Review
Apr 26, 2018, 1:21pm

Tips Mudah Tidur Dengan Berkualiti dan Badan Lebih Sihat


Tidur yang baik secara langsung memberi kesan kepada kesihatan mental dan fizikal anda serta kualiti kehidupan anda. Tidur yang cukup amatlah penting bagi setiap individu terutamanya pada aspek kesihatan. Anda akan mengalami kesan yang negatif terhadap aktiviti harian anda apabila kekurangan tidur.

tips mudah tidur

Berdasarkan kajian, seseorang harus tidur sekurang-kurangnya 6 jam sehari untuk menjamin kesihatan yang baik. Janganlah pula anda salah faham kerana yang perlu dititik beratkan adalah kualiti tidur bukannya kuantiti tidur. Misalnya anda tidur selama 10 jam tetapi ia bukanlah tidur yang berkualiti, maka tiada gunanya. Bahkan amalan tidur yang tidak cukup mahupun tidak teratur bakal memudaratkan kesihatan anda. Disini saya ingin berkongsikan kepada anda beberapa tips untuk mendapatkan tidur yang berkualiti dan sihat.

petua mudah tidur

Tips Mudah Tidur Dengan Berkualiti dan Badan Lebih Sihat

Tips # 1 – Jaga Pemakanan

tips mudah tidur dengan jaga pemakanan

Anda dinasihatkan agar menjaga pemakanan khususnya sebelum tidur. Jangan tidur dalam keadaan lapar atau terlalu kenyang. Makanan berat amatlah tidak digalakkan dalam masa beberapa jam sebelum tidur. Kesihatan anda mungkin akan terjejas jika anda melanggar petua ini. Selain itu, makanan atau minuman yang mempunyai kandungan nikotin, kafein dan alkohol perlulah anda elakkan. Walaupun alkohol mungkin menyebabkan anda mengantuk, tetapi ia boleh mengganggu tidur pada waktu malam.

Tips #2 – Membuat Jadual Tidur

tidur waktu yang tetap setiap hari

Anda harus membuat jadual tidur dan disiplin mengikut jadual tersebut. Cubalah anda menghadkan waktu tidur supaya tidak melebihi 8 jam. Jumlah tidur yang disarankan untuk orang dewasa adalah sekurang-kurangnya 6 jam. Dengan adanya jadual tidur, anda boleh memastikan anda tidur cukup 6 jam. Perkara ini sekaligus membuatkan anda mudah tertidur pada waktu yang sama setiap hari jika ia dilakukan secara berulang.

Tips #3 – Menghadkan Tidur Di Siang Hari

tips mudah tidur dengan kurangkan tidur siang

Tidur di siang hari amatlah bagus untuk memudahkan anda bangun awal pagi dalam keadaan segar. Tidur sebentar di siang hari juga menjadi salah satu sunnah agung baginda Nabi Muhammad S.A.W. Namun tidur yang berlebihan akan memudaratkan kesihatan tubuh anda. Sekiranya anda tidur siang, cubalah menghadkan agar tidak lebih 2 jam setiap hari. Tidur di siang hari yang berkualiti hanyalah sekadar 30 minit atau 15 minit sahaja. Inilah yang disarankan oleh junjungan kita.

Tips #4 – Menghidupkan Suasana Bilik Tidur

suasana bilik yang memudahkan tidur

Persekitaran yang tenang, gelap dan sejuk dapat membantu anda lebih mudah bagi mendapatkan tidur yang berkualiti. Kenapa anda rasa kelawar berkumpul di dalam gua untuk tidur di siang hari? Jawapannya adalah kelawar ingin menghadirkan suasana yang mudah untuk tidur. Anda juga boleh gunakan langsir berwarna gelap dan matikan lampu. Jika masih sukar untuk anda tidur maka gunakanlah topeng mata untuk menyekat cahaya dan pastikan bilik tidur anda dilengkapi dengan tilam dan bantal yang selesa.

Tips #5 – Nasihat Pakar

cara untuk mudah tidur malam

Antara cara yang terbaik juga adalah dengan mendapatkan khidmat nasihat daripada doktor. Kadang kala adalah suatu kebiasaan jika anda susah untuk tidur. Tetapi ingat, jika ia berlaku dengan kerap anda disarankan berjumpa doktor. Selain itu, anda perlu mengenal pasti tentang masalah tidur anda dan haruslah segera mendapatkan rawatan.

Tips #6 – Hilangkan Stress

hilangkan stress mudahkan rasa nak tidur

Percayalah bahawa kajian mengatakan tekanan stress mampu mempengaruhi kesihatan tidur anda. Cubalah menangani kesemua masalah dalam keadaan bijak. Jangan asyik memikirkan masalah hidup anda sehingga terbawa-bawa ke alam mimpi. Banyak berfikir masalah tersebut membuatkan mata anda amat berat untuk dipejam. Oleh itu, pelbagai cara untuk anda mengatasi stress adalah seperti memulakan kembali kepada perkara asas misalnya menyusun jadual hidup anda agar lebih teratur, buat perkara yang lebih utama ataupun mengagihkan tugas anda. Bergaul dengan orang seperti keluarga mahupun berhibur bersama kawan-kawan juga membantu anda menangani stress.

Tips #7 – Amalan Bersenam

bersenam tips mudah tidur malam

Jangan terkejut jika saya katakan bersenam juga mampu memberikan tidur yang berkualiti. Aktiviti fizikal dan bersenam dapat membantu anda mudah tertidur dan lebih nyenyak. Sekiranya anda bersenam ketika hampir waktu tidur anda, ia akan membuatkan tubuh anda terasa bertenaga dan menjadi punca untuk sukar tidur. Oleh itu, ikhtiarlah agar dapat bersenam lebih awal.

Tips # 8 – Minum Kopi Novia Herbal Coffee

Kopi Novia Herbal Coffee tips mudah tidur

Novia Herbal Coffee memudahkan anda tidur dengan lebih berkualiti dan menjadikan badan anda lebih sihat. “Eh, biar betul, takkanlah kopi boleh buat tidur, lagi tak mengantuk adalah!”. Ya! Itulah kehebatan Kopi Novia Herbal Coffee yang menjadikan tubuh badan anda lebih sihat, produktif dan menjadikan badan anda lebih rehat dan tenang walaupun bekerja seharian. Anda juga tidak akan mudah jaga malam kerana kopi Novia akan memudahkan anda tidur serta memberi khasiat kepada seluruh tubuh badan anda.

Kopi Novia Herbal Coffee – Kini Anda Lebih Mudah Untuk Tidur

khasiat kopi yang mudahkan tidur

Inilah satu-satunya kopi yang sangat berkhasiat dan lain daripada yang lain yang wajib anda cuba. Ia bukan sahaja dapat membantu anda mengatasi masalah tidur, tetapi juga perlawasan, pencernaan, membuang kolestrol, menguatkan tenaga dan pelbagai lagi. Kopi Novia Herbal Coffee ini adalah keluaran Rika Novia Health And Wellness Sdn Bhd. yang telah mendapat kelulusan makmal BIOCHEM Laboratories, Kelulusan sijil MesTI dan sijil HALAL daripada JAKIM. Kopi Novia Herbal yang dihasilkan oleh bumiputera Muslim yang beroperasi di Kuala Lumpur ini dihasilkan daripada 100% herba asli semulajadi ekstrak.

Kandungan Novia Herbal Coffee

bahan semulajadi bantu mudah tidur

Kopi Novia Herbal mengandungi herba-herba dan tumbuhan semulajadi yang sangat lengkap dengan khasiat dan zat yang tidak dapat kita nafikan lagi. Kopi ini merupakan ekstrak terbaik yang dihasilkan bagi membantu ramai orang menyelesaikan masalah kesihatan serta masalah diri yang dihadapi mereka dalam rutin harian mereka. Salah satunya adalah ia membantu mereka mendapatkan tidur yang berkualiti dan badan yang lebih sihat. Terbukti Kopi Novia Herbal mengandungi bahan-bahan yang sangat berkhasiat. Mari kita lihat kandungan Kopi yang sangat sesuai untuk anda semua.

1. Mahkota Dewa

tips mudah tidur dengan khasiat mahkota dewa

Buah mahkota dewa mempunyai pelbagai khasiat dan zat seperti alkaloid, saponin, flavonoid, polifenol dan lain-lain lagi. Dengan adanya kandungan zat senyawa tersebut, mahkota dewa akan meneutralkan racun dalam tubuh kerana ia bersifat detoksifikasi, juga berfungsi sebagai anti bakteria dan anti radang. Ia juga berkesan dalam mengurangkan gula dalam darah, melancarkan peredaran darah serta anti alergi.

2. Mengkudu

tips mudah tidur dengan khasiat mengkudu

Mengkudu terdiri daripada senyawa aktif seperti alizarin, antra quinines, lycine, caprylic acid, magnesium dan lain-lain lagi. Ia mempunyai kandungan nutrisi yang sangat tinggi dan berfungsi mengatasi penyakit-penyakit biasa dan juga kronik seperti kanser, diabetis, tekanan darah tinggi, mengubati sakit gigi, radang kulit dan lain-lain lagi.

3. Misai Kucing

tips mudah tidur dengan khasiat misai kucing

Pokok herba misai kucing sangat popular dengan khasiatnya yang dapat menyingkirkan toksid daripada sisa badan. Ia akan membantu anda membersihkan dalaman tubuh badan, ginjal, sistem perkumuhan dan juga dapat merawat tekanan darah tinggi. Pernah dengar teh misai kucing? Ia juga salah satu sumber yang digunakan bagi mendapatkan khasiat anti oksidan di mana kulit anda akan lebih bermaya dan tidak letih. Tanpa misai kucing, kulit akan lebih kusam dan anda akan kelitahan lemah tidak bertenaga.

4. Baginda Ali

tips mudah tidur dengan khasiat baginda ali

Baginda Ali merupakan sebuah tumbuhan yang amat jarang didapati. Ia sangat penting untuk perubatan dimana ia membantu merawat masalah batu karang, asma atau lelah, kencing manis dan juga melancar perjalanan darah. Selain itu, baginda ali menambahkan tenaga dengan berkesan kepada anda yang mudah lesu dan letih.

5. Halia Padi

tips mudah tidur dengan khasiat halia padi

Halia padi jarang digunakan didalam masakan kerana ia lebih digunakan sebagai pembunuh kuman dan anti bakteria. Halia padi akan merawat dalaman anda supaya bebas daripada masalah kesihatan seperti demam, sakit dada, sakit jantung, masalah pernafasan, asma dan lain-lain lagi.

6. Tongkat Ali

tips mudah tidur dengan khasiat tongkat ali

Tongkat Ali dikenali sebagai pasak bumi yang sering digunakan bagi menghasil produk seksual kaum lelaki. Sebenarnya, khasiat tongkat ali bukan sahaja untuk lelaki tetapi untuk seluruh manusia kerana ia merupakan tumbuhan yang sangat tinggi sifatnya dari segi anti kanser, anti bakteria dan meningkatkan kesuburan anda semua.

7. Ubi Jaga

tips mudah tidur dengan khasiat ubi jaga

Ubi Jaga adalah tumbuhan yang dipercayai dapat melancarkan pengedaran darah dan juga dijadikan ubat herbal tradisional untuk menguatkan tenaga dan mengimbangkan hormon serta mood anda untuk lebih baik lagi. Ia juga menjadikan anda kuat mental dan fizikal.

Kelebihan Dan Khasiat Kopi Novia Herbal

Kopi Novia Herbal terkenal dengan khasiatnya yang cukup memberi kesan kepada anda yang mempunyai masalah lemah badan, sembelit, tidak bermaya dan lain-lain lagi. Kopi Novia Herbal juga sering dikatakan sebagai bukan sekadar kopi biasa-biasa.

petua mudah tidur

Terdapat banyak khasiat dan kelebihan kopi ini yang telah banyak membantu ramai masyarakat diluar sana.

 • Membantu tidur malam dengan lebih berkesan. Ia sangat berbeza dengan kopi yang lain kerana ia meningkatkan tenaga dan metabolisme serta menjadikan tidur anda lebih nyenyak dan mudah.
 • Menyingkirkan toksid dari segi peluh, melawaskan pembuangan dan memudahkan proses pencernaan.
 • Merasa tenang, mood seimbang dan tidak stress.
 • Melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh badan anda
 • Badan terasa ringan, kerap buang angin dan air sehingga segala sisa-sisa yang tidak diperlukan badan keluar.
 • Menurunkan gula dalam darah dan merawat kencing manis dan penyakit kronik yang lain.
 • Melegakan sakit kepala, migrain dan asma atau lelah
 • Menajamkan pandangan mata yang kelabu atau rabun
 • Menyuburkan wanita dan lelaki
 • Membaiki sakit sendi, sistem usus dan sakit otot
 • Menyihatkan jantung

khasiat novia herbal coffee

Khasiat yang terkandung dalam kopi novia herbal meliputi luaran dan dalaman tubuh badan anda. Selain mencegah dan merawat penyakit biasa dan kronik, kopi novia herbal berfungsi dalam meningkatkan metabolisme dan tenaga badan anda. Anda dapat membaiki kesihatan dengan cara yang lebih selamat dan berkesan serta dapat menikmati tidur yang berkualiti dan lebih sihat.

Testimoni Mereka Yang Menggunakan Novia Herbal Coffee

testimoni kopi mudah tidur testimoni kopi mudah tidur testimoni kopi mudah tidur testimoni kopi mudah tidur

Susah Tidur Malam? Order Novia Herbal Coffee Hari Ini Juga!

Ramai yang telah menggunakan kopi novia herbal malah makin hari kopi novia herbal semakin banyak permintaannya. Kebanyakan orang memilih kopi ini adalah untuk membantu menyelesaikan masalah mereka untuk mendapatkan tidur yang sangat berkualiti. Dengan harga semurah RM39.90 (semenanjung) dan RM44.90 (Sabah Sarawak), anda mampu memilikinya. Jom jadikan kopi novia herbal sebagai penyelesaian masalah anda.

kopi untuk kesihatan tidur malam

KOPI NOVIA HERBAL | TIPS MUDAH TIDUR BERKUALITI DAN BADAN LEBIH SIHAT
Hotline 1: Tekan untuk telefon (012-2630741) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (013-3896506) | Tekan untuk WhatsApp
Pejabat HQ: Tekan untuk telefon (03- 42882108)
Facebook: Novia Herbal Coffee HQ
Instagram: @noviaherbalcoffee_hq
Website: www.noviaherbal.com.my

Alamat HQ:
Rika Novia Health And Wellness Sdn Bhd
No. 36AAB, Mezzanine Floor, Menara C, Persiaran MPAJ, Pandan Utama, 56100 Kuala Lumpur

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: