Review
Aug 18, 2017, 5:31pm

Tips Kurangkan Resdung dan Cara Merawat Resdung Sendiri di Rumah


Masalah resdung bukan lagi satu masalah yang asing kepada kita kerana ramai yang mempunyai penyakit sinusitis atau lebih dikenali sebagai resdung. Resdung terjadi apabila rongga sinus anda dijangkiti oleh bakteria yang menyebabkan anda mempunyai lendir yang tebal di dalam hidung, muka anda akan berasa sakit dan hidung anda juga akan tersumbat.

punca-resdung

Selain dari jangkitan bakteria, resdung juga boleh datang dari alahan / allergic, pencemaran udara yang terlampau dan juga masalah struktur yang berada di dalam hidung anda yang boleh menyebabkan anda senang dijangkiti penyakit resdung.

Tips Mengelak dan Kurangkan Resdung

Apabila anda telah dijangkiti resdung, ianya boleh dikurangkan dengan melakukan perkara – perkara seperti ;

azab-resdung

Anda perlu mencuba untuk mengelakkan diri anda daripada terdedah dengan habuk yang melampau. Sekiranya anda berada di rumah, anda boleh mencuba untuk tidak menggunakan karpet –karpet yang terlampau banyak kerana permaidani adalah salah satu pemerangkap habuk yang paling utama di dalam rumah anda!

karpet-punca-habuk

Anda boleh mencuci menggunakan penyedut hampagas sekiranya anda mahu menggunakan permaidani di dalam rumah anda. Hal ini kerana, penyedut hampagas boleh menyedut habuk sepuluh kali lebih berkuasa daripada anda menyapu menggunakan penyapu.

gunakan-hampagas

Anda juga perlu mengekalkan pengambilan air yang cukup. Ini sangat penting untuk anda yang mahu merawat resdung sekaligus sihat secara luaran dan juga dalaman. Anda perlu mengambil air yang cukup berdasarkan berat badan anda agar penyakit resdung dapat dirawat dengan lebih baik kerana air dapat membantu badan anda bekerja dengan lebih baik.

minum-air-banyak

Cara Merawat Resdung Sendiri di Rumah

Pelbagai cara untuk merawat resdung tetapi dengan 3 perkara ini, saya percaya ia sangat mudah untuk anda merawat resdung sendiri di rumah. InshaAllah akan kembali sihat seperti sediakala. Apa tunggu lagi? Jom baca cara dibawah.

1. Halia Dapat Membantu Anda Kurangkan Resdung

halia

Halia mempunyai antioksidan yang tinggi dan dapat membantu mengurangkan penyakit resdung. Anda boleh meletakkan halia di dalam teh ataupun anda boleh merebus halia dan air dan amalkan minum di waktu pagi.

2. Wap Air Panas Dapat Membantu Anda Kurangkan Resdung

wap-air-panas-ke-muka

Anda boleh merebus satu mangkuk besar wap air panas dan juga campurkan sedikit garam buloh. Setelah air mendidih, anda boleh selubungkan kepala anda di atas wap tadi menggunakan tuala dan biarkan wapair tersebut mengenai muka anda. Anda boleh lakukan selama 15 minit ataupun sehingga air tersebut habis wap. Pori – pori anda akan terbuka dan sinus akan dapat dikeluarkan melalui pori – pori tersebut.

3. Bio Ever Plus Nano Cream Dapat Membantu Anda Kurangkan Resdung

Bio-Ever-Plus-Nano-Cream

Bio Ever Plus Nano Cream adalah krim yang dirumus khas menggunakan partikel – partikel bersaiz nano agar ianya mudah resap ke dalam kulit dan darah anda agar kesannya dapat dilihat dengan lebih cepat.

Kelebihan Bio Ever Plus yang Anda Perlu Tahu

Ia dirumus menggunakan pegaga iaitu bahan asli yang kaya dengan vitamin A dan C. Vitamin A dan C mampu mencerahkan kulit anda dan juga mampu menambahkan kolagen anda supaya kulit anda menjadi tegang dan awet muda.

pegaga

Wild yam dan kacang soya juga adalah salah satu bahan yang berada di dalam Bio Ever Plus Nano Cream. Ia mempunyai antioksidan yang tinggi dan mampu mengawal kadar metabolisme anda dan kulit anda juga akan terasa lebih lembut dan anjal.

soya

Cara Penggunaan Bio Ever Plus Nano Cream Untuk Kurangkan Resdung

cara-menggunakan-bio-ever-plus-nano-cream

Anda boleh calitkan sedikit krim ini keatas kulit anda untuk menguji sensitiviti kulit anda dan jika tiada iritasi berlaku, anda boleh sapu ke bahagian kulit anda yang lain seperti hidung, tengkuk dan sebagainya.

Krim Bio Ever Plus Nano juga mampu merawat penyakit – penyakit yang lain seperti;

  1. Menegangkan kulit wajah hanya dengan sapuan di tangan
  2. Menangani maaalah jerawat dan jeragat (tak perlu pergi spa lagi)
  3. Menegangkan payudara
  4. Merawat luka dengan cepat (Insyallah dalam 5 hari dah sembuh)
  5. Menguatkan otot dan menyempitkan faraj
  6. Sakit kepala (tak perlu panadol)
  7. Asma (tak perlu lagi cari hati unta kering)
  8. Menstabilkan berat badan
  9. Menstabilkan kitaran haid (terbaik untuk wanita)
  10. Merawat sakit sendi dan saraf
  11. Buang air tak lawas
  12. Luka untuk kencing manis

kegunaan-bio-ever-plus-nano-cream

4. Hai – O Garam Buluh (Bamboo Salt Premier Drink)

Hai – O Garam Buluh menggunakan garam dijemur di bawah matahari yang berorganik dan 100% semulajadi sebagai sumber. Garam ini diperolehi daripada air laut yang kaya dengan tenaga bijih-bijih bawah tanah Pulau Xiongjin dan Pulau Yanping yang terletak di Pantai Barat Korea.

hai-o-garam-buloh

Garam semulajadi ini dimasukkan ke dalam buluh yang berusia tiga tahun, kemudian ditutup dengan tanah liat, dimasukkan ke dalam relau bagas, dan dibakar dengan pokok pine sehingga buluh dibakar menjadi serbuk dan ketulan garam buluh terbentuk.

garam-buloh

Garam buluh telah menyingkirkan bahan berbahaya terhadap badan (misalnya logam berat dan bahan kimia) dalam proses pembuatannya, pada masa yang sama meningkatkan nilai nutrisinya. Kebanyakan garam melalui pemprosesan kimia, kandungan natrium adalah lebih tinggi, justeru itu, pengambilan masa panjang akan memudaratkan kesihatan.

sachet-garam-buloh

Rawat Resdung Menggunakan Hai – O Garam Buloh (Bamboo Salt Premier Drink)

Anda boleh bancuh sebungkus garam buluh dengan secawan air atau jus buah – buahan (200 ml) dan kacau rata.

Ibu mengandung dan kanak – kanak boleh mengambil garam buluh tetapi hanya dengan sukatan ¼ ataupun ½ bungkus sahaja.

Antara kelebihan Hai – O Garam Buloh yang lain termasuklah;

  1. Menyingkirkan toksin dalam badan misalnya (logam berat, bahan kimia, bakteria, bahan buangan metabolisme, keracunan asid, radikal bebas).
  2. Menguatkan peristalsis saluran usus, menyingkirkan najis yang lama terkumpul dalam usus.
  3. Membekalkan bahan mineral dan elemen surih kepada badan manusia.
  4. Menyelaras fungsi badan supaya sistem badan dapat beroperasi secara normal.
  5. Menyelaras keseimbangan pH badan, mengembalikan susuk badan yang beralkali lemah.
  6. Meningkatkan daya pemulihan badan.

Testimoni Bio Ever Plus Berjaya Kurangkan Resdung

Pagi tadi, seorang kakak dari Tmn U call saya… dia resdung teruk, so selepas apply Bio Ever di tempat2 yang disarankan oleh Well Trained Consultant (WTC), dah 2 minggu beliau demam, sakit kepala,sentiasa keluar lendiran hijau dr hidung dan tekak.. Oleh kerana tak tahan, dia g klinik untuk ambil ubat sakit kepala.. Oleh kerana suaminya kata ‘kalau kau dah makan ubat tu nanti dah tak berkesanlah Bio Ever, baik jgn sapu dulu, nanti dah hilang pening dan takyah telan ubat, baru kau sapu balik’…so dia pun berenti sapu.. Katanya WTC tak terangkan sehingga dia puas hati..tu yg dia ke stokis dan minta no hp sy.. ok ni jawapan saya…:):)
 
Ok, kak..pertama – Tahniahhh!! Itu tindakbalas yang sangat bagus utk pesakit sinus kronik. Mengenai sakit kepala atau tak tahan kalau selsema teruk, akak boleh je g klinik dan makan ubat yang doktor bagi… tapi Bio Ever tetap kena sapu sebab ia akan keluarkan racun/toksid/penyakit tu…Jadi kalau akak makan ubat doktor tu, proses keluarkan penyakit tu tak lah terasa teruk sangat… Kenapa kena sapu juga? sebab selagi toksid tu tak keluar abis, ia akan keluar juga bila nanti akak sapu BE..so nanti sakit lagi kepala dan sengal2 kat bahagian pipi dan atas kening tu… Samalah juga kalau gatal…ada orang yang p ambik ubat doktor dan berenti sapu, then bila gatal dah sembuh, baru sapu balik…. Confirmlah gatal balik sb apa jadi pun toksid tu akan di’remove’ keluar oleh sel2 yang sihat tu.. So konsep kita, silakanlah makan ubat doktor yang boleh ‘cover’ rasa gatal tu…so proses pengeluaran toksid tu tak la rasa teruk sangat. Disamping itu, jgn lupa minum air mineral 3-6L utk menyenangkan proses ‘flush’ toksid dr badan… Lagi cepat ia keluar, lagi cepat anda dapat hasilnya….
 
Selepas sy terangkan kakak ni kata ‘tu la pasal, akak mmg percaya sb suara akak dah berubah, dah berbelas tahun suara ni serak2 dan sengau sikit tapi dah 3-4 harini suara akak dah kurang serak dan takde sengau lagi, kalau cakap kat telepon pun org dah tak kenal’
 
Dan seperti biasa sy MESTI akan tanya ‘Kak, akak dah jadi perawan ke? Abang suka tak??’ dan pertanyaan tu di jawap dengan hilaian ketawa…. ishh seram la pulak den.. menyosal tanya…:):)

 

Testimoni Garam Buluh (Bamboo Salt Premier Drink) Berjaya Kurangkan Resdung

testimoni-garam-buloh

Dapatkan Sekarang Bio Ever Nano Cream dan Hai – O Garam Buluh (Bamboo Salt Premier Drink)

Gabungan kedua – dua produk ini adalah sangat efektif untuk anda merawat resdung tanpa bergantung kepada  ubat – ubatan. Untuk mendapatkan Bio Ever Nano Cream dan Hai – O Garam Buluh (Bamboo Salt Premier Drink)

 

Jom order Hai-O Garam Bukit SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom order Hai-O Garam Bukit SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom order Hai-O Garam Bukit SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: