Review
Oct 23, 2019, 9:00am

Tempat Repair Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang


Ramai yang boleh pandu kereta, hebat di jalanraya tetapi bab penjagaan kereta langsung tak tahu. Serba serbi diserah kepada mekanik. Kerosakan kecil jika dibiar berlarutan, akan menyebabkan kerosakan menjadi besar dan memerlukan kos yang tinggi untuk dibaiki. Penjagaan kereta bukan sekadar basuh luar dan dalam serta hantar servis berkala saja, tetapi pemilik kereta perlulah tahu bunyi amaran awal yang dikeluarkan kenderaan anda. Jangan sampai lampu indicator kereta tak bernyala pun masih tak perasan ya.

Repair Kereta Murah di Kuantan Malaysia

5 Jenis Kerosakan Kereta Yang Sering Terjadi

Kenderaan yang kita bawa memerlukan penyenggaraan berkala. Sesetengah alat ganti perlu ditukar akibat rosak dan ada mesti diganti akibat masalah haus dan lusuh (wear and tear) disebabkan kesan penggunaan dan usia kenderaan. Berikut saya senaraikan 5 alat ganti kereta paling kerap ditukar. Sikap melengah-lengah atau sikap ambil mudah bukan saja menyebabkan masalah berterusan, tetapi turut mendedahkan pemandu kepada risiko kemalangan jalan raya.

1. BATERI

Repair Kereta Murah di Kuantan Paling Padu

Apabila bateri kenderaan anda semakin berusia, prestasi enjin merosot dan risiko kegagalan enjin meningkat. Pada situasi tertentu, kereta anda mungkin perlu ‘jump start’ (pemula lompat) untuk menghidupkannya. Lapisan asid dan cas rendah ialah sebab biasa yang menyebabkan kegagalan bateri. Namun, ia juga berpunca akibat tabiat pemanduan teruk seperti terlupa menutup lampu, membiarkan penyaman udara terpasang apabila kereta tidak dihidupkan dan meninggalkan kereta terlalu lama. Penyelesaian terbaik, ganti bateri setiap 4-5 tahun dan periksa sekerap mungkin bagi memastikan terminal tidak kotor dan kabel tidak rosak, termasuk kerosakan fizikal lain

2. LAMPU LUARAN

Repair Kereta Murah di Kuantan 2019 2020

Lampu brek, signal belok, lampu belakang dan lampu luaran kecil lain cenderung mengalami kerosakan berbanding lampu utama. Ramai pemandu tidak perasan kondisi lampu kenderaan mereka kerana duduk di dalam, jadi pemeriksaan berkala perlu dibuat.
Minta bantuan rakan untuk berdiri di luar ketika menguji semua lampu kenderaan. Sebarang mentol terbakar perlu ditanggalkan daripada perumah, digantikan dan diuji sekali lagi supaya berfungsi dengan baik. Cara menanggal dan memasang mentol dapat dirujuk pada manual pengguna.

3. SISTEM PEMANTAUAN TEKANAN TAYAR (TPMS)

Repair Kereta Murah di Kuantan Padu

Menyenggara tekanan tayar menjadi lebih mudah apabila kereta memiliki sistem pemantauan tekanan tayar (TPMS) yang berfungsi baik. Namun, kegagalan bateri boleh menyebabkan ciri keselamatan itu tidak dapat beroperasi baik. Ada 2 jenis sistem:

  • Sistem tidak langsung – membaca tekanan tayar daripada sensor dalam Brek Anti-Kunci (ABS) dan memastikan paras tekanan betul dengan memantau jumlah putaran setiap roda.
  • Sistem langsung – memiliki sensor yang terletak dalam tayar untuk memberikan bacaan lebih tepat. Kekurangan, apabila sistem tidak berfungsi, anda memerlukan bantuan pakar.

4. FIUS

Repair Kereta Murah di Kuantan Paling Terbaik

Jika anda mengalami masalah berterusan dengan bilah pengelap cermin, pengelip, pemanas dan instrumen kenderaan lain, anda mungkin menghadapi masalah kerosakan fius. Bagi memastikan sama ada fius bermasalah atau tidak, cari kotak fius dalam kereta dan periksa sebarang fius hitam. Anda juga boleh memegang fius dan menghalanya di depan punca cahaya untuk melihat jika wayar dalaman sudah patah. Fius terbakar tidak boleh dibaiki, tetapi dalam banyak kes anda boleh menggantikannya sendiri.

5. SPARK PLUG (PALAM PENCUCUH) ROSAK

Repair Kereta Murah di Kuantan 2019 dan 2020

Susah nak hidup lepas tu bunyi crank atau dah hidup semput-semput, tak pun lampu semua menyala cuma enjin tak hidup. Ini mungkin kerana spark plug rosak jadi kereta tak boleh ignite. Kalau macam ni baik anda telefon mekanik untuk tukar spark plug baru. Antara petanda awal spark plug kereta bermasalah bila kita tekan minyak kuat macam mana pun kita tetap rasa kereta tu perlahan dan berat.

Bengkel Repair Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang

Repair Kereta Murah di Kuantan Terbaik

Semasa dalam perjalanan terutama sekali di lebuh raya, apa yang paling merisaukan pemandu adalah apabila kenderaan mereka mengalami kerosakan, tak kiralah kerosakan kecil seperti tayar pancit, enjin kereta terlampau panas sehinggalah melibatkan kerosakan enjin yang teruk. Bila kita berada di negeri orang pastinya sedikit sukar untuk mencari bengkel kereta yang terbaik bukan? Khas untuk anda yang mencari bengkel kereta di Kuantan Pahang, kini tidak perlu rungsing lagi kerana saya telah jumpa sebuah bengkel kereta yang terbaik disini.

Tempat Repair Kereta Boleh Dipercayai Di Kuantan Pahang Dari Krs Autoworks

Repair Kereta Murah di Kuantan Dan Terbaik

Bengkel Krs Autoworks ni sangat bagus ramai hantar servis dekat kedai dia. Lagipun pemilik kedai ini merupakan orang melayu kita dan sangat berpengalaman dalam repair kereta. Staf dia pun sangat berpengalaman dalam repair kereta.

Krs Autoworks tahu akan masalah yang biasa ada terjadi pada sesebuah model kereta itu dan tahu cara membaikinya.

Repair Kereta Murah di Kuantan Gambang

Untuk memastikan kenderaan anda beroperasi dengan sempurna, ia perlu diselenggara oleh mekanik yang terlatih. Bengkel Krs Autoworks boleh membantu anda repair segala jenis kerosakan kereta bagi memastikan kenderaan itu tahan lebih lama. Kalau contoh ekzos anda bocor sikit mereka tidak akan tampal atau welding sikit bahagian bocor tu, tapi mereka akan terus tukar 1 set sebab mereka tahu kalau dah bocor maksudnya hayat ekzos anda sudah sampai masa untuk ditukar dan kemungkinan bahagian ekzos lain mungkin akan bocor juga, jadi lebih baik tukar 1 set. Itulah cara mereka.

Krs Autoworks Juga Menyediakan Khidmat One Stop Centre berkaitan :

Repair Kereta Murah di Kuantan 2020

  • Menyediakan perkhidmatan servis serta pembaikan kenderaan.
  • Diagnosis & trouble shhoting kerosakan kenderaan
  • Menjual Alat Ganti kenderaan baru & terpakai
  • Khidmat kerosakan kenderaan serta trak tunda 24Jam
  • Agen Insuran serta cukai jalan kenderaan.
  • Wakil Urusan Puspakom Sera JPJ

Krs Autoworks Telah Bantu Ramai Repair Kereta Di Kuantan Pahang. Lihat testimoni :

Repair Kereta Murah di Kuantan UIA

Repair Kereta Murah di Kuantan Pahang

Repair Kereta Murah di Kuantan 2019

Mencari Bengkel Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang? Jom ke Krs Autoworks

Mencari Bengkel Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang? Jom ke Krs Autoworks

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B-58 Jalan Tanjung Api Kuantan 25050

   
Mencari Bengkel Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang? Jom ke Krs Autoworks

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Mencari Bengkel Kereta Murah Dan Terbaik Di Kuantan Pahang? Jom ke Krs Autoworks

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: