Review
Apr 23, 2018, 4:52am

Tips Memilih Baju Untuk Bersukan


tips memilih baju untuk bersukan

Bersukan memerlukan anda berada dalam keadaan yang selesa supaya mudah melakukan aktiviti-aktiviti sukan sepanjang hari. Oleh itu, banyak perkara dan faktor yang perlu dititikberatkan seperti cara bersukan serta persiapan sebelum bersukan. Salah satu persiapan sebelum bersukan adalah dari segi pemilihan baju sukan kumpulan. Sama ada anda bersukan secara individu atau berkumpulan, baju sukan memainkan peranan penting dalam memberikan kesan dan impak tenaga anda dalam bersukan. Baju yang tidak selesa akan menjadikan mood anda hilang dan tiada keyakinan diri sepanjang hari. Bagaimana pula untuk menjadi juara dalam bersukan? Oleh itu, pemilihan baju untuk bersukan penting bagi mengelakkan segala masalah berlaku dan untuk menaikkan semangat serta performance anda dalam bersukan.

cara dan tips memilih baju untuk bersukan

Bagaimana ingin mendapatkan baju sukan yang sesuai dan sepatutnya dipakai oleh ahli sukan atau athlete, itulah jenis baju sukan yang akan membuatkan anda selesa dan berjaya dalam melakukan aktiviti sukan anda. Perasan atau tidak, kebanyakan atlet memakai baju jenis yang sama dari segi material, kualiti dan potongannya, kerana semua faktor pakaian tersebut mempengaruhi aktiviti mereka. Terdapat banyak tips memilih baju sukan yang perlu anda ikuti untuk mendapatkan keselesaan yang berpanjangan sepanjang bersukan.

Tips Memilih Baju Untuk Bersukan

tips memilih baju untuk bersukan yang selesa

Baju sukan amat penting dalam melakukan aktiviti-aktiviti sukan anda, tidak mungkin bersukan dengan memakai baju kemeja, ia sangat tidak sesuai dan tidak releven kerana ia mungkin berisiko koyak, basah dan sebagainya.

1. Material Fabrik Yang Sesuai

tips memilih baju untuk bersukan dan jenis fabrik

Pakaian sukan memerlukan anda memilih jenis kain atau fabrik yang sesuai untuk dipakai. Pemilihan jenis fabrik haruslah tahan lasak dan tidak mudah koyak, lebih sesuai jika berkali air kerana sukan akan mengeluarkan peluh yang banyak dan seandainya baju anda basah lencun disebabkan peluh, pastinya anda dan orang sekeliling juga tidak merasa selesa. Sebagai contoh, baju sukan yang terbaik adalah dari kain jenis Plaschevuyu, Tweed, suede dan lain-lain lagi. Selain itu, untuk mendapatkan ruang udara yang selesa dan sihat, baju sukan juga mestilah mempunyai butang atau lubang kecil ataupun juga zip.

2. Bergetah Atau Boleh Ditarik

tips memilih baju untuk bersukan jenis bergetah

Baju sukan yang selesa juga haruslah mempunyai sifat elastik dimana bahagian lengan yang selesa perlu mempunyai sifat elastik untuk memudahkan anda menggerakkan tangan dan melakukan sesuatu. Tanpa sifat elastik atau getah, angin akan meniup dan menyukarkan anda bergerak untuk melakukan aktiviti. Selain itu, bahagian yang sentiasa memerlukan regangan dan gerakan seperti pinggang juga perlu mempunyai element pakaian yang bergetah atau mudah ditarik. Begitu juga dengan bentuk baju,ukuran baju sukan perlulah selesa dan tidak ketat.

3. Mempunyai Poket Atau Ruang

tips memilih baju untuk bersukan berpoket

Baju suka sama ada baju atau seluar juga penting untuk mempunyai ruang poket untuk memudahkan anda meletakkan sesuatu. Ini adalah sebagai kemudahan tambahan yang harus anda pertikaikan kerana tanpa poket, anda sukar untuk bergerak membawa barang peribadi anda seperti duit dan sebagainya. Selalunya, seluar suka akan mempunyai ruang poket yang dalam supaya barang yang diletakkan tidak mudah cicir dan hilang.

4. Material Cepat Kering

tips memilih baju untuk bersukan material cepat kering

Material fabrik seperti kain mesh, lycra dan beberapa jenis kain yang sering digunakan dalam penghasilan pakaian sukan merupakan material yang cepat kering. Material yang cepat kering amat penting kerana sekiranya hujan turun dan membasahi anda, ia berpotensi untuk kering dengan cepat dan pantas serta memudahkan anda melakukan aktiviti anda semula dengan selesa.

5. Warna Yang Menarik Dan Tidak Keterlaluan

tips memilih baju untuk bersukan dan warna

Pemilihan baju sukan juga harus dilihat pada warna baju. Warna yang amat terang, mempunyai kelip-kelip dan juga yang terlalu gelap juga tidak sesuai dipakai oleh anda untuk bersukan. Anda boleh memilih warna seperti biru, merah, kuning, hijau dan hitam yang bercorak sesuai dan tidak mempunyai corak yang keterlalu seperti kelip-kelip, bewarna warni dan sebagainya. Fokus anda akan hilang dan anda seolah-olah akan merasa seperti bersantai dan tidak serius dalam bersukan.

6. Cutting Bentuk Badan

tips memilih baju untuk bersukan yang ikut bentuk badan

Baju sukan yang selesa dan menarik juga mempunyai cutting bentuk badan yang kukuh, tersusun dan berbentuk mengikut badan anda. Tetapi ia bukanlah bermaksud baju tersebut ketat, ia sama sekali tidak ketat. Pentingnya dalam memakai pakaian sukan yang mempunyai cutting badan adalah kerana cutting badan tersebut bukanlah untuk mencantikkan badan semata-mata, ia adalah untuk melancarkan perjalanan darah anda ketika bersukan mengikut aliran pakaian yang dihasilkan. Sukan kardiovaskular seperti berlari, berbasikal dan sebagainya amat penting dalam memastikan perjalanan peredaran darah bergerak dengan baik supaya tidak ada masalah pernafasan yang berlaku.

Pro Apparel Baju Sukan Selesa Dan Menarik

tips memilih baju untuk bersukan dan tempat tempah baju sukan

Pro Apparel merupakan salah sebuah organisasi yang menyediakan perkhidmatan menjual dan membuat baju sukan yang menarik dan selesa untuk lelaki dan juga perempuan. Bagi anda yang sudah mengenali Pro Apparel, sudah pasti anda tahu bahawa Pro Apparel merupakan jenama baju sukan yang sudah lama digunakan dan bertaraf antarabangsa. Pro Apparel telah mendapat permintaan ramai di Malaysia dan kebanyakan ahli sukan tidak kira individu ataupun berkumpulan juga memilih pakaian sukan daripada Pro Apparel sebagai koleksi pakaian sukan mereka. Pro Apparel merupakan syarikat perniagaan berasaskan printing sublimation custom made design.

Perkhidmatan Yang Disediakan Oleh Pro Apparel

perkhidmatan oleh pro apparel

Pro Apparel yang bertapak di Negeri Sembilan ini menyediakan pelbagai kemudahan dan perkhidmatan. Bagi anda yang inginkan mendapatkan baju sukan yang berkualiti dan sesuai, Pro Apparel adalah tempatnya. Begitu juga dengan anda yang ingin mencari perkhidmatan design serta menghasilkan baju sukan anda sendiri kerana Pro Apparel pakar dalam menyediakan baju sukan mengikut keselesaan dan kemahuan anda serta menjadikan rutin sukan anda seharian berjalan dengan lancar tanpa tekanan.

Design Dan Membuat Rekaan Pakaian Sukan

tips memilih baju untuk bersukan dan design

Pro Apparel menyediakan perkhidmatan mereka cipta atau design pakaian sukan untuk anda secara individu ataupun berkumpulan. Anda boleh memilih logo atau design yang anda inginkan dan anda juga boleh menggunakan design anda sendiri untuk menghasilkan pakaian sukan. Sudah pasti design yang dihasilkan di Pro Apparel sangat cantik dan padan dengan kemahuan anda.

Printing Sublimation

baju sukan cetakan sublimation

Pro Apparel sangat pakar dalam melakukan kerja-kerja printing sublimation dalam menghasilkan baju sukan anda yang ditempah. Tempoh printing dan menghasilkan baju sukan anda juga tidak memakan masa yang lama. Proses printing ini juga dihasilkan oleh mereka yang pakar dan berpengalaman, oleh itu semua akan berjalan lancar.

baju sukan siap murah

Selain itu, anda juga boleh membeli pakaian sukan yang dijual di Pro Apparel. Pelbagai pakaian sukan yang bersesuaian dengan anda dan mempunyai cutting serta diperbuat daripada material yang berkualiti tinggi.

Jenis Baju Sukan Pro Apparel

jenis baju sukan

Pro Apparel menyediakan 4 pakej atau kategori dalam menyediakan baju sukan untuk anda. Anda dapat melihat jenis material, style atau design dan pelbagai lagi kriteria baju sukan untuk anda pilih.

Package Pro A

Baju sukan untuk pakej Pro A diperbuat daripada Mesh fabric ataupun kain saring. Ia sangat mudah kering dan mempunyai 3 poket belakang, getah di pinggang, lengan yang elastik, jenis kain ultra yang ringan, zip penuh, jahitan luar yang kemas dan juga baju yang memudahkan pernafasan dilakukan.

pakej A baju sukan

Pakej Gold A

Baju sukan yang diperbuat daripada material premium ini sangat ringan dan mudah kering, ia dilengkapi dengan 3 poket dan mempunyai zip penuh. Fabrik ini diimport daripada Italy dan jahitan baju ini sangat kemas serta mempunyai getah di lengan. Designnya juga sangat menarik, selesa dan eksklusif.

pakej gold A tips memilih baju sukan

Pakej Gold B Dan Pakej Pro B

Sama seperti pakej Gold A, pakej Gold B ini berasaskan material dari Italy yang dilengkapi dengan 3M scotchlite reflective (poket) serta mempunyai ciri-ciri seperti pakej gold A. Bezanya, ia mempunyai penambahan dalam Flourescene colouring dan juga lengan panjang sekiranya anda mahu. Untuk pakej Pro B pula, ia juga mempunyai penambahan seperti berikut serta tambahan untuk jahitan luar. Namun begitu, pakej Pro B mempunyai 3 poket yang disediakan untuk kemudahan anda.

pakej Pro B tips memilih baju sukanpakej pro dan gold b tips memilih baju sukan

Pakej Pro C

Pakej Pro C mempunyai material fabrik yang cepat kering. Ia juga mempunyai 3 bilangan poket dan juga Sticthlite poket. Zip penuh dihadapan serta getah di bahagian lengan memberi keselesaan kepada anda terutamanya dalam aktiviti berolahraga. Anda juga boleh memilih untuk penambahan jahitan luar, flourescene colouring dan lengan panjang.

pakej pro C tips memilih baju sukan

Pakej Pro D

Pakej Pro D mempunyai ciri-ciri yang sama seperti Pakej Pro C, ia juga sama dari segi penambahan yang anda boleh lakukan. Namun, untuk pakej Pro D, minimum tempahan adalah 15 pcs sahaja.

pakej D tips memilih baju sukan

Sebab Anda Wajib Dapatkan Baju Sukan di Pro Apparel

1. Pekerja Berpengalaman Dan Pakar

tips memilih baju untuk bersukan dari pro

Pro Apparel sangat pakar dan terlatih dalam bidang printing dan design pakaian sukan mengikut rekacipta anda. Mereka sangat berpengalaman dan anda tidak perlu bimbang mengenai kualiti dan corak baju sukan anda.

2. Pilihan Pelbagai Design

Terdapat 4 pakej design dan rekaan baju sukan yang anda boleh pilih. Selain itu, apa sahaja design yang anda hasilkan, anda boleh percayakan Pro Apparel untuk menyiapkan baju sukan anda.

3. Material Berkualiti

tips memilih baju untuk bersukan material berkualiti

Anda juga wajib dapatkan baju sukan di Pro Apparel kerana baju sukan disini adalah daripada material fabrik yang berkualiti dan sangat kuat, kukuh dan tahan lasak. Ia juga sangat selesa untuk bersukan dan tidak memudaratkan anda, malah lebih memberi keyakinan untuk anda tampil sebagai juara.

4. Diyakini Ramai

kedai baju sukan diyakini ramai

Ramai yang telah menggunakan perkhidmatan Pro Apparel dan terbukti mereka sangat bagus dalam mengutamakan pelanggan. Baju sukan siap dalam tempoh masa yang ditetapkan dan sangat memuaskan. Pro Apparel bukan sahaja mendapat sambutan yang hangat tetapi juga diyakini ramai.

5. Murah Dan Berpatutan

kedai baju sukan murah berpatutan

Harga bagi pakej yang telah disediakan sangat murah dan berpatutan. Anda tidak perlu mencari-cari lagi baju sukan diluar sana kerana kebanyakannya terlalu mahal. Pro Apparel bukan sahaja murah, tetapi baju sukannya sangat menarik dan selesa.

Jom Dapatkan Baju Sukan Pro Apparel

tempah baju sukan murah

Dah puas survey dan cari macam-macam baju sukan? Tetapi masih lagi tak jumpa idaman hati? Apa kata anda beri peluang kepada diri anda untuk mendapatkan baju yang sangat selesa yang membuatkan anda bakal tampil menarik serta menjadi seorang juara sukan yang sangat stylo dan dipuja ramai!

Jom dapatkan baju sukan dengan Pro Apparel!

PRO APPAREL | BAJU SUKAN SELESA DAN MENARIK
Hotline 1: Tekan untuk telefon (017-3708890) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2: Tekan untuk telefon (018-2088890) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook: Pro Apperal South

Lokasi:
Pro Apperal South
No.5, Jalan Cattleya 2, Persada Cattleya 70450 Senawang Negeri Sembilan

 Email: raffihadani@yahoo.com

Nak tempah baju sukan Pakej Pro?

Sila telefon ke +60173708890 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Nak tempah baju sukan Pakej Pro?

Sila telefon ke +60173708890 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak tempah baju sukan Pakej Pro?

Sila telefon ke +60173708890 atau WhatsApp SEKARANG!