Review
Apr 23, 2018, 2:52pm

10 Tips Persediaan Bercuti Ke Bandung Dan Pakej Percutian Murah Bandung


Percutian atau melancong merupakan aktiviti untuk merehatkan diri dan minda setelah penat bekerja. Untuk melancong mahupun pergi bercuti, anda perlulah melakukan pelbagai perancangan, termasuk persiapan belanjawan agar tidak berlaku pembaziran dan memastikan percutian anda berjalan dengan lancar. Perancangan kewangan yang rapi dan teliti sangat penting bagi mengelakkan kekusutan fikiran setelah pulang bercuti. Berikut adalah beberapa tip yang boleh diamalkan jika anda merancang untuk melancong atau bercuti, di Bandung, Indonesia.

welcome-to-bandung pakej percutian ke bandung

10 Tips Persediaan Bercuti Ke Bandung

Pergi bercuti adalah perkara yang menyeronokkan kerana anda boleh menghilangkan tekanan atau beban kerja. Namun sebelum anda pergi bercuti, anda perlu mengemas bagasi anda terlebih dahulu dan selalunya perkara ini yang membuatkan anda stres. Jadi untuk memastikan percutian anda berjalan lancar, saya senaraikan 10 tip mudah untuk anda lakukan sebelum pergi bercuti ke bandung:

1. Urus Bajet

tips persediaan bercuti ke bandung

Jika mahu menikmati keseronokkan yang berganda, kita perlulah bijak untuk menguruskan bajet. Tidak semestinya keseronokkan hanya boleh dinikmati bagi yang berbelanja lebih sahaja. Jika kita melakukan pengiraan sesuatu kos dengan lebih awal, secara tidak langsung kita dapat menguruskan wang dengan lebih baik. Bayangkan jika tidak menguruskan bajet dengan betul, sudah tentu wang akan dihabiskan belanja kepada perkara yang tidak berfaedah. Elakkan membawa wang tunai yang banyak ketika sedang bercuti.

2. Mengkaji Lokasi Percutian Pelancongan

tips persediaan bercuti ke bandung - kajian tempat

Kita perlu membuat sedikit kajian tentang keadaan persekitaran lokasi pelancongan tersebut. Sebagai contoh tadi, kita memilih ke bandung sebagai destinasi kita. Lakukan analisa tempat-tempat menarik di kawasan tersebut. Anda digalakkan membuat susunan tempat-tempat menarik mengikut tempoh menginap di sana. Contohnya, hari pertama aktiviti  Taman Hobbit Farm House dan Floating Market. Hari kedua Taman Bunga Dusun Bambu dan begitulah seterusnya. Perancangan ini nampak mudah, namun sangat membantu melancarkan hari percutian kita.

3. Rancang Perjalanan

tips persediaan bercuti ke bandung - rancang perjalanan

Kita boleh memilih untuk merancang perjalanan dengan menggunakan perkhidmatan awam ataupun kenderaan sendiri. Jika mahu menjimatkan masa, boleh menaiki kapal terbang. Jika mahu merasai keseronokkan melancong boleh menaiki kereta. Bagaimanapun, kedua-duanya terpulang mengikut keselesaan masing-masing. Jika mahu menggunakan kenderaan sendiri, sila pastikan kenderaan berada dalam keadaan baik dan sudah diservis. Jika memilih menggunakan perkhidmatan awam, lakukan tempahan tiket dengan lebih awal. Kebiasaannya, tempahan awal boleh menikmati diskaun bergantung kepada promosi yang dilakukan oleh pihak tertentu.

4. Tempoh Masa Percutian

tips persediaan bercuti ke bandung - tetapkan tempoh cuti

Kebiasaannya jika anda merancang untuk bercuti ke bandung, 4 hari 3 malam sudah memadai. Tetapi jika anda merancang untuk pergi banyak tempat seeloknya anda pergi 7 ke 10 hari atau lebih bagi kepuasan maksimum.

5. Tempahan Awal

tips persediaan bercuti ke bandung-tempah tiket dan hotel awal

Industri pelancongan banyak bergantung kepada keadaan ekonomi sesebuah negara serta permintaan pelancong tempatan atau asing. Oleh itu, adalah lebih baik jika anda menempah tiket penerbangan dan tour guide lebih awal, bagi mendapatkan harga yang murah. Tempahan saat akhir adalah sangat mahal dan merugikan terutama ketika musim perayaan dan cuti sekolah. Begitu juga dengan tempahan penginapan. Anda juga haruslah membuat tempahan lebih awal bagi mengelakkan kesesakan atau sebarang masalah semasa percutian anda.

6. Membuat Perbandingan Harga

tips persediaan bercuti ke bandung - buat perbandingan harga

Anda perlu rajinkan diri untuk membuat perbandingan harga dengan beberapa agensi perlancongan bagi pakej percutian yang ditawarkan. Kebiasaannya, harga mungkin akan berubah mengikut musim, dan jenis pakej yang dipilih. Terdapat juga agensi yang akan mengikut kehendak kita, makna kata anda akan berikan mereka tempat-tempat yang anda nak pergi dan mereka akan selaraskan mengikut bajet yang sesuai. Sebab kita yang bayar mereka kan? Oleh itu, selaraskanlah bajet dan pakej yang anda mahu pilih dengan bijak. Buat keputusan yang bijak ya.

7. Pengangkutan Semasa Percutian

pakej percutian murah bandung - pengangkutan

Dapatkan maklumat yang mencukupi mengenai tempat atau negara yang ingin dilawati supaya lebih selesa dan mudah bergerak serta merancang aktiviti dan tempat yang bakal dilawati. Pilih pengangkutan yang paling murah serta pemandu pelancong yang tahu mengenai selok-belok kawasan percutian tersebut bagi mengelakkan anda daripada ditipu ataupun tersesat. Apabila anda bercuti di dalam kumpulan atau beramai-ramai, anda digalakkan menggunakan perkhidmatan teksi kerana ia lebih murah berbanding bas atau kereta. Justeru, anggaran perbelanjaan percutian anda dapat diringankan kerana berkongsi dan dibahagikan secara adil beramai-ramai.

8. Pemilihan Rakan Travel

pakej percutian murah bandung - pilih rakan travel

Yes, rakan travel sangat penting. Jika anda sudah mempunyai travel buddies tersendiri, memang seronok. Tetapi jika tidak, anda boleh memilih sama ada ingin bercuti bersama sahabat baik, rakan sekerja mahupun adik-beradik. Pastikan rakan travel anda itu yang tidak banyak karenah dan satu kepala bagi percutian yang menenangkan

9. Pakej Promosi

pakej promosi percutian di bandung

Apabila memilih untuk bercuti di luar negara seperti ke bandung, pilih agensi perlancongan yang mengadakan promosi pelancongan. Tanya ejen pelancongan tempatan. Selidik terlebih dahulu tempat-tempat menarik di sesebuah negara, supaya percutian anda diisi dengan aktiviti dan pemandangan yang memberikan kepuasan percutian yang maksimum. Biasanya menjelang musim sekolah, banyak agensi perlancongan giat mengadakan promosi pelancongan.

10. Pilih Agensi Perlancongan Yang Dipercayai

pakej percutian murah bandung - dan travel agensi

Agensi perlancongan sangat memainkan peranan penting sepanjang tempoh percutian anda ke bandung.Tour guide yang berpengalaman akan mengiringi anda sepanjang perjalanan anda di tempat perlancongan pilhan anda nanti di sana.

Pakej Percutian Murah Bandung Bersama Azlan Travel & Tours

antara pakej percutian murah bandung

Azlan Travel & Tours merupakan agensi pengurusan destinasi yang menawarkan pakej-pakej pelancongan yang murah ke Bandung dan juga ke destinasi percutian lain seperti ke Jogja, Vietnam, Turki, Korea dan banyak lagi. Azlan Travel & Tours dijalankan oleh kakitangan profesional yang mempunyai pengalaman 10 tahun di dalam bidang perkhidmatan pelancongan dan hospitaliti. Jangan bimbang, semestinya mereka mempunyai lesen sah perniagaan dan lesen perlancongan.

Pakej Yang Tepat Dan Sesuai Diberikan Pada Anda

pakej percutian murah bandung untuk student

Jadual perjalanan yang diaturkan boleh Azlan Travel & Tours bertepatan dengan kehendak serta kesesuaian anda. Untuk kami, yang penting adalah kegembiraan anda. Berpengalaman luas menguruskan lebih daripada 20,000 pelanggan sepanjang lebih 7 tahun bertapak dalam industri pelancongan menjadikan Azlan Travel & Tours terus gagah berdiri dalam industri ini.

Azlan Travel & Tours Akan Menjemput Anda Dari Lapangan Terbang Dan Menghantar

pakej percutian murah bandung jemput dan hantar ke airport

Berita baiknya, jika anda pergi ke Bandung menggunakan Pakej yang Azlan Travel & Tours tawarkan, bukan lagi anda tak perlu risau berkenaan dengan transportation ketika anda berada di Bandung, malah pemandu mereka akan menjemput anda langsung di Airport. Sangat berbaloi untuk menjimatkan masa dan meluangkan lebih masa menikmati percutian anda. Apatah lagi jika anda melancong bersama anak kecil.        

Apa Yang Menarik Tentang Pakej Percutian Bandung Bersama Azlan Travel & Tours Sdn Bhd?

 • 100% ditemani pemandu pelancong yang berpengalaman
 • 100% selamat dan selesa
 • 100% memaksimumkan percutian anda (tanpa membuang masa mencari tempat destinasi)
 • Kemudahan pengangkutan/penginapan malah makanan (breakfast/lunch/dinner) dan termasuk bayaran kemasukan ke tempat pelancongan.
 • Pakej serendah RM580 seorang

pakej percutian murah bandung serendah RM580

Azlan Travel & Tours Antara Pilihan Utama Para Pelancong

Sesetengah orang mahukan percutian sempurna dan tidak memeningkan kepala. Jadi, pilihan terbaik pastilah dengan memilih Azlan Travel & Tours  sebagai perancang percutian anda. Kebiasaannya, percutian sebegini melibatkan percutian syarikat atau percutian bersama keluarga secara besar-besaran. jarang bagi mereka yang sekadar bercuti berdua, bertiga atau dalam kumpulan yang kecil yang menggunakan khidmat agensi. Kalau ada, mungkin kerana mereka mampu untuk itu.

pilihan pelancong pakej percutian murah bandung

Percutian ke Lombok 4 Hari 3 Malam Serendah RM580/pax

RM580 seorang termasuk :

 1. Transport
 2. Supir / Tour Guide
 3. Penginapan 3 Malam Di Hotel (Kamar Berdua)
 4. Sarapan Pagi 3 X Di Hotel
 5. Makan Siang 3x Di Restoran
 6. Makan Malam 3x Di Restoran
 7. Tiket Lawatan
 8. Speed Boat Ke Gili Trawangan

pakej percutian murah Lombok

Percutian Ke Bandung Pilihan Ramai Setiap Masa

Bercuti di Bandung..? Yup.. Bandung mempunyai pelbagai kelebihan berbanding tempat pelancongan lain yang ada di Indonesia. Kerana Bandung mempunyai banyak tempat pelancongan alam semula jadi yang menarik untuk Anda terokai. Lembang dan Ciwidey, merupakan antara kawasan tanah tinggi yang dikenal sebagai syurganya pelancongan alam semula jadi di Bandung. Di sini Anda boleh menjumpai pelbagai tempat pelancongan bernuansa alam yang patut untuk dikunjungi bersama keluarga.

pakej percutian murah bandung

Indonesia adalah negara jiran yang kaya dengan pelbagai budaya serta adat resamnya. Selain variasi hidangan yang kena dengan tekak orang Melayu, terdapat pelbagai khazanah alam menarik untuk diterokai sewaktu anda sebagai pelancong menjejakan kaki ke sana. Bandung adalah ibu negara Jawa Barat dan merupakan sebuah bandar besar selepas Jakarta dan Surabaya. Untuk pengetahuan anda, Bandung turut dirujuk sebagai “Kota Paris” yang wujud di bumi Jawa. Bayangkan betapa menariknya daerah Bandung itu sendiri.

Kenapa Anda Perlu Guna Khidmat Azlan Travel & Tours

1. Melancong Ke Destinasi Popular Di Bandung

pakej percutian murah bandung ke tempat popular

Nama pun agensi pelancongan yang uruskan semuanya, memanglah kosnya lebih tinggi sedikit berbanding jika kita lakukan kesemuanya sendiri. Tetapi, yang bestnya jika anda menggunakan khidmat Azlan Travel & Tours walaupun harganya sedikit mahal, mereka akan pastikan percutian anda tidak sia-sia. Destinasi yang dibawa semuanya merupakan tempat yang terbaik dan popular di Bandung.

2. Keselamatan Diutamakan

pakej percutian murah bandung utamakan keselamatan

Ini penting juga. Memanglah semuanya akan diuruskan oleh agensi. Tetapi anda tidak boleh ambil mudah begitu sahaja. Ini juga soal diri dan keselamatan anda. Sekurang-kurangnya ambil tahu tentang syarikat penerbangan serta jadual perjalanan yang disediakan oleh agensi tersebut. Hal ini mungkin ada keberangkalian  cas-cas tersembunyi yang ditambah oleh agensi yang kadang-kadang tidak relevan. Jadi, lebih baik anda berhati-hati, sebelum rugi.

3. Ramai Telah Menggunakan Khidmat Azlan Travel & Tours

pakej percutian murah bandung indonesia

Biasanya, kita mesti akan tahu mengenai agensi melalui rakan-rakan yang rekomen atau melalui internet iaitu laman sesawang berkaitan agensi. Untuk agensi sebegini mungkin sahaja boleh dipercayai kerana sudah terbukti ianya betul melalui pengalaman orang terdahulu. Jika anda meragui, anda boleh lihat dan tanya sendiri mereka yang telah menggunakan khidmat Azlan Travel & Tours serta minta latarbelakang agensi pelancongan tersebut, sama ada mempunyai permit dan yang sah atau pun tidak. Jika semuanya lengkap, maka pilihlah agensi tersebut dengan senang hati, dan selamat berlibur!

Antara Pelanggan Yang Telah Menggunakan Khidmat Azlan Travel & Tours

kepuasan peserta azlan tour untuk pakej percutian murah bandung review azlan tour untuk pakej percutian murah bandung testimoni azlan tour untuk pakej percutian murah bandung

Tunggu Apa Lagi, Jom Pergi Bercuti Ke Bandung Sekarang!

Pakej yang sangat murah dan berbaloi dari Azlan Travel & Tours tidak boleh didapati tempat lain. Bandingkan harga mereka inshaAllah termurah setakat ini. Untuk booking pakej perlancongan ke Bandung, hubungi mereka di talian bawah :

trip ke lombok dan bandung

AZLAN TRAVEL & TOURS | PAKEJ PERCUTIAN MURAH KE INDONESIA
Hotline 1: Tekan untuk telefon (012-5892188) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (01115202835) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Azlan Travel & Tours
Website: https://bandungpakejmurah.blogspot.my

Jom Dapatkan pakej percutian ke Bandung dan Lombok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan pakej percutian ke Bandung dan Lombok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan pakej percutian ke Bandung dan Lombok SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: