Review
Jun 5, 2018, 3:56pm

Tips Pancing Untuk Dapatkan Ikan Besar


tips paning untuk dapat ikan besar

Memancing memerlukan kesabaran yang besar bagi mereka yang mengalami masalah tidak tahu menyentak ikan yang telah memakan umpan apatah lagi bagi mereka yang tidak langsung berjaya mendapatkan ikan. Namun, bagi mereka yang berjaya memancing dengan baik, masalah berlaku kerana mereka jarang mendapatkan ikan yang besar!

tips pancing ikan besar

Mendapatkan ikan besar memerlukan anda fokus dan mempunyai ilmu yang cukup dalam teknik memancing dan lain-lain lagi.  Mari kita ikuti tips-tips pancing untuk dapatkan ikan besar.

Tips#1 – Rod

tips pancing untuk tangkap ikan besar

Pemilihan rod memberi kesan dalam penangkapan jenis dan saiz ikan.  Material yang telah digunakan dalam pembuatan rod paling penting kerana ia akan mempengaruhi PE.  Anda boleh memakai rod yang tidak kasar, iaitu yang guide line atau potongannya dihasilkan daripada keramik halus.  Ini kerana PE tidak sesuai dan tidak tahan dengan kesan geseran kasar. Saiz ikan yang besar dikhuatiri menyebabkan geseran berlaku.

Tips#2 – Reel

reel tips pancing untuk dapatkan ikan besar

Reel di mesin pancing haruslah bergerak dengan lancar pada masa ia laju ataupun perlahan.  Sekiranya drag tidak lancar dan terlalu perlahan sehingga sukar bergerak, ia amat mudah untuk terputus tali.  Anda perlu usahakan agar tali tersebut dalam berjalan dengan berterusan. Sekiranya line roller tidak lancar dan sukar bergerak, ia adalah masa untuk anda gantikan dengan bearing dan roller.  Mendapatkan ikan besar amat mudah sekiranya reel lancar dan tiada masalah.

Tips#3 – Setup Yang Bersesuaian Dengan Ikan

setup pancing ikan besar

Setup rod merupakan salah satu faktor yang menyebabkan anda boleh mendapatkan pelbagai jenis ikan termasuklah ikan yang besar.  Rod trout sesuai digunakan untuk ikan seperti tilapia, puyu, peacock bass, tarpon dan lain-lain lagi. Rod bass pula sesuai digunakan di tempat yang mencabar dan sesuai untuk ikan seperti lady fish, toman, snakeheads, siakap dan lain-lain lagi ikan yang agresif sifatnya.

Tips#4 – Teknik Yang Betul

teknik dan tips pancing ikan besar

Teknik yang betul diperlukan dalam mendapatkan ikan besar kerana tersilap cara, ikan akan terlepas dan sukar untuk dapatkan lagi.  Sebagai contoh, anda perlu hindarkan PE tergesek pada permukaan yang kasar dan ketika tali terlalu tegang. Oleh itu, anda perlu mengikut teknik yang betul, tidak tergopoh gapah dalam memancing dan lain-lain lagi.

Tips#5 – Pilih Tali Yang Betul

tips pancing terbaik dapat ikan besar

Untuk mendapatkan ikan yang besar, poundage yang sesuai dengan berat dan kekuatan ikan perlu dikenalpasti.  Selain itu, tali yang panjang amat penting untuk ikan besar kerana diameter tali perlulah panjang untuk dimasukkan ke dalam spool.  Anda juga perlu memastikan bilangan sulaman mencukupi supaya tali lebih kuat. Anda disarankan mengambil 8x sulam untuk memancing ikan yang besar.

Mayeep Muscular Line – Super 8 Braided

tali pancing kuat untuk ikan besar

Mayeep Muscular Line adalah penyelesaian bagi anda yang ingin mendapatkan ikan besar ketika memancing.  Mayeep Muscular Line adalah tali braided atau tali pancing sulam yang digunakan khas untuk memberikan anda kepuasan memancing ikan yang besar. Ia sangat hebat, berkualiti dan tahan lasak berbanding tali tangsi yang biasa.  Uniknya, tali ini tidak mudah putus sama sekali!

Mayeep Super 8 Braid Untuk Pancing Ikan Besar

mayeep muscular line 8 braided

Tali pancing Mayeep Muscular Line yang dikenali sebagai Mayeep super 8 Braid ini merupakan tali pancing pertama di Malaysia khas untuk anda yang inginkan ikan besar serta tali yang terlalu kuat dan berkualiti dalam mengharungi proses dan teknik memancing.  Produk tali pancing 8 sulam ini membolehkan anda memilih pelbagai jenis poundage yang sesuai dengan pemancingan anda.

Spesifikasi Dan Ciri Mayeep Muscular Line

spesifikasi tali untuk pancing ikan besar

Muscular line Mayeep mempunyai panjang tali yang pelbagai saiz dan anda boleh memilih berap diameter yang anda mahukan.  Semakin besar ikan, semakin banyak diameter yahg diperlukan. Selain itu, terdapat banyak spesifikasi dan ciri-ciri tali Mayeep Muscular Line ini.

Berat – Diameter Bagi Mayeep Muscular Line

panjang dan diemeter tali pancing

Ciri -Ciri Mayeep Muscullar Line

 • Pelbagai diameter untuk tali pancing telah disediakan dan anda boleh memilih panjang tali yang and inginkan.
 • 1 Spool adalah sepanjang 150meter
 • Anda juga boleh terus dapatkan 3 spool bersambung terus iaitu total 450meterminI
 • Kekuatan tali yang terlalu hebat, kuat dan tiada tandingan
 • Boleh dapatkan poundage yang berbeza
 • Harga offer yang sangat berpatutan dan mampu milik

mayeep super 8 braided untuk kaki pancing

Keistimewaan Mayeep Muscular Line

Terdapat banyak manfaat dan kelebihan Mayeep Muscular Line yang pastinya menjadi idaman anda kelak.  Semua pemancing yang telah menggunakan Mayeep Muscular Line pastinya akan membawa pulang ikan yang besar kerana ia merupakan pencapaian anda setelah menggunakan Musllcular Mayeep line.

tips mudah pancing ikan besar

1. Tidak Mudah Putus

Amat menyedihkan sekiranya tali terputus saat-saat anda tengah memyentap ikan besar.  Dengan Mayeep Muscular Line, tiada lagi istilah putus dan semuanya lebih selamat dan anda juga berunttung.

tips elak tali pancing mudah putus

2. Lebih Sensitif Umpan

Anda dapat merasa ikan menyambar umpan dengan lebih jelas dan cepat kerana tali ini sangat sensitif gerakan dan getarannya. Ikan besar pula akan menjadikan umpan anda lebih terasa serta meninggalkan kesan untuk anda lebih bersedia mengendalikannya.

tali pancing sensitif dengan ikan

3. Tali Tahan Lama

Tali braided Mayeep pasti tahan lama kerana ia adalah tali sulaman yang susah untuk berbulu.  Untuk tali biasa akan lebih mudah berbulu, maka lebih senang putus. Ikan besar akan melarikan diri dengan pantai.  Berbeza dengan tali braided, ia tidak akan terlepas malah lebih kuat dapat ditarik.

tali pancing tahan lama

4. Tali Yang Kuat

Tali braided Mayeep sangat kuat kerana bahan yang digunakan bagi menghasilkannya adalah sangat kuat dalam mengatasi maslalah regangan.  Anda tidak perlu risau akan kekuatan tali ini dan paling penting ia perlulah digunakan dengan rod yang sesuai. Ia terlalu kuat untuk ditarik dan sangat berkualiti.

pancing ikan besar dengan mayeer super 8 braided

Pakej Mayeep Muscular Line

Berikut adalah harga yang ditawarkan mengikut pakej seperti berikut. Lebih banyak beli dapat lebih  murah.

senarai harga tali mayeer super 8 braided

Pakej A (RM 59)

 • RM 59 sahaja
 • Kos Penghantaran RM10 dikenakan
 • Tiada item free gift
 • Tiada diskaun
 • 1 Spool
 • 150 meter

Pakej B (RM 152)

 • RM 152.00 sahaja
 • Free Delivery
 • Jimat 20%
 • 3 Spool
 • 150 meter

Pakej C (RM 260)

 • RM 260 sahaja
 • Free T-shirt
 • Jimat 30%
 • 5 Spool
 • 150 meter

Apa Kata Mereka Yang Telah Menggunakan Mayeep Muscular Line?

testimoni pengguna mayeep tali pancingtestimoni pengail ikan besar testimoni pengail ikan besar testimoni pengail ikan besar

Tempah Mayeep Muscular Line @ Super 8 Braided SEKARANG!

Ramai yang telah berpuas hati menggunakan tali braided Mayeep. Ada pula yang telah berjaya mendapatkan ikan besar dengan mudah dan berkesan. Mayeep Muscular Line telah mendapat permintaan ramai kaki pancing di seluruh Malaysia.  Anda sudah bersedia untuk dapatkan ikan besar? Jom cuba Mayeep Muscular Line! Pasti ramai yang akan teruja melihat anda memancing.

mayeep pakar tali pancing

MAYEEP MUSCULAR LINE |  TALI PANCING UNTUK IKAN BESAR
Hotline:Tekan untuk telefon (016-4218303) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Mayeep
Website: 
http://www.mayeep.com/prostrike

 

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: