Review
Sep 10, 2021, 2:15am

Hardy Construction & Trading Kontraktor Terbaik di Kelantan


Mendengar tajuk artikal ini sudah cukup mengujakan kita yang mahukan lengkapkan kehidupan bersama keluarga. Zaman era baru ini bentuk dan konsep rumah juga berubah mengikut peredaran semasa. Rumah yang dibina sekarang ini mementingkan beberapa aspek seperti gaya hidup moden, kecekapan ruang, dan elemen keselesaan penghuni. Rekaan dalaman rumah moden ini dalam melengkapkan aksesori yang disusun lebih praktikal kerana dapat mencipta ruang yang nampak lebih besar. Selain itu sentuhan warna juga memperlihatkan rumah moden sekarang ini mempunyai elemen ketenangan dan harmoni.

kontraktor bina rumah sendiri

Apa Yang Perlu Anda Lakukan Sebelum Membina Rumah Idaman Anda?

Dah bersedia untuk memiliki rumah kediaman? Sebelum itu, apa kata anda lihat dulu proses sebelum anda memulakan operasi bina rumah. Lihat 11 proses yang perlu anda lakukan sebelum membina rumah kediaman :

1. Geran Tanah

Geran tanah ini amatlah penting dalam proses pembinaan rumah. Pemilik perlu pastikan nama pemilikannya adalah namanya atau nama pasangan, atau ada juga yang buat geran kongsi (suami, isteri).

pemilikan geran tanah

Selain itu juga semak kategori kegunaan tanah seperti pertanian, komersial, ataupun kediaman. Jika kategorinya bukan untuk kediaman anda patut menukarkannya. Dalam hal ini, anda boleh buat sendiri atau mahu lebih lancar boleh guna khidmat perunding tanah atau peguam. Akan tetapi untuk segala kos semasa proses penukaran kategori 100% dibiayai oleh anda sendiri.

2. Keadaan Tanah

Anda juga seharusnya memberi perhatian terhadap keadaan tanah yang akan dilakukan pembinaan rumah. Sama ada tanah rata,berbukit,tanah lembah, tanah rendah dan sebagainya. Selain itu, tanah anda telah dibiarkan lama tidak dibersihkan dari semak samun, hutan dan sebagainya. Jika ditanah anda ada mengalami masalah tersebut anda sepatutnya mengambil langkah sendiri. seperti menambung tanah, membersih dan membuat jalan untuk ke tanah anda.

keadaan tanah untuk bina rumah

3. Kos Bajet Bina Rumah

Kos-kos dari kerja tersebut daripada poket anda sendiri. Kerana kebiasaannya kontraktor Cuma sediakan rumah perkhidmatan seperti langkah awal ini tidak dalam perkhidmatan mereka. Tambahan lagi, batu sempadan juga bukan kerja kontraktor anda sebaliknya adalah dari tindakan anda yang akan mengukur keluasan tanah dan meletakkan batu penanda sempadan. Luas tanah ini berdasarkan lot tanah yang dipersetujui oleh pejabat tanah kawasan anda.

kos dalam pembinaan rumah sendiri

Setelah tanah selesai dibersihkan manakala dokumen-dokumen dikemaskini oleh pemilik. Oleh itu, boleh mula berbincang dangan kontraktor tentang proses-proses bina rumah. Proses ini bermula dengan perbincangan “dua mata” antara anda dan kontraktor. Dalam proses awal ini kontraktor biasa akan menggentengahkan tentang perjalanan proses bermula proses pelan, kelulusan dari majlis daerah, pembiayaan projek, dan proses pembinaan.

4. Proses Pelan

Proses pelan ini terbahagi kepada 3 bahagian iaitu pelan lantai, pelan 3D dan kemudian ke plan detail. Pelan lantai ialah lebih fokus kepada penyusunan ruangan asas dalam rumah tersebut seperti bilik,dapur,tandas dan sebagainya. Aspek penting dalam pelan ini yang sering dititik berat oleh pelukis pelan ialah pencahayaan, ukuran sesuatu ruang, suhu dalaman rumah dan sebagainya. Pelan lantai ini kebiasaannya kontraktor akan mengikut citarasa anda dan merujuk juga terhadap penyusunan ruang yang betul supaya rumah dalam suasana yang selesa.

proses rekaan pelan rumah

Setelah pelan lantai siap dan telah dipersetujui oleh anda kemudian kontraktor akan ke Pelan 3D. Pelan 3D merupakan gambaran awal setelah rumah anda siap dibina. Melalui pelan 3D ini gambaran dari setiap sudut lebih jelas ia juga dapat membantu anda, tukang dan kontraktor memahami rekabentuk rumah. Tambahan lagi, gambaran luaran dari atas akan menampakkan dengan jelas reka bentuk bumbung.

5. Majlis Daerah

Setelah anda dan kontraktor melalui arkitek bersetuju dengan pelan rekabentuk rumah anda. Seterusnya pelan rekabentuk dihantar kepada majlis daerah kawasan anda untuk tujuan pemeriksaan dan untuk mendapat kelulusan pembinaan. Pemeriksaan ini penting kerana untuk menentukan pelan dan bukaan rumah dalam lot tanah mengikut piawaian daerah tersebut.

kelulusan PBT untuk bina rumah

6. Pembiayaan

Pembiayaan kos ini biasanya mengikut peratusan pembinaan yang telah ditetapkan. Kaedah bayaran secara “claim” yang sering digunakan oleh kontraktor kepada pelanggan. Bagi Kos proses pembinaan rumah dilakukan melalui 2 kaedah iaitu secara tunai atau pinjaman bank dan agensi-agensi yang berkaitan.

pembiayaan untuk kos bina rumah

7. Bayaran Tunai

Bayaran secara tunai lebih mudah kerana terus terima daripada pelanggan. Walaupun secara tunai sistem bayaran juga mengikut tahap ataupun peratus rumah pelanggan dibina. Namun, yang membezakan pula bagi peringkat permulaan pembinaan pelanggan perlu membayar 20% sebelum memulakan pembinaan.

proses pembayaran mengikut progres rumah

8. Pinjaman Bank, LPPSA, Lain-lain Agensi

Bagi pelanggan yang tidak membayar secara tunai boleh dilakukan melalui pinjaman. Pinjaman yang dibuat perlukah sah dan pinjaman yang berdaftar, lebih tepat lagi disaluran baik. Apabila melibatkan pinjaman ia juga akan melibatkan peguam. Setiap kali bayaran dituntut surat dari peguam akan dikeluarkan sebagai bukti.

pengurusan hartanah

9. Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam(LPPSA)

Bagi yang bekerja di bawah sektor kerajaan boleh menggunakan LPPSA sebagai pengantaraan dengan pihak kontraktor. Surat penyata akan dikeluarkan bila selesai buat tuntutan. Bayaran balik kepada LPPSA melalui pemotongan gaji bulanan mengikut jumlah yang telah disesuaikan.

lppsa untuk sektor awam

10. Pinjaman bank

Kepada yang tidak bekerja di bawah sektor kerajaan boleh buat pinjaman melalui bank. Dalam malaysia banyak bank yang menawarkan pinjaman dengan kadar cukai yang rendah. Apabila melibatkan bank geran tanah dan rumah akan diserahkan kepada pihak bank sebagai cagaran.

menguruskan pinjaman bank untuk rumah

11. Tempoh Pembinaan

Proses pembinaan akan dimulakan setelah segala perkara 1 hingga perkara 3 selesai dan mendapat kebenaran untuk kerja-kerja pembinaan. Proses pembinaan ini mengambil masa 5 atau 6 bulan bergantung kepada keluasan rumah dan juga lain- lain aspek.

tempoh pembinaan rumah sendiri

Kontraktor Bina Rumah Terbaik Di Kelantan

Buat anda yang ingin mencari kontraktor bina rumah terbaik di Kelantan, mesti inginkan syarikat kontraktor terbaik dengan hasil yang berkualiti bukan? Jangan tak percaya, di Kelantan, terdapat kontraktor bina rumah terbaik yang menawarkan perkhidmatan bina rumah dengan harga yang berpatutan dan bergantung kepada bajet anda.  Anda boleh membina banglo idaman anda dengan hanya RM150,000 sahaja malah bayaran boleh mengikut saiz atau jenis binaan rumah yang anda mahukan. Kontraktor bina rumah yang pakar dan terbaik di Kelantan ini juga menjadi pilihan ramai bagi mereka yang ingin membina pejabat, rumah dan bangunan-bangunan lain lagi di Kelantan.

hardy construction bina rumah di kelantan

Hardy Construction & Trading – Kontraktor Bina Rumah Terbaik Di Kelantan

Hardy Construction & Trading adalah syarikat kontraktor perumahan yang menawarkan perkhidmatan bina rumah yang berkualiti dan terbaik dengan harga yang murah, rendah dan berpatutan sesuai dengan bajet anda.  Hardy Construction & Trading bertapak di Kelantan dan merupakan satu-satunya kontraktor terbaik yang telah membantu ramai masyarakat dalam membina rumah di Kelantan dengan pantas, mudah, murah dan berkualiti dari segi bahan binaan, cara binaan yang selamat, reka bentuk rumah yang menarik serta banyak lagi aspek pembinaan yang efektif.

bina rumah tanah sendiri kelantan

Hardy Construction & Trading Mempunyai Tenaga Kerja Mahir Dan Cekap

Hardy Construction & Trading merupakan kontraktor berdaftar dan mempunyai kepakaran dalam membina rumah banglo serta kerja kerja pengubahsuai rumah terbaik di Kelantan. Dengan mempunyai tenaga kerja yang mahir dan cekap dalam bidang pembinaan bangunan dan skill yang tinggi. Kekemasan mutu kerja adalah keutamaan Hardy Construction & Trading. Anda pasti akan berpuas hati dengan khidmat dari mereka.

kontraktor rumah dengan pekerja sendiri

Syarat Kelayakan Bina Rumah Dengan Hardy Construction & Trading

Hardy Construction & Trading mengalu-alukan anda yang ingin membina rumah idaman dengan reka bentuk idaman anda beserta bajet yang anda mahukan di Kelantan bagi menggunakan perkhidmatan terbaik bina rumah bersama mereka.  Terdapat dua syarat kelayakan bina rumah bersama Hardy Construction & Trading yang perlu anda ada.

tanah sendiri untuk bina rumah

1. Mempunyai Tanah Sendiri Atau Tanah Ibu Bapa

Proses bina rumah akan dilakukan untuk bina rumah anda yang bertapak di tanah anda sendiri, ibu bapa ataupun tanah yang merupakan milik anda.

keutamaan bayaran tunai atau berperingkat

2. Keutamaan Pembayaran Tunai Atau Berperingkat

Pembayaran bagi kontraktor Hardy Construction & Trading dilakukan secara tunai atau cash sahaja.  Anda juga boleh membuat pembayaran secara berperingkat melalui peguam.

Kelebihan Memilih Hardy Construction & Trading

kenapa pilih hardy construction untuk kontraktor terbaik anda

Kontraktor bina rumah terbaik di Kelantan yang sangat disyorkan untuk anda ini pastinya sangat memuaskan dan menjadi pilihan ramai termasuklah mereka yang telah pencen, bersara, guru, polis, penjawat awam dan lain-lain lagi kerana urusan pembinaan dan pembayaran boleh dilakukan mengikut keutamaan mereka secara tunai. Namun, terdapat banyak lagi kelebihan memilih Hardy Construction & Trading sebagai kontraktor terbaik rumah anda.

Kelebihan Bina Rumah Dengan Hardy Construction & Trading

Anda membuat keputusan yang tepat untuk memilih Hardy Construction & Trading. Kontraktor yang tepat akan menjamin rumah anda dibuat dengan kemas berkualiti, memiliki tapak yang kuat dan kelihatan cantik secara keseluruhan rumah. Rumah adalah tempat berehat anda dan keluarga, Hardy Construction & Trading sangat memahami hal tersebut, dan akan memberikan yang terbaik. Lihat kelebihan bina rumah menggunakan khidmat pakar terbaik di Kelantan oleh Hardy Construction & Trading :

1. Boleh Bina Rumah Mengikut Bajet Anda

kontraktor bina rumah ikut bajet anda

Bajet pembinaan dikawal oleh anda sendiri atau bergantung kepada kemampuan. Apabila bina rumah diatas tanah sendiri anda boleh menentukan reka bentuk rumah mengikut kemampuan bajet anda. Samaada untuk menbina lot banglo, semi D dan sebagainya. Hardy Construction & Trading akan bagi cadangan rumah yang sesuai dengan bajet mengikut harga nilai semasa.

2. Rekabentuk Rumah Mengikut Citarasa Anda

bina rumah ikut citarasa anda

Bebas menentukan konsep yang anda inginkan. Lagi satu kelebihan yang anda dapat jika anda bina rumah menggunakan khidmat Hardy Construction & Trading, anda boleh menentukan design dan konsep rumah yang anda idamkan untuk rumah anda. maksudnya adalah anda juga membina rumah impian anda. Inilah sebab mengapa Hardy Construction & Trading sentiasa menjadi pilihan terbaik di Kelantan.

Lihat Berapa Ramai Yang Telah Menggunakan Perkhidmatan Hardy Construction & Trading Berpuas Hati Dengan Hasil Kerja Mereka

testimoni hardy contractor terbaik testimoni hardy contractor terbaik testimoni hardy contractor terbaik

Bina Rumah Kediaman Anda Dengan Menggunakan Perkhidmatan Hardy Construction & Trading Terbaik Di Kelantan Sekarang!

Sekiranya anda buntu, hubungi sahaja Hardy Construction. Kami yakin dengan kebolehan Hardy Constructions & Trading sebagai salah satu kontraktor terbaik di Kelantan sekiranya anda nak membina rumah sendiri. Harga rumah mengikut kemampuan bajet anda. Nak tanya lanjut boleh hubungi En. Hadi dan rakan- rakan beliau di talian hotline di bawah dengan segera.

perbincangan kos pembinaan rumah sendiri

HARDY CONSTRUCTION & TRADING | KONTRACTOR BINA RUMAH TERBAIK DI KELANTAN
Hotline 1: Tekan untuk telefon (016-4448949) | Tekan untuk Whatsapp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (016-7118949) | Tekan untuk Whatsapp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (019-9288156) | Tekan untuk Whatsapp

Alamat:
Hardy Construction & Trading
Lot 1738, Parit Limbat, Pasir Tumboh, Kota Bahru, Kelantan

Bina Rumah Kediaman Anda Dengan Menggunakan Perkhidmatan Hardy Construction & Trading Terbaik Di Kelantan Sekarang!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Nak Bina Rumah
Social Media
Bina Rumah Kediaman Anda Dengan Menggunakan Perkhidmatan Hardy Construction & Trading Terbaik Di Kelantan Sekarang!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Bina Rumah Kediaman Anda Dengan Menggunakan Perkhidmatan Hardy Construction & Trading Terbaik Di Kelantan Sekarang!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: