Review
Mar 1, 2018, 1:37pm

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton


Kain batik merupakan warisan yang ditinggalkan oleh nenek moyang kita sejak zaman – berzaman dan ia merupakan pakaian yang digunakan sejak turun – temurun. Kini, kain batik merupakan pakaian tradisional yang masih lagi digunakan dan memberikan kebanggaan kepada sesiapa sahaja yang mengenakan pakaian ataupun kain yang bercorak batik. Corak serta warnanya yang unik membuatkan ia menjadi kain yang istimewa dan mempunyai harga dan nilai di sisi masyarakat Malaysia.

Antara Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Kadang – kadang, kain batik adalah salah satu kain warisan yang ditinggalkan oleh nenek moyang kepada keluarga dan generasi mereka yang seterusnya. Ini membuatkan anda perlu menjaga kain ini dengan baik kerana kain yang mempunyai kualiti memerlukan penjagaan yang teliti dan baik. Ada kain yang diperbuat daripada sutera dan ada juga yang diperbuat dengan cotton. Kebanyakan tips selalunya tertumpu pada kain batik sutera. Kali ini, tips yang bakal dikongsikan adalah cara untuk menjaga kain batik cotton agar ia tahan lebih lama.

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan Betul

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan Mudah

Kain batik cotton juga sebenarnya mempunyai kualiti yang sama tinggi dengan kain batik sutera sekiranya anda mendapatkan kain tersebut daripada pembekal – pembekal yang boleh diharap. Tambahan pula, kain batik cotton mempunyai kelebihannya yang tersendiri dan juga unik dari segi warna dan corak. Jadi, anda boleh melihat tips – tips yang bakal dikongsikan di bawah mengenai cara penjagaan kain batik cotton.

1. Ketika Anda Membasuh

 • Elakkan Dari Menggunakan Bleach

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan tidak menguanakan Bleach

Anda perlu memastikan bahawa anda tidak menggunakan ‘bleach’ atau sabun yang mempunyai bahan kimia yang keras selain daripada sabun mencuci baju anda. Elakkan juga penggunaan pelembut fabrik kerana ia boleh memberi kesan kepada pernafasan fabrik ataupun kain batik cotton anda. Kain batik cotton yang tidak boleh bernafas dengan baik akan menyebabkan warnanya mudah luntur dan juga warnanya kelihatan kusam. Pastikan anda tidak menggunakan peluntur yang boleh membuatkan kain batik anda tidak berseri.

 • Elakkan Daripada Merendam

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan tidak merendam kain batik tersebut

Kain batik atau apa – apa sahaja jenis kain akan menjadi cepat reput sekiranya anda merendam kain tersebut terlalu lama. Jangan biarkan ia begitu sahaja ketika membasuh, sebaiknya teruskan aktiviti mencuci anda sehingga kain tersebut dijemur. Ini adalah untuk mengelakkan anda daripada terlupa dan membiarkan kain batik anda terbiar dalam jangka masa yang lama. Rendaman yang terlalu lama juga boleh memberikan kesan kepada warna dan juga kualiti kain anda.

 • Basuh Secara Terbalik

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan Basuh secara Terbaik

Anda perlu mencuci setiap kain anda secara terbalik, iaitu pastikan bahagian yang berwarna dan bercorak berada di bahagian dalam. Hal ini kerana, ia adalah untuk mengelakkan kain anda daripada terkena sabun mencuci baju secara langsung. Sabun ini bersifat panas dan boleh melunturkan warna pada kain batik anda sekiranya ianya digunakan dalam jangka masa yang lama. Dengan mencuci secara terbalik, anda boleh menjaga kualiti dan juga warna kain batik cotton anda dengan lebih lama dan masih berkualiti.

 • Basuh Menggunakan Tangan

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan Tepat

Cara basuhan yang terbaik untuk kain batik cotton adalah menggunakan tangan. Hal ini kerana, cucian tangan merupakan salah satu cara basuhan yang paling lembut dan ini membolehkan anda untuk menjaga kualiti dan juga corak dan warna kain batik cotton anda. Penggunaan mesin basuh akan menyebabkan benang – benang kain batik anda akan mudah meregang dan seterusnya putus dan ia akan membuatkan kain batik anda kelihatan kembang dan juga sedikit cacat.

 • Elakkan Dari Menggunakan Berus

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan Elak penggunaan Berus

Anda boleh menggunakan berus ketika anda mencuci kain batik cotton anda, tetapi ianya adalah lebih baik sekiranya anda tidak menggunakan apa – apa berus dan hanya menggosok lembut menggunakan tangan untuk mencuci kain anda. Namun, anda masih boleh menggunakan berus yang diperbuat daripada bahan yang lembut dan elakkan berus yang diperbuat daripada plastik atau tembaga kerana berus jenis ini boleh membuatkan kain anda cepat rosak dan mudah reput.

 • Jangan Memerah Terlalu Kuat

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton Anda

Anda juga perlu mengeringkan kain batik cotton anda dengan menggunakan tangan tetapi adalah diingatkan bahawa anda perlu memerah dengan lembut dan tidak terlalu kasar ketika memerah kain batik cotton tersebut. Pastikan anda memerah sehingga habis air cucian sebelum dijemur untuk mengelakkan kain anda menyerap terlalu banyak air. Cara pemerahan ini adalah untuk mengelakkan kain anda berkedut dengan teruk dan juga untuk mengelakkan urat benang kain anda rosak.

2. Ketika Anda Menjemur

 • Jemur Secara Terbalik

Selain Tips Penjagaan Kain Batik Cotton yang Betul

Penjemuran secara terbalik juga boleh membantu untuk melindungi warna dan corak yang berada pada kain batik cotton anda daripada kelihatan kusam dan tidak berseri. Anda boleh menggunakan cara ini setiap kali anda menjemur kain batik anda agar kualitinya sentiasa terpelihara dan boleh digunakan pada masa yang lama. Pastikan anda juga menggunakan penyangkut agar ia tidak terlipat ataupun berkedut ketika anda menjemur kain batik tersebut.

 • Elakkan Daripada Menjemur Di Bawah Cahaya Matahari

Anda perlu tahu Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Cahaya matahari bukan sahaja merbahaya kepada manusia dengan sinaran UV yang merbahaya, malah ianya juga boleh memberikan kesan kepada kain batik cotton anda. Sinaran cahaya matahari yang berlebihan akan menyebabkan warna pada kain anda mudah luntur dan juga menyebabkan benang anda mudah reput. Jadi, pastikan anda mencari tempat yang redup dan mempunyai aliran udara yang baik agar kain anda dapat dijemur tanpa menjejaskan kualiti kain tersebut.

3. Ketika Anda Menggosok

 • Semburkan Sedikit Air

Perlu tahu Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Anda perlu menyembur sedikit air sekiranya kain batik anda terlalu kering. Hal ini adalah untuk mengelakkan kain anda daripada terkena haba yang berlebihan yang seterusnya boleh menjejaskan benang pada kain tersebut sehingga ia mudah reput dan cepat terkoyak. Pastikan ia juga adalah betul – betul kering iaitu 80% kering ataupun 2 jam selepas ia dijemur kerana fabrik yang terlalu basah juga akan menjejaskan kualiti kain tersebut.

 • Gosok Menggunakan Suhu Yang Sederhana

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton denga basuh menggunakan Suhu yang betul

Walaupun menggosok menggunakan suhu yang sederhana akan memakan masa, tetapi anda perlu bersabar dan menggunakan suhu yang sederhana agar ia tidak mudah terbakar. Anda juga boleh menggunakan suhu yang khas untuk kain jenis cotton yang terdapat di seterika anda. Ini akan memudahkan anda untuk menggunakan suhu yang betul bagi kain batik cotton anda. Gosokkan juga secara terbalik untuk menjaga corak dan juga kualiti warna kain batik tersebut.

Kain Sarung Batik Asli Terengganu (Kain Sarung Batik Asli Dan Berkualiti)

Cara Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Adakah anda merupakan peminat kain batik cotton? Maka anda perlu mendapatkan kain sarung batik daripada Kain Sarung Batik Asli Terengganu. Mereka merupakan pembekal dan juga menjual Kain Sarung Batik Asli Terengganu dan merupakan penyedia pakaian wanita.

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan cara yang betul

Antara kegunaan kain sarung batik asli adalah untuk;

 • Sebagai kain sarung harian wanita
 • Untuk wanita berpantang
 • Sebagai kain basahan mandi

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton yang bagus untuk digunakan

Harga kain daripada Kain Sarung Batik Asli Terengganu adalah amat berpatutan dan juga sesuai dengan kualiti kain yang dijual. Anda juga akan mendapat harga yang lebih murah sekiranya anda membeli dengan kuantiti yang banyak. Senarai harga Kain Sarung Batik Asli Terengganu adalah seperti berikut;

HARGA RUNCIT DAN BORONG KAIN BATIK TERENGGANU
2 Helai = RM 38
5 Helai = RM 85
10 Helai = RM 160
20 Helai = RM 300
30 Helai = RM 435
40 Helai = RM 560
50 Helai = RM 690

Kelebihan Menggunakan Kain Sarung Batik Asli Terengganu

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton dengan sangat Senang

Anda akan mendapat pelbagai kelebihan sekiranya anda menggunakan kain sarung batik asli ini kerana ia boleh membuatkan para pengguna berasa selesa ketika mereka mengenakan kain sarung batik ini. Antara kelebihan menggunaakn kain sarung batik asli Terengganu adalah termasuk;

1. Kain Cotton

Ciri-ciri Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Material yang digunakan adalah kain cotton yang berkualiti di mana ia adalah kain cotton adalah material kain yang paling selesa untuk digunakan sebagai kain batik diseababkan ia boleh menyerap peluh dengan baik dan juga tidak melekat di tubuh badan anda.

2. Kain Serap Air

Antara ciri Tips Penjagaan Kain Batik Cotton

Kain sarung batik asli Terengganu juga merupakan jenis kain yang menyerap air dengan baik jadi ianya amat sesuai digunakan bagi wanita yang mahu menjadikan ia sebagai kain basahan ketika mandi. Ia juga dapat mengeringkan air di tubuh badan anda dengan cepat kerana sifat menyerap yang tinggi.

3. Kain Tidak Licin

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton yang anda Perlu TAHU

Pasti ramai yang tahu bahawa kain yang licin adalah tidak selesa untuk dipakai ataupun digunakan kerana jahitannya adalah lebih padat dan membuatkan anda tidak berasa selesa ketika menggunakan kain tersebut. Ini adalah berbeza dari kain sarung batik asli Terengganu kerana kainnya adalah tidak licin dan lebih selesa digunakan.

4. Kain Tidak Mengecut

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton supaya kain tidak mengecut

Anda juga tidak perlu risau akan saiz kain batik sarung anda mengecut setiap kali dibasuh kerana kain sarung batik asli Terengganu menggunakan kain cotton yang berkualiti tinggi dan ia tidak akan mengecut walaupun anda mencucinya berkali – kali. Oleh itu, anda boleh menggunakan kain batik sarung ini dengan jangka masa yang lama.

5. Warna Yang Terang Dan Corak Yang Pelbagai

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton supaya coraknya tidak pudar

Setiap kain sarung batik yang dijual oleh kain sarung batik asli Terengganu mempunyai corak dan juga warna yang pelbagai. Jadi, anda boleh memilih warna dan corak kegemaran anda sebelum memiliki kain sarung batik ini. Warnanya juga adalah amat terang dan pasti akan menarik perhatian orang yang melihat.

6. Tidak Panas

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton Supaya Lebih Tahan Lama

Material kain cotton yang digunakan adalah tidak panas dan boleh membantu anda untuk bernafas dengan baik.Malah, ianya juga lembut dan juga selesa untuk digunakan pada bila – bila masa sahaja tanpa perlu bersusah – payah untuk memasang kain sarung batik ini. Materialnya yang tidak panas dan menyerap peluh akan membuatkan anda tidak mahu menggunakan kain batik yang lain.

7. Tahan Lama

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton supaya tahan lama

Meskipun ianya ditawarkan dengan harga yang amat murah dan berpatutan, kain sarung batik asli Terengganu mempunyai ketahanan yang sangat lama di mana warnanya tidak mudah pudar dan kainnya tidak mudah reput.

Testimoni Pengguna Kain Sarung Batik Asli Terengganu

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton yang boleh Anda Gunakan

Rambang mata katanya kerana Kain Sarung Batik Asli Terengganu memang cantik!

Tips Penjagaan Kain Batik Cotton yang sangat Mudah

Sememangnya para pelanggan akan berpuas hati dengan kecantikan kain sarung batik asli Terengganu.

Tempah Kain Sarung Batik Asli Anda Sekarang!

Anda boleh mendapatkan kain sarung batik asli dengan menghubungi talian dan juga info seperti berikut;

Jom Tempah Kain Sarung Batik Asli Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Tempah Kain Sarung Batik Asli Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Tempah Kain Sarung Batik Asli Anda SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: