Review
Apr 11, 2018, 2:34pm

Tips Jimat Elektrik Rumah Sehingga 35 Peratus


Elektrik dijual dalam bentuk unit. Satu unit elektrik bersamaan dengan 1 Kilowatt (1000 Watt) yang digunakan selama satu jam. Maka anda boleh belajar dan mempraktikkan diri bagaimana untuk menggunakan perkakasan rumah yang berunsurkan elektrik dengan cara yang betul  supaya dapat membuat penjimatan yang berganda.

Antara Tips Jimat Elektrik

Siapa cakap susah nak jimatkan elektrik? Elektrik ini boleh dijimatkan dengan pelbagai cara antaranya:

Tips Jimat Elektrik #1 – Padam Semua Lampu Yang Tidak Perlukan

Ada Tips Jimat Elektrik

Penggunaan lampu perlu diminimumkan mengikut keperluan dan sekiranya cahaya semulajadi dapat membantu adalah lebih baik. Pada waktu siang, anda boleh membuka pintu dan tingkap untuk mendapatkan cahaya semulajadi dari luar seberapa banyak yang boleh dan tutuplah lampu di siang hari kecuali jika perlu digunakan untuk sesuatu perkara dengan pencahayaan yang lebih. Sebagai contoh anda perlu gunakan lampu di dapur ketika memasak maka setelah siap memasak padamlah semua lampu terbabit. Lampu yang di padam ini juga boleh mengelakkan peratus berlakunya kebakaran dan sebagainya.

Tips Jimat Elektrik #2 – Tanggalkan Suis Setelah Di Gunakan Dari Soket

Selain ada Tips Jimat Elektrik

Aliran elektrik akan sentiasa berjalan selagi mana anda tidak menutupnya. Begitulah yang terjadi pada suis dan plug. Kerana itu anda perlu memadam dan mencabut mana-mana plug barangan elektrik yang sudah anda tidak perlukan lagi. Sebagai contoh plug yang di gunakan untuk mengecaj telefon bimbit. Setelah bateri telefon bimbit  anda tersebut penuh maka tutuplah plug terbabit dan cabut kepala plug tersebut daripada soket.

Tips Jimat Elektrik #3 – Tutup Semua Tingkap Dan Pintu Sekiranya Menggunakan Penghawa Dingin

tips jimat elektrik di rumah

Sekiranya rumah anda menggunakan penghawa dingin, anda perlu pastikan semua tingkap dan pintu rumah anda di tutup supaya udara dari penghawa dingin anda dapat terasa sejuknya dengan lebih sekata mengikut kehendak anda dengan lebih cepat.

Tips Jimat Elektrik #4 – Tetapkan Suhu Penghawa Dingin Dilaras Yang Tepat

Penetapan suhu pada penghawa dingin memainkan peranan penting dalam menentukan kadar penggunaan tenaga elektrik. Kebiasaannya kita set 16°C yang mana ianya memerlukan tempoh yang lama bagi mencapai suhu tersebut dan keadaan ini akan menyebabkan kompressor penghawa dingin anda terpaksa bekerja menggunakan dengan pantas dengan menggunakan tenaga elektrik yang banyak sehingga tiga kali ganda  pada waktu tersebut demi untuk mencapai suhu yang telah anda setkan di remote penghawa dingin anda.

Selain ada Tips Jimat Elektrik

Jadi suhu ideal bagi menjimatkan penggunaan tenaga elektrik yang betul adalah pada tahap 24°C hingga 25°C. Selain ianya dapat mengurangkan penggunaan tenaga elektrik, ia juga dapat mengelakkan kekerapan anda untuk menekan butang ON dan OFF untuk penghawa dingin tersebut.

Tips Jimat Elektrik #5 – Letakkan Peti Sejuk Di Posisi Yang Betul

Kebiasaannya pengguna akan menempatkan peti sejuk di dalam bahagian dapur. Ini tidak mengapa. Namun sila pastikan anda meletakkan peti sejuk terbabit supaya tidak terlalu dekat dengan tempat anda memasak dan sila jauhkan peti sejuk anda itu sekurang-kurangnya 10 sentimeter dari dinding.

Mencari ada Tips Jimat Elektrik

Sekiranya peti sejuk anda diletakkan benar-benar di dinding dan juga dekat dengan dapur tempat anda memasak, ianya akan menyumbang kepada penggunaan tenaga elektrik yang lebih tinggi kerana suhu dalam peti sejuk tersebut akan dipengaruhi oleh haba yang akan terhasil daripada dinding rumah dan juga dapur gas anda. Jadi, walaupun anda terpaksa meletakkan peti sejuk tersebut di  dalam bahagian dapur namun pastikan ianya mempunyai jarak dengan dapur gas tempat anda memasak seperti gambar di bawah.

Tips Jimat Elektrik #6 – Rajinkan Diri Bersihkan Bilah Kipas Dari Habuk

tips jimat elektrik dengan mencuci kipas

Bagi rumah yang hanya memiliki kipas, tidak kisahlah kipas siling mahupun kipas berdiri. Sila pastikan anda bersihkan bilah kipas tersebut sekurang-kurangnya dua minggu sekali. Ini kerana habuk yang ada di persekitaran ruangan tersebut akan melekat pada bilah kipas terbabit dan semakin lama habuk itu akan semakin menebal. Apabila ini berlaku, kipas anda memerlukan tenaga yang lebih untuk berfungsi dan dalam masa yang sama anda terpaksa memasang kipas itu pada tahap paling laju dek kerana kurang rasa sejuk kerana bilah kipas anda tidak dapat berfungsi dengan betul seperti sepatutnya.

Tips Jimat Elektrik #7 – Penuhkan Air Ke Dalam Cerek Eletrik Sebelum Dididihkan

Cari Tips Jimat Elektrik

Air yang sedikit tidak bermakna kurang elektrik yang digunakan kerana itu anda perlu penuhkan air di dalam cerek elektrik anda sebelum di didihkan air tersebut. Untuk lebih menjimatkan, alihkan air yang masih panas ke dalam termos supaya dapat lebih di kurangkan penggunaan cerek eletrik anda tersebut.

Tip Jimat Elektrik #8 – Matikan Komputer Riba Sepenuhnya Jika Rasa Mengantuk

Ciri Tips Jimat Elektrik

Kesilapan yang sering terjadi adalah apabila komputer riba di set kepada mode standby. Apabila menggunakan komputer riba pada malam hari anda mungkin akan terlepap dan hanya membiarkan saja komputer riba di dalam keadaan siap sedia seperti itu. Hakikat sebenarnya, apabila anda set kepada ‘standyby’ bermakna tenaga elektrik masih lagi di salurkan kepada komputer anda itu. Cara yang paling tepat adalah mematikan komputer anda itu sepenuhnya sebaik saja anda rasa mengantuk.

Tip Jimat Elektrik #9 – Jemur Pakaian Guna Penyangkut Baju Untuk Kurangkan Kedutan

gantung baju tips jimat elektrik tanpa gosok baju

Teknik menjemur baju juga dapat membantu anda untuk menjimatkan kadar penggunaan eletrik. Sekiranya anda menjemur pakaian dengan menggunakan penyangkut baju tidak kisahlah untuk di jemur di dalam mahupun di luar rumah, ianya akan dapat mengurangkan kedutan pada baju-baju anda tersebut. Apabila kedutan berkurangan bermakna anda juga dapat mengurangkan penggunaan seterika.

Tip Jimat Elektrik #10 – Seterika Baju Dalam Kuantiti Yang Banyak

Antara ada Tips Jimat Elektrik

Untuk pengetahuan anda juga, seterika merupakan salah satu barangan elektrik yang akan menggunakan kadar eletrik yang tinggi kerana itu anda perlu bijak dalam menggunakan seterika anda. Selain daripada menjemur pakaian dengan penyangkut baju untuk kurangkan kedutan, anda juga boleh menggosok baju secara serentak untuk penggunaan selama seminggu dan mulakan menggosok baju dengan pakaian yang lebih nipis yang memerlukan haba yang rendah terlebih dahulu kemudian barulah di ikuti oleh baju yang lebih tebal. Jika anda kerap menggunakan sterika pada tiap minggu, ia akan menyebabkan kenaikan bil yang mendadak.

Tip Jimat Elektrik #11 – Jangan Biarkan Televisyen Menjadi Peneman Tidur Anda

Ada ciri dan Tips Jimat Elektrik

Tidak dinafikan ramai daripada kita yang suka menonton televisyen terutama pada waktu malam hari selepas seharian sibuk berkerja dan habit ini kadangkala boleh menyebabkan kita terlelap di ruangan tamu. Pada mulanya anda yang menonton televisyen tapi akhirnya televisyen yang menonton anda. Tabiat menonton televisyen di ruang tamu hingga terlelap ini memang perlu dihakis kerana ianya bukan saja tidak bagus untuk kesihatan bahkan akan mengakibatkan satu pembaziran elektrik. Maka, sekrianya anda tidak mahu bil eletrik anda naik melambung dengan tinggi setiap bulan, sila pastikan anda matikan dulu televisyen anda tersebut sebelum anda menutup mata.

Mari Kita Jimatkan Elektrik Sehingga 35%!

cara jimatkan elektrik rumah sehingga 35 peratus

Ada tak sesiapa yang risau tentang pembayaran bil elektrik yang tinggi setiap bulan? Tahukah anda bahawa kini sudah terdapat sejenis alat yang membolehkan anda menjimatkan penggunaan elektrik di rumah kediaman sehingga ke tahap 35%? Alat ini bernama bernama Electric Saver Devices (ESD) keluaran dari FMS Energy Saver dan ia merupakan alat penjimat elektrik yang paling berkesan di pasaran pada ketika ini. Electric Saver Devices (ESD) telah berada dipasaran sejak dari tahun 2009.

Electric Saver Devices (ESD) ini ialah sejenis alat penjimat elektrik yang direka khas bagi membantu anda mengurangkan kos yang perlu dikeluarkan dari poket untuk pembayaran bil elektrik yang tinggi. Ia juga bagi membantu anda daripada mendapat bil elektrik yang sentiasa melambung tinggi setiap bulan. Ianya bukan hanya mudah dan selamat untuk di gunakan malah sama sekali tidak menyalahi undang-undang.

alat jimat elektrik terbukti

Electric Saver Devices (ESD) ini ternyata berlainan dari alat penjimat elektrik yang lain kerana alat ini telah berjaya menjalani ujikaji selama setahun bagi mendapatkan penjimatan yang paling maksimum. Pengasasnya juga telah mempunyai pengalaman mengajar di dalam bidang elektrik dan elektronik di sekolah aliran vokasional selama dua puluh tahun dan daripada pengalaman tersebut di tambah dengan perbincangan bersama rakan-rakannya yang lain, beliau telah nekad membuat ujikaji bermula April 2008 sehingga Mac 2009.

Selain ujikaji untuk mendapatkan bukti penjimatan, beliau turut menitikberatkan isu kompenan dan bahan yang di gunakan supaya produk yang akan dikeluarkan lebih berkualiti dan bermutu. Maka di sebabkan itu tidak hairanlah mengapa produk Electric Saver Devices (ESD) ini lebih tahan lama berbanding dengan produk-produk lain sepertinya yang ada di pasaran. Electric Saver Devices (ESD) ini boleh dipercayai kerana ianya diperbuat menggunakan kompenan dari Itali yang mempunyai ketahanan selama lima tahun dan ke atas.

peranti jimat elektrik terbaik

Selain ujikaji untuk mendapatkan bukti penjimatan, beliau turut menitikberatkan isu kompenan dan bahan yang di gunakan supaya produk yang akan dikeluarkan lebih berkualiti dan bermutu. Maka di sebabkan itu tidak hairanlah mengapa produk Electric Saver Devices (ESD) ini lebih tahan lama berbanding dengan produk-produk lain sepertinya yang ada di pasaran. Electric Saver Devices (ESD) ini boleh dipercayai kerana ianya diperbuat menggunakan kompenan dari Itali yang mempunyai ketahanan selama lima tahun dan ke atas.

Berbeza dengan alat penjimat elektrik lain yang sedang berada di pasaran, mereka menggunakan hanya satu model untuk semua jumlah bil. Produk Electric Saver Devices (ESD) ini di hasilkan dengan empat jenis model yang berbeza iaitu Model B50, Model B100, Model B250 dan juga Model B400 bertujuan untuk membantu para pengguna mendapatkan penjimatan yang maksimum mengikut penggunaan elektrik kediaman masing-masing. Begitu juga dengan pemasangan pada kediaman yang menggunakan 3 phase, alat penjimat elektrik lain menggunakan model yang sama dengan yang menggunakan single phase menyebabkan ianya tidak menjimatkan bil elektrik bulanan anda.

Tips Jimat Elektrik yang terbaik

Cara untuk menggunakan Electric Saver Devices (ESD) cukup mudah dan pantas. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah pasang pada plug. Ini bermakna anda tidak perlu lagi melakukan apa-apa pendawaian dan kerja penyelenggaraan yang mana di sebabkan itulah ianya sangat selamat untuk digunakan dan sama sekali tidak menyalahi undang-undang.

Kelebihan Electric Saver Devices (ESD)

  • Boleh menjimatkan kadar penggunaan elektrik sebanyak 15% sehingga 35%
  • Mudah di pasang
  • Tidak perlu melakukan sebarang pengubahsuaian dan penyelenggaraan
  • Selamat untuk di gunakan
  • Boleh bertindak sebagai penstabil arus voltan elektrik
  • Di jamin selama 12 bulan (setahun)
  • Tidak menyalahi undang-undang
  • Sesuai untuk di gunakan oleh semua jenis kediaman

Testimoni Pengguna 1

Tips Jimat Elektrik yang berguna

Harga Mengikut Model

1. Model B50 – Untuk Bil Antara RM30 – RM70

Model B50 adalah untuk kegunaan kediaman yang mempunyai kadar bil elektrik sebanyak RM30 sehingga RM70 sebulan. Harga asal model ini adalah sebanyak RM250 namun pengguna boleh mendapatkannya dengan harga promosi serendah RM185 sahaja!

2. Model B100 – Untuk Bil Antara RM71 – RM150

Model B100 adalah untuk kegunaan kediaman yang mempunyai kadar bil elektrik sebanyak RM71 sehingga RM150 sebulan. Harga asal model ini adalah sebanyak RM250 namun pengguna boleh mendapatkannya dengan harga promosi serendah RM185 sahaja!

3. Model B250 – Untuk Bil Antara RM151 – RM300

Model B250 adalah untuk kegunaan kediaman yang mempunyai kadar bil elektrik sebanyak RM150 sehingga RM300 sebulan. Harga asal model ini adalah sebanyak RM250 namun pengguna boleh mendapatkannya dengan harga promosi serendah RM185 sahaja!

4. Model B400 – Untuk Bil Antara RM301 – RM450

Model B400 adalah untuk kegunaan kediaman yang mempunyai kadar bil elektrik sebanyak RM301 sehingga RM450 sebulan. Harga asal model ini adalah sebanyak RM350 namun pengguna boleh mendapatkannya dengan harga promosi serendah RM235 sahaja!

Testimoni Pengguna 2

alat jimat elektrik 3 fasa

 

Dapatkan penjimat eletrik untuk kediaman anda sekarang kerana ternyata ianya sangat bagus dan terbaik untuk kegunaan anda sekeluarga. Anda bukan hanya dapat menjimatkan wang poket malahan dapat menjadi pengguna elektrik yang lebih bijak.

Khas kepada yang order melalui web ini terhad hanya kepada 300 unit sahaja harga bukan RM235, bukan juga RM185 tetapi lebih rendah lagi malahan dapat lagi PERCUMA kos pos. boleh terus tekan link di bawah untuk whatsapp.

ELECTRIC SAVER DEVICES | ALAT JIMAT ELEKTRIK RUMAH
Hubungi: Tekan untuk telefon (011-35497269) | Tekan untuk WhatsApp
Website: http://alatjimatelektrik.blogspot.com

P/S: Sekiranya anda berminat menjadi stokis bagi ESD ini, boleh hubungi nombor berikut: 018-662 2769.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: