Review
Apr 24, 2018, 8:28am

Tips Penjagaan Mata Yang Betul Supaya Tidak Rabun


Mata merupakan antara harta yang sangat berharga pada diri. Jika boleh, mata perlu dijaga sehabis baik kerana dengan matalah membantu kita mengenali emosi seseorang, samada sedang marah, sedih, gembira dan lain-lain. Mata juga membantu memberikan petunjuk arah kepada kita, membantu dalam melihat kecantikan dunia dan mata juga bekerja dengan minda yang menentukan saiz, bentuk dan corak pada objek.

tips penjagaan mata agar tak rabun

Bagaimanapun, kebanyakan kita tidak memperdulikan kesihatan mata. Dalam era teknologi moden, kita sering menggunakan mata lebih pada masa sepatutnya iaitu dengan melihat telefon bimbit, komputer dan tablet. Ada antara kita yang menggunakan teknologi ini tanpa cahaya yang mencukupi dan menambah tekanan pada bahagian mata.

Bagaimana Terjadinya Rabun?

masalah mata rabun dan cara merawat

Rabun mata terjadi apabila cahaya yang masuk ke dalam mata tidak difokuskan ke atas retina. Terdapat dua jenis rabun yang biasa berlaku iaitu rabun jauh dan rabun dekat. Rabun jauh ialah di mana seseorang tidak dapat melihat objek yang jauh dengan jelas, tetapi dapat melihat objek dekat dengan jelas. Rabun dekat pula ialah apabila penglihatan seseorang itu kabur bila melihat objek yang dekat tetapi objek jauh dapat dilihat dengan jelas.

Bagaimana Rabun Jauh Terjadi

tips penjagaan mata elak rabun jauh

Dikenali sebagai Miopia. Rabun jauh adalah keadaan di mana cahaya difokuskan di hadapan retina. Rabun jauh boleh diperbaiki dengan menggunakan kanta cekung.

Bagaimana Rabun Dekat Terjadi

tips penjagaan mata elak rabun dekat

Dikenali sebagai Hyperopia. Rabun dekat adalah keadaan di mata cahaya difokuskan di belakang retina. Rabun dekat boleh diperbaiki dengan menggunakan kanta cembung.

Punca Rabun Jauh

Punca sebenar penyebab rabun jauh masih tidak diketahui namun terdapat beberapa teori yang dikatakan sebagai punca berlakunya rabun jauh. Antaranya ialah faktor keturunan. Dikatakan anak-anak akan mempunyai potensi sebanyak 40% lebih tinggi untuk mengalami rabun jauh sekiranya ibu dan ayah mereka mempunyai masalah ini. Rabun jauh juga boleh berlaku apabila seseorang kerap membaca atau melihat objek bercahaya yang bergerak seperti televisyen atau membaca buku pada jarak yang dekat.

Bagi mereka yang mengalami rabun jauh, imej yang masuk ke dalam mata tidak dapat difokus dengan tepat ke atas retina, tetapi terfokus pada kedudukan di depan retina. Bagi mereka yang rabun dekat pula, imej yang masuk ke dalam mata tidak dapat difokus dengan tepat ke atas retina, tetapi terfokus pada kedudukan di belakang retina. Ini menyebabkan  otot mata mereka harus bekerja kuat untuk memfokuskan objek ke atas retina.

tips penjagaan mata dan punca rabun

Bagi mereka yang mengalami masalah rabun jauh dan rabun dekat ini, penyelesaian yang paling mudah adalah dengan memakai cermin mata. Walaubagaimanapun penambahan power cermin mata sukar untuk dielakkan memandangkan ianya adalah proses semulajadi pada individu yang rabun. Penambahan tahap kerabunan ini dikatakan berlaku sehinggalah individu tersebut  mencapai usia dewasa di antara umur 18 hingga 25 tahun. Selepas usia itu penambahan masih berlaku sekiranya tips penjagaan mata yang betul tidak dipraktikkan.

Akibat Sekiranya Rabun Tidak Dirawat

Rabun yang tidak dirawat akan menyebabkan mata malas dan penglihatan terhad. Bagi masalah mata malas dan penglihatan terhad, tahap penglihatan tidak boleh diperbaiki walaupun dengan pemakaian cermin mata.

tips penjagaan mata dan cara merawat masalah rabun

5 Tips Mudah Penjagaan Mata Yang Betul Supaya Tidak Rabun

Ok, nak jaga mata bukanlah sukar mana pun. Mata adalah bahagian penting bagi kesihatan anda. Terdapat banyak perkara yang anda boleh lakukan untuk memastikan mata kekal sihat dan anda dapat melihat dengan baik. Ikuti langkah-langkah mudah ini untuk memastikan mata kekal sihat sehingga ke usia emas anda.

Tips #1: Rehatkan Mata

tips penjagaan mata sentiasa rehatkan mata

Setiap 10 minit selepas menggunakan komputer atau membaca , rehatkan mata dengan melihat objek lain seperti pokok. Fokus seketika kepada objek tersebut sekurang-kurangnya selama seminit.

Tips #2: Elakkan Aktiviti Yang Memberi Ketegangan Pada Mata

cara penjagaan mata

Kurangkan bermain permainan video atau apa sahaja aktiviti yang boleh memberi ketegangan pada mata. Hadkan aktiviti sebegini kepada tidak lebih daripada 1 jam dan hanya 2 kali seminggu.

Tips #3: Buat Senaman Mata

senaman penjagaan mata

Ada banyak senaman mata yang boleh kita lakukan. Antaranya ialah menggunakan sebatang pensil atau menggerakkan mata seperti gambar di bawah.

Tips #4: Elakkan Melihat Objek BercahayaTerlalu Lama

tips penjagaan mata ketika bekerja

Elakkan membaca atau melihat skrin komputer, telefon bimbit dalam cahaya yang samar. Dalam keadaan gelap, kita akan memaksa mata untuk  lebih fokus dan boleh menyebabkan ketegangan.

Tips #5: Jaga Pemakanan

tips penjagaan mata dan pemakanan untuk kesihatan mata

Nutrisi yang cukup adalah penting untuk kesihatan mata. Antara makanan yang berkhasiat untuk mata ialah makanan yang kaya dengan Vitamin A dan Vitamin C.

Tips #6: Memakai Toner Untuk Mengurangkan Rabun

tips penjagaan mata dengan toner mata

Kebanyakan orang fikir jika mata mula rabun ataupun silau, ia akan membawa hingga ke tua. Pendek kata kalau sudah mula pakai cermin mata makanya hingga ke tua la kan. Salah tanggapan itu. Sebenarnya boleh diperbaiki mata kita dengan memakai toner khas untuk merawat rabun

Eye Beauty Premium Penawar Mengurang Dan Menghilangkan Rabun Sepantas 48 Jam

eye beauty premium tips penjagaan mata dan rawat mata

Eye Beauty merupakan penawar mengurang dan menghilangkan rabun sepantas 48 jam. Eye Beauty merupakan sejenis Toner untuk mata yang dihasilkan melalui gabungan formulasi air molekul halus teknologi Nano Alkaline Treatment, Ekstrak daripada bahan-bahan semulajadi. Bahan yang digunakan adalah dari sumber yang suci,bersih dan halal. Tiada bahan beracun jika tertelan dan ia tidak memabukkan. Eye Beauty dicipta dari bahan Beralkali tinggi yang dapat meneutralkan bahan-bahan berasid.

Penawar Kepada Segala Masalah Mata Rabun, Katarak, Selaput Dan Pelbagai Lagi

tips penjagaan mata dengan eye beauty premium

Hebatnya Eye Beauty ini, selain menyelesaikan masalah rabun jauh dan dekat ianya juga boleh merawat masalah mata lain seperti katarak, selaput, mata malas, sakit mata, bengkak, mata merah, ketumbit dan banyak lagi. Ramai telah memberikan feedback positif sejurus menggunakan Eye Beauty untuk mata mereka. Eye beauty bertindak memulihkan masalah mata dengan begitu baik sekali.

Bahan-bahan Eye Beauty Dari Sumber Terpilih Untuk Merawat Masalah Mata

Eye beauty akan memastikan produknya dari sumber terpilih yang mampu merawat masalah mata dengan baik tanpa sebarang kesan sampingan kepada penggunanya. Setiap bahan dari Eye Beauty ini mempunyai khasiat yang baik yang diperlukan oleh mata kita. Jom lihat antara bahan yang terkandung dalam produk Eye Beauty ini :

Corallina Officinallis

rumpai laut merah rawat masalah rabun

 • Membuang sel2 kulit mata pada mata
 • Pelindung UV semulajadi pada mata
 • Kaya dengan kalsium
 • Antioksida yg tinggi

Margarita Powder

margarita bagu untuk tips penjagaan mata

 • Merawat alahan pada mata
 • Membuang bendasing dalam mata
 • Meningkatkan daya penglihatan serta merawat katarak , mata merah dan saraf mata
 • Menghalang radikal bebas

Hydrolyzed Pearl

hydrolized pearl untuk penjagaan mata elak rabun

 • Mencerahkan sistem penglihatan
 • Membina semula sel-sel mata yg baru
 • Mencerahkan dan menegangkan permukaan kulit mata
 • Menguatkan otot-otot mata
 • Merawat radang pada mata

Ostrea Shell

ostria shell untuk rawat rabun mata

 • Menguatkan otot-otot mata
 • Kandungan kalsium yang tinggi iaitu kalsium diperlukan untuk saraf mata , sel otot ,
 • Mata akan berfungsi dengan baik
 • Kaya dengan zinc

Lyceum Chinese (Buah Goji)

buah goji untuk kesihatan mata

 • Merawat diabetes retinipathy
 • Melindungi serta membaiki sel retina yg rosak
 • Membaiki pulih penglihatan yang merosot disebabkan peningkatan usia
 • Merawat penglihatan yang kabur

Eye Beauty Sesuai Untuk Semua Peringkat Umur

rahsia penjagaan mata yang betul

Jika anda sedang mencari penawar untuk masalah mata seperti rabun, katarak, selaput, dan sebagainya Eye Beauty adalah yang terbaik dan terbukti berkesan. Eye Beauty dihasilkan daripada lima jenis buah berry yang segar iaitu Raspberry, Cranberry, Elderberry, Bilberry dan Blueberry. Jadi ianya telah dicipta khas untuk kesihatan mata pada dan sesuai untuk semua peringkat umur.

Eye Food Pakar Merawat Dan Memulihkan Kesihatan Mata Dalam Bentuk Serbuk

tips penjagaan mata dengan eye food

Selain ubat toner Eye Beauty, Eye Food juga antara alternatif lain untuk merawat masalah mata anda. Eye Food merupakan jenis serbuk yang boleh terus dikemam tanpa perlu dibancuh. Mungkin ada di antara anda yang takut untuk menitikkan toner ke dalam mata, jadi boleh cuba Eye Food ini. Atau, untuk kesan yang lebih optimum ambil kedua-duanya sekali.

Pakar Mata Dari Eropah Mengesahkan Eye Food Adalah Terbaik Untuk Penjagaan Mata Anda

eye food bantu masalah mata

Eye Food bukanlah sebarangan produk ya. Eye Beauty menggunakan buah-buahan terbaik dalam produknya. Buah-buahan ini sangat berkesan untuk merawat pelbagai penyakit yang berkaitan dengan mata. Contohnya adalah seperti rabun, Glokoma, saluran air mata rosak, silau, mata berair, rabun disebabkan oleh kencing manis, katarak dan masalah saraf mata. Kajian dari pakar mata dari eropah turut mengesahkan bahawa buah-buahan yang terkandung didalam Eye Food ini sangat baik untuk penjagaan mata.

Kenapa Anda Perlu Dapatkan Eye Food Ini?

eye food supliment untuk mata

Kerana 6 jenis buah-buahan dalam Eye Food ini sangat membantu untuk merawat dan mencegah masalah mata seperti:

 • Rabun
 • Silau
 • Katarak
 • Selaput
 • Glukoma
 • Masalah saraf mata
 • Mata berair
 • Rabun disebabkan kencing manis
 • Saluran air mata rosak
 • Dan banyak lagi

tips penjagaan mata dengan pemakanan untuk baiki sel mata

Cara Penggunaan Eye Food

Letakkan serbuk Eye food dibawah lidah pada waktu pagi dan kemam sebelum bersarapan. Hanya 1 sachet sahaja diperlukan sehari kepada mereka yang mengalami masalah biasa tetapi kepada mereka yang mengalami masalah kritikal, disarankan untuk mengambil 2 sachet sehari pada waktu pagi dan malam. Anda haruslah meminum air masak sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Melakukan senaman atau memperbanyakkan pergerakan tubuh adalah digalakkan.

cara penggunaan eye food untuk menjaga kesihatan mata

Jom Rawat Masalah Mata Anda Dengan Toner Eye Beauty

InshaAllah, setiap sakit itu pasti ada penawarnya. Jadi tidak salah untuk anda yang sedang menghadapi rabun yang teruk atau ada masalah mata untuk mencuba produk Eye Beauty atau Eye Food ini. Sedikit demi sedikit anda akan rasai sendiri perubahan mata anda akan mulai terang, jelas dan makin kurang masalah rabun.

tips penjagaan mata untuk orang tua

Toner Eye Beauty  ini adalah sejenis ubat titis mata untuk membantu merawat pelbagai masalah mata seperti:

 • Rabun jauh/Rabun dekat/Rabun silau
 • Rabun disebabkan diabetis
 • Parut pada kornea
 • Mata kemerahan/ Mata kekuningan
 • Selaput/Katarak
 • Sakit mata
 • Mata Bengkak
 • Mata kering
 • Mata bertahi
 • Gatal mata
 • Resdung mata
 • Mata berair
 • Habuk dalam mata
 • Pterygium
 • Glaukoma
 • Mata keletihan
 • Mencantikkan mata
 • Dan banyak lagi

vitamin untuk kesihatan mata elak rabun

Nah, Jika Anda Masih Meragui Lihat Sendiri Testimoni Pengguna

Alhamdulillah sehingga hari ini ribuan testimoni dari pengguna dan terbukti mereka berpuas hati dengan produk Eye Beauty testimoni mereka yang paling teruk power 1000+ Alhamdulillah kini sudah tanggalkan kaca mata.

feedback pengguna eye food dan eye beauty premium review pengguna eye food dan eye beauty premium testimoni pengguna eye food dan eye beauty premium

Tunggu Apa Lagi, Dapatkan Segera Eye Beauty Dan Eye Food Sekarang!

Usah biarkan mata anda terus disakiti. Cubalah Eye Beauty atau Eye Food yang boleh merawat segala jenis masalah berkaitan mata. InshaAllah mata anda mampu untuk kembali cerah dan terang seperti biasa. Hubungi mereka ditalian bawah untuk dapatkan produk ini :

penjagaan mata dengan ainun eye beauty premium

EYE BEAUTY & EYE FOOD | RAWATAN MATA HANYA DI RUMAH
Hubungi: Tekan untuk telefon (019-9748671) | Tekan untuk WhatsApp

Lokasi:
Ground Floor, Kemaman Centre Point, Jalan Dato’ Omar, 
24000 Kemaman, Terengganu.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: