Review
Feb 5, 2018, 8:57am

Tikar Sarawak Murah Rotan Anyaman Segak Emas


Identiti etnik masyarakat pribumi Sarawak seperti Bidayuh, Iban, Melanau, Kayan, dan Kenyah adalah faktor yang mewujudkan keunikan kraftangan Sarawak sekali gus menghasilkan pelbagai jenis produk yang mempunyai nilai seni dan bermutu tinggi.

Tikar Sarawak Murah Anyaman rotan Segak Emas

Situasi budaya di Malaysia amat unik kerana setiap etnik yang ada mempusakai tradisi budaya masing-masing yang berbeza antara satu sama lain. Oleh demikian, adalah amat penting untuk memahami dan menonjolkan identiti setiap etnik agar dapat dikongsi bersama-sama oleh semua kaum di Malaysia. Negeri Sarawak mempunyai 27 kumpulan etnik yang mengamalkan bahasa, budaya dan cara hidup mereka yang tersendiri.

Seni Anyaman Satu Seni Budaya Masyarakat Orang Ulu Di Sarawak

Masyarakat Orang Ulu bergantung sepenuhnya kepada kepintaran tangan mereka untuk memenuhi keperluan kegiatan ekonomi dan sosial. Antara kegiatan kraftangan mereka ialah menganyam, mengukir, dan membuat perhiasan daripada manik. Masyarakat umum masih kurang mengetahui dan memahami aspek seni kraftangan masyarakat Orang Ulu. Justeru, kajian ini dilakukan bagi meneliti seni anyaman tikar masyarakat Orang Ulu di Sarawak. Seni anyaman dilihat sebagai satu seni budaya yang didasari oleh ilmu, adat, kepercayaan dan amalan tradisi yang diwarisi sejak turun temurun.

tikar sarawak murah rotan anyaman segak emas

Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas Kebanggaan Masyarakat Sarawak

Tikar Sarawak rotan anyaman segak emas adalah antara produk kraftangan yang sepatutnya menjadi kebanggaan penduduk di Sarawak kerana populariti dan reputasinya semakin meningkat di kalangan masyarakat luar. Sememangnya anyaman rotan menjadi salah satu hasil kraf yang cantik dan halus. Ia bukan sahaja sesuai untuk dijadikan hiasan tetapi akan membuat penerimanya tersenyum dan ceria menerimanya sebagai hamper daripada seseorang.

tikar tradisional rakyat sarawak

Hiasan dalaman rumah lebih menarik apabila memakai Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas

Tikar Sarawak merupakan nama yang begitu sinonim dengan hasil industri kraf tangan di Sarawak selain daripada kek lapis dan ikan terubuk masin. Tikar Sarawak bila sebut sahaja namanya, orang ramai sudah membayangkan betapa indahnya kediaman mereka bila dihias dengan perhiasan tersebut. Oleh kerana corak dan warnanya yang pelbagai serta hasil kerja tangannya yang halus, tikar Sarawak kini setanding dengan kemasyhuran kek lapis Sarawak.

kegunaan tikar sarawak anyaman segak emas

Kediaman Rumah Tampak Lebih Eksklusif Dan Mewah Dengan Tikar Sarawak Rotan Segak Emas

Tikar Sarawak dikenali sebagai hasil kerja tangan masyarakat Bidayuh di negeri ini yang biasa menggunakan tikar tersebut untuk menjemur beras. Bagi masyarakat bandar, tikar Sarawak pula dijadikan sebagai perhiasan dinding, lapik meja tamu dan lapik lantai. Tikar jenis ini sesuai dipadankan dengan hiasan rumah lain jika anda ingin melahirkan suasana kediaman yang berkonsepkan etnik ataupun lama. Bagaimanapun, ia tetap sesuai digunakan bagi anda yang menyukai konsep moden, bergantung pada kreativiti tersendiri.

hiasan rumah menggunakan tikar sarawak

Penghasilan Tikar Sarawak Rotan Segak Emas kemas dan Berkualiti

Selain itu, uniknya mengenai tikar Sarawak ialah kerana ia dianyam menggunakan dua jenis bahan iaitu rotan dan kulit kayu. Antara jenis tikar Sarawak ialah tikar kelasah, tikar segak mas, tikar kayu palembang dan banyak lagi.

kraftangan tikar sarawak dari rotan

Harga Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas Mengikut Saiz

Jika pengunjung inginkan harga yang sedikit berbeza, mereka menjanjikan pelbagai jenis, saiz dan corak tikar Sarawak yang pasti melenturkan hati pengunjung yang datang ke situ. Pengunjung yang datang pasti berpuas hati dengan kualiti dan harga tikar Sarawak yang dijual.

harga tikar anyaman sarawak

Bagaimanapun harga tersebut bergantung pada saiz, bahan dan corak yang digunakan untuk membuat tikar Sarawak. Kebanyakan tikar yang mereka jual adalah dari jenis tikar segak emas yang diminati pembeli berikutan corak dan kilatan padanya yang membuatkan ia lebih menarik.

Saiz Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas

Terdapat 3 saiz standard untuk tikar sarawak rotan ini. Ianya adalah saiz yang mengikut keperluan rumah di Malaysia juga.

Size: 5 X 7

tikar sarawak 5 x 7 kaki

Size: 6 X 9

tikar sarawak 6 x 9 kaki

Size: 7 X 10

tikar sarawak 7 x 10 kaki

Tikar Sarawak Anyaman Rotan Anyaman Segak Emas Mudah Dicuci Dan Tahan Lama

Rata-rata surirumah memberitahu tikar rotan segak emas ini senang di jaga. Jika kotor, hanya perlu lap sahaja dengan kain basah dan jemur sehingga kering. Juga sangat praktikal buat mereka yang miliki anak-anak kecil yang alah pada habuk dan debu karpet tetap masih ingin dan diidamkan ruang rumah yang menawan serta mempersonakan. Tikar ini juga tahan sehingga bertahun-tahun lamanya.

tikar sarawak rotan

Tikar sarawak anyaman rotan segak emas turut popular dan diminati sebab unik dan cantik menjadikannya sesuai sebagai hamparan dalam rumah malah tahan untuk diletakkan di luar rumah

Kenapa Harus Beli Tikar Sarawak Murah – Rotan Segak Emas Ini?

  • Menggunakan rotan Segak Emas yang berwarna keemasan dan akan berkilat apabila selalu digunakan
  • Dianyam menggunakan tangan oleh penganyam tradisional masyarakat Bidayuh Sarawak.
  • Dianyam menggunakan kulit kayu yang berkualiti dan
  • Tahan lama (Dijamin 100%)
  • Tidak berhabuk dan berdebu
  • Amat sesuai untuk mereka yang alah dengan karpet terutamanya kanak-kanak
  • Baik untuk kesihatan
  • Begitu mendapat perhatian dengan trend sekarang untuk ruang tamu dan ruang makan nampak mewah dan ekslusif

corak tikar sarawak rotan

Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas Mendapat Permintaan Tinggi Oleh Masyarakat

Kini permintaan tikar kayu Sarawak adalah sangat tinggi dan ianya sebagai satu daya tarikan untuk mendapatkannya. Tikar kayu Sarawak asli adalah berbeza dengan tikar yang lain terutamanya dari segi rekaan, kualiti penyudahan dan jenis kayu yang digunakan. Kebanyakan para pelanggan kami telah menukar tikar atau karpet sedia ada kepada Tikar Sarawak Rotan Segak Emas.

permintaan terhadap tikar sarawak rotan

Ianya mudah dibersihkan, tiada habuk dan tidak perlu menggunakan penyedut habuk untuk kerja-kerja pembersihan. Hanya lap dengan kain atau gunakan mop di atas permukaan kayu. Sangat mudah. Kesemua Tikar Sarawak Rotan Segak Emas mereka adalah buatan tangan dan diambil terus dari Sarawak.

Suasana kediaman tampak berbeza memakai Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas

Ruang tamu antara kediaman rumah yang sering digunakan kerana disitulah tempat ahli keluarga berbual dan beristirhat. Tidak dinafikan ia perlu dihias dengan sempurna. Bagi mereka yang ingin cita rasa berbeza dan mahu lari daripada kebiasaan menggunakan hamparan permaidani, tikar sesuai sebagai alternatif.

tikar rotan sarawak murah

Antara dicadangkan, Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas  lebih mudah dijaga selain mempunyai nilai estetika.Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas  adalah produk yang dihasilkan suku kaum Bidayuh. Malah masyarakat Bidayuh di Kampung Jagoi, Serikin, Sarawak antara terawal menjual hasil kraf tangan tikar kelasah di Pasar Serikin.

Awas dengan Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas Tiruan!

Tikar ini dijamin dan mereka hanya memilih tikar sarawak baik dari yang terbaik untuk para pelanggannya. Mereka memastikan kesemua pelanggannya mendapat tikar dengan kualiti yang sangat tinggi. Terdapat banyak tikar sarawak yang berada di pasaran. Walaubagimanapun kualiti mereka adalah tidak sama dengan kualiti tikar mereka. Awas dengan tikar Sarawak tiruan.

tikar rotan sarawak tiruan

Anda boleh mendapatkan harga rendah daripada mereka tetapi kualiti yang anda perolehi adalah berbeza terutamanya dari segi kayu yang mereka gunakan iaitu daripada kayu getah berbanding dengan kami di ambil dari kayu palembang. Kayu getah adalah lebih ringan berbanding dengan kayu palembang, mudah retak/pecah terutamanya apabila benda berat diletakkan ke atasnya seperti meja makan.

Corak Yang Menarik Hasil Buatan Tangan

Anyaman tikar dengan lembaran berbeza hadir dengan corak yang begitu cantik merupakan usaha sebenar yang wajar diberi perhatian memandangkan untuk menghasilkannya merupakan sesuatu yang rumit dan mencabar. Keindahan Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas terus menghidupkan warisan budaya Sarawak. Tikar ini antaranya cara membuatnya menggunakan tangan dan bahan-bahan yang diperoleh dari sekeliling kampung ini sangat asli dan etnik.

tikar rotan sarawak buatan tangan yang halus

Ia bukanlah satu proses yang mudah kerana pembuatannya menggunakan seratus peratus kerja tangan, ketelitian dan ketekunan. Selain itu, rotan dan kulit kayu perlu diraut halus sebelum dianyam untuk dijadikan tikar. Rotan tua digunakan bagi mendapatkan tikar kelasah berkualiti tinggi. Rotan pula mestilah daripada rotan segar putih dan segar emas.

Miliki Tikar Sarawak Rotan Segak Emas Dengan Harga Termurah

Di Sarawak, kebanyakan produk industri kolej ini mudah dijumpai di Tebingan Kuching atau lebih dikenali masyarakat setempat sebagai ‘Water Front’ dan Batu Tujuh. Walaubagaimana pun, masih ramai yang tidak tahu lokasi kedai yang menjualnya. Bila disebut mengenai soal harga pula, biasanya tikar Sarawak menawarkan harga serendah RM35 hingga ke RM500.

dapatkan tikar sarawak murah secara online

Beli Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas Sekarang !

Permintaan terhadap tikar ini tidak pernah surut, malah semakin meningkat setiap tahun kerana tempahan yang banyak diterima oleh pembeli serata Malaysia. Beli sekarang Tikar Sarawak Rotan Anyaman Segak Emas di pautan di bawah :

 

Jom Order Tikar Sarawak SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Tikar Sarawak SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Tikar Sarawak SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: