Insurans
May 2, 2018, 5:46pm

Tanda Sakit Jantung Dan Cara Pencegahannya Sebelum Terlambat


Masalah jantung merupakan pembunuh nombor 1 negara. Ertinya risiko penyakit jantung adalah sangat tinggi. Statistik penghidap penyakit jantung dan diabetes di negara ini semakin ketara akibat pelbagai faktor, khususnya diakibatkan pengabaian gaya hidup sihat. Menurut sumber, sejak lima tahun kebelakangan golongan muda yang menghidap penyakit jantung meningkat dan bukan lagi yang berusia saja.

Antara tanda sakit jantung

Namun, jika anda berumur 60 tahun atau lebih, mempunyai berat badan berlebihan, atau mempunyai kencing manis, kolesterol tinggi, atau tekanan darah tinggi, anda semakin lebih berisiko untuk sakit jantung.

Tanda Dan Gejala Penyakit Jantung Yang Anda Perlu Tahu

Antara tanda-tanda anda penghidap sakit jantung ialah;

Ketidakselesaan Dada

Ini tanda bahaya yang datang sebagai gejala penyakit jantung yang paling biasa dan tanda jantung bermasalah. Jika anda mempunyai arteri yang tersekat atau mengalami serangan jantung, anda mungkin merasa sakit, sesak, atau tekanan di dada anda.

Selain tanda sakit jantung

Jika ia hanya satu kesakitan yang sangat singkat atau jika ia adalah tempat yang menyakitkan apabila anda menyentuh atau menolaknya, itu mungkin bukan jantung anda. Anda masih perlu diperiksa oleh doktor. Sekiranya gejala lebih teruk dan tidak hilang selepas beberapa minit, anda perlu mendapatkan

Mual, Senak, Pedih Ulu Hati, Atau Sakit Perut

Sesetengah orang mempunyai simptom ini semasa serangan jantung yang dialami sebagai tanda sakit jantung. Mereka mungkin muntah. Wanita lebih cenderung untuk melaporkan jenis gejala ini berbanding lelaki.

Antara tanda tanda sakit jantung

Sudah tentu, anda boleh mengalami tanda penyakit jantung seperti sakit perut dengan kerap dan tidak ada kaitan dengan jantung anda. Ia boleh jadi sesuatu yang telah anda makan. Tetapi anda perlu sedar bahawa ia juga boleh berlaku semasa serangan jantung. Jadi jika anda merasakan cara ini dan anda berisiko untuk masalah jantung, biarkan seorang doktor mengetahui apa yang sedang berlaku, terutamanya jika anda juga mempunyai gejala lain dalam senarai ini.

Sakit Yang Merebak Ke Lengan Kiri

Terdapat tanda sakit jantung

Gejala serangan jantung yang lain adalah sakit yang merebak ke bahagian kiri badan. Ia juga hampir selalunya bermula dari dada dan bergerak ke luar.

Denyutan Atau Hilang Keseimbangan

Banyak perkara yang boleh membuat anda kehilangan keseimbangan atau merasa pengsan seketika. Mungkin anda tidak cukup untuk makan atau minum, atau anda berdiri terlalu lama.

tanda sakit jantung yang teruk

Tetapi jika tiba-tiba anda berasa tidak stabil dan anda juga mengalami ketidakselesaan dada atau sesak nafas, segera hubungi doktor.Ini mungkin bermakna tekanan darah anda telah jatuh kerana jantung anda tidak dapat mengepam cara yang sepatutnya.

Sakit Tekak Atau Rahang

Dengan sendirinya, sakit tekak atau rahang mungkin tidak berkaitan dengan jantung. Kemungkinan besar, ia disebabkan oleh masalah otot, masalah sejuk, atau sinus.

Terdapat tanda tanda sakit jantung

Tetapi jika anda mempunyai rasa sakit atau tekanan di pusat dada anda yang merebak ke dalam tekak atau rahang anda, ini boleh menjadi tanda serangan jantung. Hubungi doktor dan dapatkan rawatan perubatan untuk memastikan semuanya adalah dalam keadaan baik.

Cepat Penat Dan Mengah

Sekiranya anda tiba-tiba berasa penat atau terkejut setelah melakukan sesuatu yang anda tidak mempunyai masalah pada masa lalu seperti memanjat tangga atau membawa barangan runcit dari kereta, buat temu janji dengan doktor anda dengan segera kerana anda mengalami tanda-tanda sakit jantung.

Mencari tanda sakit jantung

Gejala penyakit jantung seperti keletihan yang melampau atau kelemahan yang tidak dapat dijelaskan, kadang-kadang selama beberapa hari pada satu masa, boleh menjadi gejala serangan jantung, terutama bagi wanita.

Berdengkur

Ia adalah normal untuk berdengkur sedikit ketika anda tidur. Tetapi dengkuran yang sangat kuat yang terdengar seperti tersedak boleh menjadi tanda apnea tidur. Itulah apabila anda berhenti bernafas untuk beberapa saat pada waktu malam semasa anda sedang tidur. Ini memberi tekanan tambahan kepada jantung anda.

Ciri tanda sakit jantung

Doktor anda boleh memeriksa sama ada anda memerlukan pemeriksaan tidur untuk mengetahui sama ada anda mempunyai keadaan ini. Sekiranya anda berbuat demikian, anda mungkin memerlukan mesin CPAP untuk melancarkan pernafasan semasa anda tidur.

Berpeluh

tanda sakit jantung yang bahaya

Berpeluh dalam peluh sejuk tanpa sebab yang jelas boleh memberi isyarat serangan jantung dan gejala penyakit jantung. Jika ini berlaku bersama-sama dengan gejala-gejala lain, hubungi ambulans untuk ke hospital segera. Jangan cuba untuk memandu sendirian.

Kerap Batuk

Dalam kebanyakan kes, ini bukan tanda masalah jantung. Tetapi jika anda mempunyai penyakit jantung atau tahu anda berisiko, berikan perhatian khusus kepada sebarang kemungkinan.

Mencari tanda sakit jantung

Sekiranya anda mempunyai batuk yang terlalu lama yang menghasilkan lendir putih atau merah jambu, ia boleh menjadi tanda kegagalan jantung. Ini berlaku apabila jantung tidak dapat bersaing dengan tuntutan tubuh, menyebabkan darah membocor semula ke dalam paru-paru. Tanya doktor anda untuk memeriksa apa yang menyebabkan batuk anda.

Kaki Bengkak

Ini boleh menjadi tanda bahawa jantung anda tidak mengepam darah dengan berkesan seperti yang sepatutnya. Apabila jantung tidak dapat mengepam dengan cepat, darah yang berpanjangan di urat akan menyebabkan kembung.

Tanda tanda sakit jantung

Kegagalan jantung juga boleh menjadi lebih sukar bagi buah pinggang untuk mengeluarkan air dan natrium tambahan dari badan, yang boleh menyebabkan kembung.

Degupan Jantung Tidak Normal

Adalah normal bagi jantung anda untuk berdegup kencang apabila anda gugup atau teruja atau melompat atau menambah pergerakan seketika. Tetapi jika anda merasakan jantung anda sedang berdegup lebih daripada kadar sepatutnya selama beberapa saat, atau sekiranya berlaku kerap, beritahu doktor anda.

Antara tanda sakit jantung ayang kamu akan rasa

Dalam kebanyakan kes, ia disebabkan oleh sesuatu yang mudah diperbaiki, seperti terlalu banyak kafein atau tidak cukup tidur. Tetapi kadang-kadang, ia boleh menandakan keadaan yang disebut fibrilasi atrial yang memerlukan rawatan. Oleh itu, tanya doktor anda untuk menyemaknya.

Sakit Belakang

tanda sakit jantung yang kamu perlu tahu

Sakit belakang juga merupakan di antara tanda-tanda bagi mereka yang mengalami sakit jantung. Biasanya sakit itu dirasai di antara kedua-dua tulang belikat anda dan boleh merebak dari dada ke bahagian belakang anda.

Cegah Sakit Jantung Sebelum Terlambat

Serangan jantung dapat dicegah sekiranya kita menjalani kehidupan sihat dengan tidak merokok, menjaga pemakanan dan bersenam. Pastikan juga kita tidak menghidap kencing manis, darah tinggi atau kolesterol tinggi. Apabila penyakit-penyakit ini dapat dicegah, bermakna serangan dan sakit jantung juga tidak atau jarang berlaku kepada individu itu.

Ciri-ciri tanda sakit jantung

Anda sudah pasti mahu yang terbaik untuk jantung anda. Ianya lebih mudah daripada yang anda fikirkan. Perubahan gaya hidup ini boleh membantu mencegah penyakit jantung dan serangan jantung. Berikut merupakan tips untuk mencegah sakit jantung sebelum terlambat.

Serat | Tips Mencegah Sakit Jantung

Didapati secara semula jadi dalam buah-buahan, bijirin, sayur-sayuran, dan kekacang, pemotongan serat menurunkan jumlah kolesterol badan anda menyerap dari makanan. Yang terbaik untuk mendapatkan serat anda dari makanan, tetapi makanan tambahan serat adalah satu lagi pilihan.

Terdapat tanda tanda sakit jantung

Berusaha untuk mendapatkan sekurang-kurangnya 25 hingga 30 gram serat setiap hari. Terdapat bukti yang baik yang berambut perang psyllium sekam – biasa dalam makanan tambahan serat – boleh mengurangkan “buruk” kolesterol LDL. Ia juga boleh meningkatkan “baik” HDL kolesterol.

Teh Hijau | Tips Mencegah Sakit Jantung

Kajian menunjukkan bahawa teh hijau – sama ada sebagai cabutan atau sebagai minuman. Ia boleh mengurangkan kolesterol LDL dan meningkatkan HDL kolesterol.

tanda sakit jantung yang ada perlu faham

Teh hijau juga boleh mengurangkan risiko mendapat tekanan darah tinggi, walaupun tidak semua kajian menunjukkan manfaat ini.

Rehatkan Diri Dan Minda| Tips Mencegah Sakit Jantung

Cari kaedah untuk merehatkan diri dan minda yang berfungsi untuk anda. Yoga, meditasi, masa berdedikasi untuk berehat selepas bekerja. Ini dapat membantu mengekalkan tahap tekanan anda.

Terdapat tanda sakit jantung yang anda perlu tahu

Emosi yang menegaskan seperti kemarahan dan permusuhan juga boleh membawa kepada risiko serangan jantung, jadi tetap tenang dan menjadi sabar.

Jangan Merokok | Tips Mencegah Sakit Jantung

Jika anda tidak pernah merokok, jangan cuba! Jika anda sudah berhenti, sangat baik. Jika anda masih merokok, hentikan. Bercakap dengan doktor anda untuk mengetahui kaedah yang paling sesuai untuk anda.

tanda sakit jantung di sebabkan merokok

Malah orang yang merokok kurang daripada lima rokok setiap hari boleh mempunyai tanda-tanda awal penyakit jantung. Mula sekarang. Dalam hanya 1 tahun anda boleh mengurangkan risiko serangan jantung.

Tidur Yang Cukup| Tips Mencegah Sakit Jantung

Tidak cukup tidur boleh menyebabkan anda menguap sepanjang hari dan ia boleh membahayakan kesihatan anda. Orang yang tidak mendapat cukup tidur mempunyai risiko obesiti yang lebih tinggi, tekanan darah tinggi, serangan jantung, diabetes dan kemurungan.

tanda sakit jantung iaitu tidur tidak cukup

Kebanyakan orang dewasa memerlukan tujuh hingga sembilan jam tidur setiap malam. Jika anda bangun tanpa jam penggera anda dan anda rasa segar, anda akan mendapat cukup tidur. Tetapi, jika anda sentiasa menjangkau butang tunda dan ia adalah perjuangan untuk keluar dari katil, anda memerlukan lebih banyak tidur setiap malam.

Turunkan Berat Badan| Tips Mencegah Sakit Jantung

Jika anda mempunyai berat badan berlebihan, anda boleh meletakkan risiko yang tinggi kepada jantung anda.

Mencari tanda tanda sakit jantung

Latihan dan bantuan diet yang baik. Tanya doktor atau ahli diet tentang berat badan anda dan bagaimana untuk mengatasinya.

Sentiasa Aktif | Tips Mencegah Sakit Jantung

Berjalan mengelilingi kejiranan atau berenang. Apa sahaja aktiviti yang sesuai dengan keperluan anda, lakukan!

Selain tanda sakit jantung yang ada

Senaman yang kerap dapat cegah penyakit jantung, menurunkan tekanan darah, dan mengatasi kadar kolesterol anda.

Sokongan Sosial | Tips Mencegah Sakit Jantung

Tetap berhubung dengan rakan dan keluarga anda. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang mempunyai lebih banyak sokongan sosial kurang terdedah kepada masalah jantung. Apabila anda mengembangkan rangkaian anda dan membuat kawan baru, ketahui bahawa anda mungkin baik untuk kesihatan jantung mereka juga.

tanda sakit jantung yang bahaya

Jika anda di sahkan menghidap sakit jantung, jangan khuatir dan bimbang kerana dengan adanya AXA eMedic Online Medical Card anda tidak perlu memikirkan kos rawatan dan sebagainya

AXA eMedic Online Medical Card Jawapan Dari Persoalan Anda

??Bagaimana anda boleh menikmati keistimewaan AXA eMedic Online Medical Card yang terbaik di pasaran dengan milenium yang murah dan berkemampuan? Kalau dulu anda mungkin sukar untuk memiliki medikal, tapi sekarang dengan adanya AXA eMedic Online Medical Card anda sudah boleh memilikinya tanpa membebankan anda.

AXA eMedic by Policy Street merupakan insurans perubatan dalam talian secara kendiri yang pertama di Malaysia yang dibuat khas untuk milenium, dari hanya RM32 sebulan!

Selian ada tanda sakit jantung

Banyak kelebihan AXA eMedic Online Card jika anda perhatikan. Salah satunya adalah AXA eMedic Online Medical Card mampu membayar segala kos hospital dan pembedahan jika anda menghadapi sebarang masalah kesihatan yang melibatkan kos yang terlalu banyak. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman sesawang;

https://products.policystreet.com/axa/emedic/overview

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

ProfHariz

No.1 Modern Muslim's Lifestyle Website in Malaysia

Beli Sekarang
Waze / Google Map

B12-08 Flr 12 Galeria Residence Wing B, Jalan Putra Permai 2, Taman Equine, 43300 Seri Kembangan, Selangor

   
Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut:

Call Whatsapp Layari Website

Ingin pasarkan bisnes bersama ProfHariz.com?

Klik pada mana-mana pautan di bawah untuk info lanjut: