Review
Jan 25, 2017, 5:40pm

Tips Grafik Design Untuk Marketing – Tak Perlu Outsource Designer!


Sebelum kita pergi ke Tips Grafik Design untuk marketing ingin saya jelaskan terlebih dahulu apa itu Grafik Design. Grafik merupakan media yang paling utama dan popular digunakan bagi memperlihatkan keterampilan sesebuah aplikasi multimedia. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, grafik bermaksud ‘perkara berkenaan lukisan atau ukiran’.

 Tips Grafik Design

Sebagai usahawan bisnes online, marketing juga memainkan peranan penting. Marketing sangat penting untuk memperkenalkan produk kepada pelanggan. Tanpa pemasaran, produk tidak dapat dijual. Walaupun produk tersebut sangat bagus dan terbaik dalam pasaran.

Manusia lebih suka membeli daripada jenama yang mereka kenal. Seperti kita juga, kita lebih selesa membeli dengan orang yang kita kenal berbanding orang yang tidak kita kenali. Antara sahabat dan orang yang tidak kenal, mana satu yang lebih kita percaya?

Mestilah sahabat kita , bukan. Sebab kita dah kenal dan percaya dengan mereka.

Dan salah satu cara untuk menarik perhatian pelanggan untuk kenal dan percaya dengan produk ialah dengan menggunakan Grafik Design. Kita dapat lihat pelbagai bunting, poster dan flyer dengan design yang berbeza. Ada yang buat kita teruja sehingga tak sabar nak beli produk tersebut. Ada juga yang grafik mereka, membuatkan kita tak rasa apa-apa tarikan pada produk tersebut.

Tips Grafik Design Untuk Marketing

Bagi usahawan bisnes online, disinilah Grafik Design memainkan peranan dalam pemasaran . Kita perlu jadi lain dari yang lain supaya kita dapat “ stand out” daripada pemilik online bisnes yang lain. Jadi bagaimana caranya untuk kita kembangkan bisnes kita dengan lebih agresif?? Jom kita terus membaca Tips Grafik Design.

8 Tips Grafik Design Untuk Marketing Yang Anda Perlu Tahu

8 Tips Grafik Design

Disini saya ada tips Grafik Design untuk makerting. Pastikan anda teruskan membaca sehingga penamatnya supaya anda tidak ketinggalan satu pun tips yang dikongsikan.

1. Ketahui Siapa Sasaran Dan Tujuan Marketing

Ketahui Siapa Sasaran Dan Tujuan Marketing

Sebelum kita memulakan perniagaan perkara utama yang perlu ada sebelum kita memasarkan produk ini ialah dengan mengetahui target kita. Untuk siapa produk tersebut dan apa tujuan marketing yang perlu kita capai. Nak pergi mana-mana mesti kena ambil tahu tujuan dan matlamat akhir bukan?. Kenal pasti dan keputusan samada untuk tingkatkan jualan atau untuk tingkatkan kesedaran pelanggan. Sesetengah produk perlukan “awareness”. Design untuk awareness digunakan untuk tingkatkan kepentingan dan keperluan produk kepada pelanggan.

2. Gunakan Font Yang Menarik Dan Jelas. Limitkan 1-2 Font Sahaja

Gunakan Font Yang Menarik Dan Jelas. Limitkan 1-2 Font Sahaja

Penggunaan font sangat penting. Terdapat banyak font yang boleh anda pilih. Namun, pastikan anda pilih tidak lebih dari 2 jenis font. Mengapa saya tekankan tidak lebih dari 2 jenis font? Ini kerana font sangat memainkan peranan penting dalam memperkenalkan produk. Contoh jika dalam satu kertas A4 mempunyai 5 jenis font adakah anda akan merasa tertarik atau serabut dengan pelbagai bentuk jenis tulisan? Sudah pasti anda rasa serabut bukan? Sebab itu saya tekankan penggunaan font mesti tidak lebih dari 2 jenis font. Supaya mesej yang ingin anda sampaikan kepada pelanggan akan diterima dengan mudah.

3. Warna Yang Kontra Penting Untuk Grafik Design

Warna Yang Kontra Penting Untuk Grafik Design

Warna boleh menunjukkan penekanan mesej . Mata manusia lebih mudah tertarik dengan warna yang terang seperti merah, kuning dan biru. Pilih warna yang sesuai berdasarkan mesej bisnes anda. Pastikan warna yang anda pilih tidak membuatkan produk anda menjadi suram disebabkan warna yang digunakan tidak menonjol. Warna yang kontra adalah warna yang bertentangan. Peranan warna sangat penting kerana warna dapat berhubung terus dengan hati. Pastikan anda menggunakan warna yang kontra dengan tepat. Kerana kesilapan dalam pemilihan warna akan memberi efek kepada tarikan pada produk anda.

4. Mesej Yang Padat Dan Kena Dengan Sasaran Pasaran

Mesej Yang Padat Dan Kena Dengan Sasaran Pasaran

Pastikan apa yang anda ingin sampaikan tepat kepada pelanggan kerana mesej yang betul dapat menarik pelanggan dengan lebih mudah. Gunakan tagline yang menarik . Marketing ibarat hypnosis. Anda berikan ayat pick-up supaya pelanggan merasa teruja dan tertawan untuk mencuba produk atau servis. Anda juga perlu menggunakan ayat yang mudah supaya mesej yang ingin disampaikan mudah difahami. Contoh anda ingin menjual kek coklat brownies pastikan anda menggunakan mesej yang padat dan kena pada sasaran pasaran seperti “lazat , padat dengan coklat dan cair di dalam mulut” pastinya pelanggan akan membayangkan kelazatan coklat yang cair di dalam mulut. Itu antara contoh yang ringkas dapat saya terangkan.

5. Icon Atau Logo Yang Sesuai

Icon Atau Logo Yang Sesuai

Tekankan penggunaan icon atau logo. Logo dapat meningkatkan kesedaran pelanggan terhadap brand produk dan servis. Kenapa perlu menggunakan icon atau logo yang sesuai? ini kerana jika anda menggunakan icon yang tidak sesuai akan menyebabkan kekeliruan kepada pelanggan. Contoh anda ingin jual ayam kfc tapi anda tidak menggunakan icon ayam sebaliknya anda guna ikon burung unta, adakah anda rasa ia icon yang betul??? Jadi disini sebagai usahawan online adakah anda sudah faham sekarang tentang penggunaan logo yang sesuai??anda juga perlu menggunakan logo yang mudah untuk di ingati. saya harap selepas ini tiada lagi kekeliruan dalam penggunaan icon atau logo yang sesuai dalam produk anda.

6. Gambar Yang Menarik Penting Untuk Grafik Design

Gambar Yang Menarik Penting Untuk Grafik Design

Gunakan gambar yang jelas dan resolusi yang betul.Jika anda tidak mempunyai bajet yang besar, anda boleh dapatkan gambar dari shutterstock dan image provider yang lain. Ia lebih jimatkan wang ,masa dan tenaga. Pastikan juga anda menggunakan gambar yang jelas dan terang. Jangan pula anda menggunakan gambar yang terlalu besar hingga membuatkan ruang untuk anda menyampaikan mesej menjadi terhad. Dan juga penggunaan gambar yang bersesuai dengan produk anda. Gambar yang ingin digunakan perlulah menarik dan mengikut kesesuaian produk anda.

7. Saiz Design Yang Betul

Saiz Design Yang Betul

Yang paling baik tentunya grafic design pada saiz yang betul. Sekiranya keseluruhan design anda adalah dalam bentuk vektor di Illustrator, ia tidak menjadi masalah. Kalau anda hantar kepada pencetak banner sekalipun, mereka boleh ubahsuai kembali kepada saiz yang betul tanpa merosakkan kualiti design.

Tapi saya masih masukkan dalam senarai juga kerana mungkin ada yang menggunakan bitmap ketika design di Illustrator. Masalahnya apabila anda berhadapan dengan design bitmap (piksel design) yang biasanya diuruskan menggunakan Adobe Photoshop.

  • Beberapa perkara yang perlu anda tahu adalah.
  • Kira-kira ukuran design adalah di dalam unit inci.
  • Anda hanya perlu design 1/4 daripada saiz asal sahaja.Design pada resolusi 300 DPI (dot per inch).
  • Design menggunakan mode warna CMYK dan bukan RGB (paparan skrin monitor).

Facebook boleh guna design dengan resolusi yang besar. Twitter mesti guna gambar dengan resolusi rendah.

Software Grafik Design Anda Tidak Perlu Outsource Lagi kepada Designer

Software Grafik Design

Tips Grafik Design untuk marketing yang terakhir sekali yang saya cadangkan kepada usahawan online yang masih tercari- cari cara Grafik Design untuk marketing mereka sudah tentunya bagi yang mahukan design yang cepat tanpa perlu menunggu designer, anda boleh menggunakan Software Grafik Suite.

Anda tidak perlu bergantung kepada designer yang mana perlu mengambil giliran. Dan ambil masa yang lama. Dengan pembayaran sekali seumur hidup, software ini memberi akses lifetime . Dan anda boleh membuat design berulang kali tanpa bayaran tambahan.

Software Grafik Suite

Dengan Software Grafik Suite. ini terdapat facebook grafik creator dengan tool ini akan membantu anda revamp facebook profile , fanpage , promosi banner dan apa sahaja di facebook. Saiz dan dimensi telah ditetapkan. Jadi tak perlu lagi anda pening kepala. Disertakan lebih 400 template grafik design untuk anda pilih dan edit. Semuanya proven convert.

Dalam softwaregrafic turut disediakan grafik khas marketing tool ini pula khas untuk design di web mahupun aktiviti GERILLA MARKETING offline anda. Design kupon , flyers, kad, bunting. Anda hanya perlukan 3 hingga 5 minit. Drag and drop fungsi pada tool ini akan lebih memudahkan anda edit dan siapkan mengikut citarasa anda. Penting untuk anda hasilkan banyak design bagi menggunakan branding anda.

Software Grafik Suite Newbie

Dengan menggunakan softwaregrafik ada disediakan youtube channel pro design creator. Apa saja bisnes anda, channel youtube adalah antara perkara wajib yang anda kena ada. Khusus untuk online visibility. Tapi tak juga , kalau orang masuk channel youtube anda design welcome page header buruk atau tak ada langsung. Dengan softwaregrafik ini dapat membantu anda dalam meningkatkan marketing anda.

Baru sikit sahaja saya kupaskan. Banyak lagi tool yang boleh anda gunakan dalam grafik design bagi meningkatkan marketing anda.

Video Marketing Software Grafik Design

Dapatkan Software Grafik Design Untuk Marketing Sekarang !

Jadi apa lagi yang anda tunggu lagi?? Anda ingin grafik design untuk marketing produk anda?? Ini lah jawapanya bagi anda yang ingin menggunakan grafik design untuk marketing anda.

Anda newbie tak ada basic design boleh ke menggunakan tool ini?? Sudah tentulah jawapannya YA!! Kerana software ini sangat mesra newbie. Hanya drag dan drop sahaja.

Anda tak ada pengalaman?? Takut design anda tak cantik?? Jangan lah anda risau kerana disini softwaregrafik telah menyediakan ribuan template untuk anda supaya boleh terus edit dan jadikan ianya milik anda. Mudah sangat kan??

> Tekan Sini Untuk Dapatkan Akses Software Grafik ini Sekarang <
 

Jangan lepaskan peluang ini!!! Lepas ni tak perlu susah-susah nak bayar pada grafik designer kerana dengan softwaregrafik ini anda sendiri boleh jadi designer untuk brand anda sendiri. Siapa tahu mungkin anda sendiri boleh jadi profesional!! Dengan hanya belajar menggunakan softwaregrafik ini.

Jom dapatkan Tips Grafik Design Untuk Marketing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom dapatkan Tips Grafik Design Untuk Marketing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom dapatkan Tips Grafik Design Untuk Marketing SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: