terjuling disebabkan oleh penyakit kesan daripada masalah pembiasan yang tidak dapat dibetulkan, atau dari kerosakan otot atau saraf, bukan akibat dari memaksa mata ke posisi itu.

 • Mempunyai Penglihatan 20/20 Bermaksud Mempunyai Mata Sempurna

Istilah “20/20” menunjukkan seseorang yang mempunyai penglihatan pusat yang sangat baik. Namun, mereka mungkin mempunyai jenis penglihatan lain – seperti penglihatan sisi, penglihatan malam, atau penglihatan warna yang mungkin tidak sempurna. Beberapa penyakit mata yang berpotensi membutakan, seperti glaukoma atau retinopati diabetes, boleh memakan masa bertahun-tahun untuk melihat simptomnya.

Oasis Optometry Koleksi Cermin Mata Berjenama & Berkualiti

Bagi anda yang sedang mencari kedai cermin mata yang membekalkan koleksi cermin mata berjenama dan berkualiti di kawasan Kubang Kerian dan Kota Bharu, bolehlah kunjungi ke kedai Oasis Optometry yang terletak di Pt 1666 Bandar Baru Kubang Kerian, Jalan Raja Perempuan Zainab 2, Kota Bharu, Kelantan 16150, Malaysia. Premis di sini merupakan yang pertama dibuka dengan rasminya pada Ogos 2010.

Oasis Optometry sentiasa mengutamakan perkhidmatan yang terbaik kepada pelanggan-pelanggan mereka dengan menyediakan khidmat pemeriksaan mata yang profesional, pilihan cermin mata yang pelbagai dan terkini, harga yang berpatutan, khidmat selepas jualan terbaik dan layanan mesra oleh kakitangan-kakitangan mereka yang terlatih.

Pakej Terhebat Lagi Termurah Oasis Optometry

Di Oasis Optometry, anda akan mempunyai peluang untuk memilih dari pilihan berjenama yang variasi pada harga yang berpatutan. 

 • Bingkai trendy design terkini
 • Pelbagai saiz
 • Banyak pilihan warna dan bentuk
 • Harga pakej istimewa 

Terkini di kedai cermin mata Oasis Optometry adalah pakej bingkai cermin mata dalam harga serendah RM99. Jangan lepaskan peluang anda untuk rebat promosi menarik Oasis Optometry seperti berikut:

 • Pakej Bingkai + Cermin Anti Silau – RM99 
 • Pakej Bingkai + Cermin Photogray (Tukar Gelap) – RM199
 • Bingkai + Kanta Blue Coat (Digital) – RM199
 • Bingkai + Kanta Multifocal (Jauh Dekat) – RM299

Testimoni Pelanggan Oasis Optometry

Teringin untuk mengetahui pengalaman pelanggan lain yang pernah mencuba? Untuk anda berasa lebih yakin dengan servis dan perkhidmatan Oasis Optometry, lihatlah testimoni-testimoni pelanggan seperti berikut.

Dapatkan Cermin Mata Berkualiti Di Oasis Optometry Sekarang!

Bukan senang untuk mendapatkan cermin mata berkualiti pada harga yang rendah. Ambil peluang ini sementara ada di Oasis Optometry! Lawati laman Facebook mereka (Oasis Optometry Centre) ataupun laman rasmi kedai mereka di http://oasisoptometry.com.my untuk mengetahui lebih lanjut mengenai Oasis Optometry hari ini! Memakai cermin mata boleh menjadi pengalaman yang menarik, jadi hubungi nombor-nombor seperti berikut untuk mengetahui dengan lebih lanjut!

Kubang Kerian – 097649991 / 017 7248991

Pasir Puteh- 097869992 / 011 10594992

Kok Lanas- 097889993 / 011 10956993

Tumpat – 097260444 / 011 10783994

 

Bukan senang untuk mendapatkan cermin mata berkualiti pada harga yang rendah

Dapatkan Cermin Mata Berkualiti Di Oasis Optometry Sekarang!

Oasis Optometry

OASIS OPTOMETRY CENTRE merupakan Pusat Optometri Milik Bumiputera 100%

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Pt1666 Bandar Baru Kubang Kerian,Jalan Raja Perempuan Zainab 2 16150 Kota Bharu, Kelantan, Malaysia

Bukan senang untuk mendapatkan cermin mata berkualiti pada harga yang rendah

Dapatkan Cermin Mata Berkualiti Di Oasis Optometry Sekarang!

Call Whatsapp Layari Website

Bukan senang untuk mendapatkan cermin mata berkualiti pada harga yang rendah

Dapatkan Cermin Mata Berkualiti Di Oasis Optometry Sekarang!