Review
Oct 27, 2017, 11:33am

Teknik Cara Membuat Kek Seperti Seorang Pakar


Cara Membuat Kek teknik-kek-lembut-dan-gebu

Kek yang menjadi bergantung kepada Baker yang membakar menggunakan alat-alat yang betul dan sesuai. Amat penting menggunakan alat-alat yang betul semasa menyediakan kek supaya kek menjadi dan tidak runtuh. Penggunaan alat yang salah dan timbangan yang tidak tepat boleh menyebabkan anda kecewa apabila kek tidak kembang setelah menunggu selama beberapa minit.

Terdapat banyak tip yang telah dikongsikan oleh ramai chef-chef dan baker-baker di TV mahupun di internet untuk mendapatkan kek yang sempurna. Artikel ini akan berkongsi dengan anda beberapa tips dan rahsia untuk membuat kek seperti seorang yang pakar.

Elak Guna Telur Sejuk & Timbang Tepung Dengan Betul

Cara Membuat Kek teknik-hasilkan-kek-telur-dan-tepung

Sama seperti butter dengan meletakkannya pada suhu bilik, terlu juga perlu berbuat demikian. Jika tidak, ia tidak akan emusilasi dengan campuran dengan betul. Jika anda tidak cukup masa untuk menunggu telur mengikut suhu bilik, anda boleh meletakkan telur ke dalam mangkuk berisi air suam selama 10 hingga 15 minit.

Gunakan sudu dan masukkan kedalam gelas sukatan. Kemudian buang lebihan tepung dengan pisau. Jangan mencedok terus dari beg tepung menggunakan gelas sukatan. Jika anda berbuat demikian, tepung anda akan padan dan anda akan menggunakan tepung yang berlebihan daripada yang diperlukan.

Bahagikan Secara Rata & Belajar Buat Kek Rata

bahagikan-kek-secara-sama-rata

Apabila anda membuat dua atau lebih kek dari batter yang sama, pastikan anda menimbang setiap bekas untuk mendapatkan saiz yang sama apabila di bakar kelak. Jika anda menuangnya tanpa menimbang, anda akan dapati kek anda nanti berbeza dari segi saiz, ketinggian, tinggi, pendek dan mungkin ada yang runtuh. Elakkan sebaik-baiknya menuang ikut citarasa.

Untuk melepa kek dengan mudah, anda perlu belajar bagaimana untuk menghasilkan kek yang rata apabila di bakar. Kek yang yang membujur di atas akan menyukarkan anda meleparkannya nanti. Jika ia berlaku demikian, cara terbaik adalah menggunakan pisau bergigi dan potong di bahagian yang membujur.

Masukkan Ke Dalam Peti Sejuk & Sapu Nipis Lapisan Sedak

simpan-kek-dalam-peti-sejuk

Seperti yang diketahui, kek yang siap dibakar akan dibiarkan sejuk mengikut suhu bilik sebelum anda berbuat apa-apa. Sebelum anda melepa adalah di cadangkan untuk masukkan kek yang telah sejuk mengikut suhu bilik ke dalam peti sejuk terlebih dahulu untuk mengeraskan sedikit kek. Ini untuk memudahkan anda melakukan frosting nanti.

Sapu Nipis Lapisan Sedak. Sedak akan akan melekat pada frosting anda apabila anda melepa. Untuk mengelakkan berlaku demikian, lepakan satu lapisan nipis pada bahagian atas dan tepi kek untuk mengelakkan sedak berterabur dan melekat pada frosting nanti. Kemudian sejukkan ke dalam peti sejuk selama beberapa minit. Setelah itu, barulah anda melepa frosting yang lebih tebal.

Kenali Oven Anda & Pusingkan Bekas Semasa Bakar Kek

bakar-pada-suhu-yang-betul

Untuk mengelakkan kek anda tidak masak atau terlebih masak, gunakan termometer. Ia adalah cara tebaik untuk kalibrasi oven dengan betul. Bakarkan kek di tengah-tengah oven dan elakkkan terlalu hampir kepada siling oven kerana ia boleh menyebabkan kek anda hangus. Tutup pintu oven dengan perlahan untuk mengelakan udara dalam kek terkeluar dari batter. Untuk memeriksan kek, gunakan batang kayu dan cucuk di mana-mana sahaja pada kek. Jika kayu kek tersebut bersih, bermakna kek anda telah siap.

Letakkan Bekas Ditengah-Tengah Oven. Elakkan daripada menyentuh dinding oven. Jika oven anda tidak cukup besar untuk meletkakkan dua bekas, asingkan dan letak pada tingkat berbeza untuk membenarkan aliran udara. Ini akan memastikan kek anda masak dengan rata. Tetapi tunggu ke telah dua per tiga masak untuk mengelakkan kek runtuh. Jika anda menggunakan lebih dari dua tingkat, pindahkan kedudukan kek dari atas ke bawah dan sebaliknya dari bawah ke atas.

Terbalikan Kek Untuk Menyejukannya

terbalikkan-kek-untuk-ratakan

Ini akan meratakan bahagian atas kek supaya mudah untuk di lepa atau di tingkatkan. Jika bahagian atas masih lagi membujut, potongkan bahagian bujur tersebut dengan pisau bergigi.

Slays The Cake Pakar Pembuat Cake

tempah-kek-dari-slays-the-cake

Bukan mudah sebenarnya nak buak kek yang sempurna, cantik dengan hiasan dan sedap. Ia sebenarnya memerlukan masa untuk belajar buat kek. Jika anda merancang untuk buat kek dan belajar dengan hanya menonton video youtube, pastinya anda perlu buat berulang-ulang kali untuk mendapatkan kek yang sempurna. Lebih-lebih lagi jika anda buat kek hari jadi pada saat terakhir tanpa sebarang percubaan dan pengalaman. Pasti anda akan kecewa dan membuang masa.

Jika anda hendak kek hari jadi, serahkan kepada pakar. Serahkan kepada Slays The Cake. Ditubuhkan pada 2015, Slays The Cake telah menjamu kek hari jadi kepada ramai orang dengan hiasan-hiasan yang cantik-cantik dan yang paling penting adalah rasa kek yang enak dan sedap.

Slays The Cake menggunakan bahan berkualiti untuk memastikan kek yang anda makan bertaraf 5 bintang. Bahan yang berkualiti memastikan anda berpuas hati dengan apa yang anda dapat. Kerana ramai penjual kek mengambil jalan mudah menggunakan bahan murah tetapi mengenakan harga yang mahal..

Sehubungan itu, walaupun bahan yang digunakan berkualiti, tetapi Slays The Cake akan mengasilkan kek yang dihasilkan mengikut bajet yang anda tetapkan. Kualiti kek tidak akan dikorbankan semata-mata untuk mendapatkan untung lebih. Anda pasti akan dapat yang terbaik dengan bajet yang anda tetapkan.

Kek yang dihasilkan bukan sahaja cantik dipandang tetapi Slay The Cake akan pastikan anda mendapat kek yang sedap dan yang puas hati. Ini jaminan daripada Slay The Cake. Jika anda ada rekaan atau perisa yang ingin ditambah, maklumkan sahaja kepada Slay The Cake dan mereka akan hasilkan satu “masterpiece” khas untuk anda.

Kek Yang Cantik Mata Memandang, Sedap Di Makan

Lihat kek-kek yang telah Slay The Cake Hasilkan. Dari Unicorn kek hinggalah ke Carrot cake. Pasti ia memikat mata dan selera anda. Tak perlu anda bersusah-payah untuk buat sendiri kek-kek yang mempunyai hiasan yang cantik ini. Tempah sahaja dengan Slays The Cake.

Bagaimana Nak Tempah Kek

tempah-kek-dari-yang-pakar

Slays The Cake adalah pakar membuat kek dengan pelbagai rekaan dan citarasa mengikut bajet yang anda sediakan. Kek yang dibakar adalah segar, menggunakan bahan berkualiti, sedap dan menyelerakan. Untuk menempah, anda boleh menghubungi Aby melalui cara-cara berikut:

Jom tempah kek special SEKARANG!

Sila telefon ke +60173634927 atau WhatsApp SEKARANG!

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom tempah kek special SEKARANG!

Sila telefon ke +60173634927 atau WhatsApp SEKARANG!

Call Whatsapp Layari Website

Jom tempah kek special SEKARANG!

Sila telefon ke +60173634927 atau WhatsApp SEKARANG!