Review
Mar 14, 2018, 9:47am

Tips Memilih Perfume Mengikut Aura Badan Seseorang


Apabila berbicara berkenaan perfume atau untuk mengetahui tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang mungkin sesuatu yang agak sukar bagi sesetengah individu. Meskipun begitu, pemilihan jenis haruman yang sesuai dengan personaliti masing-masing untuk dipakai setiap hari bukan sahaja bermanfaat untuk diri sendiri malah ia juga mampu membuatkan orang yang berada di sekeliling berasa sangat selesa.

Terdapat Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Secara realiti, dengan kemunculan pelbagai produk perfume di pasaran ternyata merumitkan minda kerana ia mempengaruhi faktor pemilihan perfume yang sesuai pada aura dan personaliti seseorang. Sebenarnya bau perfume atau minyak wangi yang dihidu itu tidaklah sama dengan bau perfume yang terkandung di dalam botol. Begitu juga keadaannya dengan semburan perfume pada kertas keras yang diberikan oleh jurujual. Ada kala sering dilihat di pasaraya-pasaraya yang besar, jurujual perfume berkenaan ada meletakkan sedikit semburan pada kertas keras untuk dihidu oleh bakal pelanggan.

Mencari Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Perlu diketahui bahawa semburan perfume pada tempat-tempat yang dinyatakan tadi tidak bermakna bau yang terhasil itu adalah sama. Ini kerana sifat bau perfume tersebut akan berubah pada satu-satu masa.

Jenis-jenis Bau Haruman Perfume

Terdapat 3 bahagian bau haruman perfume yang boleh di ambil sebagai ilmu pengetahuan. Ketiga-tiga bauan ini akan berubah sifatnya selepas beberapa ketika.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang dengan Mudah

Bau pertama yang meresap ke dalam deria hidung dikenali sebagai haruman utama atau Top Note. Haruman jenis ini biasanya akan cepat hilang walaupun bauan jenis ini adalah dari jenis yang terkuat.

Bau yang seterusnya pula dikenali sebagai bau haruman pertengahan atau Middle Note.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang yang betul

Kemudian bauan Middle Note itu akan digantikan oleh bau haruman paling dasar yang dikenali sebagai Base Note. Base Note merupakan bauan yang akan kekal selama yang boleh malahan ia boleh bertahan sehingga 24 jam bergantung kepada jenis perfume yang digunakan.

Pemilihan Perfume Yang Sesuai

Dengan Ada Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Pemilihan perfume yang sesuai sangat perlu diambil perhatian kerana tidak semua bauan sesuai dengan tubuh badan. Sering berlaku kesilapan apabila terdapat sesetengah individu yang menggunakan kadar semburan yang banyak semata-mata untuk melanjutkan tempoh haruman. Ia dianggap sebagai satu tindakan yang melampaui batas.

Ada Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Sebenarnya punca sebenar bau haruman perfume yang disembur itu tidak dapat bertahan lama adalah daripada jenis perfume yang digunakan. Jika memilih untuk menggunakan perfume yang murah atau tiruan, maka pastinya haruman itu tidak dapat bertahan lama.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang dengan cara betul

Sekiranya pemilihan perfume yang lebih baik sudahpun dilakukan tetapi masih berhadapan dengan masalah bau haruman yang singkat, maka cubalah bereksperimen dengan menukar kepada haruman yang lain. Ini kerana setiap haruman yang dipilih itu pasti akan ada suatu haruman yang paling menepati aura diri.

Cara Mengetahui Perfume Original

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Memandangkan terlalu banyak perniagaan yang menjual perfume di Malaysia khususnya, adalah lebih baik jika diketahui apakah sifat-sifat perfume yang original.

1. Maklumat Pada Kotak

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Semua kotak yang asli mesti menyatakan lokasi perfume itu dihasilkan berserta kandungannya. Cuba semak semua ejaan dan juka maklumat pada kotak tersebut. Jika perlu, bandingkan pula dengan laman web rasmi pengeluar.

2. Batch Number

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Batch number ini mesti sama atau sepadan antara kotak dan juga botol perfume. Batch number ini dicetak menggunakan teknologi laser atau embossing stamp pada kotak. Batch number pada botol perfume juga akan digunakan pelekat yang dicetak khas.

3. Material Kotak

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Dikatakan bahawa 98% pengeluar perfume membalut kotak dengan menggunakan plastic cellophane. Balutan plastic tersebut mestilah dalam keadaan baik tanpa kesan gam.

4. Bau

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Perlu diingat berkenaan jangka hayat perfume bergantung kepada reaksi badan pengguna. Ia mempunyai 3 tahap keharuman iaitu Top Note, Middle Note dan juga Base Note.

5. Kualiti Botol

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Pengeluar perfume terkenal pasti akan menjaga kualiti produk mereka. Dapat dilihat melalui botol yang digunakan itu samada botol kaca yang berkualiti terbaik atau tidak.

6. Kecairan

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Kecairan perfume original tidak seperti air. Ia seolah-olah seperti water-oily base yang sekiranya digoncang, buih-buih kecil yang banyak akan muncul di bahagian tepi dan mengambil masa yang lama untuk hilang.

Cara Semburan Perfume

 1. Untuk golongan wanita, bahagian yang perlu diberi keutamaan dalam semburan perfume ialah di bahagian dada.
  Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang
 2. Bagi golongan lelaki, bahagian belakang telinga, belakang betis dan pergelangan tangan adalah bahagian yang paling sesuai.
  Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang
 3. Jangan menggosok pergelangan tangan selepas melakukan semburan perfume kerana ianya akan menjadikan molekul perfume itu pecah dan haruman tersebut tidak akan bertahan lebih lama.
  Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang
 4. Biarkan sahaja semburan perfume itu menyerap dengan sendirinya ke dalam kulit.
  Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Informasi Untuk Para Lelaki

Informasi ini adalah khas untuk para lelaki. Pernahkah melihat di mana-mana pusat jualan perfume, terdapat 4 jenis istilah yang sering dilihat samada pada kotak ataupun di iklan-iklan? 4 jenis istilah itu ialah Parfum, Eau de Perfume, Eau de Toilette dan Eau de Cologne.

1. Parfum

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Mempunyai kadar kepekatan 16% hingga 30% tanpa campuran alkohol. Ia juga terdiri daripada pati yang paling kuat dan mahal. Harumannya mampu bertahan selama 6 hingga 8 jam dan ianya boleh dihidu pada jarak yang jauh. Biasanya perfume ini sangat mahal harganya.

2. Eau de Perfume

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Mempunyai kadar kepekatan antara 9% hingga 15% dan mengandungi kandungan alkohol yang sedikit. Mampu bertahan antara 3 hingga 5 jam dan biasanya dijual dalam bentuk spray.

3. Eau de Toilette

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Mempunyai kadar kepekatan antara -4% hingga -5% dan lebih ringan. Mempunyai kandungan alkohol yang lebih banyak dan harumannya pula tidak tahan lama. Biasanya perfume jenis ini memerlukan kadar semburan yang banyak untuk memastikan bau haruman bertahan lebih lama.

4. Eau de Cologne

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Perfume jenis ini mempunyai kadar kepekatan antara 3% hingga 5% sahaja. Eau de Colongne adalah perfume yang paling kurang harumannya. Meskipun begitu, ia masih dipasarkan khusus untuk para lelaki sahaja. Mampu bertahan selama 2 jam. Antara kandungan utama perfume ini ialah dari jenis buah-buahan seperti minyak pati, lemon, bergamot dan neroli mutlak.

Tips Memilih Perfume Mengikut Aura Badan Seseorang

Sekiranya ingin mencari tips-tips pemilihan perfume, amat penting bagi setiap individu untuk mengenali jenis-jenis perfume yang terdapat di pasaran. Pengenalan yang baik berkenaan jenis-jenis bauan itulah sebenarnya tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang yang paling utama.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang itu

Apabila sudah didedahkan kepada perfume-perfume tersebut, barulah dapat membuat penilaian perfume manakah yang paling sesuai untuk dipilih di samping mengamalkan beberapa cara semburan perfume mudah seperti yang dikongsikan sebelum ini. Umumnya terdapat 4 jenis perfume jika dapat dilihat dari skop yang luas iaitu floral, citrus, oriental dan juga wood. Keempat-empat jenis perfume ini mempunyai karakteristik yang berbeza dan sudah tentu kesannya juga mengikut kepada sifat tersendiri perfume tersebut.

1. Floral

 

perfume-berasaskan bau wangian floral

Perfume jenis ini memiliki aroma bunga yang harum sepertimana haruman bunga-bungaan segar. Antara karakter yang sesuai untuk perfume jenis floral ini ialah seseorang yang bersifat manis dan feminin. Ciri-ciri seseorang yang agak romantic juga sangat sesuai dengan perfume jenis ini.

2. Citrus

perfume berasaskan citrus

Perfume jenis citrus memiliki haruman yang bersih dan lebih segar seakan-akan haruman air perahan jus. Bagi mereka yang memiliki ciri-ciri keperibadian ceria dan berjiwa muda, sangat sesuai untuk mencuba perfume jenis citrus.

3. Oriental

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Bagi haruman yang bersifat oriental pula, sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai ciri-ciri menggoda dan seksi. Ini kerana aroma daripada perfume jenis oriental ini cukup sempurna kerana mengandungi dupa, amber dan vanilla sebagai bahan utama.

4. Wood

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Apabila melihat kepada perfume wood, pastinya harumannya juga dapat diramalkan kerana ia penuh dengan haruman bersifat hutan atau kayu segar. Perfume jenis ini sebenarnya bersifat unisex tetapi sangat disyorkan untuk kegunaan golongan lelaki.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang dengan mudah

Kesimpulan ringkas yang dapat dibuat melalui tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang ini ialah jangan takut untuk mencuba beberapa jenis perfume sehingga benar-benar terjumpa suatu perfume yang sesuai. Teknik asasnya ialah biarkan seketika kesan perfume itu bertindak balas selama beberapa jam. Setelah itu barulah haruman sebenar akan muncul. Barulah keputusan boleh dibuat samada sesuai atau tidak perfume tersebut.

Perfume By Ren Ryzam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang yang anda sayang

Inginkan perfume yang tahan lebih lama? Ini jawapannya. Perfume ini adalah produk keluaran Ren Ryzam yang mempunyai pengalaman luas dalam bidang product perfume dan juga skin care. Mengapa perfume by Ren Ryzam wajar menjadi pilihan? Tidak dapat disangkal lagi kerana jenama perfume ini sangat seiring dengan jenama antarabangsa dan 100% pati tulin keluaran anak tempatan. Malah perfume ini mesra wuduk dan paling penting ianya sah dibawa sembahyang.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang itu dengan cara yang betul

Perfume ini didatangkan dalam 4 jenis haruman memukau:

1. Fabulous Glam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

2. Rose Glam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

3. Night Glam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

4. Gentle Glam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Testimoni dan Populariti Produk Perfume Dari Ren Ryzam

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorangselain itu Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorangTips memilih perfume mengikut aura badan seseorang itu dengan mudahSelain Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Di samping bergiat aktif dalam bidang perniagaan produk perfume, sebagai Event dan Wedding Planner, beliau juga pernah memberikan perkhidmatan kepada artis, iaitu Shah Iskandar untuk majlis perkahwinan di Singapura.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang dengan sangat mudahTips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Sebagai make up artis (MUA) pula, beliau tidak kurang hebatnya dalam memberikan servis terbaik kepada artis terkenal Malaysia iaitu Mira Filzah, Reen Rahim dan Mimie Ernida.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Siapa Ren Ryzam?

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang itu

Ren Ryzam merupakan lulusan Diploma Pengurusan yang sangat berbakat dan meminati bidang nyanyian. Bagi yang ingin mengenali Ren Ryzam, beliau merupakan seorang anak muda yang sangat berpengalaman dalam menyediakan perkhidmatan terbaik sebagai Wedding dan Event Planner di samping mengembangkan sayapnya dalam bidang perniagaan.

Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorangTips memilih perfume mengikut aura badan seseorangTips memilih perfume mengikut aura badan seseorang dengan mudah

Product perfume dan juga skin care adalah cabang perniagaan yang dipilih oleh Ren Ryzam. Beliau pernah cuba untuk menempatkan diri sebagai peserta Akedemi Fantasia (AF) musim ke-5 dan juga pernah tersenarai sebagai Top 10 dalam uji bakat Mentor TV3.

Selain terdapat Tips memilih perfume mengikut aura badan seseorang

Dapatkan Perfume Terbaik dari Ren Ryzam Sekarang!

Untuk dapatkan Perfume by Ren Ryzam ini, anda boleh menghubungi dengan menggunakan WhatsApp. Harga Perfume by Ren Ryzam ini cuma RM50 sahaja sebotol. Hubungi sekarang ye!

Jom Order Perfume Ren Ryzam SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Perfume Ren Ryzam SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Perfume Ren Ryzam SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: