Review
Jun 8, 2018, 3:55am

Tips Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif


Sama juga seperti kaum wanita yang ingin tampak kurus dan langsing.Mempunyai badan ‘sado’ sudah menjadi trend terkini, tidak kira lelaki dewasa, mahupun pelajar sekolah. Masing-masing berminat untuk memiliki badan tegap dan sasa. Pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan badan idaman ini, namun jangan sesekali mengambil jalan pintas dengan pengambilan bahan larangan kerana ia akan memberikan kesan negatif bagi jangka masa panjang.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Mudah

Tips Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif

Pastinya ramai jejaka di luar sana yang mengimpikan badan tegap dan sasa.Bukan untuk memasuki acara bina badan, tetapi untuk menambahkan keyakinan diri. Sama juga seperti kaum wanita yang ingin tampak kurus dan langsing. Mempunyai badan ‘sado’ sudah menjadi trend terkini, tidak kira lelaki dewasa, mahupun pelajar sekolah. Masing-masing berminat untuk memiliki badan tegap dan sasa. Pelbagai cara yang boleh anda lakukan untuk mendapatkan badan idaman ini antaranya :

1. Pengambilan Makanan Yang Sihat Dan Seimbang

Berikan komitmen untuk mengambil makanan yang sihat dan seimbang. Ini adalah sangat penting untuk anda mendapatkan tubuh yang sihat. Gantikan karbohidrat sederhana yang anda ambil dengan karbohidrat pada sarapan pagi. Hindari makanan segera seboleh mungkin.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Senang

2. Lebihkan Protein Dalam Pemakanan

Dapatkan protein yang mencukupi kerana protein membantu kita untuk menguatkan jaringan otot ketika kita kehilangan lemak dari tubuh. Makan 1 gram protein untuk setiap angka berat badan. Makan protein sebelum dan sesudah latihan. Minum protein shake untuk mendapatkan protein yang lengkap.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Hebat

3. Lakukan Senaman Atau Aerobik Setiap Hari

Lakukan senaman seperti jogging, aerobik atau berenang selama 45 minit dalam sehari. Kombinasi setiap aerobik ini antara gerak laju dan perlahan dalam rutin latihan harian untuk membakar kalori. Jogging dengan perlahan selama 3 minit dan gantikan dengan berlari laju selama satu minit sebelum kembali ke kelajuan perlahan.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Bergaya

4. Tumpuan Kepada Compound Exercise

Bagi memastikan otot-otot seluruh badan menjadi lebih kuat dan padat, anda perlu menumpukan kepada compound exercise. Ia adalah satu kaedah mengangkat badan (lifts) yang melibatkan latihan membina otot lebih daripada satu sendi. Latihan yang berterusan juga akan merangsang dan membebaskan hormon seperti Testosteron yang menggalakkan pertumbuhan tisu-tisu otot baru. Teknik ini penting bagi mempersiapkan badan anda untuk membina otot dengan lebih cepat dan berkesan.

Cara Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif

5. Lakukan Senaman ‘Pull Up’

Jangan pandang rendah dengan bergayut! Secara logik, kalau anda mahu pull-up banyak kali, pasti anda kena pegang bar tersebut untuk masa lama bagi mendapatkan kuantiti rep  banyak yang anda inginkan itu. Kalau anda tidak mampu untuk menahan kuasa cengkaman anda bagi tempoh tersebut, bagaimana anda mahu repping pull-up, bukan?

Langkah Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif

Bergayut sahaja mengaktifkan hampir seluruh otot bahagian atas. Anda bukan sahaja mencengkam, malah mengawal otot teras, memastikan tulang belikat berada dalam posisi stabil dan kukuh, serta menegakkan tulang belakang. Mereka yang mempunyai kuasa cengkaman yang kuat, saya jamin akan kuat juga dalam senaman deadlift, bench press, dan beberapa senaman-senaman asas lain! Jadi, apa kata anda cuba bergayut mulai sekarang?

Contoh Senaman Bina Otot Paling Cepat Menggunakan PULL UP

1. Pull Up

King of Back exercise. Senaman ini akan aktifkan setiap otot bahagian belakang badan. Pastikan setiap reps adalah clean reps dan tiada ‘kipping’. Jika ini adalah pertama kali anda melakukan senaman pull up, boleh cuba lakukan ‘negatif pullup’ untuk membantu memudahkan senaman dilakukan.

Bagaimana Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif

2. Wide Pull Up

Senaman ini dilakukan dengan memgang palang bar pada kedudukan sedikit lebar daripada kelebaran bahu. Teknik ini akan lebih mengaktifkan otot lattisimus dorsi atau ‘lat’. Teknik ini juga membantu mendapatkan bentuk badan ‘v-shaped back’.

Petua Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif

3. L-Sit Pull Up

Senaman ini memerlukan anda untuk menaikkan kaki selari dengan badan ketika melakukan pull up. Untuk beginner, senaman ini boleh dilakukan dengan menaikkan lutut sahaja untuk lebih mudah. Teknik ini mengubah centre weight dan menambahkan lebih bebanan pada setiap pull up yang dilakukan tanpa menambah sebarang bebanan dari luar. L-SIT PULL UP membantu meningkatkan core strength dan meningkatkan kualiti senaman pullup dengan mengelakkan anda melakukan cheat reps dengan ‘kipping’ atau melonjakkan badan.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Kesan

4. Archer / Typewriter Pull Up

Kedua dua jenis senaman ini  iaah senaman yang berbeza. Archer pull up lebih focus pada menguatkan satu belah tangan pada satu2 masa. Dan ini membantu pada progress ‘one-arm pullup’. Manakala typewriter pull up pula dilakukan tanpa perlu menurunkan badan pada posisi ‘hanging’. Ia dilakukan dengan menggerakkan tubuh dari satu sisi ke sisi yang lain. Senaman ini lebih kepada ‘muscle control’. Meningkatkan kebolehan mengawal kekuatan otot pada satu2 tempoh. Dan ini juga menbantu pada progress ‘one-arm pullup;.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Bergayut

5. Chin Up

Senaman chin up ini dilakukan dengan kedua belah tapak tangan menghadap pada badan. Berbeza dengan  pull up ialah kedudukan genggaman samada menghadap kebelakang atau menghadap ke depan.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Pull Up

Best kan Kalau dapat Buat Senaman PULL UP Ni. Ada Jual Ke?

Mestilah ada jual. Untuk memiliki Pull Up Bar ini anda boleh membelinya secara online atau atas talian. Inilah latihan terbaik untuk anda yang ingin miliki badan sado dengan pantas menggunakan Pull Up Bar kerana Pull up sendiri merupakan salah satu latihan dari beberapa latihan dalam proses pembentukan otot agar tubuh yang dimiliki dapat terlihat sado.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Badan

Beli PULL UP BAR Murah Ready Stock Di Malaysia

Nak sado cepat? Tak sabar nak tunggu barang cepat sampai? Jangan risau kerana Pull Up Bar kami adalah ‘Ready Stock’ jadi, anda tidak perlu tunggu lama untuk mendapatkannya.

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Tangan

Pull Up Bar di Malaysia hanya RM60! Fast delivery! 1-3 hari sahaja !

Ya! Kami tawarkan kepada anda Pull Up Bar ini dengan harga serendah RM60 sahaja dari harga asal/pasaran iaitu RM120. Jika anda beli dengan kami, anda dapat jimat sebanyak RM60 ringgit! Penjimatan yang sangat banyak. Tambahan pula, kos penghantaran dari kami adalah percuma dan hanya mengambil 1 hingga 3 hari sahaja untuk terus sampai ke rumah anda. Sungguh menjimatkan dan proses penghantaran yang cepat bukan?

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Lelaki

Lihat Kegunaan Lain Pull Up Bar Sesuai Untuk Semua Tempat Dan Boleh Pakai Di Mana Sahaja!

Benda ni paling penting. Keistimewaan Pull Up Bar yang kami tawarkan ini boleh digunakan di seluruh jenis pintu dan boleh ekjas panjang mengikut saiz pintu rumah anda. Saiznya yang kecil tapi sangat kukuh untuk anda bergayut lama merupakan satu kelebihan. Anda tidak perlu risau jatuh atau patah kerana pull up bar ini sangat berkualiti tinggi. Lihat antara kelebihan lain Pull Up Bar :

1. Sesuai Untuk Seluruh Pintu

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Wanita

Pull up bar mudah alih boleh di pasang seluruh pintu di Malaysia dengan mudah. Boleh dipanjangkan sehingga 1 meter untuk disesuaikan ke pintu. Pemasangan hanya mengambil masa 5 minit sahaja.

2. Tak perlu Screws / Drilling

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Skru

Tidak perlu skrew atau nak drill pintu. Hanya menggunakan konsep tekanan, anda hanya perlu memanjangkan bar sehingga ianya melekat. Boleh support sehingga 100 kg !

3. Versatile

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Pilihan

Anda boleh ubah ketinggian bar tersebut dan buat macam-macam workout seperti pull / chin-ups leg raises, vertical hangs, incline pull-ups. sit-ups, push-ups.

4. Harga Yang Sangat Murah

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Dijamin

Mulakan workout hanya di rumah sahaja dengan serendah RM60 SAHAJA ! Bandingkan je lah dengan barang-barang workout lain, memang pull up bar ini adalah sangat berbaloi !

Kelebihan Pull Up Bar Dari Kami

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Harga

  • Pull Up bar sangat sesuai mana-mana frame pintu dari 62cm – 100cm.
  • Sesuai dengan seluruh Pintu Malaysia tanpa skrew dan tanpa drill pintu.
  • Boleh tahan sehingga 100kg.
  • Untuk pembayaran, anda boleh transfer guna ATM machine atau paling mudah transfer online sahaja menggunakan Billplz. Tidak perlu copy paste no akaun.
  • Untuk order, penghantaran dan detail untuk pembayaran, klik ORDER NOW.
  • Pos selama 1-3 hari sahaja. Kami menggunakan pos laju atau nation wide. Bergantung pada waktu tersebut. Kami yang akan pilih courier penghantaran. Tapi biasanya maksimum 3 hari sahaja.

Lihat Testimoni Pengguna PULL UP BAR Di Bawah

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Testimoni

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Seronok

Bina Otot Dengan Cepat dan Efektif Hubungi

Miliki Pull Up Bar Dengan Harga Termurah Sekarang!
Website : https://tipsworkout.easy.co/products/pull-up-bar

 

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: