Review
Jan 24, 2018, 4:41pm

Tips Memilih Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD


Proofreading tesis atau pembacaan pruf kian berkembang sebagai perkhidmatan penambahbaikan tulisan yang amat diperlukan, terutamanya dalam dunia pengajian tinggi. Tidak hairanlah semakin ramai pembaca pruf lahir bagi menampung keperluan tersebut.

mencari khidmat proofreading tesis

Kenapa perlu ‘proofread’ hasil kerja anda? Cuba bayangkan, jika sesuatu produk tidak dikaji sama ada ia selamat digunakan oleh pengguna atau tidak, sudah tentunya memberi kesan kepada pengguna tersebut. Setiap pengusaha akan memastikan produk yang dihasilkan selamat digunakan dan dapat menjamin kepuasan pelanggan dengan menjalankan pelbagai kajian dan testimoni terlebih dahulu.

cara proofreading tesis

Begitu juga dengan penulisan, jika kita terus menghantar penulisan kita kepada ‘superior’ atau pihak penerbitan sejurus selepas proses penulisan selesai, anda pasti sudah tahu apa yang akan berlaku, bukan?

Apa itu Proofreading?

Proofreading adalah satu proses yang melibatkan memeriksa manuskrip atau dokumen atau teks anda untuk mengenal pasti dan kesilapan betul dalam ejaan, tatabahasa dan gaya. Proofreading biasanya berlaku pada draf akhir manuskrip akademik, tepat sebelum ia dicetak atau diterbitkan. Penulis biasanya pada versi akhir dalam situasi ini. Pembaca, terutama pengulas jurnal, akan segera berhenti membaca manuskrip jika mereka mengesan pelbagai kesalahan dalam tempoh yang singkat. Satu atau dua kesilapan adalah baik – kita semua melakukan kesilapan sebagai manusia, dan tiada siapa yang sempurna. Tetapi untuk meninggalkan kesalahan umum yang jelas ianya akan menyebabkan anda kehilangan nilai anda, kredibiliti dan reputasi. Ini adalah benar terutamanya jika menghantar tesis PHD atau Master anda kepada Professor atau pensyarah anda.

Khidmat Proofreading Tesis Membuat kerja

‘Proofread’ adalah salah satu proses utama yang diperlukan oleh setiap penulis untuk mendapat kredibiliti di mata pihak penerbitan dan sudah pastinya memudahkan pihak pengkaji pada masa hadapan untuk menjadikan hasil penulisan anda sebagai sumber rujukan, setuju?

Berikut adalah senarai strategi dan teknik untuk membantu anda dengan proses proofreading efektif.

 • Gunakan Softcopy Bercetak Dan Tidak Bercetak

Menggunakan hardcopy juga akan membolehkan anda dengan mudah mengesan kesalahan.

cara proofreading tesis dari softcopy

 • Baca Dengan Kuat

Terbukti berkesan. Tidak percaya? Cuba anda baca dengan kuat , nescaya anda dapat mengesan kesalahan yang anda lakukan dengan cepat dan mudah.

cara proofreading tesis sendiri

 • Gunakan Penyemak Ejaan

Menyemak setiap jenis kesilapan secara bebas.

semak ejaan untuk proofreading tesis

 • Baca Dari Belakang

Ini adalah pendekatan yang baik untuk digunakan apabila cuba untuk mengesan kesilapan ejaan. Apabila anda membaca secara normal, anda cenderung untuk membaca dengan cepat dan lancar kerana anda sudah tahu apa isi kandungan tentangnya. Tetapi jika anda membaca dari belakang ke hadapan anda terpaksa untuk membaca setiap patah perkataan dengan teliti iaitu perkataan demi perkataan. Ini menjadikan ia mudah untuk memastikan tiada kesilapan ejaan dalam teks.

cara proofreading tesis baca backward

 • Menggunakan Buku Rujukan Tatabahasa

Tatabahasa aspek penting untuk dititikberatkan dalam pembacaan pruf, dan Tatabahasa Dewan boleh dikatakan salah satu buku rujukan teras tentang tatabahasa Bahasa Melayu yang perlu dimiliki pembaca pruf.

semak tatabahasa untuk proofreading tesis

 • Mengupah Proofreader Profesional

Perkara yang sangat digeruni mereka yang menjalankan kajian adalah jika artikel mereka ditolak oleh penyelia atau penyunting. Bayangkanlah, bertahun lamanya membuat penyelidikkan yang memakan masa dan wang, tetapi apabila sudah siap, ditolak pula oleh pensyarah atau reviewer jurnal. Antara alasan diberikan adalah banyak kesalahan tatabahasa. Oleh itu, anda mestilah mengupah proofreader yang profesional bagi membantu menyelesaikan pemasalahan anda.

mencari pakar proofreading tesis

 • Tukar Font

Kebiasaan anda mengabaikan perkara ini. Hal ini disebabkan mereka percaya ianya tidak akan membantu membaikpulih penulisan. Tetapi andaian yang dibuat tidak benar kerana fon yang senang dibaca sedikit sebanyak dapat membantu mempertingkatan penulisan anda.

teknik proofreading tesis dengan tukar font

Perbezaan Editing dan Proofreading

Ramai yang keliru apabila dibahaskan mengenai Editing dan Proofreading. Disini kami ingin menjelaskan pada anda bahawa Servis proofreading lebih menumpukan kepada aspek membetulkan kesilapan dalam ejaan,  tatabahasa, syntax dan tanda baca. Servis editing merangkumi semua langkah-langkah dalam proofreading tetapi mempunyai penambahan dalam membuat perubahan atau membina semula ayat supaya artikel atau dokumen tersebut lebih mudah difahami dan lebih teratur. Servis editing disyorkan jika dokumen itu ditulis dengan kesalahan yang nyata dan mempunyai tatabahasa yang teruk.

perbezaan-editing-dan-proofreading-tesis

Fungsi Khidmat Proofreading

Dalam hal ini, khidmat proofreading amatlah begitu penting terutama bagi golongan pelajar yang mengambil master ataupun PHD. Hal ini demikian kerana mereka akan menyemak semula segala penulisan yang anda tulis dan memperbetulkan kesalahan yang anda lakukan.

Semak Kembali Kesalahan Penulis

Jika anda membuat tesis atau artikal dalam bahasa inggeris tentu tidak lepas dari kesalahan kesalahan kecil. Maka disinilah fungsi seorang proofreader iaitu membetulkan kesalahan anda.

grammar proofreading tesis

Membetulkan Tanda Baca

Selain dari itu, tugas seorang proofreader adalah membetulkan setiap tanda baca anda. Tanda baca ialah simbol yang bertindak untuk menunjukkan struktur serta penyusunan penulisan dan biasa juga, untuk intonasi (turun naik nada suara) dan penghentian sebenar ketika membaca dengan suara yang lantang. Beberapa aspek dalam penggunaan tanda baca adalah stilistik dan oleh itu, bergantung kepada pilihan penulis. Jika penggunaan tanda baca tidak tepat, ianya boleh membawa maksud yang lain.

tanda kata dalam tesis perlukan proofreading

Memeriksa Kesalahan Tatabahasa

Seterusnya tugas seorang proofreader adalah menyemak kembali tatabahasa. Tatabahasa ialah bidang yang menumpukan perhatian terhadap pembentukan kata dan proses pembinaan ayat sesuatu bahasa. Bahasa terdiri daripada kumpulan ayat yang tidak terbilang jumlahnya. Ayat pula terdiri daripada rentetan perkataan yang bermakna. Perkataan dibina oleh gabungan bunyi-bunyi dalam sesuatu bahasa yang mempunyai makna, digabungkan menjadi suku kata dan perkataan.

proofreading tesis untuk lulus phd

Pastikan Isi Tulisan Bersesuaian Dengan Topik

Point ini adalah yang terpenting. Proofreader akan memastikan penulisan anda bersesuai dengan topik yang anda kaji.

cara penulisan tesis yang bagus

Tips Memilih Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD

Tiga ciri penting yang perlu anda pertimbangkan sebelum memilih proofreader:

 • Pilih Proofreader Yang Bercakap Dalam Bahasa Anda

“Bahasa” di sini bermaksud bahasa bidang. Proofreader tahu apa yang anda cakap . Proofreader tahu setiap satu huruf di dalam dokumen anda mempunyai maksud tertentu. Kita tidak mahu proofreader tukar M (molar) menjadi m (meter), contohnya, kerana dia tidak faham bidang sains.

upah proofreading tesis

 • Pengalaman

Orang kata, lebih tua kelapa, lebih pekat santannya. Kita boleh anggap proofreader yang banyak pengalaman bertahun-tahun sebagai proofreader yang boleh kita harapkan.

proofreading tesis berpengalaman

 • Caj Meningkat Dengan Peningkatan Pengalaman

Kita mahu dokumen kita disemak dengan penuh kualiti. Itulah yang kita harapkan, kan? Biarlah dokumen kita disemak oleh orang berpengalaman dengan caj yang sekadarnya. Jika mahu khidmat yang lebih murah, gunakan khidmat Junior Proofreaders dan sama-sama bantu mereka belajar dan berkembang sebagai proofreader.

kadar-charge-proofreading-tesis

HH Academic Menyediakan Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD

HH Academic merupakan perniagaan yang berdaftar dengan Syarikat Suruhanjaya Malaysia (002672130-K). Bersandarkan kepada pengalaman dalam bidang editorial dan penulisan, perkhidmatan yang disediakan oleh anak muda tempatan ini tiada tolok bandingnya dengan perkhidmatan luar negara; malahan setanding dalam memberikan jaminan kualiti kerja yang berpanjangan. Bidang penerbitan jurnal HH Academic merangkumi secara meluas dari bidang perubatan ke bidang kejuruteraan, dari sains sosial ke pendidikan, dari penyelidikan asas sehingga diterapkan, dan sebagainya.

Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD

Penyebaran pengetahuan berkualiti kepada semua lapisan masyarakat amat penting bagi kemajuan tamadun moden di skala global. Oleh itu, mempunyai komunikasi dan platform rangkaian holistik membolehkan HH Academic mencapai sasaran bersama. Malah, HH Academic bukan sekadar penerbit; HH Academic menghargai makna perkongsian yang dipercayai lebih daripada yang anda boleh fikirkan.

HH Academic Memberikan Perkhidmatan Berkualiti Dan Berbaloi

HH Academic menyediakan perkhidmatan berkualiti dan berbaloi dalam tempoh masa yang dipersetujui bersama. Antara mereka yang pernah menggunakan perkhidmatan HH Academic ialah para pelajar universiti, pensyarah, serta sesiapa sahaja yang memerlukan khidmat seperti berikut:

Khidmat Proofreading Berkualiti Tesis Master dan PHD

  • Proofreading untuk tesis, jurnal, dan sebarang artikel / karya (English & Malay)
  • Paraphrasing untuk masalah plagiat yang disemak melalui Turnitin/iThenticate
  • Copy-editing untuk penstrukturan ayat atau makna yang mengelirukan
  • Terjemahan (translation) dari English to Malay, atau Malay to English
  • Formatting ikut gaya penulisan tesis / jurnal tertentu
  • Citation and reference management
  • Bengkel penulisan dan penyuntingan
  • Kolaborasi dalam pembangunan jurnal sarjana
 • Konsultansi berkaitan penulisan dan penyuntingan (English particularly)

Kenapa Anda Harus Memilih HH Academic?

Semua Proofreader HH Academic ialah penutur dalam bahasa Malaysia dan bahasa inggeris dan pakar dalam editor ayat dan mempunyai kemahiran yang diperlukan untuk membaiki kerja anda. HH Academic menjamin kepuasan pelanggan mereka dengan menyediakan keputusan professional. Masa yang berpatutan dalam pembaikan dan harga yang kompetitif. Jika anda tidak berpuas hati dengan dokimen yang HH Academic sunting, HH Academic akan mengembalikan bayaran anda atau serta merta mengedit semula dokumen anda.

Servis Proofreading Tesis Master dan PHD

 • Perkhidmatan HH academic adalah berpatutan.
 • Perkhidmatan yang cepat dan boleh dipercayai.
 • Keselamatan dan kerahsiaan yang lengkap.
 • Editor dengan bidang kepakaran dan pengalaman mereka dalam menerbitkan artikel jurnal dalam jurnal faktor kesan tinggi (IF).

Testimoni – Testimoni HH Academic

Terdapat pelbagai testimoni untuk HH Academic yang pasti akan menambat hati anda untuk mendapatkan Khidmat Proofreading di HH Academic. Ia adalah Khidmat Proofreading yang dipercayai ramai dan menawarkan pakej – pakej yang menarik dengan harga yang berpatutan. Anda boleh melihat testimoni ini di bawah;

 contoh kerja Proofreading Tesis Master dan PHD Khidmat Proofreading Tesis pelajar gembira testimoni pelajar yang menggunakan Khidmat Proofreading Tesis Master dan PHD

Proofreading Testimoni

“Sejuk hati baca balik ayat-ayat tu..saya gembira, SV dua kali gembira!” – pelajar PhD (fizik), UTM

Paraphrasing Testimoni

“Sy dah check turnitin result nye 0%. MasyaAllah..subhanallah hebatnya.. Librarian agak trkejut sb similarities 0%..Dr pun agk trkejut jg..” – pelajar sarjana kejuruteraan, UPM

Copy-editing Testimoni

“Tak terfikir untuk tulis macam tu. Hebatlah. Sebab ayat-ayat penyediaan SOP atau guideline memang lain. Terima kasih!” – pelajar sarjana Safety, Health, and Evironment, UTM

Malay To English Translation Testimoni

“Turnitin 0%? Itu first running ke? Alhamdulillah!” – pelajar pasca siswazah, Fakulti Pengajian Islam, UKM

Kerjasama Bersama HH Academic

kolaborasi proofreader tesis untuk master phd

HH Academic menawarkan universiti, institut, sarjana, saintis, penyelidik, perpustakaan, dan mana-mana individu yang berminat untuk bergaul dengan mereka bertindak sebagai satu komuniti. HH Academic menghargai pengetahuan kerana HH Academic menghargai perkongsian. Pertukaran antara satu sama lain melalui platform komunikasi yang ditetapkan dapat meningkatkan tahap kerjaya anda dan memaparkan pengalaman rangkaian dinamik secara global.

Daftarkan diri anda untuk dapatkan Khidmat Proofreading di HH Academic Sekarang!

Untuk anda yang tinggal di Negeri Sembilan, HH Academic adalah Khidmat Proofreading yang terbaik untuk anda. Sekiranya anda berminat, anda boleh menghubungi talian di bawah untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai HH Academic ;

hh-publisher proofreading tesis

Jom Daftarkan Diri Anda Untuk Dapatkan Khidmat Proofreading di HH Academic SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

PT. 321, Tingkat 1, Jalan Bandar, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan, Malaysia

   
Jom Daftarkan Diri Anda Untuk Dapatkan Khidmat Proofreading di HH Academic SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Daftarkan Diri Anda Untuk Dapatkan Khidmat Proofreading di HH Academic SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: