Review
Feb 8, 2019, 3:20pm

Tips Kencing Manis Dan 7 Cara Turunkan Bacaan Gula Darah


Anda pasti pernah dengar tentang diabetes kan? Jika tidak tahu tentang diabetes, anda pasti tahu tentang kencing manis bukan? Sebenarnya diabetes dan kencing manis ini adalah sama. Penyakit ini berlaku disebabkan oleh bacaan kandungan gula darah yang agak tinggi di dalam tubuh seseorang.

tips hilangkan kencing manis semasa mengandung

Untuk pengetahuan anda juga, penyakit kencing manis ini berlaku bilamana pankreas masih lagi dapat menghasilkan insulin tapi tidak secekap yang sepatutnya. Dalam erti kata lain, tubuh badan kita sudah tidak lagi berupaya untuk menukar glukosa daripada makanan kepada tenaga dan akibatnya gula akan terus kekal dalam darah di dalam tubuh.

tips cegah kencing manis

Sebenarnya gula darah ini memang patut ada kerana gula darah merupakan bahan bakar dalam tubuh yang akan berfungsi sebagai tenaga untuk otak, sistem saraf, dan organ tubuh yang lain berkerja. Walaubagaimanapun, gula darah ini harus berada dalam ukuran yang normal dan tidak boleh terlalu tinggi ataupun terlalu rendah. Jika terlalu rendah maka anda patut berusaha untuk meningkatkannya. Itu tidak ada masalah. Tetapi, jika terlalu tinggi maka anda perlu segera menurunkannya. Untuk menurunkan gula darah inilah yang agak sedikit mencabar sebenarnya.

atasi masalah gula dalam darah

Harus Ambil Tahu Tentang Tips Kencing Manis

Penyakit kencing manis ini antara penyakit yang paling banyak di Malaysia. Ia juga merupakan penyakit yang amat digeruni semua orang. Anda mungkin juga salah seorang daripada kumpulan pesakit kencing manis tapi masih belum menyedarinya. Atau anda mungkin tidak ada penyakit kencing manis tapi ada dikalangan ahli keluarga dan rakan anda ang sedang mengalaminya.

tips menghilangkan kencing manis

Tidak mengapa, yang penting bagi si pesakit sendiri, sudah semestinya anda wajib ambil tahu tips kencing manis supaya tiada sebarang komplikasi serius akan berlaku di depan hari. Dan untuk anda yang belum lagi menghidapinya, adalah lebih afdal jika anda segera bertindak untuk mengamalkan tips kencing manis di bawah ini untuk mencegah diri daripada menjadi salah seorang daripada pesakit kencing manis.

tips mencegah kencing manis

Antara Tips Kencing Manis Yang Patut Diketahui

Anda Patut Berusaha Keras Untuk Turunkan Berat Badan

Untuk mencegah diabetes, anda sepatutnya haruslah sentiasa mempunyai berat badan yang ideal. Jika terlebih berat, anda harus segera berusaha untuk menurunkan berat badan anda itu supaya masalah diabetes dapat diatasi pada masa hadapan.

berusaha untuk turunkan berat badan

Anda Patut Hindarkan Makanan Yang Perlu Dielakkan Oleh Si Pesakit Diabetes

Kencing manis ini sememangnya ada kaitan dengan gula. Jadi suka ataupun tidak anda harus berubah menjadi seorang individu yang tidak terlalu sukakan gula. Tak boleh makan benda yang manis selalu. Tidak kisahlah sama ada minuman berkarbonat, kordial, sirap, jem, kaya,kuih manis, aiskrim, susu pekat manis, yogurt manis, buah dalam tin, jeli dan lain-lain lagi. Apa yang penting kurangkan. Bukan tidak boleh makan terus cuma memadailah dengan mengambilnya hanya dalam jumlah beberapa kali sahaja sebulan.

elakkan makanan manis

Anda Hanya Boleh Menjamah Makanan Yang Boleh Diambil Mengikut Sukatan

Bagi makanan ruji yang utama melibatkan beras dan juga gandum seperti bijirin, nasi, roti, biskut, kuih yang tidak manis, semua jenis pasta dan mi, capati, roti canai, tosai dan sebagainya, anda haruslah mengambil makanan daripada bahan utama ini dengan sukatan yang betul. Tidak terkecuali untuk semua jenis ubi, kekacang, susu dan buah-buahan.

kawal pengambilan kalori dalam makanan

Anda Wajib Tahu Jenis Makanan Yang Boleh Di Ambil Secara Bebas

Semua jenis sayur-sayuran, lobak merah, lobak putih, labu, teh cina, air kosong, barli tanpa gula, kopi dan teh tanpa gula, rempah ratus dan herba, semua daging tanpa lemak, ayam tanpa kulit, tauhu, ikan, telur dan ikan bilis boleh di ambil secara bebas. Secara tidak langsung, tidak bermakna anda perlu hilangkan nikmat selera makan cumanya anda patut tahu apa yang boleh di makan secara bebas dan makanan apa pula yang patut dikurangkan.

tips mencegah kencing manis

Anda Perlu Makan Selalu Sayuran Hijau Yang Tinggi Serat

Sayuran seperti bayam, sawi, lobak dan kubis mengandungi kandungan serat yang agak tinggi. Ia juga turut mengandungi magnesium dan vitamin A. Nutrisi tersebut sebenarnya mampu untuk membantu menurunkan gula darah yang tinggi. Sebagai contoh, jika anda makan satu piring sayuran per hari, anda boleh menurunkan risiko naiknya gula darah sebanyak 14%.

tips cegah kencing manis

Anda Boleh Turut Amalkan Ginseng

Terdapat beberapa kajian sejak dulu yang telah membuktikan bahawa ginseng Amerika dapat membantu menurunkan kadar glukos darah ketika berpuasa. Ginseng juga dikatakan berupaya meningkatkan daya imunisasi dan mampu menurunkan kadar glukos bagi penghidap diabetes. Oleh itu apakata jika anda turut berjinak-jinak untuk mencuba ginseng.

Tips Kencing Manis

7 Cara Turunkan Bacaan Gula Darah

Selain daripada tips kencing manis untuk mencegah sebagaimana yang telah dikongsikan di atas tadi, terdapat juga 7 cara lain yang lebih khusus untuk membantu menurunkan bacaan gula darah ini. 7 cara turunkan bacaan gula darah ini sebenarnya sudah acap kali dilakukan oleh ramai penghidap diabetes dan mungkin anda sendiri dapat ikut mengamalkannya supaya dapat mengembalikan tahap kesihatan yang lebih baik untuk tubuh anda itu.

cara kurangkan gula dalam darah

# 1 – Melakukan Senaman

Senaman memang sudah tidak dapat dielakkan. Suka ataupun tidak, senaman memang perlu untuk tubuh terutama yang punya berat badan tidak ideal. Tetapi anda juga patut tahu yang senaman ini bukanlah bermaksud untuk kurus semata-mata sebaliknya untuk membantu menggerakkan jantung supaya tubuh badan anda bergerak. Apabila tubuh anda banyak gunakan tenaga maka secara tidak langsung gula darah itu akan dapat ditukarkan segera menjadi energi sehinggakan kadar gula darah itu akan semakin berkurangan dengan sendirinya.

bersenam untuk kurangkan masalah gula dalam badan

Antara jenis senaman yang boleh dilakukan adalah seperti angkat berat, berjalan, berlari, berbasikal, menari, mendaki, berenang dan lain-lain. Olahraga juga adalah salah satu cara yang baik untuk mengawal kadar gula darah. Tapi ingat, jangan pula terlalu bersenam dengan tahap melampau. Sebagai pesakit diabetes, anda boleh bersenam untuk 10 hingga 15 minit, kemudian periksa gula darah sebentar untuk sentiasa peka dengan keadaan tubuh pada waktu tersebut.

# 2 – Minum Banyak Air Dan Kekal Hidrasi

Air adalah sumber utama untuk semua hidupan termasuk juga tubuh manusia seperti kita. Minum air yang cukup semestinya boleh membantu mengekalkan paras gula dalam darah dan dalam masa yang sama buah pinggang juga boleh mengalirkan gula yang berlebihan melalui air kencing untuk kadar gula darah yang lebih baik.

minum air setiap hari

Terdapat juga kajian yang telah menunjukkan bahawa amalan minum banyak air masak ini turut dapat menghindarkan diri daripada menjadi salah seorang pengidap kepada masalah diabetes. Ini kerana air dalam tubuh akan dapat menuetralkan kembali tahap gula dari darah dan terus membuangnya melalui air kencing. Jadi, sila paksa diri sendiri untuk minum air putih sebanyak yang boleh setiap hari tidak kira di mana anda berada.

# 3 – Kawal Stress Dan Dapatkan Tidur Yang Mencukupi

Jika anda mahu tahu, stress ataupun tekanan ini memang boleh menjejaskan paras gula darah. Kerana itu jika anda ada masalah kencing manis, anda perlu selalu bertenang setiap hari. Aktiviti seperti yoga dan meditasi juga dapat dijadikan sebagai salah satu tips kencing manis. Mendapatkan waktu tidur yang cukup juga sangat penting bagi memastikan kesihatan sentiasa berada di tahap yang sepatutnya.

hindari tekanan dan stress

# 4 – Ikan Yang Mengandung Zat Omega 3

Anda suka makan ikan? Jika ya anda sangat bernasib baik. Ini kerana ikan yang memang mengandungi protein adalah baik untuk menurunkan gula darah berlebihan yang ada di dalam tubuh. Sebenarnya, ikan ini tidaklah boleh menurunkan darah akan tetapi kandungan protein di dalam ikan dapat membuatkan anda berasa kenyang.

tips menghilangkan kencing manis

Bila kenyang maka anda tidak perlu makan makanan tambahan lain dan secara tidak langsung tubuh badan anda akan terhindar daripada mendapat kenaikan gula darah daripada makanan lain. Antara jenis ikan yang elok untuk diamalkan kerana mengandungi zat omega 3 yang baik untuk kesihatan adalah seperti ikan salmon, ikan trout, ikan tuna, ikan kembung, ikan sebelah dan lain-lain lagi.

tips menghindari kencing manis

# 5 – Biji Koko

Bila sebut koko pasti semua akan tersenyum. Yelah, koko tu kan sedap. Tapi ini bukannya koko yang telah diproses menjadi coklat tetapi biji koko original yang belum di proses. Buah koko itu sendiri mengandungi antioksidan, flavanol, dan protein yang penting untuk tubuh. Akan tetapi ianya tidak terlalu sedap sebaliknya terasa pahit dan tidak ada sedikit pun rasa manis.

tips mencegah kencing manis

# 6 – Lidah Buaya

Lidah buaya atau aloe vera ini sebenarnya telahpun di kaji dan di dapati ianya turut dapat membantu untuk masalah kencing manis. Jus lidah buaya ataupun aloe vera ini bukan saja dapat memberikan kesihatan tubuh yang baik bahkan ianya juga dapat membantu dan merawat masalah kencing manis.

tips mencegah kencing manis

Cara yang boleh dilakukan untuk proses pengambilan lidah buaya ataupun aloe vera ini adalah seperti berikut:

 • Ambil 1 batang lidah buaya
 • Bersihkan dan kupas kulit serta durinya
 • Rendamkan selama 30 minit bersama air garam
 • Ramas dan bilaskan dengan air
 • Rebuskan bersama 3 gelas air sehingga mendidih
 • Setelah itu, biarkan seketika sehingga air sejuk
 • Amalkan minuman ini 3 kali sehari sebanyak ½ gelas
 • Lakukan ia secara konsisten supaya paras gula dapat dipulihkan menjadi normal kembali

tips menghilangkan kencing manis

# 7 – Amalkan Jus Peria Sebagai Minuman Harian

tips mencegah kencing manis

Buah ini mengandungi tiga zat aktif bersifat anti-diabetes termasuklah charatin telah disahkan mempunyai kesan merendahkan kadar glukos dalam darah, vicine dan sebatian insulin yang dikenali sebagai Polipeptida-P. Peria juga mengandungi lektin yang menurunkan kemampuan glukos dalam darah yang bertindak balas dengan tisu utama dan menghilangkan selera makan individu.

tips mencegah kencing manis

Kelebihan Oraz Kapsul Estrak Peria Yang Dapat Membantu Menurunkan Bacaan Gula Dalam Darah

Anda bernar-benar ingin mencuba segala petua sebagaimana yang telah dikongsikan tadi. Namun anda tidak puna masa untuk mencari bahan dan menyediakannya disebabkan oleh masa yang sentiasa sibuk, tak mengapa kerana ORAZ KAPSUL EKSTRAK PERIA dapat membantu anda menurunkan bacaan gula dalam darah dengan mudah tanpa perlu bersusah payah.

tips hilangkan kencing manis semasa mengandung

ORAZ diformulasikan dengan sepenuhnya PERIA KATAK dimana herba ini sangat-sangat bermanfaat dan bertindak balas dengan KENCING MANIS. Dalam peria katak, terdapat sekurangnya tiga jenis bahan aktif bercirikan anti-diabetes seperti charantin yang terbukti dapat merendahkan paras glukos, vicine dan sebatian insulin semula jadi dalam peria yang dikenali sebagai polipeptida-P.

tips menghilangkan kencing manis

Bahan aktif ini telah menjalankan fungsi secara persendirian dan bekerjasama antara satu sama lain dalam membantu mengurangkan kandungan gula dalam darah dan kandungan lectin dalam peria berupaya mengurangkan kepekatan gula dalam darah serta bertindak balas ke atas tisu peripheral tubuh badan anda.

tips menurunkan kencing manis

Bahan Selamat Semulajadi Dan Tidak Membahayakan

Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini telah diperbuat 100% secara semulajadi dengan bahan ekstrak terpilih tanpa sebarang bahan tambahan yang berbahaya. Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini telah disahkan sepenuhnya oleh pihak KKM dengan nombor pendaftaran MAL17117020T. Malah Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini juga turut mendapat kelulusan sijil Halal daripada JAKIM. Sebab itu anda sama sekali tidak perlu berasa risau dan was-was kerana produk Oraz Kapsul Ekstrak Peria benar-benar diperbuat daripada bahan semulajadi sepenuhnya.

tips hilangkan kencing manis semasa mengandung

Dengan pengambilan Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini secara tidak langsung anda akan dapat menurunkan kadar gula darah dengan berkesan tanpa perlu mengamalkan ubat-ubatan lain yang tidak disahkan. Bagi anda yang sememangnya takut untuk berjumpa dengan doktor, mungkin anda juga boleh ikut mencuba Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini sebagai salah satu tips kencing manis bagi menurunkan semula kadar gula darah anda itu sehingga ke tahap normal semula.

tips mencegah kencing manis

Khasiat Oraz Kapsul Ekstrak Peria Terhadap Si Pengguna

Oraz menggunakan 100% khasiat dari PERIA KATAK seperti dibawah:

 • Menurunkan paras glukos dalam darah
 • Melancarkan proses penghadaman karbohidrat
 • Meningkatkan proses rembesan insulin
 • Dapat memulihkan rintangan insulin
 • Agen anti-oksidan
 • Merawat darah tidak sihat
 • Penambah tenaga
 • Membaiki masalah mata
 • Membersih dan memperbaiki masalah hati
 • Merawat masalah buasir

tips mencegah kencing manistips mencegah kencing manis

Produk Terbaik Untuk Bantu Atasi Masalah Kencing Manis

Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini yang mengandungi 80 biji setiap botol sangat – sangat membantu pesakit untuk mengurangkan masalah kencing manis dan diabetik. Sifatnya yang pahit memberikan kesan untuk mengawal masalah kencing manis daripada terus melarat.

tips menurunkan kencing manis

Sebahagian Daripada Pelanggan Yang Telah Menggunakan Oraz Kapsul Ekstrak Peria

tips hilangkan kencing manis semasa mengandungtips hilangkan kencing manis semasa mengandung

tips menurunkan kencing manis

tips menurunkan kencing manis

tips menghindari kencing manis

tips hilangkan kencing manis semasa mengandung

Anda Punya Masalah Gula Darah Yang Tinggi? Anda Mahu Turunkan Kadar Gula Dengan Cepat? Jom Dapatkan Oraz Kapsul Ekstrak Peria Hari Ini Juga !

Anda dah lama mengidap masalah diabetes? Anda dah penat untuk terus menjadi salah seorang pesakit kencing manis? Anda tidak lagi mahu terus mempunyai masalah kesihatan seperti dulu akibat bacaan gula darah yang tinggi? Jangan rungsing, mari sini dan cuba ikhtiar dengan mengambil Oraz Kapsul Ekstrak Peria setiap hari sebagai makanan tambahan harian.

tips hilangkan kencing manis semasa mengandung

Dengan Oraz Kapsul Ekstrak Peria ini anda boleh membantu diri sendiri untuk semakin sihat berbanding dulu. Untuk sebarang pembelian mahupun pertanyaan lanjut, anda bolehlah terus menghubungi pihak yang terbabit melalui detail di bawah ini.

ORAZ KAPSUL EKSTRAK PERIA – TURUNKAN BACAAN GULA DALAM DARAH
Hotline 1: Tekan untuk telefon (014-8272070)Tekan untuk WhatsApp
Hotline 2 : Tekan untuk telefon (013-7249070) | Tekan untuk WhatsApp
Hotline 3 : Tekan untuk telefon (0111-9992360) | Tekan untuk WhatsApp
Website : www.orazmalaysia.com

Nak order Kapsul Ekstrak Peria Oraz?

Hubungi talian +60148272070 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

Malaysia

   
Nak order Kapsul Ekstrak Peria Oraz?

Hubungi talian +60148272070 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Nak order Kapsul Ekstrak Peria Oraz?

Hubungi talian +60148272070 atau WhatsApp SEKARANG!