Review
Feb 28, 2018, 1:14pm

Tips Mencegah Sakit Belakang


Bagi seseorang yang bekerja selama 8 jam sehari dan berhadapan dengan komputer tanpa henti, anda pasti tidak akan lari dengan masalah sakit belakang. Anda juga boleh mendapat masalah sakit belakang sekiranya anda mengangkat benda – benda yang berat tanpa sokongan yang betul. Ia boleh terjadi disebabkan pekerjaan anda tetapi ia juga boleh berpunca daripada trauma seperti kemalangan ataupun jatuh daripada sesuatu tempat. Sekiranya anda mempunyai masalah ini, ia akan membuatkan anda tidak dapat menjalani aktiviti harian anda.

tips mencegah sakit belakang

Sakit belakang akan menyerang sesiapa sahaja tidak kira umur ataupun jantina kerana ia akan terjadi disebabkan oleh rutin harian yang anda lakukan. Selalunya ia berkaitan dengan sendi, otot, saraf dan juga ruas tulang belakang (intervertebral disc) anda. Sekiranya salah satu daripada bahagian tulang belakang anda ini mempunyai kerosakan, anda akan terkena masalah sakit belakang. Anda boleh mengelakkan sakit belakang dengan mengikuti tips – tips pencegahan seperti yang bakal dikongsikan di bawah.

Tips Mencegah Sakit Belakang

Antara punca – punca utama yang menyebabkan sakit belakang adalah duduk tidak mengikut postur yang betul, selalu mengangkat barang yang terlampau berat, tidak bersenam, berlebihan berat badan dan juga menggunakan kasut tumit tinggi.  Anda juga boleh mendapat sakit belakang sekiranya anda hamil ataupun terkena penyakit arthritis. Oleh itu anda boleh mendapatkan tips – tips untuk mencegah sakit belakang agar anda sentiasa aktif dan juga sihat.

cara mencegah sakit belakang

 • Sentiasa Bersenam

Salah satu yang anda boleh lakukan untuk mencegah sakit belakang ialah dengan bersenam. Ia bukan sahaja baik untuk belakang anda, malah ianya baik untuk kesihatan keseluruhan anda. Otot adalah bertujuan untuk memberikan anda pergerakan, jadi sekiranya anda sentiasa bergerak, maka anda boleh membuatkan otot – otot anda sentiasa berada di dalam keadaan aktif dan tidak merasa beban sekiranya anda terpaksa melakukan kerja – kerja yang berat. Jadi, ia dapat mengurangkan masalah sakit belakang untuk anda.

tips mencegah sakit belakang dengan bersenam

Selain itu, senaman juga boleh membantu untuk menjaga cecair sendi Fungsi cecair sendi adalah untuk memastikan pergerakan sendi anda adalah lancar dan tidak membebani tubuh badan jadi anda perlu sentiasa bersenam untuk menjaga cecair sendi anda. Ia juga boleh mengurangkan lemak – lemak yang berada di sekitar perut yang boleh memberikan tekanan kepada bahagian belakang anda.

 • Makanan Yang Betul

Tabiat makanan yang sihat akan membantu anda untuk menjadi sihat secara dalaman dan juga luaran. Makanan yang sihat akan mempengaruhi anda untuk menjadi lebih sihat dan juga mempunyai kekuatan mental yang lebih baik dari orang yang mengamalkan makanan yang terlampau berlemak dan berminyak. Pasti ramai yang tidak tahu bahawa makanan juga merupakan salah satu perkara yang boleh mempengaruhi kesihatan fizikal dan juga mental.

tips mencegah sakit belakang dengan memilih makanan

Begitu juga untuk anda yang mahukan kesihatan belakang yang baik, anda perlu mengamalkan diet dan tabiat makanan yang sihat. Penuhi rutin makanan anda dengan diet yang sihat seperti buah – buahan segar, sayur – sayuran, daging tanpa lemak, produk tenusu, dan bijirin penuh yang akan memastikan anda mempunyai sistem pencernaan yang lancar dan usus yang berfungsi dengan betul akan mengekalkan kesihatan tulang belakang anda dengan baik.

 • Mengekalkan Postur Yang Betul

Ketika anda sedang asyik bekerja dengan komputer dan juga menggunakan telefon pintar anda ketika anda duduk, adakah anda sedar postur tulang belakang anda sedang merana dan juga sedang mengalami kerosakan yang seterusnya akan memberikan anda sakit belakang yang sukar untuk disembuhkan? Postur badan anda ketika anda duduk juga boleh mempengaruhi bentuk tulang belakang anda sehingga boleh menyebabkan anda menjadi bongkok pada usia yang muda.\

kedudukan postur yang betul tips mencegah sakit belakang

Anda perlu memastikan bahawa anda berada di stesen kerja ergonomik yang betul tidak kira sama ada di pejabat ataupun di rumah. Pastikan anda sentiasa melakukan senaman regangan sekiranya anda menggunakan telefon ataupun komputer dalam tempoh masa yang lama. Lakukan regangan ini 2 – 3 jam sekali untuk mengelakkan tulang belakang anda terbeban. Anda boleh mengekalkan lengkungan semulajadi belakang anda dengan membantu menjaga ia dengan mengamalkan postur yang baik.

 • Tidur Secara Sisi

Pastikan anda tidak tidur secara meniarap kerana tidur dengan cara ini juga boleh membuatkan anda terkena sakit belakang. Pastikan anda tidak menjadikan tidur meniarap sebagai salah satu tabiat tidur anda. Posisi terbaik untuk tidur adalah tidur secara sisi dan sisi yang terbaik adalah tidur di sisi kanan. Tidur mengikut sisi kanan juga adalah dianjurkan oleh agama kerana ia mempunyai pelbagai jenis kelebihan dan manfaat untuk tubuh badan kita.

tidur secara sisi tips mencegah sakit belakang

Sekiranya anda masih mahu tidur secara meniarap, letakkan bantal dibawah abdomen anda lebih rendah untuk mengawal tekanan luar belakang anda. Tilam sokongan serta bantal untuk kepala anda juga adalah penting agar tubuh badan anda tidak terbeban. Dapatkan tidur yang cukup, untuk mengekalkan kesihatan yang baik. Anda juga boleh mendapat tidur yang lebih nyenyak sekiranya anda bersenam di siang hari.

 • Berhenti Merokok

Rokok adalah punca utama untuk kesihatan tubuh badan anda. Ia bukan sahaja boleh membuatkan anda tidak sihat, malah ia akan memberikan anda penyakit – penyakit yang boleh membawa maut seperti penyakit jantung dan juga kanser. Merokok juga boleh menjadi salah satu punca yang menyebabkan anda mengalami masalah sakit belakang. Hal ini kerana ia akan menyempitkan saluran darah anda yang menyebabkan oksigen tidak sampai ke bahagian tulang belakang dan menyebabkan sakit belakang anda lambat sembuh.

berhenti merokok tips mencegah sakit belakang

Biobax By FN Global Resources – Penyelesaian Kepada Masalah Sakit Belakang

Bagi anda yang masih tidak lagi sembuh dari sakit belakang yang dialami sejak sekian lama, anda boleh menggunakan Biobax untuk membantu melegakan masalah ini. Ia merupakan semburan yang boleh memberikan kelegaan untuk pelbagai lagi masalah yang dialami oleh anda.

biobax hilangkan masalah sakit belakang

Biobax boleh membantu menyembuhkan masalah – masalah berikut;

 • Sakit Belakang
 • Sakit Kaki
 • Lenguh-Lenguh Badan
 • Kejang Otot
 • Sakit Lutut
 • Susah Tidur Malam
 • Segunggut
 • Migrain

cara atasi sakit belakang

Antara orang – orang yang sesuai menggunakan Biobax termasuklah;

 • Ibu Mengandung
 • Lelaki Dan Wanita Berkerjaya
 • Orang Tua Di Kampung
 • Driver Yang Selalu Memandu Jauh
 • Ahli Sukan
 • Mereka Yang Selalu Ke Gym

Biobax juga menggunakan ramuan – ramuan herba yang terpilih seperti;

 • Za’faran

zafran bahan dalam biobax mengatasi sakit belakang

Za’faran atau Saffron mengandungi Riboflavin dan kaya dengan vitamin B2. Ia mengurangkan masalah susah tidur malam serta memberi arotherapy dan membantu melegakan angin dalam perut. Ia  juga mampu untuk mengilangkan batuk dan radang paru – paru.

 • Habbatussauda

habbatus sauda tips mencegah sakit belakang

Secara saintifiknya, habbatussauda dikenali sebagai Nigella Sativa. Ia mengandungi thymoquinone yang berupaya untuk melancarkan pernafasan/ mengelakkan asma / melancarkan perjalanan darah. Habbatussauda juga mengandungi timokuinon, imunomodulator pula bertindak sebagai ubat analgesik. Ia meringankan infeksi pada sendi juga sebagai anti radang dan juga anti rheumatism.

 • Minyak Zaitun

minyak zaitun mencegah sakit belakang

Minyak Zaitun atau olive oil mempunyai kandungan asid lemak yang sangat tinggi, omega – 3, omega – 6 dan pelbagai lagi. Semua asid lemak ini sangat penting untuk peredaran impuls dalam otak, merendahkan paras kolestrol dalam darah dengan mengurangkan pengoksidaan lemak sekaligus mencegah masalah jantung.

 • Minyak Kayu Putih

minyak kayu putih mencegah sakit belakang

Juga dikenali sebagai eucalyptus, ia bertindak sebagai anti rheumatoid untuk tujuan mengurut, sakit – sakit pinggang dan sengal – sengal badan. Ia juga boleh melegakan kawasan badan yang lenguh dan memberi kesegaran pada badan untuk lebih cergas. Minyak kayu putih ini sebenarnya membantu untuk melancarkan lagi perjalanan darah.

 • Halia Bara

halia bara mencegah sakit belakang

Ia boleh membantu untuk mengeluarkan angin di dalam tubuh, memanaskan badan serta melancarkan peredaran darah. Selain itu, ia juga boleh mengurangkan sakit sendi dan sengal pada badan.

 • Kaffir Lime / Limau Purut

limau purut mencegah sakit belakang

Kaffir lime boleh mencegah penyakit yang berkaitan jantung ataupun barah. Ia juga mempunyai pelbagai khasiat seperti antikanser ataupun pencegah kanser. Selain itu, ia berkesan untuk merawat resdung.

 • Menthol Crystal

menthol

Mempunyai kelebihan untuk merawat masalah pernafasan, meredakan penyakit sendi dan ketegangan otot. Ia juga berupaya untuk mengatasi masalah perut kembung dan juga angin di dalam badan.

 • Lemon Grass / Serai Wangi

serai mencegah sakit belakang dengan biobax

Ia boleh mengurangi rasa sakit pada otot dan membantu untuk menyembuhkan rasa kebas pada tubuh. Selain itu, ia boleh membantu untuk mengurang rasa sakit kepala.

 • Peppermint / Daun Pudina

peppermint mencegah sakit belakang

Daun pudina berfungsi sebagai ubat untuk mengatasi rasa kebas dan memberikan rasa yang dingin dan juga cooling effect yang boleh menyegarkan tubuh. Ia juga boleh membantu untuk mengurangkan rasa mual dan cramp pada otot.

Kelebihan Biobax by FN Global Resources

biobax minyak atasi sakit belakang

Terdapat pelbagai produk yang boleh membantu anda untuk menyembuhkan anda dari peyakit – penyakit otot dan sendi seperti sakit belakang. Namun, Biobax mempunyai kelebihan – kelebihan tersendiri yang akan membuatkan anda mahu menggunakan produk ini selain dari produk yang ditawarkan di pasaran. Antara kelebihan Biobax termasuklah;

 • Ciri – Ciri Produk Biobax

Biobax merupakan semburan yang mempunyai ciri – ciri terbaik dan juga akan menyembuhkan anda dari pelbagai penyakit. Ciri – ciri Biobax adalah seperti berikut;

 • Tidak Panas
 • Tidak Melekit
 • Tiada Bau Ubat
 • Cepat Meresap
 • Kesan Yang Cepat (60saat Pertama Pengunaan)
 • Mengandungi Kesan Terapi Yang Menyegarkan.

biobax mengatasi sakit belakang dengan cepat

 • Produk Muslim Bumiputera

Ia merupakan produk Muslim Bumiputera yang dijamin Halal dan Toyyibah. Anda boleh menggunakan produk ini tanpa ragu – ragu.

biobax produk bumiputera

 • Nano Technology

Penggunaan Nano Technology dalam penghasilan Biobax akan memastikan bahawa setiap produk Biobax yang dikeluarkan boleh memberikan kesan yang terbaik kepada kesihatan anda.

biobax produk hilangkan sakit belakang dengan nano technology

 • Lulus KKM

Produk Biobax dengan nombor KKM NOT170200273K adalah produk yang telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia maka ia adalah dijamin selamat untuk digunakan oleh semua lapisan masyarakat.

biobax baik juga untuk wanita mengandung

 • 100% Organik

Bahan – bahan yang digunakan adalah dijamin 100% organik dan tidak dicampuri dengan apa – apa bahan kimia yang boleh membahayakan tubuh badan anda. Jadi, anda boleh gunakan Biobax tanpa berasa risau.

biobax gunakan tanpa waswas

 • Produk R&D Yang Tercetus Dengan Penuh Kasih Sayang

Produk Biobax adalah hasil produk R&D yang menggunakan prosedur yang amat teliti dan juga mementingkan keselamatan setiap produk yang dihasilkan. Jadi, anda boleh mendapatkan Biobax yang dijamin berkesan dan juga selamat ini.

biobax bahan semulajadi

Testimoni Pengguna Biobax

cara mengatasi masalah sakit belakang ketika menyusu

Tiada lagi sakit pinggang ketika menyusu dengan Biobax

gunakan biobax ketika umrah

Biobax juga boleh digunakan sewaktu menunaikan umrah

sakit kepala dan sakit betis sembuh dengan biobax

Sakit kepala dan sakit betis juga boleh sembuh

atasi masalah gout

Sakit gout juga boleh dikurangkan

Dapatkan Biobax Sekarang!

Anda boleh mendapatkan Biobax dengan menghubungi talian dan juga info di bawah;

 

Jom Order Biobax SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Biobax SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Biobax SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: