Review
Feb 28, 2018, 1:31pm

Tanda – Tanda Kolestrol Tinggi Dan Cara Pencegahannya


Dua daripada lima rakyat Malaysia tidak sedar mereka mempunyai paras kolesterol yang tinggi, iaitu meliputi 38.6 peratus atau kira-kira 7.8 juta rakyat Malaysia. Paras kolestrol yang tinggi dan penyakit koronari yang berkaitan ialah pembunuh senyap yang tidak memilih mangsa, tiada tanda amaran atau gejala sehingga kejadian buruk telah menimpa. Bila sebut tentang kolesterol ramai yang ingat hanya orang yang berbadan gemuk sahaja akan menghadapi masalah seperti ini. Jangan terkejut, sebenarnya tanggapan itu adalah salah sama sekali kerana kandungan kolesterol yang tinggi dalam darah tidak mengikut saiz badan.

tanda-tanda kolestrol tinggi

Selain lemak, tahap kolesterol dalam badan sangat perlu di titik beratkan. Jika jumlah kolesterol dalam darah sudah mencapai tahap bahaya, risiko untuk terkena pelbagai jenis penyakit amatlah tinggi. Salah satu cara untuk mengawal jumlah kolesterol dalam badan adalah dengan memastikan anda memilih jenis makanan yang betul untuk dimakan. Bukanlah sampai tak boleh makan langsung, cuma jangan makan dengan kuantiti yang banyak dan kerap.

Namun begitu apakah tanda – tanda kolesterol yang boleh anda rasakan pada tubuh anda? Antara tanda-tanda awal kolesterol tinggi dalam badan adalah;

Tanda-Tanda Kolestrol Tinggi

 • Sakit Pada Kaki

sakit kaki tanda-tanda kolesterol tinggi

Gejala umum dari kolesterol sakit pada bahagian kaki atau timbul rasa tidak selesa di bahagian kaki. Hal ini disebabkan oleh tersumbatnya arteri sehingga aliran darah yang sepatutnya masuk ke kaki menjadi terbantut. Rasa sakit boleh merebak di seluruh kaki, seperti betis, paha, bahkan hingga ke punggung.

 • Krem Di Malam Hari

krem di malam hari tanda-tanda kolesterol tinggi

Menurut Dr. Darren Schneider, ketika tidur, pesakit yang menghadapi kolesterol tinggi mungkin merasakan krem di bahagian tumit, jemari kaki, atau kaki bahagian bawah. Rasa sakit akan hilang jika kedudukan kaki digantung atau berada lebih tinggi dari kedudukan badan. Mudahnya, anda hanya perlu mengangkat kaki ketika tidur selama beberapa minit hingga kejang yang muncul hilang secara perlahan. Kaki boleh anda sandarkan pada dinding.

 • Kuku Berubah

kuku berubah warna tanda-tanda kolesterol tinggi

Kuku anda akan mengalami perubahan kerana kuku tidak mendapat bekalan darah yang cukup akibat peredaran darah terganggu, akan berlaku perubahan seperti kuku menebal dan tumbuh lebih lambat ketika anda potong.

 • Kulit Ikut Berubah

warna kulit berubah tanda-tanda kolesterol tinggi

Doktor sering melakukan pemeriksaan kolesterol pada seseorang yang telah mengeluh merasakan beberapa gejala kolesterol tinggi lain untuk memastikan dengan cara mengangkat atau menggantung atau meletakkan kaki di atas meja atau bangku. Pada awalnya, kaki akan berwarna putih kerana aliran darah terganggu. Tetapi, lama kelamaan terjadi perubahan warna menjadi kemerahan atau keunguan sebab pembuluh darah mengalami pelebaran dan darah mula teralir ke kaki. Dr. Schneider juga mengatakan bahawa pesakit kolesterol akan melihat jari – jari kaki menjadi pucat ketika duduk kerana kurangnya peredaran.

 • Kaki Menjadi Sejuk

kaki sejuk tanda-tanda kolesterol tinggi

Kaki menjadi sejuk tidak boleh menentukan secara pasti, kerana sesetengah orang juga sering merasakan kedua kakinya sejuk apabila disentuh, meskipun tidak mengalami sebarang penyakit ( kemungkinan faktor cuaca di kawasan tempat tinggal ). Tetapi, Dr. Schneider menyeru semua orang untuk lebih berhati-hati apabila rasa dingin hanya terdapat pada satu kaki saja, kemungkinan besar itu tanda-tanda jumlah lipid dalam darah berlebihan. Jika anda mengalami gejala yang satu ini, langsung rujuk pada doktor untuk mendapat maklumat dan kepastian lebih lanjut.

 • Proses Pemulihan Luka Yang Lambat

luka lambat sembuh tanda-tanda kolesterol tinggi

Gejala kolesterol yang satu ini berkaitan dengan ciri-ciri pesakit diabetes, luka ( terutama di bahagian kaki ) akan lama sembuhnya. Penurunan edaran menjadi penyebab luka lambat pulih, atau meski cepat tapi tidak langsung sembuh total.

 • Berat Badan Berlebihan

berat badan berlebihan tanda-tanda kolesterol tinggi

Selain gas, tentu lemak juga ikut terkumpul di kawasan perut sebagai kesan sampingan dari gangguan metabolisme lemak. Dengan begitu, berat badan akan meningkat dan mengakibatkan kegemukan kerana sel-sel lemak semakin banyak, bahkan berpotensi terhadap obesiti.

Anda ada tanda – tanda seperti di atas dan runsing pabila memikirkannya? Jangan risau kerana di bawah ada cara – cara untuk mengatasi masalah kolesterol tinggi dalam badan.

Cara Pencegahan Kolesterol Tinggi Dalam Badan

1. Minum Air Jeruk Nipis Setiap Pagi Dan Malam

minum air limau nipis untuk atasi masalah kolesterol

Jeruk nipis kaya akan flavonoid. Flavonoid bertindak sebagai anti oksidan yang kuat. Anti oksidan membantu melindungi tubuh dari bahaya radikal bebas, terutama molekul tidak stabil yang dapat merosak sel – sel sihat. Caranya adalah anda haruslah minum air jeruk nipis yang dicampur dengan segelas air suam pada setiap pagi dan sebelum tidur. Lakukan setiap hari agar kolesterol anda dapat dikurangkan.

2. Minum Jus Anggur

minum jus anggur untuk atasi kolesterol

Anggur kaya dengan kandungan anti oksidan seperti piceatannol dan resveratrol. Anggur juga mengandung flavonoid yang tentu saja bertindak sebagai anti oksidan. Minumlah jus anggur minimum sehari sekali secara rutin untuk menurunkan kadar kolesterol dalam tubuh.

3. Minum Jus Jambu Merah

minum jus jambu untuk atasi masalah kolesterol

Banyak sekali kandungan dalam jambu merah yang tentu saja bermanfaat bagi tubuh Anda. Ada anti oksidan, fitonutrein, vitamin A, vitamin C, vitamin B3, vitamin B6, kalium, dan masih banyak lagi. Maka dari itu anda dinasihatkan meminum jus jambu merah secara rutin.

4. Kulit Manggis

kulit manggis atasi masalah kolesterol

Tidak hanya buahnya yang boleh anda makan, kulit manggis juga memiliki banyak khasiat yang berguna bagi kesihatan tubuh Anda. Kulit manggis mengandung xanthone yang merupakan bahan aktif sebagai zat anti kanser dan anti oksidan, jauh lebih kuat dibandingkan vitamin C dan E. Caranya adalah anda blender kulit manggis dan masukkan sedikit air lalu meminumnya.

5. Biji – Bijian

makan bijirin berfiber untuk elakkan masalah kolesterol

Nutrisi yang tinggi di dalam biji – bijian dapat meningkatkan kemampuan sel di dalam tubuh berkembang dengan baik untuk mencegah kesan dari radikal bebas baik dari luar atau dalam tubuh. Biji – bijian sangat penting untuk kesihatan dan terdapat pelbagai nutrisi seperti protein, zat besi dan vitamin B.

6. Ikan

ikan beromega 3 dapat atasi masalah kolesterol

Ikan mengandungi Omega 3 yang membantu membakar dan mengikis kolesterol. Sebaiknya ikan tersebut masak stim atau rebus.

7. Biji Ketumbar

biji ketumbar dapat kurangkan masalah kolesterol

Bukan sahaja membantu mengurangkan jumlah kolesterol dalam badan malah dapat merawat penyakit kencing manis. Masukkan dua sudu biji ketumbar dalam satu cawan air dan rebus. Tapis airnya dan minum dua kali sehari. Untuk lebih enak, tambah gula atau susu.

8. Bawang Merah

makan bawang merah atasi masalah kolesterol

Saintis di Hong Kong mendapati bawang merah boleh membuang kolesterol yang jahat dan meningkatkan kolesterol yang baik. Masukkan bawang merah, halia dan bawang putih dalam menu diet. Minum campuran jus bawang bersama madu setiap hari.

9. Pati Lanchar Kolestrol

minum pati lanchar untuk atasi kolesterol

Pati Lanchar ialah sejenis gabungan bahan semulajadi yang dihasilkan dalam bentuk pekatan minuman harian. Ia berfungsi untuk membantu anda menurunkan paras kolestrol tanpa risau kesan sampingan. Pati Lanchar juga lebih popular dikenali sebagai minuman yang membantu melancarkan aliran darah.

Pati Lanchar Kolestrol 100% Selamat Diminum

Untuk pengetahuan anda, 100% bahan yang digunakan adalah semulajadi dengan menggunakan kaedah perahan suhu rendah (cold press ) tanpa bahan sintetik tambahan

Bahan Utama Pati Lanchar

Semporna Sea Bird Nest

Tumbuhan laut yang dituai di perairan Semporna Sabah ini mengandungi nutrien yang mampu kurangkan kolesterol yang menjadi punca saluran darah tersumbat.

sea bird nest dalam pati lanchar merawat kolesterol

Bawang Putih  

Suplement herbal paling banyak digunakan untuk menurunkan kadar kolesterol. Sebahagian besar kajian menunjukkan sekitar satu setengah gram kolesterol mampu diturunkan dengan mengambil 1 gram bawang putih setiap hari.

khasiat bawang putih dalam pati lanchar

Perahan Lemon

Lemon dapat menurunkan kolesterol jahat kerana lemon mengandungi Vitamin C dan flavonoid tinggi untuk menurunkan kolesterol jahat dalam tubuh.

perahan pati lemon dalam jus lanchar

Madu

Madu mengandungi kolesterol baik ( HDL ) yang dapat menekan jumlah kolesterol jahat ( HDL ) dalam tubuh. Selain rasa manis, madu mengandungi Vitamin B, Vitamin C, Karbohidrat serta mineral semulajadi seperti kalsium, zat besi dan sodium.

madu dalam pati lanchar sangat berkhasiat dan sedap

Cuka Epal

Cuka epal bukan sekadar mengawal berat badan, malah meningkatkan fungsi pencernaan. Ia mampu kurangkan kolesterol jahat ( LDL ) terkumpul dalam arteri yang meningkatkan risiko sakit jantung.

cuka epal dalam pati lanchar untuk menghancurkan kolesterol dalam badan

Halia

Herba penawar serba boleh, buang angin dan mengawal kolesterol. Masyarakat China dipercayai telah menggunakan halia dalam amalan perubatan sejak 2,500 tahun lalu.

khasiat halia dalam pati lanchar yang melancarkan peredaran darah

Pati Lanchar merupakan Minuman Kesihatan Yang Banyak Kelebihan Antaranya;

 • Tidak Manis Gula, Cuma Madu digunakan.
 • Mudah ditelan untuk diamalkan secara konsisten.
 • Terus minum tanpa bancuhan.
 • Mudah diminum, tidak kira dimana atau bila-bila masa saja.
 • Saiz botol 400ml.
 • Isi Kandungan yang ‘extra’ membolehkan anda berkongsi manfaat dengan keluarga.
 • Tiada Pantang Larang
 • Pati Lanchar Kolestrol Bukan Sejenis Ubat.
 • Anda Tidak Perlu Berpantang apabila Mengamalkan Pati Lanchar Kolestrol
 • 1 Botol Tahan Hingga 30 Hari.
 • Jangan Fikir Soal Rasa Masam Manis, Fokuskan Kepada Kesan Jangka Masa Panjang.
 • Pati Lanchar Kolestrol Mampu Berikan Kesan Yang Anda Tidak Jangka!

minuman pati lanchar terbaik atasi masalah kolesterol

Beratus Testimoni Untuk Anda Sendiri Nilaikan!

Anda Boleh Lihat Beratus Koleksi Testimoni Real Dari Pengguna Pati Lanchar Kolestrol, Nilaikan Sendiri Tahap Keberkesanan Produk Ini. Antara Testimoni pengguna pati lanchar boleh dilihat dibawah ini.

testimoni pengguna pati lanchar yang berjaya atasi kolesterol testimoni pengguna pati lanchar yang berjaya atasi kolesterol testimoni pengguna pati lanchar yang berjaya atasi kolesterol testimoni pengguna pati lanchar yang berjaya atasi kolesterol

Harga Yang Super Menjimatkan

1 Botol Pati Lanchar

Harga Asal : RM 150 SM / RM 155 SS
Harga Promosi : RM 120 ( 1 botol )
Postage : RM 6
Total : RM 126 / botol
Jimat : RM 30

harga pati lanchar untuk anda

Cara Pengambilan Pati Lanchar

 • 1 sudu pagi dan 1 sudu malam
 • Sebelum makan
 • Gunakan sudu plastik
 • Untuk kanak-kanak boleh ambil 1 sudu kecil pagi dan 1 sudu kecil malam

cara pengambilan pati lanchar setiap hari

Peringatan Penting Untuk Pengemar Pati Lanchar

 • Jika anda ada gastrik minum selepas makan.
 • Jika anda ada makan ubat doktor jarakkan pengambilan dalam sejam.
 • Simpan dalam peti sejuk selepas buka.

cara simpan pati lanchar supaya tahan lama

Jom Sama-Sama Mengurangkan Kolesterol Yang Ada Di Dalam Tubuh!

Untuk mengurangkan kolesterol ‘jahat’ daripada terus berkumpul dalam badan, pastikan juga anda mengamalkan Pati Lanchar. Ini sekaligus akan memelihara daripada dijangkiti penyakit yang disebabkan oleh kolesterol ini. Jika ingin maklumat lanjut, sila layari atau hubungi nombor yang tertera di bawah.

hidup sihat tanpa kolesterol dengan pati lanchar

 

 

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Jom Order Pati Lanchar SEKARANG!

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: