Review
Aug 8, 2018, 8:38pm

Tips Pilih Cushion Foundation Mengikut Jenis Kulit


Hasil foundation boleh merosakkan penampilan wajah ketika salah dalam memilih makeup dasar tersebut. Ketika memilih warna foundation yang terlalu terang, maka wajah akan terlihat seperti putih melepak. Begitu pula ketika memilih foundation yang warnanya lebih gelap dari kulit, maka kulit wajah akan terlihat tidak fresh.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Tona Kulit

Foundation Berfungsi Menutup Kecelaan Muka Di Wajah

Foundation sememangnya menjadi salah satu barang solekan yang penting untuk para wanita. Foundation ini dipakai sebelum memakai bedak dan untuk menjadikan kulit anda kelihatan lebih sempurna kerana ia dapat menutupi sebarang kesan cela yang ada di wajah anda tetapi itu juga bergantung kepada jenis foundation yang dipakai.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Lawa

Antara manfaat yang boleh didapati dalam pemakaian foundation adalah ia tahan lama, mempunyai spf untuk perlindungan kulit, menutupi cela, dapat mencerahkan kulit dan melembapkan kulit anda. Pastikan anda memilih foundation mengikut tona kulit yang bersesuaian dengan anda agar tidak nampak pelik ketika memakainya. Berikut beberapa jenis foundation yang mungzkin boleh menjadi panduan untuk anda ketika memilihnya.

Tips Pilih Foundation Yang Betul

Langkah pertama tips pemilihan foundation yang sesuai adalah dengan mengetahui warna dasar kulit anda, kerana ia akan mempengaruhi warna foundation yang paling sesuai untuk anda. Warna dasar tidak ditentukan melalui warna kulit yang terlihat, seperti lebih terang atau lebih gelap. Warna kulit dasar terbahagi kepada tiga iaitu:

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Tangan

 1. Sejuk (Cool) : Kulit cenderung berwarna biru, merah atau pink
 2. Hangat (Warm) : Kulit cenderung berwarna emas, kuning atau peach
 3. Natural  : Kulit mempunyai kombinasi warna sejuk dan suam

Kemudian, Pilih Foundation Mengikut Jenis Masalah Kulit Muka

Telah menjadi lumrah manusia mempunyai jenis kulit berbeza, terdapat beberapa jenis kulit dan salah satunya kulit berminyak. Tidak semua foundation sesuai dengan jenis kulit yang berminyak. Menggunakan foundation yang kurang tepat boleh membuatkan kulit lebih berminyak dan masalah pori-pori besar, blackhead, dan pertumbuhan jerawat akan lebih teruk.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Bersih

 1. Kulit jenis berminyak : Pilih matte finish foundation atau oil-free liquid (bebas minyak) foundation atau powder foundation.
 2. Kulit jenis kering : Pilih mosturizing atau hydrating cream foundation atau stick foundation
 3. Kulit jenis sensitif : Pilih hypoallergenic dan scent-free foundation
 4. Kulit jenis kombinasi : Powder Foundation lebih sesuai
 5. Pilih foundation yang menawarkan litupan penuh (full coverage) atau litupan sederhana (medium coverage) sekiranya mempunyai tona kulit tidak sekata (uneven complexion) dan inginkan foundation tersebut cover keseluruhan kulit wajah. Pemilihan coverage ini sangat penting untuk tentukan sejauh mana wajah kita akan kelihatan natural apabila kita mengaplikasikannya.
 6. Untuk kelihatan natural atau mempunyai tona kulit wajah yang sempurna, dapatkan foundation yang menawarkan litupan ringan (sheer coverage).
 7. Dapatkan foundation yang mempunyai SPF kerana ianya turut membantu dalam melindungi kulit wajah daripada sinar UVA dan UVB

Mengenal Jenis Formulasi Makeup Foundation

Ada pelbagai jenis makeup foundation tersedia dalam pelbagai formula, warna, dan coverage. Pada dasarnya, semua produk alas bedak terletak dalam 3 kategori utama iaitu cair, krim, dan powder. Jenis lainnya hanya variasi dari 3 jenis dasar tersebut.

Foundation Cair

Foundation cair adalah yang paling ringan dan termasuk paling mudah untuk diulas pada wajah. Sesuai untuk kulit kering kerana memberi kesan melembabkan. Tapi, foundation cair juga sesuai untuk kulit normal dan normal cenderung kering ataupun berminyak, kerana formulasinya sangat ringan dibandingkan foundation tekstur lain.

.Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Cecair

Foundation Krim

Bentuknya sama seperti foundation padat, hanya testurnya lebih “creamy” dan lembut. Tetapi ada juga yang bentuknya sama seperti cream. Tekstur foundation cream ini sesuai untuk segala jenis kulit, hanya kebiasaannya digunakan oleh orang yang telah mengalami tanda-tanda penuaan. Ia kerana foundation cream sangat bagus untuk  menutupi parut hitam.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Krim

Foundation Powder

Jenis ini lain dari foundation krim termasuk mousse foundation. Foundation mousse adalah alas bedak berbasic air yang ringan dan cepat kering — terdiri dari campuran dari bedak dan pelembab. Mousse foundation memberikan tampilan akhir matte (tidak mengkilap) yang lebih alami untuk kulit. Formulasi mousse sesuai digunakan untuk semua jenis kulit.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Serbuk

Unicorn Cushion Foundation

Bagi anda yang merasa was-was dengan produk kosmetik terutamanya foundation yang anda guna sekarang dan inginkan foundation yang selamat pada kulit anda dengan menggunakan bahan-bahan yang NATURAL dan SELAMAT, inilah dia satu-satunya revolusi terbaru khas utk wanita yang ingin tampil dengan kulit yang flawless tanpa sebarang cela. Unicorn Cushion Foundation merupakan pilihan kini para gadis Malaysia. Produk ini dipercayai dapat permintaan yang cukup tinggi di pasaran kerana keberkesanan foundation ini mampu mencantikkan solekan serta merawat masalah kulit muka.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Foundation

Rahsia Kekal Cantik Sambil Merawat Kulit 3x Ganda Cepat

Unicorn Skin Cushion Foundation ini boleh membantu atasi masalah kulit wajah anda. Formula  produk yang berasakan Salmon Collagen, Argan oil (Vit E), chamomille recutita flower extract dan Aloe vera ini lebih berkesan 3x ganda dalam mengatasi masalah jerawat, jeragat dan parut. Malah kulit akan menjadi lebih gebu dan flawless.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Bekas

Ramai dah cuba dan puas hati dengan keputusannya. Dijamin masalah kulit yang menghantui anda selama ini akan selesai. Ini untuk yang betul-betul nak merawat kulit muka sahaja ya seperti masalah Jeragat, kulit terlalu kusam, jerawat, kulit terlalu kering, dan berminyak

Kelebihan Unicorn Cushion Foundation

 • Cepat dan mudah 1 minit saja dah siap
 • Perfect coverage dan flawless effect
 • Natural look x nampak mcm fake makeup
 • Tidak berminyak, tidak bercapuk
 • Melembabkan kulit
 • Mampu bertahan lebih 9jam
 • Tekstur yang ringan bila dipakai
 • SPF 35++ – Kalis sinaran uv pada wajah
 • 60% fd 40% treatment (argan oil + salmon collagen + aloevera + chamomile recutita extract flower)
 • Sesuai untuk semua jenis muka dan kulit sensitif

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Cantik

Selepas Pakai Unicorn Cushion Foundation Anda Akan Mendapati :

 • Bekas jeragat semakin pudar
 • Menghilangkan jerawat
 • Menyamakan tona kulit muka
 • Kulit muka selembut sutera
 • Anti penuaan
 • Melicinkan kulit muka
 • Mengurangkan kedutan di muka

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Beza Banyak

Sesuai Untuk Semua Jenis Kulit Muka

Unicorn Cushion Foundation ini mampu menyesuaikan teksturnya kepada mereka yang berkulit normal dan sensitif. Meskipun, sesetengah foundation mampu membesarkan pori-pori dan menyebabkan kulit berminyak, tetapi produk ini mengandungi Micro-powders yang bijak untuk menghilangkan pori-pori dan menyerap minyak berlebihan pada kulit wajah. Produk ini juga mengandungi SPF 35 untuk melindungi kulit daripada sinaran UVA dan UVB, ia sangat sesuai untuk individu di negara Asia.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Kulit Cantik

Unicorn Cushion Foundation Mengawal Minyak Dan Memberi Kesempurnaan Pada Wajah

Unicorn Cushion Foundation ini memberikan keselesaan dan kulit yang ternyata sempurna. Produk ini diformulasikan dengan SPF 35 untuk melembabkan, mengawal minyak, memberikan kesempurnaan, dan melindungi kulit untuk kelihatan lebih natural. Foundation ini sangat tahan lama, tahan peluh dan air untuk memberikan rupa yang berseri dan bersinar.

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Perbezaan

Testimoni Unicorn Cushion Foundation

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Feedback

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Komen Hebat

Tips pilih cushion foundation mengikut jenis kulit Feedback Baik

Nak Cantik Dengan Unicorn Cushion Foundation? Beli Sekarang!

Hubungi nombor di bawah dan dapatkan Unicorn Cushion Foundation sekarang.

UNICORN CUSHION FOUNDATION | CANTIK SAMBIL MERAWAT
Hubungi: Tekan untuk telefon (011-59299132) | Tekan untuk Whatsapp
Email: unicornskinhq@gmail.com
Instagram: @unicornskinhq

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: