Review
Feb 22, 2018, 4:22pm

Tips Merawat Kulit Sensitif


Kulit anda yang sentiasa terdedah dengan pelbagai habuk dan juga bakteria di luar selalunya akan membuatkan ia mudah menjadi sensitif. Ada juga yang mempunyai kulit sensitif sejak lahir lagi dan menyukarkan mereka untuk menggunakan apa – apa produk kecantikan. Kulit yang sensitif adalah kulit yang terlampau kering dan juga mudah mengelupas apabila anda terkena cahaya matahari yang berlebihan ataupun terdedah dengan habuk yang banyak. Bahagian kulit yang paling sensitif adalah wajah anda.

Antara Tips Merawat Kulit Sensitif

Ada sesetengah kulit yang sensitif akan meneyebabkan penyakit – penyakit kulit seperti ekzema dan juga psoriasis. Penyakit ini akan membuatkan kulit anda terasa gatal – gatal dan juga pedih. Anda perlu mengambil langkah untuk melegakan penyakit ini dengan cepat kerana ia tidak mudah sembuh dan memerlukan jangka masa yang lama untuk mengembalikan kulit anda seperti sediakala. Anda boleh melihat tips – tips yang bakal dikongsikan di bawah untuk merawat kulit yang sensitif.

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang dialami

Tips – tips Merawat Kulit Sensitif

Tips Merawat Kulit Sensitif Anda

Kulit yang sensitif boleh dirawat dengan baik sekiranya anda menggunakan cara dan juga bahan – bahan yang betul. Anda boleh menyembuhkan kulit yang sensitif dengan memberikan nutrisi dan juga lembapan yang betul kepada kulit anda. Jadi, ikuti sahaja tips – tips di bawah untuk mendapatkan kulit yang sihat dan juga cantik.

 • Makan Vitamin C

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Perlu Anda Tahu

Vitamin C adalah salah satu vitamin yang boleh memberikan pelbagai manfaat kepada kesihatan dan juga kecantikan kulit. Sesiapa yang mempunyai kulit sensitif selalunya akan mempunyai kulit yang nipis. Anda boleh menggunakan vitamin C untuk merawat masalah kulit sensitif kerana ia boleh membantu untuk menyembuhkan kembali kulit yang nipis serta membuatkan ia tidak mudah diserang penyakit.

Selain Tips Merawat Kulit Sensitif

Buah – buahan seperti buah limau mempunyai kadar vitamin C yang tinggi jadi anda boleh masukkan ia di dalam menu harian anda dan jika anda tidak menggemari buah – buahan dan sayur – sayuran, maka anda boleh mengamalkan tablet – tablet vitamin C yang boleh didapati dengan banyak di pasaran. Pastikan anda mendapatkan tablet tersebut dari kedai ataupun farmasi yang berdaftar.

 • Menggunakan Minyak Kelapa Dara

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Bahan Semulajadi

Minyak kelapa dara (cold – pressed) mempunnyai pelbagai kelebihan untuk anda termasuklah dari segi kesihatan tubuh badan dan juga memberikan kebaikan untuk kulit anda. Ia boleh digunakan untuk merawat kulit yang sensitif dan kering kerana ia mempunyai pelbagai jenis vitamin dan mineral yang boleh mengembalikan kelembapan kulit anda dan juga menyihatkan kembali kulit anda dengan kandungan vitamin yang tinggi

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Minyak Kelapa Dara

Anda juga boleh menggunakan minyak kelapa dara ini dengan cukup mudah, iaitu dengan mengoleskan minyak kelapa dara di bahagian kulit anda yang sensitif. Lakukan cara ini pada waktu malam kerana ia boleh menyerap dengan baik dan juga membantu untuk meransang pertumbuhan kulit yang baru.

 • Serbuk Kopi

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Serbuk Kopi

Serbuk kopi juga merupakan salah satu bahan yang amat berkesan untuk merawat kulit yang sensitif kerana ia mampu mengembalikan kelembapan dan juga kesihatan kulit anda. Hal ini kerana serbuk kopi mempunyai tahap anti oksidan yang tinggi namun anda perlu memastikan serbuk kopi yang anda gunakan adalah serbuk kopi asli dan tidak bercampur dengan apa – apa bahan yang lain agar ia dapat memberikan kesan yang terbaik.

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan Mudah

Anda boleh menggunakan serbuk kopi ini sebagai masker wajah ataupun masker badan. Campurkan serbuk kopi denngan madu dan kacau sehingga ia berbentuk pes. Oleskan dengan lembut ke wajah sebagai masker dan biarkan selama beberapa minit sebelum dibilas dengan air bersih. Anda boleh melakukan cara ini setiap hari untuk melihat kesan. Jangan gosok serbuk kopi tersebut secara kasar ke wajah anda kerana ia boleh melukakan kulit yang sensitif.

 • Madu Asli

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Madu

Madu juga merupakan salah satu bahan yang telah lama digunakan sebagai ramuan kecantikan dan juga kesihatan. Khasiat – khasiat yang berada di dalam madu juga boleh digunakan untuk merawat kulit yang sensitif dan juga boleh mengatasi masalah radang dengan sifat anti – inflamasi madu tersebut. Selain itu, ia boleh melembapkan kembali kulit anda serta membuatkan kulit anda yang sensitif kembali sembuh dan juga melindungi kulit anda dari pelbagai bakteria dan habuk.

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Madu Asli

Caranya ialah dengan menggunakan madu asli tanpa mencampurkan apa – apa bahan yang lain dan oleskan kepada kulit anda yang sensitif. Gunakan ia seperti masker dan biarkan sehingga kering dan anda boleh mencuci madu tersebut dari kulit anda. Ulangi langkah ini setiap hari sehingga kulit anda terasa lembap dan tidak terlampau sensitif.

 • Ubi Kentang

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Ubi

Ubi kentang boleh membantu untuk merawat kulit yang sensitif dan juga pelbagai khasiat yang lain. Ubi kentang sebenarnya boleh mengembalikan keremajaan wajah annda dan juga anti – penuaan yang amat berkesan. Jadi, anda bukan sahaja boleh menghilangkan masalah kulit sensitif, malah anda juga akan dapat kulit yang lebih cantik dan juga berseri.

Tips Merawat Kulit Sensitif Mneggunakan Ubi Kentang

Cara untuk menggunakan ubi kentang untuk merawat kulit sensitif adalah dengan menjadikan ia sebagai masker. Anda boleh merebus sebiji ubi kentang sehingga ia lembut. Lumatkan ubi kentang tersebut dan lumurkan ia pada kulit yang sensitif. Biarkan ia selama setengah jam ataupun sehingga ia kering sendiri dan bilaskan dengan air bersih. Anda juga boleh menjadikan ia sebagai rutin harian anda.

 • Meminum Air Yang Cukup

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan Meminum Air

Kulit anda akan menjadi sensitif sekiranya kulit anda menjadi terlampau kering jadi anda perlu mengikuti tips yang terakhir ini dengan baik. Pastikan anda meminum air dengan cukup dan bersesuaian dengan berat badan anda untuk menghilangkan masalah kulit sensitif. Meminum air boleh mengembalikan kesihatan dan juga kelembapan kulit anda agar kulit anda sentiasa menerima hidrasi yang cukup untuk menyembuhkan masalah kulit sensitif. Ia juga boleh menghilangkan masalah alergi yang ada di dalam tubuh badan anda.

Charms Foundation – Khas Untuk Anda Yang Mempunyai Kulit Sensitif

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Berkesan

Sekiranya anda mempunyai masalah kulit sensitif, anda masih boleh menggunakan make up dan tampil cantik berseri. Charms Foundation adalah satu foundation magik yang boleh menukar wajah yang kusam kepada wajah yang mulus, putih dan juga berseri – seri dengan hanya satu lapisan yang nipis.

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan CHARMS

Anda boleh menggunakan Charms Foundation dengan memastikan kulit anda kering dan tidak berpeluh. Calitkan Charms Foundation pada wajah anda menggunakan jari atau beauty blender dan gunakan loose powder atau compact powder pilihan masing – masing.

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Bagus

Charms Foundation mempunyai 20g dan boleh bertahan sehingga 8 – 9 bula mengikut pemakaian anda sendiri. Ia merupakan foundation jenis oil based & matte serta mempunyai SPF 15 untuk melindungi kulit anda daripada sinaran UV yang merbahaya dan boleh merosakkan kulit anda. Ia juga sesuai digunakan setiap hari untuk anda menjalankan aktiviti harian. Charms Foundation juga boleh merawat kulit anda. Harganya hanya RM 59.00 sahaja. Ia mempunyai  4 jenis pilihan kod warna untuk tona kulit anda iaitu;

 • Natural Beauty
 • White Fairy
 • White Dolly
 • Pinkish Pinkish

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan Produk

Charms Foundation juga mempunyai kandungan – kandungan yang organik dan juga boleh memberikan khasiat kepada kulit anda.

Ramuan Utama Charms Foundation

1. Apple Stem Cell

 

Tips-Merawat-Kulit-Sensitif-dengan apple stem cell.jpg

 • Mengatasi masalah penuaan
 • Mengembalikan keremajaan kulit
 • Mengatasi masalah jeragat
 • Mencerahkan kulit

2. Kolagen

Kolagen Antara Tips Merawat Kulit Sensitif

 • Melancarkan kitaran darah
 • Mencantikkan kulit agar lebih putih dan tegang
 • Melambatkan penuaan
 • Mencerahkan kulit

3. Minyak Kelapa Dara

Coconut oil Antara Tips Merawat Kulit Sensitif

 • Melembutkan & mengurangkan kekeringan
 • Menegangkan kulit
 • Memberi perlindungan dari sinaran ultraviolet yang membahayakan kulit

4. Minyak Zaitun

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Minyak Zaitun

 • Untuk awet muda
 • Anti penuaan
 • Menyerikan wajah
 • Mengecutkan jerawat
 • Memudarkan parut

Kelebihan – Kelebihan Charms Foundation

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Cepat

Anda bukan sahaja boleh menggunakan Charms Foundation sebagai asas make up, malah ia juga boleh memberikan pelbagai lagi kelelbihan untuk kulit anda. Anda boleh melihat kelebihan –kelebihan Charms Foundation seperti di bawah;

Tahan Lama Dengan Harga Yang Amat Berpatutan

Tips Merawat Kulit Sensitif Menggunakan Produk CHARMS

Charms Foundation boleh digunakan sehingga 8 – 9 bulan mengikut kegunaan anda sendiri dengan harga RM 59.00 sahaja. Jadi, anda tidak perlu mengeluarkan wang yang banyak setiap bulan untuk mendapatkan Charms Foundation. Anda juga hanya perlu menggunakan lapisan yang nipis sahaja untuk mendapatkan kesan jadi ianya adalah amat menjimatkan anda.

Merawat Kulit Sensitif

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan Pantas

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, anda pasti akan mempunyai kesukaran untuk mendapatkan produk kosmetik yang  sesuai dengan jenis kulit anda. Charms Foundation adalah satu produk yang sesuai digunakan untuk orang yang mempunyai kulit sensitif kerana kandungannya yang organik dan pada masa yang sama boleh menyembuhkan masalah kulit sensitif.

Mengikut Tona Kulit

Tips Merawat Kulit Sensitif Dengan Senang

Charms Foundation juga didatangi dengan 4 jenis kod yang berbezaagar ia sesuai dengan tona kulit anda. Jadi, make up anda akan sentiasa kelihatan licin dan tidak bercapuk sekiranya anda menggunakan Charms Foundation sebagai asas make up anda. Charms Foundation juga akan kelihatan sebati dengan kulit anda agar kulit anda akan kelihatan flawless dan juga tampak lebih natural.

Menambahkan Kecantikan Kulit

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Dialami

Charms Foundation bukan sahaja boleh digunakan sebagai asas make up, malah ia juga boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah – masalah kulit. Antara masalah – masalah kulit yang boleh dirawat dengan menggunakan Charms Foundation termasuklah;

 • Masalah penuaan
 • Jerawat dan juga jeragat
 • Masalah kulit kusam
 • Kulit kering dan sensitif

Kandungan Organik

Mencari Tips Merawat Kulit Sensitif

Kandungan – kandungan yang terdapat di dalam Charms Foundation adalah 100% organik dan boleh membantu untuk merawat kulit anda dengan baik. Ia juga tidak mengandungi sebarang bahan kimia yang membuatkan Charms Foundation selamat digunakan oleh semua orang termasuk lelaki dan wanita serta remaja – remaja. Charms Foundation juga adalah bebas dari sebarang bahan terlarang yang tidak dibenarkan.

Testimoni Para Pengguna Charms Foundation

Anda boleh melihat tesimoni – testimoni para pengguna Charms Foundation yang berpuas hati dengan penggunaan produk ini seperti di bawah;

Berikan Tips Merawat Kulit Sensitif

Charms Foundation memang tidak berminyak

Tips Merawat Kulit Sensitif Yang Terbaik

Anda boleh menggunakan Charms Foundation sehingga setahun

Tips Merawat Kulit Sensitif Kamu

Muka anda akan menjadi semakin halus bersama Charms Foundation

Selain Tips Merawat Kulit Sensitif

Foundation yang sesuai untuk kulit sensitif

Dapatkan Charms Foundation Sekarang!

Charm Foundation memang direka untuk memenuhi keperluan kulit orang Malaysia. Berasaskan bahan semulajadi yang memang terbukti membaiki struktur kulit dan membuang sel kulit mati. Jadi anda tidak perlu ragu lagi. Dapatkan Charms Foundation sekarang dengan menghubungi talian dan juga info seperti di bawah;

Jom Dapatkan Charms Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Dapatkan Charms Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Dapatkan Charms Foundation SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: