Review
Jun 2, 2018, 6:52pm

Tips Memilih dan Cara Penjagaan Sugar Glider Dengan Betul


Sugar glider mempunyai badan seperti tupai dengan ekor yang panjang. Sugars jantan adalah lebih besar daripada Sugars betina dan panjang mereka dari hidung ke hujung ekor kira-kira 24 hingga 30 cm. Sugar gliders mempunyai bulu tebal dan lembut yang biasanya kelabu kehitaman; ada juga spesis lain yang berwarna campuran kelabu putih, bulu putih bermata merah atau albino dan lain lain. Sugars juga mempunyai jalur hitam dari hidung sehingga ke belakang mereka. Perut, tekak dan dada sugars berwarna krim.

Cara Penjagaan Sugar Glider Comel

Sugar glider mempunyai badan seperti tupai dengan ekor yang panjang. Sugars jantan adalah lebih besar daripada Sugars betina dan panjang mereka dari hidung ke hujung ekor kira-kira 24 hingga 30 cm. Sugar gliders mempunyai bulu tebal dan lembut yang biasanya kelabu kehitaman; ada juga spesis lain yang berwarna kuning, tan, atau albino. Sugars juga mempunyai jalur hitam dari hidung sehingga ke belakang mereka. Perut, tekak dan dada sugars berwarna krim.

Tip Memilih Sugar Glider

Antara tips yang boleh dikongsikan untuk memilih sugar glider ialah;

1. Umur Sugar Glider

Sekiranya anda berhajat untuk membeli sugar glider. Umur yang terbaik adalah 8 minggu – 12 minggu out of pouch. Atau yang sudah berdikari makan sendiri tanpa mengharapkan susu dari induk. Pada waktu ini Sugar Glider mula aktif dan belajar. Sekiranya anda teliti dan bermain dengan baik, Sugar Glider akan lebih mudah bonding.

Cara Penjagaan Sugar Glider Jantan

Pada waktu ini juga Sugar Glider mudah takut dan adalah tanggungjawab anda untuk mencipta kepercayaan dan perasaan selamat untuk Sugar Glider. Setiap Sugar Glider mempunyai kriteria berbeza. Berikan masa dan jangan terlalu memaksa. Bulu ekor sugar glider biasanya mula kembang seawal umur 4 minggu dan keatas, elakkan pembelian sugar glider yang belum kembang ekor.

2. Pilih Penjual

Sugar glider sangat sensitif. Perkara yang berlaku pada awal usia boleh memberi kesan berpanjangan pada sugar glider anda.  Contohnya permakanan dan suasana tempat tinggal. Anda digalakkan supaya beli daripada breeder dan homebreed glider. Elakkan membeli di kedai sekiranya kedai tersebut tidak pakar tentang sugar glider. Jika terbeli pastikan makanan harus dijaga.

Cara Penjagaan Sugar Glider Betina

Kebanyakan kedai adalah trader, mereka membeli sugar glider dan menjual semula, kebajikan dan keadaan sugar glider biasanya tidak terurus berbanding sugar glider di tangan breeder, kebanyakan breeder akan menjaga glider mereka dengan baik kerana glider tersebut akan digunakan untuk breeding sekiranya tidak terjual.

Cara Penjagaan Sugar Glider Bayi

Permakanan di kedai dan di sangkar seorang breeder juga berbeza. Kebanyakan breeder akan memberikan makanan yg baik berbanding kedai biasanya akan memilih makanan yang murah untuk meminimakan kos. Pilih breeder yang mempunyai reputasi baik contohnya di facebook dan instagtam juga membantu.

3. Kesihatan Sugar Glider

Pastikan keadaan sugar glider sihat sewaktu membeli. Kelebihan sugar glider yang sudah dipotong kuku adalah ia lebih mudah dipegang dan bermain di badan.

Cara Penjagaan Sugar Glider Dewasa

4 . Potong Kuku

Paling baik jika sugar glider sudah dipotong kuku. Kelebihan sugar glider yang sudah dipotong kuku adalah ia lebih mudah dipegang dan bermain dibadan.

Cara Penjagaan Sugar Glider Potong Kuku

5 . Jenis Sugar Glider

Terdapat pelbagai jenis sugar glider dipasaran. Ia bergantung pada selera dan budjet masing-masing. Kami mencadangkan pada yang pertama kali untuk membeli, baka classic grey, black beauty dan white face adalah yang sesuai. Harga yang tidak terlalu tinggi biasanya RM 150 – RM 400.

Cara Penjagaan Sugar Glider Jinak

6. Jantina

Di galakkan untuk ada beli sepasang. Tapi sekiranya ada alasan tertentu untuk anda beli seekor, maka jantina yang sesuai adalah yang bertentangan dengan anda. Sekiranya anda seorang lelaki maka pilih sugar glider betina.

Cara Penjagaan Sugar Glider Keluarga

Sangkar – Cara Penjagaan Sugar Glider Dengan Betul

Sangkar sugar gliders adalah salah satu komponen penting dalam memastikan mereka dapat rasa selesa dalam persekitaran baru mereka. Sugars anda akan meluangkan majoriti masa mereka pada waktu malam di dalam sangkar mereka dan dengan memastikan bahawa sugars anda selesa, selamat dan bebas bersenam dengan sesuka hati mereka.

Cara Penjagaan Sugar Glider Putih

Faktor-faktor berikut adalah untuk pertimbangan untuk mencari sangkar yang sesuai dengan haiwan eksotik ini.

 • Saiz sangkar
 • Keadaan dalam sangkar

Bermain – Cara Penjagaan Sugar Glider Dengan Betul

Belikan alat untuk sugar glider bermain agar die sentiasa aktif. Pastikan barang permainan selamat dan tidak mengandungi material yang bertoksid. Luangkan masa untuk bermain bersama sugar glider anda agar ikatan (bond) dapat dieratkan. Biasanya pada siang hari waktu tidur, Sugar Glider lebih tidak aktif. Perlahan masukkan tangan dan lihat reaksinya.

Cara Penjagaan Sugar Glider Liar

Jika tidak ada reaksi mengancam, perlahan-lahan sentuh bahagian tubuhnya (diusap perlahan). Cara lain adalah dengan memberikan kantung untuk Sugar Glider, boleh juga dari stokin. Sugar Glider sangat suka bersembunyi di dalamnya. Setelah itu kita boleh membawanya di dalam kantung tersebut melakukan aktiviti seharian kita. Sugar Glider boleh diletakkan dalam kantung seluar yang tidak terlalu ketat.

Makanan – Cara Penjagaan Sugar Glider Dengan Betul

Makanan sugar glider sangat sensitif. Banyakkan protein,vitamin dan makanan yang berkhasiat. Contoh, ayam rebus, telur rebus, buah dan sayur segar, Boleh beri snack juga, seperti fillet, buah kering dan meal worm atau dubia.Berikan air suam yang sudah dimasak.

Cara Penjagaan Sugar Glider Cepat

CDF Exotic & Pet House – Sugar Glider Online Shop

CDF Exotic & Pet House merupakan syarikat yang berdaftar dan sudah bertapak di pasaran Malaysia selama hampir 7 tahun. CDF Exotic & Pet House menjual sugar glider classic grey dan pelbagai variasi, dan kelengkapan sugar glider seperti white face, mosaic, leucistic, platinum, albino, creamino dan lain-lain selain kepakaran dalam menghasilkan produk makanan utama jenama malaysia, iaitu CDF (complete daily food).

Cara Penjagaan Sugar Glider Logo

Mereka juga arif dan kepakaran dalam selok belok pembiakan dan mencegah masalah penyakit yang dihadapi oleh sugar glider dengan memberikan tunjuk ajar secara talian di websitewww.cdfexotic.com atau pameran bergerak

Kelebihan Membeli Sugar Glider Dengan CDF Exotic & Pet House

 • Jinak dan berkualiti
 • Pelbagai variasi yang cantik mengikut citarasa pelanggan dan kemampuan

Cara Penjagaan Sugar Glider Televisyen

 • Mendapat perkhidmatan sebelum dan selepas membeli, seperti cara pemakanan yang betul, mengajar cara kenal jantina dan lain-lain
 • Mendapat Barangan Kelengkapan Secara Percuma

CDF Instant Golden Powder Sebagai Makanan Asas Sugar Glider Di Malaysia

Sugar glider haiwan yang harus dijaga pemakanan jika tidak akan memendekkan usia memelihara. Disini CDF Exotic & Pet House ingin kongsi cara yang lebih mudah, jimat masa, jimat kos yang telah CDF Exotic & Pet House amalkan bertahun.

Produk ni adalah produk tempatan (Malaysia) yang telah diformulakan oleh orang muslim (Islam). Produk ini diformulasikan seakan-akan sama dengan makanan Sugar Glider ketika mereka di hutan. Nama produk ni adalah CDF instant golden powder yang bernilai RM25 harga dipasaran. Harga produk ini dikawal oleh syarikat, agent yang menjual produk ini tidak boleh menjual dengan harga yang murah atau mahal sesuka hati mereka.

Cara Penjagaan Sugar Glider Cara Penjagaan Sugar Glider Makanan

CDF instant golden power adalah produk lengkap bersama sumber protein, karbohidrat, vitamin, omega, kalsium, sumber mineral dan pelbagai lagi untuk menjaga keseimbangan pembesaran yang sempurna dan mencantikkan bulu serta dapat mengurangkan Bau poo n pee.

Pengunaan 1 botol untuk seekor sahaja dan mampu bertahan selama 1 bulan, dengan pengunaan konsisten sehari 1 kali sahaja. Mudahkan?  

Kelebihan Produk Makanan Utama CDF Instant Golden Powder

CDF INSTANT golden powder dirumus khas untuk memudahkan dibawa kemana-mana, mudah disimpan, bau yang menyelerakan serta memerlukan campuran air sahaja. Disyorkan untuk semua peringkat umur.

Cara Penjagaan Sugar Glider Baka

 • Memberikan bulu sihat dan lembut
 • Menggurangkan dan mengawal bau kumbahan
 • Merawat keguguran bulu, katarak mata dan cirit- birit
 • Memberikan pembesaran normal dan sihat
 • Efektif untuk pembesaran “glider underage” atau glider terpisah awal dari induk
 • Menggalakkan pembiakan serta pelbagai khasiat lain
 • Pemberian yang mudah dan cepat dengan campuran air sahaja
 • Lebih jimat dan berkualiti

Bagaimana Cara Penggunaan CDF Instant Golden Powder?

Mudah sahaja iaitu satu sudu teh CDF dicampurkan dengan 2 sudu besar air masak atau mineral water, dikacau dan dihidang pada piring. Pengunaan sesuai pada waktu malam.

Cara Penjagaan Sugar Glider Bersama

Senarai Produk Lain Yang Dijual Di CDF Exotic & Pet House

Produk Sampingan Juga Turut Dijual Seperti;

1. CDF Protect N Cure ( RM15 )

Cara Penjagaan Sugar Glider Serum

Kegunaan : Merawat luka kecerderaan dengan efektif dan berkesan

2. CDF Replacer (RM23)

Cara Penjagaan Sugar Glider Supplement

Kegunaan : Membesarkan sugar glider baby atau terpisah awal dengan sempurna.  

3. CDF Shampoo (RM20)

Cara Penjagaan Sugar Glider Minuman

Kegunaan : Membersihkan sugar glider yang kotor. Tanpa alcohol, bauan semula jadi “lemon”

4. CDF Fruit Drop ( RM20 )

Cara Penjagaan Sugar Glider Vitamin

Kegunaan : Makanan sampingan diberikan semasa bermain dengan sugar glider

5. CDF Dubia ( Harga Mengikut Promosi )

Cara Penjagaan Sugar Glider Haiwan

Kegunaan : Altenatif makanan berbentuk serangga /lipas yang tinggi protien untuk sugar glider

6. CDF kalsium ( RM20)

Cara Penjagaan Sugar Glider Kalsium

Kegunaan : Membantu sugar glider yang lumpuh kaki dan membantu sugar glider bertambah aktif. Diperkaya dengan orginal kalsium.

7. CDF Fruit Treat ( RM20 )

Cara Penjagaan Sugar Glider Kiwi

Kegunaan : Makanan sampingan berperisa buah original

8. CDF 490g (RM110)

Cara Penjagaan Sugar Glider Powder

Kegunaan : Sama seperti Cdf instant, berat lebih dan lebih jimat untuk sugar glider yang banyak.

Testimoni Keberkesanan Produk CDF

Produk CDF mempunyai khasiat terbaik yang diperlukan oleh glider dalam “diet harian”. Produk-produk CDF lengkap dengan segala sumber protien serta mineral yang diperlukan oleh glider. Dengan CDF sebagai makanan harian akan memberikan kesihatan, kecantikkan dan penjimatan wang anda.

Cara Penjagaan Sugar Glider Testimoni

Cara Penjagaan Sugar Glider Suka

Cara Penjagaan Sugar Glider Tak Berbau

Jadikan Sugar Glider Anda Sihat Dengan CDF Instant Golden Powder!

Anda rasa Sugar Glider anda cukup kalsium? Protein dan lain-lain mineral? CDF Instant Golden Powder pastinya mampu membuat Sugar Glider anda sihat dan kekal aktif. Jadi tunggu apa lagi, dapatkan produk CDF hari ini juga!

Cara Penjagaan Sugar Glider Botol

CDF INSTANT GOLDEN POWDER | MAKANAN KESIHATAN SUGAR GLIDER
Hubungi: Tekan untuk telefon (012-2662239) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Cdf Sugar Glider
Instagram: @cdf_sugarglider
Website: www.cdfexotic.com
Email: cdf.sugarglider@gmail.com

Jom order CDF Instant Golden Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order CDF Instant Golden Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order CDF Instant Golden Powder SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: