Review
Jun 6, 2018, 10:37am

Tips Elak Rahim Jatuh Dan Bengkak Selepas Bersalin


Shares419

Bagi kaum wanita yang baru sahaja lepas bersalin, adakah anda terasa ingin membuang air kecil tetapi amat sukar untuk membuangnya setiap kali? Adakah anda tidak dapat mengawal kencing setiap kali mahupun bersin? Adakah anda menghadapi masalah sembelit? Ataupun anda berasa tidak puas setiap kali membuang air kecil atau besar?

Tips Elak Rahim Jatuh Sakit

Perkara-perkara atau simptom-simptom berikut adalah tanda-tandanya bahawa rahim atau peranakan anda jatuh, dan kebiasaannya ia dihadapi oleh kaum wanita yang baru sahaja lepas bersalin. Walaupun keadaan ini adalah normal bagi sebilangan besar kaum wanita, ia juga boleh terjadi kepada anak-anak dara yang masih belum berkahwin atau belum mengandung serta melahirkan anak. Kita akan melihat apakah punca serta tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin, tetapi sebaiknya kita mengetahui dahulu apakah punca rahim jatuh dan bengkak ya.

Punca dan Tips Elak Rahim Jatuh Dan Bengkak Selepas Bersalin

Seperti yang telah dinytakan tadi, keadaan rahim atau peranakan yang jatuh adalah perkara yang normal bagi wanita yang baru sahaja melahirkan anak, walau bagaimanapun ia juga boleh terjadi pada anak-anak dara yang belum berkahwin ataupun para wanita yang belum melahirkan anak. Antara punca-punca rahim jatuh dan bengkak adalah kehamilan yang kerap dan bersalin berulang kali pada jarak yang dekat. Ada juga berpunca daripada otot-otot rahim menjadi kian lemah selepas bersalin seiring dengan peningkatan usia.

Tips Elak Rahim Jatuh Kepit

Selain dari itu juga, antara punca-punca rahim jatuh yang lain termasuklah melahirkan bayi yang besar, melahirkan bayi dengan bantuan forceps atau vakum, kerap mengangkat benda berat, obesiti, berdiri terlalu lama, dan juga pernah melakukan pembedahan di sekitar luar kawasan rahim. Selepas bersalin, ibu-ibu akan kebiasaanya akan mengalami apa yang dikenali sebagai ‘rengat’, yang mana rengat disebabkan oleh darah yang terkumpul bersama sembilan bulan di dalam rahim bersama uri, juga dikenali sebagai ‘darah bantak’. Sekiranya darah ini tidak keluar semasa proses kelahiran, darah ini akan bertukar menjadi racun di dalam rahim. Seeloknya sekirannya terjadi keadaan sebegini, ibu-ibu haruslah mengamalkan tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin.

Amalan dan Tips Elak Rahim Jatuh Dan Bengkak Selepas Bersalin

Antara tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin yang boleh diamalkan oleh ibu-ibu selepas bersalin adalah seperti berikut:

Tips Elak Rahim Jatuh Bengkung

 1. Berpantang dengan betul dan jangan malas-malas untuk mengamalkan berbengkung, bertungku dan membuat perkara-perkara yang perlu bagi ibu di didalam pantang
 2. Ambil makanan berkhasiat untuk bekalan tenaga, kerana ia dapat membantu mempercepatkan kesihatan dan paling penting cukup zat seimbang untuk penghasilan susu dalam bayi.
 3. Mengamalkan produk set berpantang yang terbaik, kerana secara keseluruhannya set berpantang ini amat baik untuk memulihkan luka, menguatkan otot pelvik, memberi tenaga serta mengelakkan masalah meroyan dan stress.
 4. Pengambilan air kosong juga sangat penting untuk mengelakkan masalah sembelit yang sering terjadi di kalangan ibu-ibu selepas bersalin. Pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran dan makanan berserat boleh membantu mengatasi masalah sembelit.
 5. Elakkan meneran sehingga 15 minit di dalam tandas sehingga boleh menyebabkan risiko buasir yang boleh memudaratkan dan lebih berbahaya.
 6. Senaman kegel amat penting selepas bersalin untuk memulihkan luka epistomi dengan cepat di samping menguatkan otot-otot pelvik dan mengelakkan masalah faraj longgar.
 7. Amalan bertungku dan berbengkung mestilah dilakukan dengan betul kerana ia akan menyumbang kepada pengecutan rahim, pengempisan perut dan meletakkan rahim pada kedudukan yang betul.
 8. Pemakaian girdle atau sut pelangsingan badan juga dapat membantu, tetapi pastikan bukan memakai korset yang amat ketat.
 9. Jauhkan dari merokok dan juga jauhkan diri daripada perokok bagi menghindari batuk yang kronik semasa dalam pantang.
 10. Elakkan berdiri terlalu lama terutamanya bagi para guru, nurse, jurutera, pensyarah atau sesiapa sahaja yang kerap berdiri. Sesekali lunjurkan kaki di atas bangku.
 11. Elakkan mengangkat barang-barang berat sekurang-kurangnya di dalam tempoh 6 bulan pertama kecuali berat bayi kita sendiri.

Tips Elak Rahim Jatuh Tuam

Selain daripada amalan-amalan yang boleh dipraktikkan di atas, terdapat satu produk yang anda boleh cuba sebagai tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin. Adakah anda ingin tahu apakah produk yang dimaksudkan tersebut? Mari kita lihat dan perkenalkannya.

Jamu Dewi Dara – Amalan Jamu Untuk Elakkan Rahim Jatuh Dan Bengkak

Penjagaan awal adalah penting bagi perempuan supaya mereka kekal sihat, cergas dan anggun. Di samping mengamalkan tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin, boleh juga diamalkan memakan herba tradisional untuk penjagaan dalaman yang teratur. Justeru itu, mari kita perkenalkan kepada salah satu produk herba tradisional yang terdapat di pasaran iaitu Jamu Dewi Dara.

Tips Elak Rahim Jatuh Herba

Jamu Dewi Dara adalah merupakan supplement harian yang dapat membantu masalah wanita seperti cyst, fibroid, migraine dan sebagainya. Jamu Dewi Dara berfungsi untuk membersihkan dalaman kita dengan membersihkan serta mengeluarkan sisa-sisa kotoran selepas bersama, di samping mengeluarkan darah nifas atau period yang tertinggal di dalam badan yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Tambahan pula, Jamu Dewi Dara juga dapat mampu mengecut dan mencuci rahim. Dengan mengamalkan Jamu Dewi Dara, ia akan memanaskan rahim lalu menyebabkan darah beku akan cair serta darah berjalan dengan lancar dan period akan menjadi lebih teratur.

Cara Tips Elak Rahim Jatuh

Amalan Jamu Dewi Dara juga dapat merawat senggugut serta keputihan, menyuburkan rahim, membuang angin dalam badan, membuang toksik di dalam badan, mengawal kandungan kolestrol di dalam badan serta melancarkan sistem pencernaan. Ia juga dapat membantu menghilangkan “kentut” di bahagian vagina, merapatkan bahagian dalaman dan juga membantu melegakan penyakit cyst atau fibroid. Ini adalah sebahagian kebaikan-kebaikan penggunaan Jamu Dewi Dara yang boleh diamalkan sebagai tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin.

Harga Dan Cara Pemakanan Jamu Dewi Dara

jamu dewi dara terbaik dan murah

Nama Produk: Jamu Dewi Dara
Nombor Pendaftaran KKM: MAL 06030940TC
Harga: RM48 / 50 Biji

Cara Pemakanan Jamu Dewi Dara:
2 biji selepas sarapan pagi atau 2 biji di waktu pagi dan 2 biji di waktu malam bagi mereka yang menghadapi penyakit berat seperti cysts, fibroid dan wanita dalam berpantang.

Testimoni Pengguna-Pengguna Jamu Dewi Dara

Marilah kita melihat antara testimoni-testimoni pengguna Jamu Dewi Dara yang telahpun mendapat hasil yang memberangsangkan hasil daripada penggunaan Jamu Dewi Dara sebagai tips elak rahim jatuh dan bengkak selepas bersalin. Sudah pastinya testimoni mereka akan mendorong mereka yang mempunyai masalah rahim atau peranakan yang jatuh dan bengkak untuk mencuba serta mengamalkan Jamu Dewi Dara ini.

Tips Elak Rahim Jatuh Kesan

Langkah Tips Elak Rahim Jatuh

Petua Tips Elak Rahim Jatuh

Dapatkan Jamu Dewi Dara Sekarang!

Dengan harga yang mampu milik, ia amat berbaloi untuk ringgit anda kerana ianya diperbuat bukan dari satu jenis herba sahaja tetapi diadun dari lebih 23 jenis herba serta rempah istimewa yang terpilih. Bukan mudah dan kos pembuatannya bukannya murah untuk menggabungkan pelbagai khasiat herba dan rempah di dalam satu formula. Jamu Dewi Dara bukan sahaja memberi nilai kesihatan malah nilai untuk wang anda. Tidak hairanlah sekiranya Jamu Dewi Dara kini menjadi kesayangan serta mendapat tempat di hati pengguna. Kini anda boleh mengamalkan penggunaan Jamu Dewi Dara sebagai tips elak rahim jatuh bengkak selepas bersalin. Dapatkannya sekarang!

Tips Elak Rahim Jatuh Produk

JAMU DEWI DARA | MENJAGA KESIHATAN DALAMAN WANITA
Hubungi: Tekan untuk telefon (019-2290208) | Tekan untuk WhatsApp

Alamat:
Seri Dewi Malam Sdn Bhd
No 3 Jalan Keluli AM7/AM, Pusat Perniagaan Bukit Raja Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: