Review
Mar 23, 2018, 5:14am

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap Untuk Rabun Silau


Mata merupakan organ anugerah tuhan yang sangat berharga, oleh itu kesihatan mata perlu diambil kira sebagai salah satu daripada penjagaan kesihatan. Untuk memastikan kita dapat menikmati penglihatan yang baik dan berpanjangan, kita perlu menitikberatkan soal kesihatan mata dan menjaga keseluruhan fungsi penglihatan. Kita perlu mendapatkan pemeriksaan mata secara berkala untuk memastikan fungsi penglihatan adalah baik.

Antara Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Tip – Tip Penjagaan Kesihatan Mata

Antara tips yang dapat dikongsikan ialah;

 • Jarak Membaca

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Pastikan membaca pada jarak antara 30 hingga 40cm dari buku ke mata. Jarak yang terlalu dekat akan menyebabkan otot-otot mata menegang untuk memfokus. Hal ini boleh mengakibatkan sakit kepala.

 • Posisi Badan Ketika Membaca

Selain Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Posisi badan hendaklah sentiasa tegak. Jangan membaca sambil berbaring. Hal ini akan menyebabkan otot-otot mata terpaksa bekerja lebih untuk menfokus pada bahan bacaan. Mata akan menjadi cepat letih dan tidak dapat bertahan lama untuk membaca.

 • Pencahayaan

Dapat Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Cahaya yang mencukupi amat penting ketika membaca. Pastikan pencahayaan yang digunakan tidak terlalu malap atau terlalu terang ketika membaca kerana akan mengganggu keselesaan dan kesihatan mata.

 • Makanan Untuk Mata

Ada Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Pemakanan yang betul memainkan peranan penting dalam menjaga kesihatan mata dan dapat mencegah daripada penyakit mata. Pastikan makanan seharian yang anda ambil sedikit sebanyak dapat memberi nutrisi penting bagi mengekalkan kesihatan mata. Amalkan makan makanan yang kaya dengan vitamin A dan C – susu, sayur (terutama lobak dan brokoli) dan buah-buahan (terutama aprikot dan anggur) dan sebagainya.

 • Pengguna Komputer

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Penggunaan komputer dengan cara betul dapat menjamin kesihatan mata yang baik. Beberapa panduan disediakan bagi pengguna komputer iaitu Kedudukan skrin computer. Pastikan kedudukan komputer sama paras dengan mata dalam keadaan horizontal dan 30 cm dari mata. Selain itu, Pencahayaan yang bersesuaian. Keletihan pada mata akibat penggunaan komputer berlaku apabila terdapat cahaya yang berlebihan dari sumber luar (matahari) dan lampu di dalam rumah atau pejabat. Pastikan pencahayaan di sekeliling komputer separuh lebih malap daripada cahaya lampu yang digunakan di rumah dan pejabat. Gunakan lampu pejabat atau bilik yang mempunyai intensiti yang bersesuaian.

 • Memakai Cermin Mata Hitam (Sunglasses)

Kaedah Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Cermin mata hitam (sunglasses) ialah cermin mata yang memberikan perlindungan sinaran Ultra Violet (UV) daripada cahaya matahari. Pastikan anda mendapatkan nasihat daripada optometris ketika memilih cermin mata hitam yang sesuai dengan anda. Cermin mata hitam yang baik adalah yang dapat menapis dan memberi perlindungan sebanyak 99-100% UVA dan UVB daripada cahaya matahari. Sinaran UV boleh menyebabkan katarak. Cermin mata hitam dipakai bagi mengelakkan sinaran matahari Cermin mata hitam dipakai bagi mengelakkan sinaran matahari memasuki mata

 • Pemeriksaan Mata Berkala

Terapat Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Dapatkan pemeriksaan mata sekurang-kurangnya sekali setahun bagi memastikan tahap penglihatan dan kesihatan mata anda sentiasa berada dalam keadaan baik.

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Pemakaian kanta lekap sudah menjadi satu keperluan masa kini. Ada yang memakainya sebagai satu fesyen terkini untuk kelihatan lebih cantik dan berkeyakinan. Dari satu sudut kanta lekap memang memberikan keselesaan kepada pemakainya kerana mereka tidak perlu menggunakan cermin mata. Pemakai kanta lekap lebih yakin untuk mengenakan fesyen pakaian tanpa perlu risau mengenai kesesuaian dengan cermin mata. Namun Begitu tahukah anda tentang Penjagaan kanta lekap.

Tip-tip Penjagaan Kesihatan Kanta Lengkap

cara menjaga kanta lekap

Kanta lekap ialah kepingan plastik nipis melengkung yang dilekapkan ke kornea. Tujuan pemakaiannya untuk baiki masalah rabun atau terapeutik. Dapatkan ujian tahap penglihatan, pengukuran kelengkungan kornea dan pemeriksaan kesihatan mata daripada optometris atau juruoptik berlesen. Jangan beli kanta lekap daripada jurujual kaunter atau melalui internet.

Dapatkan pemeriksaan selepas penggunaan kanta lekap kerana penggunaan kanta lekap jangka panjang akan mengubah fisiologi mata dan boleh menimbulkan komplikasi.

Penjagaan Kanta Lekap Dan Larutan Pencuci atau Rendaman

Cari Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

 • Basuh dan keringkan tangan anda sebelum menyentuh kanta lekap.
 • Gunakan larutan pencuci kanta lekap yang hanya disarankan oleh optometris atau juruoptik berlesen anda.
 • Gosok kanta lekap anda semasa mencuci untuk membersihkan sebarang deposit dan mikroorganisma.
 • Jangan gunakan larutan pencuci yang telah luput tarikh (expired). Tempoh luput larutan pencuci kanta lekap yang telah dibuka pula adalah 3 bulan selepas larutan dibuka.
 • Kanta lekap yang terendam lama dan tidak dipakai perlu ditukar dengan larutan rendaman baru sekurang-kurangnya 2 hari sekali. Kanta tersebut juga perlu dicuci sebelum dipakai semula.
 • Cuci dan bilas kanta lekap yang jatuh atau terkeluar dari mata sebelum memakainya semula. Ganti kanta yang terjatuh dengan kanta baru jika anda ada bekalan kanta lain.
 • Jangan menambah larutan rendaman (topping off) untuk mengurangkan risiko jangkitan dan radang mata.
 • Buang larutan rendaman setiap kali selepas kanta lekap dipakai. Gunakan larutan rendaman baru ketika hendak merendam kanta lekap semula.
 • Pastikan anda mempunyai cermin mata dengan kuasa kanta yang terkini.
 • Jangan gunakan air paip atau air suling yang dibuat sendiri untuk mencuci kanta lekap.

Penjagaan Bekas Kanta Lekap

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

 • Bekas kanta lekap perlu ditukar sekurang-kurangnya 3 bulan sekali.
 • Bekas kanta lekap perlu dicuci dengan larutan pencuci kanta lekap, bukan dengan air paip. Bekas kanta lekap perlu dikeringkan pada posisi terbalik dan penutup bekas dibiarkan terbuka.
 • Bekas kanta lekap harus disimpan atau diletakkan dalam bilik atau pada persekitaran yang kering. Jangan simpan bekas kanta lekap di dalam bilik air atau persekitaran yang lembap.
 • Pemakaian kanta lekap dalam persekitaran/ situasi berbeza

Amaran keras bagi pengguna kanta lekap;

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

 • Jangan berkongsi kanta lekap anda dengan orang lain.
 • Mulakan memakai kanta lekap pada mata kanan dahulu supaya tidak keliru
 • Pastikan kanta lekap tidak terbalik semasa hendak memakainya
 • Buang kanta lekap yang telah luput tarikh
 • Elakkan memakai kanta lekap tujuh hari berturut-turut. Biarkan mata berehat pada hari keenam atau pada hujung minggu.

Berhenti daripada memakai kanta lekap jika mata anda tidak selesa, mata merah dan penglihatan kabur. Sentiasalah berhubung dengan optometris atau juruoptik berlesen anda untuk mendapatkan nasihat pemakaian dan penjagaan yang selamat.

Sight Studio Optometry Pakar Penjagaan Mata

Selain ada Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Sight Studio Optometry merupakan Lokasi terbaik untuk semua keperluan eyecare dan eyewear anda. Sight Studio Optometry telah menguasai fesyen terkini dan couture untuk membawa anda kepada cermin mata terbaik. Sight Studio Optometry disokong oleh lebih daripada 30 jenama terkenal yang merangkumi bingkai dari golongan bayi hingga golongan tua.

Mempunyai Optometris Yang Pakar

Tugas utama Optometris adalah memeriksa mata dan mengesan masalah penglihatan bagi semua peringkat umur ( dari bayi hingga dewasa ). Optometris mengesan masalah rabun mata ( rabun jauh dan dekat ), juling dan mengesan penyakit mata seperti mata merah, glaukoma, katarak, retinopati diabetes dan lain-lain lagi.

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Optometris akan menentukan rawatan yang bersesuaian dengan kes sama ada cermin mata, kanta lekap, kanta prisma atau latihan mata atau terapi visual atau kombinasi. Optometris juga memberi khidmat nasihat mengenai jenis kanta dan cermin mata yang sesuai dengan jenis rabun dan masalah mata.

Lebih Banyak Jenama, Lebih Banyak Bingkai

Antara Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap yang betul

Sight Studio mempunyai lebih dari 30 jenama dari beribu bingkai yang mempunyai kualiti yang bermutu tinggi. Sight Studio Optometry juga menyediakan cermin mata kanak – kanak yang tahan lasak dan lensa progresif untuk golongan yang lebih tua.

Pengalaman, Pengetahuan, dan Teknologi

Pakar optik Sight Studio Optometry dilengkapi dengan latar belakang pengalaman yang luas, pengetahuan untuk menjana pilihan yang tepat, dan teknologi untuk memberikan hasil terbaik dan menjamin masa depan penglihatan anda.

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Peperiksaan mata Sight Studio Optometry menggunakan kemajuan teknologi terkini yang disokong oleh lebih daripada 35 tahun pengalaman kumulatif untuk memastikan diagnosis Sight Studio Optometry tidak hanya tepat, tetapi mereka dapat menangkap apa-apa penyakit atau kemerosotan penglihatan seawal mungkin. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa 80% buta dapat dicegah.

Tepat, Interaksi Mesra

Ada Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Anda akan mendapat layanan yang mesra dari pekerja – pekerja Sight Studio Optometry dan mereka akan memberi maklumat yang tepat pada kepada anda.

Servis Yang Disediakan Di Sight Studio Optometry

Pemeriksaan mata yang berkaitan;

 • Kerabunan ( Rabun warna, rabun jauh, rabun dekat dan astigmatism )
 • Kondisi bebola mata ( Kencing manis, Galukoma, katarak, mata kering, dan Darah tinggi ).
 • Kekuatan otot mata

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Jika anda seorang dari salah satu kakitangan kerajaan anda layak untuk bayar ansuran sebanyak 2 kali manakala Baucar Keluarga Bahagia RM150 akan diserahkan khusus buat kakitangan bukan kerajaan.

Pakej Yang Dilancarkan di Sight Studio Optometry

Terdapat 2 pakaj yang disediakan oleh Sight Studio Optometry iaitu pakej ekonomi dan pakej bijak.

Pakej Ekonomi : Tiada waranti

 • Frame + kanta
 • Single vision RM 189
 • Multifocal RM 489

Pakej Bijak : Waranti 2 tahun

 • Frame + kanta
 • Single vision RM 450 sehingga RM 1500
 • Multifocal RM 700 sehingga RM 3000.

Sekali Melangkah, Pasti Tersenyum Riang

Begitu ramai yang tersenyum gembira apabila melangkah keluar dar Sight Studio Optometry. Hal ini kerana mereka amat berpuas hati terhadap layanan dan servis mereka. Jom kita lihat kegembiraan mereka apabila melangkah masuk ke Sight Studio Optometry.

Tahu Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Faham Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

Cara dan Tip Penjagaan Mata Dan Kanta Lekap

 

Anda mengalami masalah mata? Kini anda tidak perlu pening kepala untuk memikirkannya lagi. Segeralah mendapatkan bantuan pakar di Sight Studio Optometry. Untuk maklumat lanjut, sila hubungi info di bawah ini.

SIGHT STUDIO OPTOMETRY | PAKAR PENJAGAAN MATA
Hubungi: Tekan untuk telefon (01110504413) | Tekan untuk WhatsApp
Facebook : Sight Studio Optometry
Instagram : @sightstudio.optometry
Lokasi:
Sight Studio Optometry
Lot G-96A, Tingkat Bawah Kompleks PKNS Shah Alam,
Persiaran Tasik 4505 Shah Alam Selangor.

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: