Review
Mar 22, 2018, 5:41pm

Tempahan Kek dan Coklat Sedap Untuk Majlis Harijadi


  •  
  •  
  •  
  •  

Kek merupakan bentuk roti atau makanan seperti roti. Dalam bentuk moden, ia biasanya pencuci mulut dimasak manis. Dalam bentuk yang asal, kek biasanya roti goreng atau kek keju, dan biasanya berbentuk cakera. Menentukan sama ada sesuatu makanan yang diberikan patut dikelaskan sebagai roti, kek, atau pastri boleh menjadi sukar.

tempahan kek dan coklat sedap

Kek sering menjadi pencuci mulut pilihan selepas makan di majlis-majlis upacara, terutamanya majlis perkahwinan, ulang tahun, dan hari lahir. Terdapat banyak resipi kek sehingga tidak terkira, ada yang seperti roti, beberapa jenis berlemak dan rumit, dan banyak yang telah berabad lamanya. Membuat kek tidak lagi proses yang rumit, pada suatu masa banyak kerja diperlukan bagi menghasilkan kek (terutamanya mengepuk buih telur ), peralatan membakar dan arahan telah diringkaskan agar tukang masak yang paling amatur masih boleh membuat kek.

Punca Kek Tidak Menjadi

kenapa kek tak menjadi

Terdapat banyak kesalahan yang anda lakukan apabila kek anda tidak naik atau tidak menjadi. Antara puncanya adalah;

Baking Powder dan Baking Soda Yang Sudah Luput / Lama

Kek kebiasaannya akan kempis ketika keluar daripada oven kalau baking powder atau baking soda yang digunakan dah hilang kemampuan untuk membantu mengembangkan kek. Baking powder dan baking soda hanya boleh digunakan sehingga 6 bulan dari tempoh dibuka.

baking powder expired tidak boleh digunakan lagi

Sebaiknya setiap kali membeli baking powder, pastikan ada expiry date yang jelas di label supaya kite tahu bahan tersebut masih boleh digunakan atau perlu dibuang. Penggunaan baking powder memang dalam kuantiti yang sangat sedikit. Jadi, jika anda tidak terlalu aktif baking, labelkan dan beli pada kadar yang sedikit.

Terlalu Lama Mengacau Adunan

Terlalu lama mengacau adunan pun boleh menyebabkan kek menjadi kempis ( Overbeat ). So berapa lama sepatutnya nak mengacau adunan? Sejujurnya tiada waktu yang tepat sebab semuanya bergantung alat yang dipakai, keadaan persekitaran dan condition bahan yang digunakan. Apabila memukul telur atau mentega, sila lakukan exactly mengikut keadaan yang tertulis dalam resipi.

punca kek tak menjadi kerana pukul terlalu lama

Jika diminta untuk pukul telur sehingga tebal, pucat atau gebu anda harus lakukan mengikut arahan. Tapi bila sampai peringkat memukul telur yang dicampurkan dengan bahan-bahan kering ( tepung, gula dan lain – lain ), anda harus lebih berhati hati sebab ketika itu boleh jadi punca kek anda akan menjadi atau tidak.

mengadung terlalu lama akan buat kek jadi bantat

Bila anda pukul telur dan mentega terlalu lama, buih udara yang terhasil daripada proses campuran telur dan mentega akan hilang kerana overbeat.  Untuk mempercepatkan sebatinya campuran bahan-bahan kering dengan bahan basah yang sudah dipukul, anda perlu biasakan tabiat menapis atau mengayak dulu bahan-bahan kering. Jika perlu, ulang sehingga 2 – 3 kali sebelum dicampur ke dalam adunan.

Suhu Oven Dan Kerap Membuka Pintu Oven

Suhu oven sangat mempengaruhi hasil kek anda. Malah, ada beberapa resepi kek atau pastry product yang sangat sensitif dengan suhu oven. Suhu yang terlalu tinggi atau terlalu rendah akan menyebabkan kek mengembang lalu turun bila dikeluarkan dari oven. Kalau oven yang tidak ada termometer atau penunjuk suhu, sebaiknya belilah portable thermometer.

kerap buka oven akan merosakkan suhu kek

Selain isu suhu oven, satu lagi perkara yang penting adalah anda tidak boleh buka atau tutup pintu oven dengan kerap. Paling cepat pun tunggu sehingga setengah jam dari waktu mula membakar. Setiap kali pintu oven dibuka, suhu di dalam oven akan jatuh 10-25 C dan penurunan suhu ini biasanya akan menyebabkan proses pengembangan kek terganggu.

Waktu Membakar dan Waktu Adunan Diperap Tidak Dijaga

adunan kek yang betul

Adunan kek yang sudah sebati tak boleh di biar terlalu lama. Lebih – lebih lagi apabila adunan tersebut tidak ditambah emulsifier yang boleh menstabilkan adunan. Untuk penyediaan oven pula, bila kapasiti oven kita terbatas, sebaiknya kurangkan jumlah resepi yang kita buat

Tidak Tempatkan Kek di Tengah Oven

membakar di tengah oven

Jika membakar kek, sebaiknya letakkan di tempat yang paling centre. Kalau perlu membakar 2 loyang, letak kedua dua loyang bersebelahan dan pusingkan loyang selang 20 – 25 minit.

Tempahan Kek dan Coklat Sedap Untuk Majlis Hari jadi

Nyum Nyum Choco merupakan perusahaan yang khusus dalam pengeluaran pelbagai jenis Kek dan coklat seperti coklat kuaci , coklat batu , coklat peanut , coklat rice dan choco crispy yang menggunakan 100% mentega asli. Kami menghasilkan Kek yang dibuat dengan hanya menggunakan bahan mentah yang dipilih khas dari bahan-bahan yang halal.

tempah kek harijadi sedap

Misi Nyum Nyum Choco adalah mudah. Kami ingin memberikan anda, keluarga anda, kawan-kawan dan rakan-rakan perniagaan dengan Kek dan coklat terbaik yang pernah anda rasai. Bagi individu yang mahu tempah kek dan coklat untuk meraikan hari jadi di Pulau Pinang, anda jangan lepaskan peluang untuk menempah kek dengan kami.

Bahan – Bahan Yang Digunakan Selamat Untuk Di Makan

bahan membuat kek yang berkualiti dan halal

Bahan – bahan yang digunakan sememangnya halal dan selamat, tiada bahan pengawet untuk di makan. Setiap bahan yang digunakan telah melepasi piawaian jabatan kesihatan. Kek dan Coklat by Nyum Nyum Choco yang dihasilkan boleh bertahan sehingga 6 bulan atau lebih. Kami juga ada menyediakan khidmat penghantaran ke seluruh semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak dengan caj penghantaran. Proses penghantaran mengambil masa dalam 1 hingga 3 hari sahaja.

Keistimewa Kek Dan Coklat Dari Nyum Nyum Choco

Kami boleh memberi jaminan bahawa jika anda membuat tempahan kek dan coklat dari Nyum Nyum Choco, pasti anda mengulangi tempahan lagi. Antara Keistimewaan Kek dan Coklat kami ialah;

  • Kek dan Coklat By Nyum Nyum Choco dijamin halal dan sedap
  • open borong serendah 1kg, 5kg, 10kg,15kg, 20kg, 25kg
  • coklat by Nyum Nyum Choco tidak cair apabila di pos
  • lebih berkualiti
  • harga yang rendah dan mampu milik
tempahan kek dan coklat sedap nyum nyum choco

Kek Dan coklat ini menjadi kegilaan ramai kerana rasanya yang sedap. Kek dan Coklat ini juga sesuai dimakan seisi keluarga. Selain itu, Kek dan Coklat ini boleh juga untuk dihidangkan di majlis – majlis hari lahir,  doorgift, goodies atau sebagai hadiah kudap – kudap seisi keluarga .

Harga Kek Dan Coklat By Nyum Nyum Choco

Harga untuk Rich Choco Kuaci, Rich Choco Rice dan Rich Choco Crispy adalah seperti berikut;

500 g = RM 14 ( postage RM 8 SM / RM 11 SS ) 1 kg = RM 28 ( postage RM 10 SM / RM 15 SS ) 5 kg=  RM 26 X 5 kg ( postage RM 20 SM / RM28 SS ) 30 kg = RM 25 X 30 kg 50 kg = RM 24 X 50 kg

harga choco coklat dan kek viral

Manakala harga untuk Rich Peanut Choco dan Rich Stone Choco pula ialah;

500 g = RM 16 ( postage RM 8 SM / RM 11 SS ) 1 kg = RM 32 ( postage RM 10 SM / RM15 SS ) 5 kg =  RM 31 X 5 kg ( postage RM 20 SM / RM 28 SS ) 30 kg = RM 30 X 30 kg Lebih 50 kg = RM 29 X 50 kg

Selain itu, harga bagi choco campuran peanut ,stone dan lain – lain ialah;

500 g = RM 16 1kg = RM 32

Peringatan penting untuk semua pelangan nyum nyum choco harga semua coklat di atas adalah sama kecuali Coklat Batu bagi setiap belian loose secara kilo.

harga coklat choco viral

Coklat Istanbul, Coklat Viral dan Meletop Pada masa Kini

Pernah dengar coklat Istanbul yang tengah viral sekarang ni? Pernah dengar tapi tak pernah rasa? Jangan lepaskan peluang untuk merasa coklat Istanbul di Nyum Nyum Choco. Coklat ini diperbuat daripada Istanbul dan dijamin 100 peratus halal. Terdapat pelbagai pilihan coklat Istanbul viral seperti pure chocolate, milky chocolate, green tea chocolate, lemon chocolate, strawberi chocolate dan coconut milky chocolate.

harga coklat instanbul murah

Harga untuk Coklat Istanbul adalah seperti berikut;

1 Jar = RM 20 ( 500 g ) 2 Jar = RM 36 (1 kg )

Testimoni Penggemar Kek Dan Coklat By Nyum Nyum Choco

testimoni pembeli coklat choco viral testimoni pembeli coklat choco viral testimoni pembeli coklat choco viral testimoni pembeli coklat choco viral testimoni pembeli coklat choco viral

Jom Membuat Tempahan Kek Dan Coklat Di Nyum Nyum Choco!

Bagi yang ingin menempah kek mahupun coklat untuk majlis hari jadi atau kudapan semasa menonton televisyen, anda boleh lah menghubungi nombor yang tertera di bawah. Kami memberi jaminan sekali anda menempah, pasti anda menempah untuk kali kedua.

tempah kek dan coklat sedap dan viral

NYUM NYUM CHOCO | TEMPAHAN KEK DAN COKLAT MURAH Hotline 1: Tekan untuk telefon (019-4884842) | Tekan untuk WhatsApp Hotline 2: Tekan untuk telefon (0199471895) | Tekan untuk WhatsApp