Review
Mar 29, 2018, 3:16pm

Tips Menaikkan Berat Badan Anak Dan Merawat Sembelit Bayi


Kekurangan berat badan tidak bermaksud kurus ataupun langsing. Sesetengah kanak-kanak, secara semula jadi, bertubuh agak besar dan mengekalkannya dengan mengamalkan diet yang seimbang serta melakukan aktiviti fizikal. Ini adalah sihat dan normal.

tips menaikkan berat badan anak dengan cepat

Manakala sesetengah kanak-kanak pula, secara semula jadinya bertubuh kecil, namun mereka bukanlah kekurangan berat badan. Walau bagaimana pun, kekurangan berat badan yang sebenar mungkin petanda kepada masalah pemakanan, kesihatan atau emosi.

Faktor Yang Menyebabkan Masalah Kekurangan Berat Badan

Terdapat beberapa faktor yang mungkin menyebabkan masalah kekurangan berat badan. Ini termasuk:

punca badan tidak naik

 • Tidak makan secukupnya mengikut keperluan harian yang disarankan. Pengurangan pengambilan makanan harian biasanya berlaku lebih awal iaitu mungkin beberapa minggu atau bulan sebelumnya.
 • Penyakit seperti jangkitan cacing.
 • Tekanan
 • Senaman yang berlebihan
 • Kurang selera untuk makan. Ini mungkin tanda-tanda kemurungan, alahan pemakanan yang menyebabkan ketidakselesaan selepas makan, kandungan kafein yang tinggi, terlalu risau akan mengalami berlebihan berat badan ataupun penyakit berkaitan pemakanan.
 • Peningkatan kadar pertumbuhan yang mendadak.

Tips Menaikkan Berat Badan Anak

Apakah yang boleh Anda lakukan untuk membantu anak yang mengalami kekurangan berat badan? Di sini ada beberapa tips yang anda boleh awalkan untuk anak anda.

pengambilan kalori seimbang untuk naikkan berat badan anak

 • Menggalakkan anak mengambil kalori yang lebih. Mulakan dengan merancang hidangan dan snek yang berkalori tinggi mengikut setiap kumpulan makanan daripada Panduan Piramid Makanan Malaysia.
 • Adalah penting bagi anak anda mengambil protein, karbohidrat serta lemak dengan secukupnya bagi membekalkan tenaga untuk aktiviti, tumbesaran dan perkembangan.
 • Galakkan aktiviti fizikal sebagai rutin harian Sekiranya anak anda aktif bermain, pastikan dia berehat sekurang-kurangnya 15 minit sebelum waktu makan.
 • Elakkan memberi anak makan makanan yang mempunyai kandungan gula yang tinggi seperti gula-gula, minuman ringan ataupun makanan tinggi kandungan lemak dari kedai makanan segera.
 • Hadkan pengambilan snek sebelum waktu makan kerana amalan ini akan mengurangkan selera makan.
 • Elakkan pengambilan kafein, galakkan minuman berkhasiat seperti jus dan susu.
 • Pilih makanan yang digemari oleh anak anda.

Bayi Anda Mengalami Sembelit?

bayi sembelit dan cara tambahkan berat badan anak

Bayi boleh alami sembelit bila mula makan makanan pejal, iaitu selepas umur 6 bulan ke atas. Kebiasaan bayi 6 bulan ke bawah jarang sembelit jika menyusu badan secara eksklusif. Dan jika bayi menyusu badan sepenuhnya tidak menyusu badan, itu tak dikira sebagai sembelit, kerana susu badan tiada ‘hampas’ sebaliknya diserap sepenuhnya oleh badan. Tetapi setelah mula makan, bayi boleh kena sembelit.

Punca-punca Bayi Sembelit

Biasanya punca – punca sembelit dalam kalangan bayi adalah seperti berikut. Walau bagaimanapun, setiap orang mungkin akan mengalami punca – punca bayi yang berlainan. Punca – punca tersebut ialah;

1. Susu Formula

susu formula punca bayi sembelit

Bagi bayi yang berumur di bawah 6 bulan, susu formula merupakan punca sembelit yang paling kerap dikenal pasti. Bayi yang menyusu badan secara eksklusif pula jarang mengalami sembelit. Biasanya, keadaan masih normal jika bayi menyusu badan tidak buang air besar sehingga 5 hari.

2. Dehidrasi atau Kurang Air Dalam Badan

kurang minum air punca anak sembelit

Keadaan ini lazim dikaitkan dengan anak yang kurang sihat seperti selesema, demam, sakit tekak atau nak mula tumbuh gigi. Anak yang kurang sihat menyebabkan mereka hilang selera makan dan kurang minum lalu menyebabkan dehidrasi. Apabila kurang sumber air dari makanan dan minuman, tubuh akan menyerap air dari najis bagi mengelak dehidrasi teruk. Jadi najis menjadi kering dan keras lalu tersimpan lebih lama dalam usus besar dan menjadi punca sembelit.

3. Tidak Hirau atau Berlengah-Lengah Untuk Ke Tandas

berlengah ke tandas punca sembelit

Kebanyakan anak di usia 4 atau 5 tahun sudah tidak memakai lampin dan akan ke tandas untuk membuang air. Kadangkala anak- anak ini terlalu leka bermain, menonton televisyen atau asyik dengan gajet sehingga suka berlengah- lengah untuk ke tandas apabila hendak buang air. Bagi anak yang sedang dalam proses “potty training”, mereka kadangkala mengalami tekanan atau sukar untuk menggunakan tandas. Akibatnya anak menjadi takut dan menahan diri untuk ke tandas. Najis akan terkumpul terlalu lama di dalam usus besar akan menjadi keras dan menyebabkan sembelit.

4. Kecacatan Sejak Lahir

kecacatan sejak lahir punca sembelit

Ada juga kes sembelit yang disebabkan kecacatan sejak lahir (congenital disease) yang digelar “Hirschprung Disease “. Ianya keadaan di mana lubang dubur agak kecil dan ketat lalu sukar membuang air besar. Terdapat juga kes pembentukan lubang dubur tidak sempurna akibat masalah “spinal bifida”, “anorectal malformation” dan “cystic fibrosis”. Jika bayi dan anak sembelit teruk secara berterusan, adalah dinasihatkan untuk membawa mereka berjumpa doktor supaya kemungkinan “Hirschprung disease” dapat dikesan lebih awal. Pembedahan mungkin perlu dilakukan untuk mengubati penyakit ini bagi mengelak sembelit berulang. Jika dibiarkan, kemungkinan anak tidak dapat membuang air besar selama beberapa bulan sehingga abdomen mereka menjadi kembung dan ini amat berbahaya. Walau bagaimanapun, kebarangkalian kes “Hirschprung disease” adalah 1:10, maka ianya masih rendah.

Petua Mengatasi bayi Sembelit

Terdapat juga cara mengatasi sembelit di kalangan anak- anak secara semulajadi. Antara cara atasi bayi sembelit ialah:

petua cara mengatasi bayi sembelit

 • Membaringkan bayi lalu menggerakkan kakinya seolah-olah mengayuh.
 • Galakkan dia lebih merangkak.
 • Kekurangan aktiviti fizikal akan menyebabkan sembelit.
 • Perlahan-lahan urutkan perut bayi dengan pergerakan bulatan mengikut pusingan jam 30 kali dalam beberapa minit.
 • Tambahkan serat dalam diet bayi. 
 • Memberikannya jus buah-buahan. Tetapi jangan beri terlalu banyak kerana ia akan mengurangkan pengambilan susu.
 • Meningkatkan pengambilan bran, bijirin, buah-buahan segar (contohnya prun, pisang dan aprikot) serta sayuran. 
 • Pastikan bayi anda diberi cecair yang mencukupi. Berikannya air masak atau sedikit jus buah-buahan (terutama epal atau prun) di antara penyusuan terutamanya apabila cuaca panas.

beri buah buahan untuk galakkan bayi membuang air besar

Jika langkah-langkah tersebut tidak berjaya, maka boleh menggunakan kaedah moden dan perubatan. Antara ubatan yang boleh digunakan ialah;

Air pancutan

pancutan air pada dubur untuk melancarkan sembelit

Air pancutan yang dimasukkan melalui lubang dubur. Untuk bayi dan kanak-kanak boleh digunakan tapi jangan terlalu kerap, kerana memberi kesan kepada otot dubur untuk membuang secara semulajadi. 

Ubat “Lactulose”

lactulose antara cara melancarkan masalah sembelit bayi

Jika tidak berkesan, boleh beri ubat makan untuk lembutkan najis. Iaitu sejenis ubat “Lactulose” yang dijual di farmasi. Dos untuk bayi atas enam bulan ialah 5ml sekali makan tetapi perlu mendapat – pendapat dari ahli farmasi kerana dos berlainan mengikut berat bayi. Kesan untuk ubat ini biasanya dalam 4 jam.

R-Rayyan Susu Kambing Mengatasi Masalah Berat Badan Dan Sembelit Bayi

R-Rayyan susu kambing pertama di Malaysia yg mengandungi sejenis PREBIOTIK berbentuk fiber khas untuk merawat sembelit. R-Rayyan mengandungi PROBIOTIK yang dapat meningkatkan imuniti anak anda dan meredakan batuk, kahak dan selesema dengan cepat. R-Rayyan mengandungi lebih 10 bahan berkhasiat dan salah 1 darinya dapat menyelesaikan masalah berat bayi anda yang berada di tahap garisan merah ( berat tidak ideal ).

susu r-rayyan cara untuk tambah berat badan bayi

R-Rayyan mengandungi DHA , ARA , pegaga , ginkgo , kismis , kurma untuk meningkatkan IQ anak anda selaras dengan tagline G-Star ” with fast learning formula “. R-Rayyan mengandungi Delima , Vitamin C , Premix Vitamin khas untuk ibu2 hamil untuk ikhtiar bayi berkulit cerah dan bersih. Seterusnya meningkatkan HB ibu dan mengelakkan bayi terkena demam kuning.

Bagaimana R-Rayyan Susu Kambing Membantu Menambah Berat Anak dan Merawat Sembelit?

Kandungan yang terdapat di dalam ramuan R-Rayyan susu kambing adalah campuran makanan sunnah yang terpilih. Nutrisi yang terkandung di dalam susu kambing ini membantu pertumbesaran anak dengan baik. Serta, khasiatnya membantu merawat sembelit agar anak tidak susah untuk membuang air besar. Sebab itu, kenapa R-Rayyan susu kambing ini dihasilkan.

susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Untuk membantu anak supaya bertambah berat badan dan merawat sembelit anak. Anak anda akan suka dengan Susu Kambing R-Rayyan ini kerana Ia bukan sahaja sedap tetapi juga membantu melawaskan perut anak daripada terkena sembelit.

Formulasi Berkesan Yang Dirumuskan Khas Menggunakan Bahan Semulajadi Serta Makanan Sunnah

11 ramuan berkhasiat di dalam Susu Kambing R-Rayyan ini membekalkan nutrisi yang mencukupi untuk anak menambah berat badan. Serta, khasiat yang baik untuk mencegah anak daripada terkena sembelit.

Omega 3

omega 3 dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Membantu merangsang minda anak-anak anda. Ia membantu perkembangan otak dan juga memori anak-anak anda. Dipendekkan cerita, Omega 3 sangat penting untuk menguatkan ingatan anak-anak anda.

Kurma

kurma dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Kandungan vitamin A di dalam Kurma membantu menyihatkan mata, kulit serta melindungi diri daripada terkena kanser paru-paru dan kanser mulut. Selain itu, kurma juga membantu membekalkan tenaga untuk badan.

Madu Lebah

madu lebah dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Fungsi Madu adalah memulihkan sel-sel urat besar, mengimbangi kekuatan badan serta membersihkan lapisan darah supaya darah menjadi bersih. Bagi bayi di dalam kandungan, madu membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan minda.

FOS, GOS & Inulin

fos dan inulin dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Membantu tubuh anak anda menyerap kalsium dari makanan dan digunakan untuk badan. Ia juga mencegah anak anda daripada terkena sembelit.

Buah Tin

khasiat buah tin dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Membantu menjaga tekanan darah serta serangan jantung. Bukan itu sahaja, ia juga dapat mengurangkan kelelahan, meningkatkan daya memori otak dan mencegah anemia.

Delima

khasiat delima dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Buah Delima mempunyai kandungan yang boleh melembutkan kulit dan wajah. Ia juga mengurangkan tekanan darah tinggi serta digunakan untuk melegakan masalah saluran darah. Bukan itu sahaja, buah delima juga mengurangkan penyakit asma, sakit tekak, batuk dan bersin.

Vitamin C

khasiat vitamin c dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Membantu melindungi badan anak anda daripada demam, selesema dan batuk. Serta, meningkatkan imunisasi badan anak anda supaya tidak mudah diserang sakit.

Premix Vitamin

premix vitamin dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Membantu meminimumkan kehilangan nutrisi terhadap makanan yang diambil oleh anak anda. Ini menjadikan tubuh badan anda menerima nutrisi yang secukupnya untuk sepanjang hari.

Probiotik

prebiotik dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Probiotik digunakan untuk menjaga usus dengan perbanyakkan bakteria baik. Ia membantu menyihatkan sistem pencernaan.

Pegaga

pegaga dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Pegaga membantu membuang toksik akibat sembelit serta menguatkan sel otak untuk minda.

Stevia

stevia dalam susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan anak

Pengganti gula terbaik (menggunakan manis tumbuhan sebagai penambah rasa manisan)

Kelebihan R-Rayyan Susu Kambing

Kelebihan R-Rayyan Susu Kambing Untuk Bayi

kelebihan susu r-rayyan untuk bayi

 • Membantu menguatkan imunisasi badan anak-anak.
 • Mengelakkan sembelit.
 • Mengelakkan kembung dan sakit perut.
 • Menguatkan tulang dan gigi anak-anak kerana susu kambing mengandungi kalsium yang tinggi.
 • Membantu perkembangan minda dan memperkuat daya ingatan. Susu Kambing R-Rayyan mempunyai bahan-bahan IQ Booster khas utuk bayi dan kanak-kanak.
 • Mengelakkan/meredakan batuk berkahak.
 • Bayi dan kanak-kanak kekal cergas

Kelebihan R-Rayyan Susu Kambing Untuk Ibu Mengandung

kebaikan susu r-rayyan untuk ibu mengandung

 • Menjadikan ibu-ibu sihat dan kekal cergas.
 • 100% asli dan tiada gula, sesuai untuk ibu mengandung yang mengidap kencing manis.
 • Sumber kalsium & mineral untuk tubuh dan kandungan Menambahkan kalsium yang baik untuk tulang dan gigi. (Hindari sakit gigi ketika mengandung).
 • Meredakan masalah kekejangan ketika mengandung.
 • Meredakan alahan dan loya.
 • Mengelakkan bayi yang lahir terkena penyakit demam kuning.

Kelebihan R-Rayyan Susu Kambing Untuk Pelajar

kebaikan susu r-rayyan untuk ibu mengandung

 • Sebagai sumber tenaga bagi pelajar yang sibuk dengan aktiviti berpersatuan dan akademik.
 • Menambah daya tumpuan dan kepekaan ketika belajar.
 • Menambah dan meningkatkan daya ingatan. R-Rayyan mempunyai bahan-bahan IQ Booster.
 • Meningkatkan imunisasi badan dan kekal cergas sepanjang hari.
 • Para pelajar akan lebih mudah faham, mudah ingat dan meningkatkan daya hafalan.

4 Perisa Susu Mengikut Kategori

Perisa Asli

susu kambing r-rayyan perisa asli cara menaikkan berat badan bayi

Sesuai untuk bayi yang berumur di dalam lingkungan 3 bulan dan ke atas.

Coklat

tips menaikkan berat badan anak dengan susu coklat r-rayyan

Susu seisi keluarga yang menggemari aroma coklat. Dirumus untuk dewasa serta kanak-kanak yang berumur di antara  1 tahun dan ke atas.

Kurma Delima

tips menaikkan berat badan anak dengan susu kurma delima r-rayyan

Sangat laris di pasaran dan sesuai untuk diminum sesisi keluarga. Sesuai untuk penambahan berat badan bayi di dalam lingkungan 6 bulan dan ke atas.

Vanila

tips menaikkan berat badan anak dengan susu vanilla r-rayyan

Susu seisi keluarga yang menggemari aroma Vanila. Sesuai untuk kanak-kanak yang berumur di antara  1 tahun dan ke atas.

Testimoni Pengemar R-Rayyan Susu Kambing

testimoni penggemar susu kambing r-rayyan (1) testimoni penggemar susu kambing r-rayyan (2) testimoni penggemar susu kambing r-rayyan (3)

Pergh.. memang terbaik lah! Jom Dapatkan Segera R-Rayyan Susu Kambing

Cara untuk mendapatkan susu kambing ini sangatlah mudah. Anda tidak perlu keluar rumah untuk membelinya. Sebaliknya, anda boleh menempah secara terus melalui atas talian. Kemudian, biar pihak R-Rayyan sahaja yang menghantar produk ini sampai ke depan pintu rumah anda.

dapatkan susu kambing r-rayyan tips menaikkan berat badan bayi dan atasi sembelit

Jika anda tidak berpuas hati selepas membeli R-Rayyan Susu Kambing ini dan anda dapati tidak mendapat hasil seperti yang kami nyatakan di atas, anda boleh minta untuk dikembalikan wang 100%.

R-RAYYAN SUSU KAMBING | PENYELESAIAN PEMASALAHAN BAYI
Hubungi: Tekan untuk telefon (01156778347) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Susu Kambing R-Rayyan HQ
Website: www.rayyansusukambing.com

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: